Hae Anna.fi-sivustolta

Keittiön lattia: kalusteiden alle?

Viestiketju osiossa 'Rakentaminen ja remontointi' , käynnistäjänä En tiedä remontoinnista mitään, 15.04.2009.

 1. Osaisiko joku asioista oikeasti tietävä (?) kertoa että miten keittiöön pitää asentaa lattia?

  Olemme siis teettämässä keittiöremonttia ja asennamme laminaatin nykyisen lattian (muovitettu korkki) päälle. Nykyinen lattia ei ole keittiökalusteiden alla, eli se vaan "kiertää" keittiötä, kaappien alla on betoni.

  Kaksi keittiöfirmaa sanoi että keittiökalusteet asennetaan suoraan betonin päälle, eli uutta laminaattia ei laiteta sinne alle, vaan se laminaatti pannaan vaan vanhan päälle siihen mihin vanhakin ulottuu. Yksi keittiöfirma sanoi että aivan ehdottomasti se laminaatti pitää laittaa koko lattiaan, ja sitten vasta keittiökalusteet päälle. Toiset sanoivat että laminaatti ei kestä koneiden ym. painoa, ja se yksi taas selitti jotain muuta että miksi se laminaatti just sinne alle pitää laittaa.

  Ongelmana on vielä se, että uusi keittiö jatkuu pidemmälle kuin vanha, eli siis joko sitten vanhaa lattiaa pitäisi purkaa betoniin saakka, tai tosiaan vetää se laminaatti ihan koko matkalle, jotta keittiökalusteet tulisi tasaan. Minä en nyt ymmärrä tästä asiasta mitään ja hieman sieppaa kun yksi sanoo yhtä ja toinen toista. Pelottaa että koko homma menee pilalle kun en itse osaa eikä asiantuntijatkaan ole yhtä mieltä!
   
 2. Mademoiselle Vierailija

  Asiasta näyttää olevan eri koulukuntia. Uutta rakentaessa ei lattiamateriaalia laiteta keittiökalusteiden alle. Vanhaa korjatesssa se on sitten makuasia. Laminaatti ns. vesikalusteiden alla (tiskiallaskaappi, astianpesukone) on tietenkin altis mahdolliselle vesivahingolle ja sen purkaminen vain hankalahkoa.
  Onko uusiin keittiökalusteisiinne tulossa sokkeli? Jos on niin, eikö ole helpompaa purkaa vanhaa lattiamateriaalia uuden keittiön sokkelirajaan asti?
   
 3. Ap. Vierailija

  Sokkeli tulee juu, ja itse lähtisin siitä että vanha puretaan tosiaan siihen sokkelin rajaan, sitten asennetaan keittiö ja sen jälkeen laminaatti. Mutta kun tämä yksi nyt sanoo että se pitää laittaa koko lattiaan niin en tiedä mikä on oikea tapa.. :(
   
 4. Mademoiselle Vierailija

  No jos betoni on ok-kunnossa ja ei vaadi tasoittamisia, niin pidä ihmeessä kiinni siitä. Jatkossa jos ja kun haluatte uusia esim. lattian on se huomattavasti helpompaa. Yksi hyvä kikka on se, että jos asennatte astianpesukoneen lattiatasolle, voi sen eteen laittaa irroitettavan sokkelin, peittää vuotoaltaan mukavasti. Varmistukseksi ns. roskiskaappiin kosteushälytin, jonka anturi johdetaan vuotoaltaseen.
   
 5. En laittaisi Vierailija

  En laittaisi laminaattia kalusteiden alle, koska laminaatti elää ja kalusteet ja koneet estävät liikkumista ja saumat saattavat alkaa aukeilla.
   
 6. Ap. Vierailija

  Mietimme nyt sellaistakin vaihtoehtoa, että purkaisimme vanhan lattian kokonaan, ja laittaisimme lattiaan isot lattialaatat. Voiko/kannattaako silloinkaan laittaa koko lattiaan, vai edelleen laittaa kiertämään kalusteita?
   
 7. jaajas. Vierailija

  Onko teillä lattialämmitys keittiössä? Jos ei niin laattalattia on TOSI kylmä!!!!
   
 8. Mademoiselle Vierailija

  Eikö nyt olisi hyvä ottaa yhteyttä johonkin rakennusalan ammattilaiseen? Laattalattiaa laittaessa kalusteiden alle on huomioitava tämän hetkisen lattian tasoerot.
  Asutteko kerrostalossa vai rivarissa/omakotitalossa? Laattalattia vaatii lattialämmityselementin ainakin muualla kuin kerrostalossa. Kalusteiden/keitiökoneiden alle ei lattialämmitystä asenneta.
   
