Hae Anna.fi-sivustolta

asuntolaina

Viestiketju osiossa 'Avioero' , käynnistäjänä eron sattuessa, 09.02.2008.

 1. eron sattuessa Vierailija

  miten kävisi asuntolainan jos eroaisin ja muuttaisin vuokralle, joutuisinko vielä maksamaan yhteistä lainaa?
   
 2. RJV Vierailija

  Riippuu monesta asiasta. Miten omaisuus jaetaan. Omistatteko osan nykyisestä asunnosta. Eli onko lainhuudatus tehty molempien nimiin. Asuntolainan antaja voisi vastata parhaiten. Muuten menee liiaksi arvailujen varaan.
   
 3. Sen kävisi siten Vierailija

  että jos laina on molempien nimissä tai olet takaajana, olet edelleen siitä vastuussa, jollei laina-asiakirjoja muuteta. Riippumatta kokonaan siitä, kenen nimissä itse hankittu omaisuus on.

  Ehdotan, että joko 1)myytte talon ja maksatte asuntolainan kokonaan pois. Silloin raukeaa myös vastuut molemmilta.
  2) Toinen ottaa talon ja maksaa toisen "ulos". Laina-asiakirjat muutetaan siten, että vastuulliseksi jää yksin hän, jolle talo jää. Eli siirretään velka kokonaan toiselle ja mahdolliset takausvastuut poistetaan.

  Pankissa osataan nämä hommat ihan varmasti, mutta kyllä sinunkin tulee tietää, mitä se merkitsee. Pankkkiin mennessäsi riittää, kun sanot, että sinä haluat tästä kuviosta kokonaan pois ja esitätte osituskirjan.

  3) Jos haluat olla edelleen toinen talon omistajista, olet vastuussa myös asuntolainasta. Toinen tuskin on halukas ottamaan kokonaan omalle kontolleen yhteiseen omaisuuteen kohdistuvaa lainaa, eikä lainanantajakaan siihen varmasti suostu.

  Mene oikeusaputoimisto0on kysylemään, se on halpa ja luotettava taho yksityisen ihmisen saada apua ja neuvoja lainopillisiin ongelmiin.

   
 4. alkuper. Vierailija

  Kakkosvaihtoehto ilmeisesti..jos siis ero tulisi. sitä ajoin takaa että kauanko mun pitäisi vielä olla mukana lainanmaksussa jos muuttaisin muualle? eli kuinka nopeasti asiat tapahtuvat..mies lainat on aina maksanut, eli olisin vaan 'paperilla' mukana ja luulisin ettei mies myisi taloa eli mulle tulisi puolet..mutta missä ajassa tuollaiset tapahtuu, tuskin ihan heti?
   
 5. eri asioita Vierailija

  Asuntolaina ja avioero ei kulje käsi kädessä. Voitte erota ja säilyttää yhteisen omaisuuteene. Voitte pysyä naimisissa ja jakaa yhteisen omaisuutenne.

  Yleistä kuitenkin on erotessa jakaa yhteinen omaisuus. On teidän keskinäinen asianne miten omaisuutenne jaatte tai säilytätte, toistaiseksi tai ikuisesti.
   
 6. eri asioita Vierailija

  Tarkkoja aikamääreitä ei ole, kuten tiedät. Lainaahan ei kannata maksaa jollei ole mistä sitä maksaa. Eli jos siippasi ostaa sinut ulos hän tekee sen ensinnäkin ottamalla lopun lainan nimiinsä ja lisäksi maksaa mahdollisen erotuksen tilillesi. Tarvittaessa teette kauppakirjan, mutta osituksessa riittää ositussopimus. Asunto ei ole enää nimissäsi siitä päivästä alkaen kun allekirjoitatte sopimuksen. Siten asumisoikeutesi voi olal kyseenalaista jos olette vielä erohakemuksenkin jättäneet.

  Jos muutat vuokralle kannattaa sinun ensin hankkia vuokra-asunto ja sen jälkeen luopua omistusosuudestasi. Tai jos luovut aiemmin, varmista asumisoikeutesi esim. vuokrasopimuksella (erikoista kylläkin puolisoiden välillä) tai kirjaatte ositussopimukseen, että saat asua asunnossa kunnes löydät sopivan asunnon itsellesi ja tietysti siippaasi ajatellen myös takarajan (esim. 3-6 kk), riippuen paikkakuntanne asuntotilanteesta.

  Jos muutat omistusasuntoon, kannattaa sopia niin että haet itsellesi sopivan asunnon ja kun eteen tulee tilanne että teet kaupat, teillä on pankin kanssa sovittu etukäteen että siinä tilanteessa siippasi maksaa sinulle osuutesi jotta voit maksaa uuden asuntosi. Tuosta voi neuvotella pankissa.
   

Jaa tämä sivu