Hae Anna.fi-sivustolta

Elatusmaksut

Viestiketju osiossa 'Avioero' , käynnistäjänä Eronnut, 07.07.2008.

 1. Eronnut Vierailija

  Onko täysi-ikäisestä toisen puolison luona asuvasta lukiota käyvästä lapsesta maksettava jotain elatusapua? Kiitoksia tiedosta.
   
 2. Viita Vierailija

  Elatusmaksu velvollisuushan päättyy lapsen tullessa täysi-ikäiseksi.
   
 3. kokemusta. Vierailija

  Täysi-ikäinen opiskeleva nuori voi halutessaan hakea oikeuden (tai sovinnolla sos.toimiston) kautta elatusmaksuihin jatkoa siksi ajaksi kun hän opiskelee, eikä näin ollen voi vielä elättää itseään. Tämä hakemus menee läpi oikeuden päätöksellä.
  Toisaalta se voi myös rikkoa nuoren ja etävanhemman välit. Ko. maksu maksetaan suoraan opiskelijalle. Lähivanhemmalla ei ole siihen osuutta, kuin sen verran että hän myös omalta osaltaan kustantaa lapsensa opiskeluja ja elämistä, kunnes nuori saa ammatin.
   
 4. monta vaihtoehtoa Vierailija

  RIippuu milaisen sopimuksen olette tehneet. Sopimukseenkin voidaan kirajta, että elatusvelvollisuus jatkuu 18 v täytettyä kunnes ennen 18 v ikää aloitettu koulu on suoritettu ja lapsi asuu vanhempansa luona. Jos ei ole kirjattu, loppuu 18 -vuotiaana. Senkin jälkeen etävanhempi voi antaa suoraan lapselle jotain opiskelu- tai muuta avustusta, josa lapsi itse maksaa asumisestaan.
  En tiedä miten yhteiskunnan avustusten kanssa on. Ei olla haettu kun on asioista sovittu muuten.
   
 5. loristi Vierailija

  Yhteiskunnalta ei saa kun on täyttänyt 18v. Etävanhemman elatusmaksut lähivanhemmalle lakkaavat, mutta lapsi voi tosiaan hakea itse elatusmaksuihin jatkoa. Tällöin ne maksaa etävanhempi suoraan lapsen tilille.
  Vanhemmilla (molemmilla luonnollisesti) on elatusvelvollisuus kunnes lapsi on 21 tai saanut itselleen ammatin/työpaikan.
   
 6. Hippeli Vierailija

  Käytännön kokemusta omaavana voin kertoa, että mikäli etävanhempi ei halua maksaa 18-vuotta täyttäneelle lapselle elatusapua niin se ei ole pakko. Eli on täysin vapaaehtoista. Sosiaalitoimistosta viime kädessä kysytään haluaako maksaa vai ei. Yleensä ei vaan maksetaan 18-vuotiaaksi saakka ja siihen maksaminen loppuu.

  Voihan etävanhempi kuitenkin auttaa opiskelevaa aikuista lastaan taloudellisesti eli antamalla silloin tällön pientä rahaa tai avustaa kirjojen hankinnassa mikäli lähivanhemmalla on tiukkaa ja tietenkin muutenkin.
   
 7. Pippeli.. Vierailija

  Minulla taas on käytännön kokemusta siitä että oikeusteitse haettuna etävanhempi tuomitaan maksamaan opiskelevalle 18-vuotiaalle elatusmaksuja kunnes opinnot ovat ohi ja ammatti saatu.
  Sos. toimisto ei voi velvoittaa ketäään mihinkään, voi vain ehdottaa ja sovitella, mutta tuomari on se joka päättää jos sitä kautta haluaa että molemmat vanhemmat auttavat opintojen ajan.
   
 8. ttu mitä kersoja Vierailija

  18-vuotias voi jo lukion ohella tehdä hieman töitäkin. Jos ei ole niin pilalle passattu että lorvii kavereidensa kanssa tai vaikka harrastaisi jotain, ja vanhemmat vaan kustantaa kaiken.

