Hae Anna.fi-sivustolta

Banaanikärpäset!!!!! :/

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä Kärpäslätkä, 27.05.2008.

 1. Kärpäslätkä Vierailija

  Siis nyt menee hermot noihin banaanikärpäsiin!!!!!

  Täällä kuurataan päivästä toiseen eikä noi kärpäset häivy. Mitään hedelmiä ei voi pitää pöydällä kun kärpäset on heti kimpussa. Kaikki appelsiinit sun muut vievät tilan jääkaapistamme, sillä banaanikärpäset ovat valloittaneet kotimme. Ei ihan jaksaisi jokaista appelsiinin kuortakaan saman tien kiikuttaa ulkoroskiksiin. Äivän älytöntä! Monessa asunnossa olen asunut, eikä ikinä ole ollut tällaista ongelmaa. Asumme kerrostalossa, joten voikohan nuo ötökät rantautua asuntoomme ilmastointikanavia pitkin jonkun saastaisemman luota... Ihan sama! Meillä on ainakin varmaan jo epäterveellisen siistiä!

  Kuinka noista pääsee eroon!?
   
 2. Pari vinkkiä Vierailija

  Meillä on joskus ollut banaanikärpäsiä (niihin tosiaan menee hermot!!) ja silloin huomasin vahingossa ovelan ansan: pöydälle jäi yöksi puolikas pullo punaviiniä ja seuraavana aamuna se oli aivan mustanaan noita kärpäsiä. Tutkin sitten asiaa netistä ja aivan oikein, banaanikärpäset saa parhaiten hävitettyä panemalla johonkin astiaan punaviiniviiniä/olutta/(punaviini)etikkaa. Astian kannattaa olla suppilomainen, niin ne eivät pääse sieltä pois. Jos litkuun panee vielä hieman astianpesuainetta, alentaa se veden pintajännitystä, jolloin kärpäset hukkuvat, eivätkä jää kellumaan pinnalle.

  Tuosta ilmastointikanavajutusta en osaa sanoa mitään, mutta kun alat tuhota kärpäsiä, suosittelen urakan ajan viemän kaikki hedelmänkuoret joka päivä pois asunnosta.
   
 3. vesiansa Vierailija

  Astiaan vettä
  + astianpesuainetta (aika paljon, jotta tulee pintajännitettä ja ötökät ei pääse takaisin ilmaan)
  + mitä tahansa mikä houkuttelee imelähköllä tuoksulla: hunajaa / viinitetikkaa / tuoremehua / viiniä...
   
 4. tuttu juttu Vierailija

  Se "saastainen naapuri", jolta pikkukärpäset ovat tulleet, voi olla nimeltään esim. tammenlehväsalaatti, rucola, tms. Oletko tsekannut kukkapurkkien mullat? Yleensä pikkukärpäset asustelevat kosteassa mullassa (ilmeisesti munivat sinne) ja asiaan auttaa, kun antaa mullan kuivaa kunnolla kastelujen välillä.
   
 5. baarikärpänen Vierailija

  Astianpesuaine vähentää pintajännitystä jolloin ötöt sinne hukkuvat. Viini, tai jopa olut astianpesuainelirauksen kanssa ihan tavallissa lasissa toimii mainiosti banaanikärpäsloukkuna, kokemusta on.
   
 6. ap. Vierailija

  Kiitos kaikille neuvoista! Mua ärsyttikin (sekin) kun ötökät tunkivat illalla viinilasiini, niin etten voinut rauhassa nautiskella, vaan piti koko ajan vahtia. :)

  Juu ja huomasin, että nuo mitä ilmeisimmin lisääntyvät veden läheisyydessä, sillä kun kaikki muu oli putsattu, jäivät ne aina kuitenkin tiskialtaaseen pyörimään ja kosteaan tiskirättiin...
   
 7. ap. Vierailija

  Noita oli kodissamme pari jo kun muutimme tänne, joten en usko, että saamme kuitenkaan ongelmaa kokonaan kitkettyä. :/ Tosiaan ihmettelen, että miten täällä viihtyivät, kun asunto oli aivan tyhjä ja täysin siivottu... Noh, toivon mukaan saataisiin se omitusasunto parin vuoden sisään... Sitä odotellessa... ;)
   
 8. Meillä auttoi ainakin kukkakärpäsiin sellainen täältä lukemani kikka, että jokaiseen kukkapurkkiin kannattaa pistää pari kokonaista mausteneilikkaa (siis ihan maustepussin neilikkaa). Saattaa osaltaan auttaa myös banaanikärpästen torjunnassa. Meiltä nimittäin hävisi tällä keinolla kukkakärpäsongelma viikossa!
   
 9. tulohaistorjuja Vierailija

  Tällaista infoa löytyi:

  Banaanikärpästen torjunta. Banaanikärpäsen munia/toukkia tulee helposti keittiöön kaupasta ostettujen hedelmien mukana. Banaanikärpäsen torjunnassa on syytä muistaa, banaanikärpästen hyvin nopea lisääntyminen. Pelkkä imurointi tai pyyhkiminen voivat osoittautua vääriksi torjuntatavoiksi. Jos haluat päästä eroon banaanikärpäsistä, viritä banaanikärpäsansat heti kun banaanikärpäsiä alkaa ilmaantua keittiöön.

  Banaanikärpäsansat - Näin saat banaanikärpäset pois

  Etikalla eroon banaanikärpäsistä
  Toimivaksi havaittu keino on laittaa pieneen astiaan (esim. pieni kuppi) vettä ja omenaviinietikkaa ja mukaan muutama tippa nestemäistä tiskiainetta. Vettä käytetään vain laimentamaan omenaviinietikan tuoksua (esim. vettä 40% ja omenaviinietikkaa 60%). Tiskiaine puolestaan rikkoo pintajännityksen seoksesta, jolloin banaanikärpäset uppoavat helpommin seokseen. Myös muut ns. makeat viinietikat toimivat.

  Tomaatilla eroon banaanikärpäsistä
  Hieman tuntemattomampi keino päästä eroon banaanikärpäsistä on laittaa puolikas (tai muutama lohko) tuoretta tomaattia, pieneen avonaiseen muovipussiin. Jätä tomaattipussi avonaisena pöydälle lähelle paikkaa jossa banaanikärpäsiä on (esim. paikkaan jossa pidät hedelmiä), ja anna pussin olla tässä paikassa yön yli. Seuraavana päivänä sulje pussi varovasti ja vie se roskiin (vie suoraan ulos, älä jätä pussia sisälle).

  * Pyydys mahdollisimman lähelle hedelmiä tai kasveja
  * Kokeile eri vahvuisia etikka seoksia
  * Aseta pyydykset heti kun huomaat banaanikärpäsiä


  Lähde: Banaanikärpänen torjunta | Näin pääset eroon banaanikärpäsistä
   
 10. Ellu28 Vierailija

  Miten päästä eroon banaanikärpäsistä? - Lehtikuningas


   

Jaa tämä sivu