Hae Anna.fi-sivustolta

karjalanpaistia pitkällä kypsennyksellä

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä vuarotyäläiset, 09.09.2008.

 1. vuarotyäläiset Vierailija

  Tarkoituksena olisi tehdä karjalanpaistia ensimmäistä kertaa elämässäni. Haluaisin tehdä sen niin, että laittaisin vaikka illalla sen uunia vaille valmiiksi ja avokki työntäisi ennen viittä sen aamulla uuniin töihin lähtiesään. Itse heräilen iltavuorolaisena sitten viimeistään kymmeneltä, eli noin viiden tunnin paistoaikaa tässä havittelen, mutta mihin lämpötilaan uuni kannattaisi laittaa jotta paisti kypsyisi ihanan mureaksi viidessä tunnissa? Pitäisikö vettä laittaa reippaammin kuin sen verran että lihan juuri ja juuri peittyvät jos en jaksa heräillä vahtimaan?
   
 2. no... Vierailija

  100-150 astetta uunista riippuen on hyvä aika. Aluksi olisi hyvä kyllä pitää vähän kuumemmassa esim. puol tuntia. Vettä ei tarvita tavallista enempää.
   
 3. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 930
  Saadut tykkäykset:
  14
  Vettä niin, että lihat peittyvät. 1-2 dl ei ole riittävä nesteen määrä karjalanpaistissa.
   
 4. isomumma Vierailija

  Mielestäni ensin pitäisi saada uuni kuumaksi tai edes lähes kuumaksi. Jos avokki laittaisi uunin päälle heti herättyään kuumemalle ja sen jälkeen 100-125¤ ja ruoka uuniin. Parasta on ettei laita heti pataa uuniin, voi vielä unohtua laittaa heikommalle lämmölle ja ruoka palaisi syömättömäksi. Vettä, hmm... lihojen yli noin ½ cm. Kansi päälle jos on.
   
 5. hmmhmmhmmh Vierailija

  Onko joku tässä puhunut jotain yhdestä tai kahdesta desistä? Sitä paitsi nesteen määrä riippuu täysin lihan ja kasvisten määrästä. Mutta ihan kuten alkuperäinen totesi, sopiva vesimäärä on se, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Turha niitä lihoja liian väljässä vedessäkään on uittaa.
   
 6. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 930
  Saadut tykkäykset:
  14
  Ei tässä ketjussa, mutta taisi olla tuossa toisessa karjalanpaistikejussa tai jossain ohjeessa.
   
 7. eipäs sekoiteta Vierailija

  muita ketjuja tähän tai muihinkaan keskusteluihin! itse en ainakaan lue kaikkia ketjuja täällä, kiinnostavimmat vain.
   
 8. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 930
  Saadut tykkäykset:
  14
  Liisa O:n ohjeessa oli tuo mielestäni liian pieni nestemäärä. Ohje löytyy tuosta eilisestä karjalanpaistikeskustelusta.
   
 9. eipäs sekoiteta Vierailija

  no enpä ole sitä vielä ehtinyt lukemaan.
   
 10. eipäs sekoiteta Vierailija

  ja eikös olisi ollut hyvä sitten tuo kommentti liian vähästä vedestä kirjoittaa siihen ketjuun eikä tänne...
   
 11. äippä66 Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  3 818
  Saadut tykkäykset:
  1
  Minulla on uuni n 150 asteessa koko kypsytyksen ajan. Vettä laitan reilummin, nestettä haihtuu jonkin verran pitkällä haudutusajalla. Ja yleensä myös sekoitan paistia pari kertaa. Joskus olen kypsyttänyt 7-8 tuntia, uuni silloin max 120 astetta.
   
 12. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 930
  Saadut tykkäykset:
  14
  Onko tuo liha ihan muussia noin pitkän paistoajan jälkeen?
   
 13. ei ole muussia Vierailija

  En ole äippä66, mutta vastaan silti. Liha ei todellakaan ole muusia, vaan erittäin suussa sulavaa ja mureata.
   
 14. äippä66 Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  3 818
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ehei! Liha on silloin ihanan mureaa ja suussasulavaa!
   
 15. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 930
  Saadut tykkäykset:
  14
  Kiitos vastauksestasi. Itse en voisi pitää karjalanpaistia uunissa noin kauaa, sillä pienin mahdollinen lämpötila on 150 C. En myöskään voisi kyseisenä päivänä poistua kotoani sillä tulta ei voi jättää vahtimatta (uunia päälle kotoa pois lähtiessä). Jos olisi sähköuuni niin voisinpa tuota kokeillakin.
   