  MIkä hitto siinä on ettei etä (esim. isä) voi vaatia täysi-ikäistä lastaan (esim. poika) menemään töihin? Ei köyhän isän ole pakko aikuista poikaansa loppuikää elättää, eikä varsinkaan enää kun poika on 18 täyttänyt. Mutta kun poika on äitinsä pilalle lellimä, äiti päättää ettei pojan tarvitse tehdä töitä eikä äidinkään yhtään enempää kuin osa-aikaisesti, mutta etäisä (huonpalkkainen työ) täytyisi oikein oikeuden päätöksellä pakottaa maksajaksi.
   
 9. kersalle Vierailija
  Ahhaa. Joku katkera elatusmaksujen maksaja (isä) ei halua auttaa lastaan (poikaansa) opiskeluissa. Vanhmmuusko päättyy 18-ikävuoteen toiselta (isältä) vanhemmalta mutta ei toiselta?
   
 10. juhuri Vierailija


  Typerä päätelmä todennäköisesti katkeralta poikansa pilalle lellimältä äisiltä =D
   
 11. Emppuu Uusi jäsen

  liittynyt:
  14.04.2008
  Viestejä:
  74
  Saadut tykkäykset:
  0
  Velvollisuus maksaa koulutustukea on olemassa, jos 18-vuotta täyttänyt lapsi opiskelee lukiossa. Sopimuksen asiasta allekirjoittavat koulutustuen maksaja sekä täysi-ikäinen lapsi. Koulutustuki maksetaan täysi-ikäiselle lapselle. Sopimuksen voi tehdä sosiaalitoimen avustamana, mutta kuten joku huomauttikin sosiaalitoimi ei voi pakottaa maksamaan koulutustukea (eikä muuten elatusapuakaan). Jos siis elatusvelvollinen ei suostu maksamaan koulutustukea vapaaehtoisesti, asia ratkaistaan käräjäoikeudessa ja useimmiten lukiota käyvän nuoren hyväksi.

  Tilanne on minusta useimmiten aivan oikeudenmukainen etävanhemmallekin. Lukiota käyvä 18-vuotta täyttänyt nimittäin yleensä asuu edelleen lähivanhempansa luona eikä yleensä joudu itse osallistumaan asuinkulujensa maksamiseen ruokakustannuksista puhumattakaan. Tuolloin lähivanhempi käytännössä huolehtii opiskelevan 18-vuotta täyttäneen elatuksesta kuten lakikikin edellyttää.
   
 12. Vanhempi minäkin Vierailija

  ..että etä joutuisi maksamaan koulutustukea. Joku katkerana haukkui lapset pilalle lellityiksi, kun eivät tee töitä koulun ohella.. Meillä ainakin nuori tekee töitä, mutta se OPISKELU ON PÄÄASIA, eikä työn tekeminen. Ei opiskelukaan ole niin helppoa hommaa, vaan vaativaa ja aikaa vievää. Milläs ajalla ne nuoret sitten läksyjä tekevät, jos pitää olla kaiket illat töissä?? Kyllä opiskeluihin liittyy isolta osalta läksyjen teko ja onhan se hyvä hiemna jollain aikaa lukea tentteihinkin. Harvassa paikassa saa lukea niihin työn ohessa... Ja jos lapsi asuu kotona, niin kyllä se etä voisi edes jotenkin osallistua OMAN LAPSENSA opiskeluiden kustannuksiin. Yleensä nuo tuollaiset vaan sitten ottavat kunnian päättäjäisjuhlissa..."että kyllä se meidän poika on sitten hiienosti opiskeluista suoriutunut"...tyylillä, vaikkei opiskelut ja niiden kustannuksiin osallistuminen kiinnosta pätkääkään. itse en ole aikanaan saanut opiskella, joten jos lapsella on haluja opiskeluu, se suotakoon hänelle. Ja meillä ainakin nuori saa asua kotona niin kauan kun opiskelut kestävät, jos hän vain viihtyy kanssamme. Ettei tarvitse pientä opintotukeaan käyttää vuokran maksuun.
  Ja kyllä se etä osaa luimia muutenkin elatusmaksujen maksussa halutessaan..meillä vasta 13 vuotta eron jälkeen, eli tänä keväänä hän joutui itse maksamaan elatusmaksua. Aina voinut niistä välttyä vaikka on työssä käyvä ihminen. Helpollahan se etä erossa pääsee...maksaa vain elatusmaksut, sen 118 ja sentit päälle, eikä mitään muuta, ei koskaan tapaa lastansa.. ja lähivanhempi maksaa kaiken. Ei siinä ajatella kuin omaa napaansa ja sen ympärillä pyörimistä. Tosiasia. Turha on sitten vanhainkoti-iässä miettiä että miksi ei lapset käy katsomassa jos itse ei niistä välitä pätkääkään, eikä auta elämässä eteenpäin jos vain voi. Herranen aika, varsinkin kun on OMASTA lapsesta kyse.
   