 9. Ap. Vierailija

  useamman ammattilaisen kanssa on puhuttu, ja heidän koulukuntansa on täysin jakautunut tämän asian suhteen. Ilmeisesti kuitenkin laattalattian kanssa ollaan samoilla linjoilla, eli sen pitäisi kestää koneiden pistekuorma ja se sitten vedettäisiin koko lattiaan. Laminaatin kanssa ollaan edelleen ihan fifty-sixty tilanteessa mielipiteiden kanssa.

  Lattialämmityksen kanssa on sitten vähän niin ja näin, meidän kotimme on todella kuuma enkä haluaisi sinne yhtäkään lämmityselementtiä lisää. Emme pidä pattereita ikinä päällä (siis edes kylmimpinä talvina), joten lattialämmityskin tulisi varmasti olemaan kokoajan pois päältä. Onko sitä sitten mitään järkeä asentaa? No, yleinen mielipide tuntuu olevan se, että jos laattojen alla ei ole lattialämmitystä niin varpaat saa amputoida paleltumien takia (kärjistettynä), joten hankala asia tämäkin.
   
 10. laatoista Vierailija

  Meillä on myös lämmin asunto (myös talvella) mutta laatta on oikeasti todella kylmä elementti jalkojen alla ellei lattialämmitystä ole. Meillä kun vessassa on välillä ollut lattialämmitys pois päältä niin samalta tuntuu kuin suunnilleen jäällä kävelisi ;) eli en laittaisi missään nimessä laattoja ilman lattialämmitystä. Meillä on tosin rivitalo (en tiedä miten kerrostalossa laatat toimisi ilman tuota lämmitystä).
   
 11. HotMamas Vierailija

  Meillä on laatta kerrostaloasuntomme keittiössä. Laatta ulottuu myös kaappien alle. Osaksi siitä syystä, että päädyimme valitsemaan kaapiston ilman sokkelia, ts. jaloilla seisovan mallin. Toisaalta nyt on myöhemmin helppo vaihtaa kaapistot ilman, että koko lattia pitäisi uusia. Lattialämmitystä meillä ei ole. Monet "tee-se-itse" -miehet ja ns. asiantuntijat pitivät meitä järjettöminä, kun emme laittaneet lattialämmitystä. Kuitenkaan lattia ei tunnu sen kylmemmältä kuin muuallakaan asunnossa. Kylmin lattia on olohuoneessa, jossa on paljon ulkoseinää, joka viilentää myös lattian. Keittiö sen sijaan on rapun puolella, jolloin sen lattia ei ole kuin pieneltä matkalta ikkunan alta ulkoseinään yhteydessä. Lattialämmitystä emme laittaneet, koska vanhan talon sähkökaapin teho hädin tuskin riitti nykyisenkään keittiön kaikille koneille. Taloyhtiöön ei ole tulossa sähköremonttia ja itse emme sitä katsoneet aiheelliseksi tehdä pelkän lattialämmityksen takia. Toiseksi meillä ei ole pieniä lapsia, jotka saattaisivat oleilla lattialla pitkiä aikoja. Olen myös tottunut ulkomailla viileämpiin lattioihin ja huoneisiin. Suomessa on usein todella kuuma sisätiloissa.
   
 12. Kannatan Vierailija

  Medemoisellen mielipidettä. Ihan maalaisjärjelläkin ajatellen. Miksi laittaa pinnoitetta sinne, mistä se ei edes näy?
   
 13. Uutta rakennettaessa lattia pannaan myös kaappien alle. Esim. meidän talossa on koko lattiassa vesieriste ja pinnoite päällä sekä lattiakaivo, joten ei mitään hätää, vaikka tiskikone sattuisi vuotamaan. Lisäksi on keittiökaappimalleja, jotka seisovat komeasti omilla jaloillaan siten, että jalat näkyvät eikä mitään peitelistoja tarvita. Silloin olisi todella noloa, jos alta irvistäisi paljas betoni. Toki jos haluaa asentaa niitä maata laahavia kaappimalleja, joissa on peitelista, on yksi lysti, mitä siellä kaappien alla on, jos ei halua esim. asentaa lattiakaivoa ja vesieristeitä kaappien alle. Uutta kun teimme, emme viitsineet huonoa tehdä.
   
 14. oloiu Vierailija

  Minusta AP voi tehdä kummalla tavalla tahansa. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja omat huonot puolensa.

