Hae Anna.fi-sivustolta

Ennakkoperintö

Viestiketju osiossa '50+' , käynnistäjänä miten?, 17.06.2012.

 1. miten? Vierailija

  Kysyn täältä kun en muutakaan palstaa Elleistä löytänyt asialle eli miten toimitaan kun haluaa ennakkona perinnön? missä virastossa asia hoidetaan? pankissa, asianajajalla? miten kaikki siis menee käytännössä?
  Meitä on kaksi perijää, minä ja veljeni, äiti elää vielä. ei ole kyse suurista rahoista ja ottaisin osani perinnöstä tai osan siitä jo nyt, ja summan josta ei mene perintöveroa, eli muutama tonni.
   
 2. Elmo49 Vierailija

  Suosittelen laittamaan esim. Googleen hakusanaksi "ennakkoperintö". Saat ainakin oikeata ja asiallista tietoa.
   
 3. Tuleekohan turpiin Vierailija

  ei sitä ennakkoperintöä mikään virasto sinulle järkkää, vaan äitisi.
  Hän joko antaa sinulle rahaa jos on , tai , jos ei ole käteistä hän joutuu myymään asuntonsa tai muuta omaisuuttaan , että saat ennakkoperintösi.
  Ennakkoperintösi tulee ilmoittaa äitisi jälkeisessä perukirjassa.
   
 4. jollet ole Vierailija

  isäsi kuoleman jälkeisen kuolinpesän osakas, ei sinulla ole mitään oikeutta pyytää perintöosuutta äidiltäsi.
   
 5. Mirna Vierailija

  Kyllä pyytää voi, muttei vaatia.

  Voihan sitä aina äidiltään rahaa pyytää. Jos äiskällä on ja tahtoo antaa, niin senkun antaa. Eiköhän se riitä, jos tekee paperin, missä ilmoittaa saaneensa äidiltään X summan rahaa ja haluaa sen sitten tulevan huomioiduksi äidin jälkeen tulevassa perinnönjaossa, eli on saanut sen verran jo etukäteen.
   
 6. ap. Vierailija


  No äiti tietysti mutta eikö siitä tehdä mitään virallisia papereita? jos äiti kuolee ennen mua ei se voi haudasta tulla kertomaan että olen jo saanut osani ja voisin vaatia kuoleman jälkeen uudelleen koko osaani.
  Äidillä ei ole omaa asuntoa eikä kummempaa omaisuutta vaan tilillä pikku summa, suurista ei siis ole kyse.
   
 7. AA-elli Vierailija

  Jos äitisi antaa sinulle rahaa, niin kyllähän virallinen paperi on pankin tiliote.
  Lahjaveron rajaa en tiedä. Saimme 80-luvulla ensiasunnon ostoon exäni vanhemmilta lahjarahaa, josta ei mennyt veroa. Asia selvitettiin ennen lahjoitusta. Olen ikuisesti kiitollinen vanhempien avokätisyydestä. Jos oikein muistan, niin omat vanhempani olivat lainan takaajina.

  Olen itse ollut erittäin avokätinen opiskeleville lapsillemme. Mutta olen tehnyt erittäin selväksi, että senttiäkään ei tarvitse maksaa takaisin eikä olla kiitollisuuden velassa.

  Jos haluaisin itse suorittaa taas jonkin tutkinnon, niin ei se ole rahasta kiinni.
  Mutta tykkään elää tätä pienen ihmisen taviselämää. Luonto on minulle tärkeä.
  Leikkasin viikonlopun IS:stä paperinpalan jääkaappini oveen. Sami H. sanoo, että hän palaa Suomeen metsän takia. Se oli minullakin suurin syy palata Suomeen. Ihan uskomaton juttu, mutta totta. Metsissä on Suomen tulevaisuus. Ostin eilen kumisaappaat eikä varressa lue Nokia.
   
 8. näin se menee Vierailija


  Hyvin yksinkertaisesti teette äitisi kanssa paperin, jossa kerrotaan, miten paljon olet lahjana rahaa saanut ja että se katsotaan sinun ennakkoperinnöksesi. Teidän nimenne ja kaksi todistajaa riittää. Pankissa voivat tehdä rahansiirron yhteydessä tai sitten ihan vapaamuotoisesti.