 13. Mitä mitä? Vierailija

  Se lapsihan voi opiskella vaikka kolmekymmentävuotiaanakin vielä, ainako pitää avustaa ja tukea? Siis tämä tukeminenhan koskee sitten molempia vanhempia, eikö niin?

  Onko siis opiskelevalla ihmisellä oikeus vaatia vanhempiaan tukemaan rahallisesti itseään vaikka kuinka pitkälle? Joku tuolla kirjoitti, että "kunnes ammatti on saatu." No sehän voi jollain kestää vaikka kymmenen vuotta ja enemmänkin. Tuo ei voi pitää paikkaansa.

  Oma lapseni jäi puoliorvoksi isänsä kuoltua, ja perhe-eläke hänelle loppui tasan silloin, kun hän täytti 18 vuotta. Kela maksoi vielä muistaakseni vuoden tai pari jotain aivan mitätöntä summaa (muutama kymppi markoissa), koska lapsi opiskeli, mutta vakuutusyhtiö ei pistänyt enää rikkaa ristiin. Olisiko pitänyt, koska sehän nimenomaan vastaa isän maksamaa elatusmaksua?

   
 14. Emppuu Uusi jäsen

  liittynyt:
  14.04.2008
  Viestejä:
  74
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laki lapsen elatuksesta 3§: Lapsen oikeus saada elatusta vanhemmiltaan päättyy, kun hän täyttää kahdeksantoista vuotta. Vanhemmat vastaavat lapsen koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista myös sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, mikäli se harkitaan kohtuulliseksi. Tällöin otetaan erityisesti huomioon lapsen taipumukset, koulutuksen kestoaika, siitä aiheutuvien kustannusten määrä sekä lapsen mahdollisuudet koulutuksen päätyttyä itse vastata koulutuksestaan aiheutuneista kustannuksista.  Tuosta em. lakipykälässä puhutaan kohtuullisuudesta, joten tuskin kukaan enää katsoo olevan kohtuullista esim. sen, että vanhemman tulisi maksaa 30-vuotiaan opinnot. Aika monelle vanhemmalle varmaan tulee yllätyksenä se, että täysi-ikäisen opintojakin tulisi tukea, jos se on ns. kohtuullista.
   
 15. nettineuvosta Vierailija

  Koulutustuki
  Opiskelevalla nuorella on mahdollisuus 18 vuotta täytettyään saada elatusvelvolliselta koulutustukea, jos taloudellinen tuki vanhemmalta katsotaan kohtuulliseksi. Vanhempien elatusvastuu ei välttämättä pääty lapsen täyttäessä 18 vuotta. Sopimus on lastenvalvojan vahvistamisen jälkeen ulosottokelpoinen, mikäli koulutustuen maksaminen ei toteudu sopimuksen mukaisesti.

  Elatustuki ei korvaa koulutustukea mikäli vanhempi ei koulutustukea maksa.

  Jos vanhempi ei suostu tekemään sopimusta tukeakseen opiskelevaa nuorta taloudellisesti, voi tämä hakea ratkaisua oikeusteitse. Oikeuden päätöksissä huomioidaan vanhemman taloudellinen tilanne ja sen myötä oleva mahdollinen kyky turvata nuoren elatusta myös opiskeluajalle täysi-ikäisyydenkin jälkeen.

  Toimistosihteeri Marju Viertola, Kotkan kaupunki
   
 16. parempi Vierailija

  ois, että opiskelija kävisi viikonlopputöissä tai iltatöissä, jotta ei tarvis köyhiä vanhempia rahastaa.
   
