Hae Anna.fi-sivustolta

hammassärkyyn

Viestiketju osiossa 'Klinikalla' , käynnistäjänä särkylääkkeitä, 10.08.2005.

 1. särkylääkkeitä Vierailija

  Hei, minulla hammassärkyä ollut jo viikon ja viikon kuluttua olisi hammaslääkäriaika. Voinko aivan surutta syödä siihen asti paramax 500 mg ? onko tuo lääke jotenkin miedonpaa kuin esim ibusal? Kauanko ylipäätään voi syödä särkylääkkeitä ennenkuin vaikuttavat negatiivisesti elimistöön ?- kiitos vastauksestasi.
   
 2. Voit Vierailija

  Voit syödä, kunhan et ylitä annostusta. Vaikka ei siitäkään lyhyellä aikavälillä vielä ole haittaa, jos kivut ovat sietämättömät. Hyvä että hoidat hampaan kuntoon, niin ei tarvitse jatkaa lääkkeiden syömistä pidempään.
   
 3. sh Vierailija

  Parasetamoi on maksatoksinen, mainitsemasi Ibusal taas ei-vatsaystävällinen, kyseessä kaksi täysin erilaista särkylääkettä.
   
 4. Särkylääkkeet Vierailija

  Paramax Rap 500 mg vaikuttava aine on parasetamoli, joka on pelkästään kipulääke (ei siis tulehduskipulääke). Sitä voi ottaa kerrallaan 1-2 tablettia ja maksimiannos on kuusi 500 mg:n tablettia vuorokaudessa eli yhteensä 3 gramma parasetamolia. Tuosta suuremmat annokset ovatkin sitten haitallisia maksalle. Alkoholin käyttö parasetamolin yhteydessä lisää maksavaurion riskiä. Mutta siis suositeltuja annoksia käytettäessä ei ole syytä huoleen.

  Ibuprofeeni saattaa olla parasetamolia tehokkaampi kivun hoidossa, mutta se on yksilöllistä. Joku kokee parasetamolin tehoavan parhaiten, kun taas toinen kokee saavansa eniten apua ibuprofeenista tai ketoprofeenista. Jos syöt ibuprofeenia maksimiannostuksella kolme 400 mg:sta päivässä niin maha voi ärtyä ja seurauksena olla närästystä, ripulia jne. Tulehduskipulääkeillä on taipumusta ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Jos vatsaoireita esintyy niin kannattaa joko vähentää annostusta ja tai sitten siirtyä vatsaystävälliseen parasetamoliin. Ibuprofeenia (Burana, Ibumax, Ibusal..) ja ketoprofeenia (Keto, Ketorin, Ketomex) verrattaessa kannattaa muistaa se, että ketoprofeeni ärsyttää vatsaa ibuprofeenia enemmän. Jos siis on taipumusta närästykseen ja tarvitsee välttämättä tulehduskipulääkkeen niin kannattaa valita ennemmin ibuprofeeni (mieluiten tietysti vatsaystävällinen parasetamoli).

  Särkylääkkeitä tulisi tietysti pyrkiä käyttämään niin vähän kuin mahdollista. Vakavimmat haittavaikutukset kohdistuvat juuri ruoansulatuskanavaan, sillä tulehduskipulääkkeet estävät mahan limakalvoa suojaavan ""liman"" synteesiä. Suomessa kuolee vuosittain noin 200 ihmistä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin ruoansulatuskanavavaurioihin. Lisäksi tulehduskipulääkkeet voivat vauroittaa munuaisia, heikentävät verenhyytymistä (huom. Marevan potilaat!) sekä voivat laukaista astmakohtauksen. Ja kannattaa muistaa myös, että tulehduskipulääkkeillä on yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkeaineiden kanssa.
   
 5. hh Vierailija

  En ymmärrä miksi et soita hammaslääkäriin ja kerro että sulla on särkyä. Kyllä tuollaisessa tapauksessa pitää aika löytyä vaikka samana päivänä. Syötyäsi viikon särkylääkettä kohta saat hoitaa ärtynyttä vatsaasi ja sinä aikana hammas voi tulla vaikka mihin kuntoon. Pahimmassa tapauksessa löydät itsesi teholta, jos tuo hampaassa oleva pöpö pääsee verenkiertoosi. Ei nuo ole leikin paikka hammas särytkään. Puhelin siis käteen !!! :)
   

Jaa tämä sivu