Hae Anna.fi-sivustolta

Ilmoittaako terveyskeskus partnerin sukupuolitaudeista?

Viestiketju osiossa 'Naistentaudit' , käynnistäjänä Pink, 28.11.2010.

 1. Pink Vierailija

  Mieheni kävi äskettäin risteilyllä. Nyt huomasin vahingossa, että hänellä on antibioottikuuri meneillään.

  Haluaisin tietää, jos terveyslääkäri toteaa, että aviomiehelläni on joku sukupuolitauti ja määrää siihen lääkityksen, ilmoitetaanko terveyskeskuksesta siitä minulle ja kutsuvatko tutkimukseen, vai pysyykö koko juttu salassa?

  Mitä jos hän on käynyt yksityisellä? Lähteekö viranomaisille tieto mieheni taudista heille ja ottaako ne sitten yhteyttä minuun?

  Onko jollain kokemusta tästä asiasta?

  Kiitos vastauksestanne!
   
 2. Vierailija

  miks ne ottas suhun yhteyttä? kaikilla on vaitiolovelvollisuus, joten ne eivät siitä kerro kenellekään, tai pyytele muita testeihin.
   
 3. szdf Vierailija

  Joissakin sukupuolitudeissa lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus. Ei kaikissa. Esimerkiksi klamydia on sellainen, josta ei ilmoitella partnereille.

  Lue lisää: Tartuntatautien ilmoittamismenettelyä hiotaan - muutokset voimaan 1.1.1998

  Mitäs jos kysyisit mieheltäsi mihin vaivaan antibioottikuuri on kirjoitettu ja ilmoitat hänelle, että jos hänellä on sp-tauti, sinä tahtoisit tietää siitä, että voisit huolehtia terveydestäsi. Älä vedä asiaa draamallla, sillä sillä tavalla miehesi ei taatusti kerro jos niin on käynyt.
   
 4. Pink Vierailija

  Jotenkin oli semmonen mielikuva, että terveysviranomaisilla on velvollisuus kutsua esim sairastuneen aviopuolison hoitoon, sillä jos puoliso ei saa mitään hoitoa sukupuolitauti ei häviä mihinkään.

  Jos toinen saa vaikka kupan ja saa asianmukaisen hoidon, muttei ilmoita asiasta asuinkumppanilleen, toinen voi sairastua vakavasti jos hoito ei aloiteta ajoissa.

  Onko sairastuneen velvollisuus ilmoittaa kumppanilleen vai kenen pitäisi ilmoittaa että se hakeutuu hoitoon?

  Kysyn vaan koska en ole asiasta tietoinen...
   
 5. szdf Vierailija


  Jos tauti on luokiteltu yleisvaaralliseksi, lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus. Enää kaikki sp-taudit eivät ole tällaisia.

  Ilmoittaminen on suositeltavaa, ei siis pakko. Lääkäri ilmoittaa sitten niistä, joilla lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus. jos potilas sairastaa vaikka klamydiaa ja lääkäri kehottaa kertomaan kumppanille ja potilas sanoo että varmasti en kerro, niin lääkäri voi kysyä saako hän ilmoittaa. jos potilas antaa lääkrille luvan, lääkäri voi ilmoittaa, mutta jos sanoo että et saa, lääkäri ei saa kertoa. Tämä sitten ei päde tosiaan niihin yleisvaarallisiin tauteihin.

  "tartuntatautilainsäädäntöön perustuva oikeus vastoin potilaan lupaa ilmoittaa kumppanille tartunnasta VAIN, jos kyseessä on yleisvaarallinen tauti eli kuppa. "
  www.kaypahoito.fi - Suositukset

  kuvittelisin kyllä, että hiv kuuluisi tuohon samaan yleisvaaralliseen luokkaan?
   
 6. mm Vierailija

  Ei näy hiv siihen ryhmään kuuluvan, eli vain kupasta voi kumppanille ilmoittaa vastoin potilaan lupaa.
   
 7. niin Vierailija


  Koska hivin tartuttaminen voidaan tuomita törkeänä rikoksena tai jopa tappona, se menee salassipitovelvollisuuden ohi ja lääkärin tulee ilmoittaa mahdolliselle hiv-tartunnan saaneelle asiasta, vaikka potilas (mahdollinen tartuttaja) ei siihen suostu. Näin ainakin opetettiin lähihoitajille koulussa.
   
 8. aaa Vierailija

  Ainoastaan kupasta voi lääkäri ilmoittaa ilman potilaansa suostumusta. Sinun sijassasi varmaan menisin itse käymään testeissä, niin saisin ihan varmuuden asiasta.
   

Jaa tämä sivu