  Toinen paperi sinulle ja toinen äidillesi. Hänen jälkeensä tehdyssä perunkirjoituksessa asia sitten huomioidaan.
   
 9. näin se menee Vierailija

  Niin, vielä veroasia. Lahjana saa antaa verotta 3999 euroa. Rajaa ei muuta se, että se merkitään ennakkoperintönä huomioitavaksi.
   
 10. Kahden äiti Vierailija

  Ihan tasapuolisuuden vuoksi tekisin itse ainakin niin, että antaisin molemmille lapsille lahjaksi esim. tuon 3999e verottomana. Siis nimenomaan molemmille!

  Toisaalta jo asuisin vuokralla ja tilillä ei olisi kummoisiakaan summia, niin tuskinpa antaisin aikuisille lapsilleni muutamaa satasta enenpää ja senkin vain todella huutavaan tarpeeseen!
   
 11. Ei se ihan mene Vierailija

  niin, että toinen sisaruksista vetää mummon tuuranputkeksi , kun hän vielä elää, herää kysymys, millä elää, jos aikuinen lapsi vie rahat.
  Mitä jäisi toiselle sisarukselle , jos mummo kuolisi pian rahan annosta?

  Ennakkoperinnöstä tulee tietää myös toinen sisarus, ei pelkkä mummon tiliote ole pätevä ja kukahan senkin säilyttäisi ja esittäisi perukirjoituksessa, kun lisää rahaa on tulossa perintönä?
  Perukirjoitus tilaisuudessa kysytään , onko kukaan lapsista saanut ennakko perintöä ja se kirjataan, kaikkien osallisten läsnäollessa.
  On ajateltava, että vanhuksella tulee olla rahaa hautajaiskuluihin, jos lapset ovat niin tyhjätaskuja, etteivät saata järjestää hautajaisia äidilleen , kun pyytävät jo ennakkoa perinnöstään.
  En iki maailmassa menisi pyytämään äidiltäni rahaa, vaikka hän on varakas ja asuu omassa arvoasunnossa.
  Loukkaisit rakasta äitiäsi sydänjuuria myöten ja kertoisit samalla , että oletkin odottanut pelkästään hänen kuolemaansa, perinnön saadaksesi.
  Kannattaa funtsia !
   
 12. Lahjan Vierailija

  voi antaa vain kerran vuodessa ilman lahjaveroa tuohon 3999 €uroon.
  Jos aloittajan äiti haluaisi/voisi antaa lahjana rahaa, niin eihän sitä kannata perinnöksi merkata.
   
 13. ap.. Vierailija

  Jos siinä ei kovin virallisia papereita tarvita ajattelin että äiti ja molemmat lapset saa paperin jossa mainittu minkä olen saanut ennakkona. näin kaikki ovat tietoisia asiasta ja perunkirjoituksessa tuo otetaan huomioon ja jos äidin omaisuus on siihen mennessä muuttunut, parantunut, jako tapahtuu senhetkisen omaisuuden mukaan.
  Eikä tarkoitus olisi toisen lapsen osuudesta mitään viedä eikä omastanikaan kaikkea, osa vain. kyllä siinä hautajaiskulut jäisi jos mummo sattuisi pian kuolemaan mitä en tietenkään toivo.
  Olen melko monien kuullut ottaneen/saaneen perintöosuudensa ennakkoon, esim talonrakennusta varten ym.
  Voisihan siitä yhden paperin viedä pankkiin tai asianajajalle.
  Toki tuokin käy mielessä että loukkaisin, mutta meidän mamma tietää että kaikki me täältä joskus lähdemme ja raha on vain paperia ja käärinliinassa ei ole taskuja.
  Kaikenlisäksi äidillä on ollut hautajaisraha ainakin 50 vuotta säästössä, siitä on muistanut aina mainita, siihen ei kajota.
   
 14. Ota selvää Vierailija

  kuinka paljon asianajaja velottaa pankin tiliotteen talletuksesta per. vuosi.
  Niillä on otsaa repiä sellaista hintaa, että monet ovat menneet konkkaan kun ovat saaneet laskun lakimiehen palkkioista.
  Testamentitkin säilyy ja säilytetään usein ihan vainajan kotona lukkojen takana, ei siis syytä tehdä asiasta suurempaa kuin se on.
   