 16. Kypsää lihaa Vierailija

  No meillä ainakin pidetään kypsästä, kunnolla hautuneesta karjalanpaistista, eikä juuri ja juuri kypsästä karjalanpaistista. Sinullapas onkin hankala uuni, varmaan kaduttaa, kun ole mennyt moien vekottimen hankkimaan?!
   
 17. Liisa O Vierailija

  Tein juuri viime perjantaina karjalanpaistia ja mulla oli lihaa yhteensä 2 kiloa. Laitoin siihen määrään 2 dl vettä ja kun paisti oli valmis niin nestettä oli niin, että lihat melkein peittyivät. Joten älkää ihmeessä laittako paljon nestettä siitä tulee muuten lihakeittoa suurinpiirtein. Lihasta irtoaa nestettä ruokaan tosi paljon. Harmittelin vielä, että olis pitänyt laittaa nestettä vielä vähemmän. Nämä täällä jotka kirjoittavat enemmän nesteen puolesta eivät varmaan ole edes tehneet karjalanpaistia koskaan.
   
 18. Teresa 53 Vierailija

  Olen samaa mieltä Liisa O:n kanssa, että karjalanpaistiin ei kannata laitta vettä piripintaan, vaan niin että pohjalla on vähän. Lihoista lähtee maku siihen liemeen, eikä sitä pelkkä lientä nyt pysty syömään litratolkulla. Parempaa paistia tulee, kun laittaa vähemmän vettä. Maku pysyy lihoissa ja liemessä paremmin. Pitkä haudutusaika vielä parantaa makua.
   
 19. äippä66 Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  3 818
  Saadut tykkäykset:
  1
  Outoa, minulla kyllä nestettä haihtuu haudutuksessa niin paljon, että olen joskus jopa haudutuksen loppuvaiheessa joutunut lisäämään vettä. Ja karjalanpaistin teosta on parinkymmenen vuoden kokemus :)
   
 20. samaa mieltä Vierailija

  Asun ulkomailla ja kerran olen tehnyt karjalanpaistia suomalaisella mutta englanninkielisellä ohjeella. :) Ohjeessa sanottiin, että laita vettä sen verran, että melkein peittää ainekset. Joten olen samaa mieltä Liisa O:n ohjeesta, hyvää tulee!
   
 21. äippä66 Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  3 818
  Saadut tykkäykset:
  1
  Niin, ja kyse ei ollutkaan että pata laitetaan piripintaan vaan vettä riittävästi.
   
 22. angloelli Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  906
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minustakin monissa pataruokien resepteissa on liikaa nestetta. Varsinkin kasviksista irtoaa paljon vetta (en muista kuuluiko Liisa porkkanakoulukuntaan karjalanpaistin suhteen :)). Jos lihassa on hieman rasvaa (en tarkoita nyt ihraklontteja) niin se kypsyy mureaksi ilman, etta laittaa paljon vetta. Mina en ole koskaa mitannut vesimaaraa (olisikohan n 3dl), joten vaikea kommentoida. Tosin vuoan mallikin vaikuttaa jonkin verran.
   
 23. angloelli Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  906
  Saadut tykkäykset:
  0
  Piti viela lisata , etta aipan 8 tuntia hautunut karjalanpaisti kuulostaa kylla ihanalle :)
   
 24. niin.... Vierailija

  siis vettä sen verran että lihat lähes peittyvät. Paljonko se on deseissä riippunee lihojen määrästä ja vähän padan mallistakin. Se haihtuuko vai lisääntyykö vesi riippuu myös siitä, onko padan päällä kansi vai ei.
   
 25. Gilmoren tyttö Uusi jäsen

  liittynyt:
  28.06.2006
  Viestejä:
  1 598
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän siihen, että milloin ne ainekset peittyvät, vaikuttavat monet asiat ja tuo pari, kolme desiä on yllättävän paljon vettä, kun padassa on lihaa ja kasviksia. Ne ikään kuin syrjäyttävät sitä vettä, eli jos mittaisi sen määrän, että kuinka paljon vettä menee, ei se määrä olisi niin paljon kuin moni ajattelisi. Mielestäni se on hyvä ohje, että ainekset juuri ja juuri peittyvät, tässä ei mielestäni tarvitse sen tarkempaa ohjetta.
   

Jaa tämä sivu