 17. lapsen etu Vierailija

  Ei ole mielestäni rahastamista jos lapsi haluaa opiskella ja hankkia itselleen kunnon ammatin. Vanhempien velvollisuus on auttaa lapsiaan. Opiskelu on ihan erilaista ja rankempaa kuin ennen vanhaan. Vaatimustaso on paljon korkeampi ja opiskelemaankin on vaikeampi päästä. Raukkoja tuollaiset etävanhemmat, jotka eron jälkeen eivät auta lastataan.

  Jo avioerovaiheessa kannattaa kirjata ylös tuo koulutustuki, jotta ei tarvitse sitä raastuvan kautta hakea.

  En ole elatusmaksuja vailla oleva vanhempi, vaan olen niitä maksanut ja myös maksanut opiskelijalle opintoavustuksia ja kaikkea muutakin rahoittanut minkä olen kokenut tarpeelliseksi. Minulla vanhemman vastuu lapsesta ei loppunut avioeroon. Uusi puolisonikaan ei ole koskaan yrittänyt estää avustusten antamista. En ole rikas, ihan tavallinen palkansaaja, joka laittaa lapset etusijalle.

  Nimimerkit kersalle ja juhurinkin kannattaisi arvostaa lapsiaan, eikä tuhlata kaikkia senttejään omiin kulutusjuhliinsa.
   
 18. Lähiäippä Vierailija

  Meillä etävanhempi aikoo avustaa nuoren opiskelua ilomielin jatkossakin, vaikka tuo 18-v tuleekin täyteen. Kysymys kuuluukin, että vaatiiko tuo avustaminen jonkun oikeuden tms. päätöksen, ettei sitä katsota pitkässä juoksussa rahan lahjoittamiseksi?? Joku lehtiartikkeli tästä varoitteli, mutta asia ei ollut silloin meillä vielä ajankohtainen, niin apua tähän kaipaisimme! Ja käytännössäkö tuo avustus maksetaan siis nuorelle suoraan eikä lähivanhemmalle, joka kuitenkin käytännössä asumisen, ruuat ja semmoiset makselee?
   
 19. voi hyvän tähen Vierailija

  Täysi-ikäinen on täysi-ikäinen. Mutta oletko tosiaan sitä mieltä, ettei Sinulle kuulu, miten lapsesi maailmaan selviää aikuiseksi? Etkö tosiaan haluaisi antaa tukeasi ja pitää huolta kaikin keinoin? Minä en voisi kuvitellakaan hylkääväni lastani, vaikka ero joskus tulisi. Lapseni on ylitse kaiken muun!
   
 20. avioerolapsi Vierailija

  Minä en koskaan saanut penniäkään, eikä näkynyt koko ukkoa koskaan. Tämän ymmärsin niin, ettei hän minusta välitä, eikä rakasta. Hänelle minua ei ollut olemassakaan. Ja nyt en puhu pelkästään rahasta.
   
 21. lapsi joskus Vierailija

  Onko vanhempi "hirviö" jos ei halua tukea lapsensa opiskeluja loputtomiin. Täysi-ikäinen on nimensä mukaisesti Täysi eli katsotaan kykenevän alkohlin juontiin, autolla ajoon ja vaikka mihin. Miksei sitten elättämään itsensä? miten voi vaatia että vanhempi, ero- tai ydinperhe sellailnen olisi lopuniän elatusvelvollisuudessa lapseensa? naurettavaa holhoamista.

  Eihän se sitä tarkoita ettei saa auttaa lastaan, mutta ei pidä syyllistää sellaisia vanhempia jotka eivät halua, tai VOI elättää lastaan loputtomiin. Johonkin se raja on lain puolesta vedettävä ja se olkoon 18 vuotta. tiedänu seitakin vanhempia, jotka eivät tietoisesti tue rahalliseti lapsensa elämää kun kotoa on muutettu pois, tai tienataan kesätöillä omaa rahaa. Ilmaista rahaa ei ole olemassa, ja nuorenkin on siihen opittava.
   

Jaa tämä sivu