  Jos laitatte lattian kaappien alle:
  + yhtenäinen lattia, jonka jälkeen kaapit tosi helppo asentaa
  + jos haluaa jatkossa vaihtaa keittiökaapit runkoineen uusiin, niin mikäli ei halua uusia lattiaa, niin kaappien vaihto on tosi helppoa
  + lattian asennustyö on helppoa, kun ei tarvitse niin paljon listoja, vaan vetää lattiaa seinästä seinään
  - jos haluaa joskus myöhemmin vaihtaa lattiamateriaalin, niin vaihtaminen hankalampaa varsinkin, jos uusi lattiamateriaali on erikorkuista kuin vanha
  - menee enemmän lattiamateriaalia
  - jos päädytte parkettiin/laminaattiin, niin kosteusvahinko (esim. astianpesukoneen tai hanan tihkuttaminen) aiheuttaa sen, että sekä lattiaa että kaapistoa pitää purkaa
  - jos esim. iso limupullo kaatuu lattialle ja valuu kaappien alle, niin voi aiheuttaa saumojen irvistelyä (oikeaoppisesti parketti/laminaatti pitäisi pyyhkiä vain nihkeällä ja mielellään vielä kuivata pesun jälkeen)

  Huom! Jää- ja pakastinkaapin alle kannattaa laittaa lattiamateriaalia, koska niiden takana olevat ritilät pitäisi imuroida silloin tällöin, joten jos kaapit jäävät "poteroon", niin kaappia ei saa pois vetämällä, vaan pitää "nostaa" poterosta pois.
   
 15. remppareiska Vierailija

  Meillä tehtiin täydellinen keittoöremontti 4 vuotta sitten. Keittiössä oli laminaattilattia vanhan parketin päällä. Purimme laminaatin ja parketin pois sekä kaikki keittiökalusteet. Laitoimme tilalle laattalattian koko keittiön alueelle. Sen jälkeen tuli uudet keittiökalusteet.

  Meillä ei ole laattalattian alla lattialämmitystä. Minusta se ei ole talvellakaan mitenkään järisyttävän kylmä. Jos tuntuu viileältä, villasukat lämmittää.

  Laattalattia on mielestäni loistava valinta keittiöön. Helppo pitää puhtaana, vesiroiskeet ei haittaa, ei kolhiinnu jne. Posliini- ja lasiastiat kyllä hajoaa sirpaleiksi lattialle tippuessaan, mutta en missään nimessä vaihtaisi laattalattiaa esim. laminaattiin. Laminaatti oli kylmää, liukasta ja kopisevaa. Saumat olivat arat vesiroiskeille.
   
 16. looret Vierailija

  Normaalisti uudistuotannossa lattianpäällystettä ei laiteta keittiön kaappien alle. Sitä ei tarvita siellä, se ei näy eikä siitä niinollen myöskään kannata maksaa. Lieden ja kylmäkalusteiden alle lattianpäällyste tulee ja jalkalistoitus kiertää nuo kolot. Liesi vedetään puhdistusta verten pois paikoiltaan, samoin kylmäkalusteet.

  Minä en omassa keittiössäni laittaisi laminaattia kaapin alle (en kylläkään laittaisi laminaatttia ollenkaan). Tapanani ei ole siirrellä keittökaappeja kovinkaan usein, joten on yhdentekevää mitä alla on, aika usein keittiöremontissa myös lattianpäällyste vaihtuu uuteen.
   
 17. hh Vierailija


  noi omil jaloilla seisovat kalusteet on todella kamalan näkösiä. hyi h......
   
 18. Siisti Vierailija

  Vain laitoskeittiöissä ei käytetä sokkelilistoja.
   
 19. kiinnostavaa Vierailija

  Siis millaisen asunto teillä on jos sitä ei tarvitse lainkaan lämmittää, edes talvipakkasella ?
   
 20. Kun tuo ap. ei olisi taas NIITÄ kirjoittelijoita. Tuon lipsahduksen jälkeen hän kai seuraavaksi kertookin asuvansa jossain lämpimässä maassa missä lämmitystä ei asunnoissa tarvita?
   
 21. Letku Vierailija

  Höpöä, etteikö kalusteita voi asentaa kalusteiden alle. Painavat kirjahyllyt, ja muutkin kalusteet, mööpelit, laminaatin päällä, ja hyvin pelaa. Esimerkiksi satojen kilojen pianotkin laminaatin päällä.
   