 15. ölkäö Vierailija

  Väärin. Verottoman lahjan määrään lasketaan yhteen kolmen vuoden aikana samalta lahjoittajalta saadut lahjat.
   
 16. Hopsista vaan Vierailija

  Jos puhe on vielä elävän henkilön omaisuudesta, niin eihän lapsilla ole siihen mitään "perintöosaa". Omaisuus on täysin henkilön omaa omaisuutta ja perintöosuus syntyy vasta kun ko. henkilö kupsahtaa lopullisesti. Jos vanhemmat antavat lapsilleen isomman summan niin se on lahja, joka voidaan lukea ennakkoperinnöksi.

  Aivan absurdi ajatus, että omat lapseni tulisivat pyytäämään minulta perintöosuuttaan kun sitä heillä ei vielä ole! Autan rahallisesti jos on tarvetta ja katson sen aiheelliseksi, mutta muuten omaisuuteni on kyllä ihan omaa omaisuuttani, ei siitä ole korvamerkitty lapsilleni yhtään mitään. Jos haluan voin hurvitella sen viimeistä senttiä myöten tai lahjoittaa vaikka kylän martoille. Jos puhutaan lasten muka olemassa olevista perintöosuuksista, niin sehän tarkottaisi sitä, että joutuisin varjelemaan ja kartuttamaan lapseni perintöosuuksia sen sijaan, että tekisin vastaavaa omalle omaisuudelleni. Sitten kun kuolen jää nähtäväksi mikä on lopullinen jaettava omaisuus, eli lasten perintöosuudet. Isänsä osan he ovat jo saaneet isänsä kuoleman jälkeen huom! perintönä! Eipä vaan ole mitään perintöä ilman jonkun kuolemaa!
   
 17. entä jos Vierailija


  Noinhan se menee. Muutenkin ihmettelen, että nykyajan nuoret ja keski-ikäiset ovat kinuamassa vanhojen vanhempiensa vaivalla säästämiä rahoja. Ap:kin sanoo, ettei ole kyse suurista summista. Mitä jos äitivanha tarvitsisikin johonkin myöhemmin nämä "ennakkoperintönä" viedyt pennoset?
   
 18. Ihmeen... Vierailija

  sitkeästi vaan elää luulo siitä, että elossa olevien vanhempien omaisuus olisi jo jotenkin lasten omaa ns. perintöomaisuutta. Aika räikeä tapaus oli kun ison talon hiljalleen ryypänneet ja pelanneet vanhemmat myivät viimeisenkin jäljelle jääneen metsätilkun ja muuttivat vuokralle. Yksi lapsista ilmaantui vanhempien luo ja yritti uhkaillen saada edes jotain omasta perinnöstään vanhemmille velkojen maksamisen jälkeen jääneestä pikkusummasta. Kysymys kuuluukin, että mistä ihmeen perinnöstä?

  Se on eri asia jos vanhemmat nimenomaan haluavat lahjoittaa lapsilleen omaisuutta ajatellen esim. tulevaa perintäveroa. Molemmat vanhemmathan voivat lahjoittaa samalle lapselle sen 3999 verottomana kolmen vuoden aikana. Siirtyyhän tälläkin tavalla omaisuus vuosien saatossa verottomana sukupolvelta toiselle.

  Ap:lle ehdottaisinkin, että äiti halutessaan lahjottaisi molemmille lapsille saman summan, joka jäisi alle tuon 3999. Näin molemmat olisivat saaneet samanlaisen lahjan ja mahdolliset tulevat perintöosat olisi helppo selvittää ilman mitään ennakkoperintökirjauksia.
   
 19. Kuulin Vierailija

  sellaisen jutun itsekkäästä ainokaisesta, joka ehdotti äidilleen kun isää ei enää ole, että äiti ottaisi kiinnelainan antaakseen rahat pojalleen?????
  Siinä olisi äiti saanut loppuelämän onnekseen, maksaa sitä pienestä eläkkeestään niinkauan kuin elää ja sitten jos velkaa jäisi äidin jälkeen niin, poika saisi etua, kun ei tarvitseisi maksaa perintöveroa isosta kivitalosta.
  Samainen leskiäidin mieliharmi näki äitinsä luona käydessään, että äidillä oli etelänmatka suunnitteilla ja lentoliput pöydällä. Poika repi ne vihan vimmassaan ja sätti äitiään että t tuhlaat, hänen perintönsä ennekuin ehdit kuolla.
  Soitti matkatoimistoon ja ilmoitti äidin sairastuneen sai kaverilääkäriltä todistuksen että maksettu matka oli jouduttu perumaan sairauden vuoksi, otti rahat vakuutusyhtiöltä ja veti rahat liiviinsä.
  Tällaisia käärmeitä äidit joskus joutuvat povellaan elättämään, käärmeitä, jotka lyö jos kaikki ei mene niinkuin kultapoika tahtoo.
   
