Hae Anna.fi-sivustolta

Aloittelija kaipaa apua!

Viestiketju osiossa 'Piha ja Puutarha' , käynnistäjänä viherpeukaloton, 23.02.2008.

 1. viherpeukaloton Vierailija

  Kauppareissulta tarttui mukaan seuraavat siemenet:

  * Paprika (suippomallinen ja tavallinen)
  * Päärynätomaatti
  * Basilika
  * Oregano
  * Sinappikaali l. rucola

  Ongelmana vaan on se, etten koskaan ole kylvänyt mitään ja olen aika hukassa pussien ohjeidenkin lukemisen jälkeen! Innostusta ja halua siis kasvattamiseen löytyy, mutta minkäänlaista tietoa tai taitoa ei ole lainkaan. Olisin siis kiitollinen, jos joku osaisi neuvoa mitä nyt pitää tehdä.

  Asun siis kerrostalossa jossa on kyllä parveke (ei lasitettu). Onko siis niin, että jos nyt kylvän siemenet (tavallisessa ruukussa?) ja saan ne kasvamaan, voin kesän tullen siirtää ne parvekkeelle esim. parvekeruukkuun? Vai voinko kasvattaa ne ihan vain ikkunalaudalla alusta loppuun?

  Hämmennystäni aiheuttaa myös se, että kaupassa törmäsin mitä erilaisimpiin turvelaatikoihi, minikasvihuoneisiin, muovikannellisiin lokerikkoihin ym. Tarvitsenko siis pienen kasvihuoneen yrteille ja vihanneksille?

  Myös se ihmetytti, että kaupassa oli kylvömultaa ja istutusmultaa ja ties mitä. Onko mullalla mitään väliä?

  Lisäksi ohjeissa sanotaan, että "taimet istutetaan kasvupaikalle kun lämpötila on...". Eikö niitä taimia voi säilyttää samoissa ruukuissa koko aikaa, jos siemenet asettaa isoon ruukkuun? Vai pitääkö alkuun olla pieni ruukku ja oma multansa, ja kesän tullessa siirtäisin ne kaikki esim. samaan parvekelaatikkoon?

  Voi olla, että esitin nyt ns. "tyhmiä kysymyksiä", mutta kun en ole syntynyt viherpeukaloksi, ei kysymyksillekään loppua näy. Toivoisin, että joku osaisi vastata edes johonkin kysymykseeni. Ja sellaisetkin vinkit mitä en tajunnut kysyä, tulevat kyllä tarpeeseen! Tai on jotain nettisivuja jotka antavat vastauksia,

  Käytännössä siis haluaisin selkeät ohjeet mitä aloittelijan kuuluu tehdä ja mitä tarvikkeita olisi hyvä olla, jotta kylvä onnistuisi.
   
 2. Ihan alkuun Vierailija

  Mullan pitää olla kylvömultaa. Jos kylvät vaikka kukkamultaan on se yhtä kuin antaisit vauvalle pihvin purtavaksi. Nuokin mullat mihin kylvetään ovat monella nimellä. Ainakin siis kylvö- tai taimimulta eli vähän lannoitettu ja kevyt multa.

  Et tarvitse välttämättä mitään hienouksia vaan voit aluksi kylvää vaikka maitotölkistä katkaistuun "purkkiin", ja laittaa muovin päälle. Sitä pitää nostella välillä, ettei homehdu ja samalla tarkistaa, että kosteus pysyy tasaisena, ei liian märkänä. Jos kylvös pääsee kuivumaan, saattaa koko homma olla menetetty. Kastelussa on hyvä suihkepullo. Sillä saa tasaisesti kastelluksi. Pussien kyljessä on hyvät ohjeet, miten homma hoituu.

  Noita voi kasvattaa ikkunallakin, mutta kesälämpimällä on parempi viedä parvekkeelle, jossa valoa on riittävästi. Kyllä taimet pitää istuttaa isompiin ruukkuihin kuin mihin on kylvetty. Siihen tulee voimakkaammin lannoitettu multa. Puutarhaliikkeessä kannattaa ihan reippaasti kysyä neuvoa. Jos kylvää suoraan isoon ruukkuun, on hirveän vaikeaa kastelunkin kanssa eli yleensä aloitetaan kylvämällä pieniin.

  Ohjekirjoja on kirjastoissakin. Itselläni on vain ikivanha "Kotipuutarhuri" jonka tekijät ovat George Seddon - Helena Radecka.

  Ei tässä ole tyhjentäviä neuvoja, mutta kunhan pääset alkuuunkaan ensin. Hauska taimien kasvamista on seurata ja jopa saada satoakin.

  Googlelta löytyy varmasti vaikka pelkällä "kasvien kylväminen" haulla ohjeita. En ole katsellut, mutta uskon niin.
   
 3. viherpeukaloton Vierailija

  Kiitos vastauksesta! Tällä sain jo lisää varmuutta kylvön aloitukseen!

  Toki olen kiitollinen, jos muitakin vinkkejä jaetaan! :)
   
 4. tsemppii vaan Vierailija

  Niin jos istuttaa tavan kukkamultaan, se on niin vahvaa, että siemenistä kasvaa pitkiä, honteloita, jotka kaatuvat heikkouttaan hyvin pian. Kannattaa siis tutkailla se kylvömulta. Ja niistä kylvöajoista kannattaa pitää kiinni. Voi mennä pitkäänkin, ennenkuin saat nauttia sadosta, jos kylvetty liian myöhään. Vaikka ensimmäinen kylvös ei ihan nappiin menisikään, kannattaa kokeilla uudemman kerran. Yleensä tekemällä oppii.
   