 22. Letku Vierailija

  Lisään, keittiökalusteet ehdottomasti lattiapinnotteen päälle, sillä mahdollinen vesivahinko ilmenee heti, koska vuotovesi leviää kaapain alta näkyville, mutta jos betonin päälle asennetaan, silloin vuotovesi menee laminaatin alle, eikä ilmaise vuotoa, ennenkuin aikojen kuluttua, ja silloin vesi on jo levinnyt ties mihin asti.
   
 23. Naapurissa tehtiin perusteellinen keittiöremontti 60-luvun taloon. Eli purettiin kaikki rungot ja lattia. (Meillä on suunniteltu samaa.)

  Lattia oli ilmeisesti jossain elämän varrella vaihdettu muovimattoon. Pääteltiin materiaalin pehmeydestä ja "kuosista" - ei ollut 60-luvun, vaan ennemmin 70-80 -luvun tyyliä ja huonosti asennettu mutta naapuri oli sillä pari vuotta pärjännyt.
  Kaapistojen runkojen alla oli pelkkä betoni eli alunperin ei runkojen alle oltu laitettu lattiapinnoitetta.

  Mutta, joskus oli ilmeisesti tapahtunut vesivahinko, päätellen että altaan paikkeilta oli levinnyt maton alle laaja homehtunut kosteusvaurioinen alue. Vahinkoa korjatessa piti myös betoniin puuttua ja hommaan tuli mutkia matkaan ja remppa kesti aikataulun ryssiessä 6 viikkoa aiottua pidempään ja hinta kasvoi. Oli urakoitsijallakin sovittelemista.

  Jonkun toisen tekemiä valintoja ei paljon jälkeenpän voi kuin niellä, mutta ettei itselle käy samoin kannattaa miettiä millä tavalla varautuu sellasiin kunnon vesivahinkoihin enkä tarkoita että vettä vähän läikkyy lattialle ja päätyy sokkelin alle.
  Auttaisko laminaattilattia - ja tarkoitan yhtenäistä "saumatonta" seinästä seinään laattaa tai mattoa - ettei ainakaan kaapiston sokkelin kohdalta pääse lattian alle? Miten laminaatti kestää kodinkoneiden kuten lattialieden ja apk:n painot? Antaa periksi? Mutta eikö se anna sitten periksi myös kaapistojen runkojen kohdalla? Vuosien varrella kaikki kalusteet "uppoaa" sen millin pari lattiaan?

  Jos lattian asentaa vain sokkelin reunaan, kannattaisiko siisteuden vuoksi laittaa lattialista myös sokkeliin? Toki vesivahingot todennäköisesti huomaa heti ja tilanteeseen voi puuttua, mutta jos esim. astianpesukoneen johonkin letkuun tai putkeen tulee kaikessa hiljaisuudessa vuoto koneen ollessa päällä, ja vahingon vaikka huomaakin heti, niin onhan se vesi jo ehtinyt ties minne asti? Ei voi siltä seisomalta purkaa kaapistoja kuivatusta varten.

  Mikä on oikein mikä väärin... aloittajan tapauksessa ammattilaisillakin on monenlaisia mielipiteitä, jotka varmasti pohjaa pitkälti heidän kokemuksiinsa. Kaikilla ei ole kuitenkaan kokemusta kummankin tyylin plussista ja minuksista, ja siksi onkin hyvä tietää erilaisia kokemuksia voidakseen miettiä mjillaiset miinukset harteilleen ottaa. Kun jotain kuitenkin pitää ottaa.
   
 24. jaajnabbbaaaaaa Vierailija

  AINA!!!!!!!!!!!!!!!!!! KAAPPIEN ALLE!!!!!!!!!!!!

  äLKÄÄ LAITTAKO LAMINAATTIA, MITÄ MUUTA TAHANSA!
  tULETTE KATUMAAN!
   
 25. dffffffffffffffff Vierailija

  Keittiöön tarvitaan lattiaan vesieristys kaappien takaseinään ja lattiaan, joten en purkaisi laminaattia/muovia ja laittaisi vain betonin päälle, koska muuten vesi menee helposti lautojen alle.

  Meillä muuten tuli lattiaan kosteusvaurio, jota ei huomannut päällepäin ennen kuin home alkoi haista pahasti. Siinä oli juuri muovitettu vanha korkki ja päällä laminaatti. Kosteus meni niiden väliin ja muhi siellä pitkään. Laminaatin pinta oli nin muovinen tms tiivis, että ei huomattu päälle päin. Siksi laittaisin keittiöön jotain muuta, vaikka pelkän muovimaton.
   

Jaa tämä sivu