 20. Realisti Vierailija

  Onkohan ap.keskutellut äitinsä kanssa asiasta, vai onko tämä vain hänen oma vaatmuksensa.

  On kohtuutonta odottaa, että elossa olevalta äidiltä, joka on ilmeisen vähävarainen, voisi ja kehtaisi pyytää ennakkoperintöä.
  Onko ap:lle tullut mieleen, että ehkäpä se äiti tarvitsee vähäiset euronsa ihan itse.
   
 21. toinen realisti Vierailija

  Äiti voi halutessan antaa ennakkoperintöä, mutta sitä ei voi häneltä vaatia tai pyytää.
  Parempi olisi että antaisi molemmille yhtäaikaa ja yhä paljon, pysyy välit parempina.
   
 22. Äimän käkenä Vierailija

  Haluaa ennakkona perinnön? Kyllähän sitä voi haluta mutta onko joku tosiaan niin röyhkeä että menee asiasta vähävaraiselle vanhukselle sanomaan. Eiköhän mummo saa roponsa pitää ja käyttää ne vaikka oman elämänlaatunsa parantamiseen. Eikä perintöä tai osaa siitä noin vain oteta. Mummo antaa jos haluaa ja tuntee ettei itse tarvitse niitä rahoja. Mikä ihmeen käsitys on vallalla näillä nuorilla ja keski-ikäisillä, että vanhempien rahat onkin oikeastaan heidän rahojaan ja joita voi halutessaa käyttää mihin huvittaa.
   
 23. ja paskat Vierailija

  ei se mummo ole velvollinen antamaan rahojaan kelleen.

  Hankkikoon jokainen omat rahansa ja REHELLISESTI!
   
 24. On se jumankauta että aletaan vaatia perintöjä vielä kun perittävä on elossa!!!!
  En yhtään ihmettele miksi jotkut vanhukset ei halua jälkikasvuaan eläkkeellään nähdä.

  Ap: odottele kiltisti että äitisi kuolee. Saat ihan saman perinnön sittenkin. Jos olet rahapulassa mene pankkiin. Jos olet työtön, tai muuten luottotiedot menettänyt luuseri, voit pyytää äiskältä rahaa tai lainaa muuten vaan. Mutta että ennakkoperintöä... ei kai se niin tyhmä ole (tai voi ollakin jos jälkikasvukin on) että omaisuuttaan alkaisi jakaa sille joka sen joka tapauksessa hukkaa saman tien.
   
 25. ajatteleppa Vierailija

  Eipä ikinä olisi tullut mieleen ottaa ennakkoa perinnöstä ja vaikka omaisuuttakin oli kuten asunto, kesämökki ja rahaa tilillä. Vanhempani olivat eronneet, mutta yhdessä asuivat äidin kuolemaan asti. Eron syy oli se, että isälläni oli paljon naissuhteita ja alkoholi oli myös osasyynä. Maksoimme minä ja veljeni omista rahoista äidin hautajaiset, kun isä ei osallistunut maksuihin ainoastaan hautajaistilaisuuteen. Sanoi, että hoitakaa te äitinne hautaan ja viittasi kädellä koko asialle. Tuosta meni 5 vuotta, kunveljeni sanoi, että eikö olisi aika jakaa perintö ja omaisuus. No eihän se kivuttomasti tapahtunut, kun isä oli eron sattuessa menettänyt osan perintöä ja muutenkin eli niin kuin olisi kaiken omistanut ja puhui ihmisille, että omistaa kaiken. Vaikeata oli, kun äidillä ja isällä oli pankkiin velkaa ja osa veloista siirtyi meidän nimiin.
   

Jaa tämä sivu