 5. Mummis Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.02.2008
  Viestejä:
  167
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vilkaise kohtaa Kaupan yrttien säilyttäminen! Siinä annan vuosien kokemukseni basilikan kasvattamisesta kaikkien ellien käyttöön!
   
 6. Mummis Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.02.2008
  Viestejä:
  167
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vilkaise kohtaa Kaupan yrttien säilyttäminen! Siinä annan vuosien kokemukseni basilikan kasvattamisesta kaikkien ellien käyttöön! Sanomalehtitötsät ovat halpoja ja hyviä. Käytä muottina vaikka juomalasia. Leikkaa sanomalehdestä pitkiä suikaleita n. 10 cm ja pyöritä suikale lasin ympärille, sitten pohja nitojalla kiinni. Kylvömultana on kaktusmulta hyvää. Ja liika kastelu on aina pahasta, vaikka alussa kasvattajan into hoitaa ja huoltaa pikku taimia ryöstäytyy ehdottomasti käsistä. Mutta oppirahat on maksettava.
  Itse kasvatan taimista basilikaa ja koristekasveista taivaansini on jokakeväinen jännitysnäytelmä, sillä kasvin pituuskasvu on huimaa ja olosuhteet sisällä hankalat. Mutta aina joku taimi selviää ja palkitsee iahnalla taivaansinisellä kukinnalla. Nyt ostin vanhan ajan palsamin siemeniä, sillä palsami on kaunis, runsaasti kukkiva kasvi
  parvekkeella tai pihalla lämpimässä paikassa. Senkin kasvatus on syytä aloittaa näinä päivinä.
   
 7. Ihan alkuun Vierailija

  Ei sinun toki tarvitse mihinkään omatekoisiin purkkeihin siemeniä kylvää, jos haluat nätimpiä purkkeja ikkunalle. Nämä ovat sellaisia ikäihmisten antamia vinkkejä. Pääasia, että kylvät ns. taimipurkkeihin eli pienehköihin.

  Paprika ja varsinkin basilika ovat hyvin kylmänarkoja. Basilikasta sanotaan, että se palelee tuulessakin. Mutta kunhan nyt ensin saat taimia näkyviin. Minun basilikani eivät aina ole edes itäneet.

  Kastelusta sen verran, että mullan pinta ei saisi ehtiä välillä kuivaksi. Silloin on jo kiire kostuttaa, siis siinä vaiheessa, kun mitään ei vielä näy.
   
 8. Mummis Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.02.2008
  Viestejä:
  167
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sanomalehtitötterö on ekologinen ja siitä hyvä, että kasvin voi istuttaa siinä varsinaiseen ruukkuun, sillä paperi maatuu nopeasti ja arat juuret säästyvät koulimisshokilta! Ja tötsän voi tietenkin laittaa nättiin pikku ruukkuun, sillä ei se sellaisenaan pysy koossa. Turveruukuista minulla on huonoja kokemuksia, juuri basilika kitui siinä. Kastelu on ongelmallista. Niissäkin on tietysti hyviä ja huonoja, mutta miksi ihmeessä jättää käyttämättä ilmainen ja toimiva konsti.
  Ja vielä nimimerkille sanoisin, että kun oikein kunnolla syventyy näihin kasvatusasioihin, arvostaa kaikkia vinkkejä. Ilolla olen kokeillut ja ilolla olen ottanut vastaan minua kokeneempien viherpeukaloiden vinkkejä.
  "Ei tarvitse olla lehmä tietääkseen milloin maito on hapanta!"
   
 9. kylvät Vierailija

  katkaistuihin maitotölkkeihin, viili-, jugurttitölkkiin yms, olisi hyvä tehdä pohjaan pari pientä reikää jollain (vaikka saksen-/veitsenkärjellä jos ei piikkiä ole). Alakautta pääsee myös ilmaa multaan ja liika kosteuskin poistuu.
   
 10. on vielä sekin, että se on helppo poistaa multapaakun ympäriltä isompaan ruukkuun istuttaessa, kun se on helppo repiä taimia vahingoittamatta.
   
 11. Nuori pari Vierailija

  Hei! Varsinkin paprikalle ja tomaatille (miksei myös noille muille) sopii puutarhan Turve Multa. Kyseiset siemenet voi myös kylvää siihen suoraan, tai sitten ensin kylvö- tai kaktusmultaan. Turpeinen multa on kuitenkin paras kasviksille ja vihanneksille kasvualustaksi, sitten kun ne vaihdetaan isompiin ruukkuihin. Paprika ja tomaatti tarvitsevat suojaisan kasvupaikan, jotta ne tekevät hedelmiä. Itse ajattelin hankkia parvekkeelle metallirunkoisen pienehkön (n. 1m-1,5m korkean) "kasvihuoneen", jossa on ommeltu läpinäkyvä muovihuppu päällä. Näin kosteus ja lämpö pysyvät kasvihuoneen sisällä. Luukku täytyy avata aina todella kuumalla, jotta kasvihuoneessa ei tule liian kuuma. Tällaisia pikkukasvihuoneita myyvät mm. Hong Kong, K-rauta, jotkut Prismat Viherosastoillaan jne.
  Muista myös antaa kasveille lannoitetta kerran viikossa(tai lannoitteen ohjeen mukaan)! Hyötykasveille hyvä on esim Subtralin Ekologinen kasviravinne, joka sopii sekä hyötykasveille että kukille. Sitä annetaan muistaakseni kerran viikossa kasteluveden mukana. (Ohjeet löytyvät kyllä pullon kyljestä).
  Tsemppiä! :)
   

Jaa tämä sivu