Hae Anna.fi-sivustolta

koira pelkää

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä vieraita, 08.08.2005.

 1. vieraita Vierailija

  meillä on vajaan vuoden ikäinen jackrusseli. koiramme haukku valtavasti vieraita ihmisiä, varsinkin pieniä lapsia. Olen yrittänyt etsiä tietoa ja apua, kokeillut lahjomiset ja huomioon jättämiset,mutta mikään ei tunnu auttavan. Kukaan vieras ei ole koskaan satuttanut sitä, joten mitään traumaakaan ei pitäisi olla. Onko kenelläkään kokemuksia samaisesta? mikä neuvoksi?
   
 2. Taitaa olla Vierailija

  levoton rotu.
  Etsi netistä alan kennel/ kasvattajia/omistajia ja kysy neuvoa.

  Toivon sydämestäni, ettet kuulu siihen kusipääryhmään, joka valitsee lemmikkinsä ulkonäön - ei ominaisuuksien perusteella!

  Eräs ystävättäreni teki näin - lopetti nuoren koiran - en mennyt häihinsä vaikka kutsu kävi!!!!!!!!!!!!!!
   
 3. Minna Vierailija

  Siis kerrohan tarkemmin, missä tilanteessa koira haukkuu. Haukkuuko/pelkääkö vain kotiin tulevia vieraita, vai myös kävelyllä? Haukkuuko varmasti pelosta, eikä innostuksesta? Rotusi on tosi energinen, saako se varmasti riittävästi liikuntaa ja virikkeitä, eikä pura turhautumistaan haukkumalla?

  Koirasihan on nyt pahimmassa murrosiässä, ns. mörköiässä, jolloin se herkästi pelkää kaikkea ja haukkuu myös herkästi, ja tämä on ihan normaalia ja menee ajan myötä ohi. Se ei tarkoita, että koirassasi olisi mitään vikana, mutta asiaan täytyy toki silti puuttua.

  Kerro siis vielä tarkemmin, että millainen on tyypillinen tilanne, jossa koira haukkuu? Ja miten silloin toimit? Kauanko haukkumista on kestänyt? mitä koirasi kasvattaja on sanonut koirasi haukkumisesta, entä ell? Onhan koiran sosiaalistamisesta pentuna huolehdittu, sekä opetettu se ohittamaan ihmiset?

  Omalla koirallani oli juuri samanlainen haukkukausi, eikä varmasti sitäkään ole kukaan pelotellut. Se oli hyvin hämmentävää, sillä pennun sosiaalistamisesta on meillä huolehdittu kyllä viimeisen päälle, ja ennen tätä haukkumiskautta meillä oli hyvin rohkea ja luottavainen pentu. Ja hiljainenkin.Ja on siis tälläkin hetkellä, kauden mentyä ohi.

  Huomiotta jättäminen ei tosiaankaan meilläkään toiminut, ja palkitsemisen kanssa on aina oltava tarkkana, ettei palkitse väärällä hetkellä. Naksutin on tässäkin hyvä apuväline, saat koiran palkittua juuri oikealla hetkellä.Kiihtynyt koirahan ei tosin juuri makupaloista piittaa..

  Me saatiin ongelma aisoihin sillä, että harjoiteltiin harjoittelemasta päästyäkin, käytännössä aina kun kotoa lähdettiin ihan mihin vain. Aloitimme ihan nollasta, samalla tavalla kuin silloin, kun se oli aivan pieni pentu, koira kun tuntui muutenkin jotenkin taantuneen.Kävelimme rauhallisilla reiteillä, ja kun ihminen tuli vastaan ritttävän kaukana, niin ettei koira siitä välittänyt, niin naks ja palkinto sekä kehut. Sitten pikku hiljaa lähemmäs ja lähemmäs. Jos koira alkoi räkyttämään, kielsin sitä menemällä kyykkyyn ja ottamalla siihen katsekontaktin, josksu piti ottaa lähes nenäkontakti, että sai koiran huomion itselleen. Kun koira totteli, palkitsin sen välittömästi.Tarkoituksena minulla oli saada koira tajuamaan, että minä olen tässä se, joka päätän onko vastaantulija ystävä vai vihollinen, eikä koiran tarvitse siitä huolehtia.(En ole sitten mikään koirien asiantuntija, nämä keinot tepsi meidän koiraan, mutten voi sanoa, että tepsisivät sinun koiraasi)

  Muutaman sadan kohtaamisen jälkeen meillä on tässä koira, joka ei kiinnitä vastaantuleviin juurikaan huomiota. Kyllä koira kuin koira tympiintyy räksyttämiseen, kun viet sen vähitellen yhä vilkkaammille paikoille ja harjoituksia kertyy kymmeniä ja taas kymmeniä.(Paitsi noista terriereistä en tiedä, näyttävät olevan aika sitkeitä ja tempperamenttisiä koiria :) Meilläkin harjoitellaan tätä ohittamista jatkuvasti vieläkin, sillä aina silloin tällöin tulee vastaan jotain koiran mielestä epäilyttävää. Onhan se tosi työlästä, ja vaatii pitkää pinnaa, mutta niinhän tämä koiran kanssa eläminen on joka tapauksessa.;) Ja meillä on pahin sentään vielä edessä, pentu tulee nyt vasta puolivuotiaaksi.

  Meillä on tavoitteena saada koira kommunikoimaan meidän kanssamme myös lenkillä, ottamaan katsekontaktia ja tarkkailemaan meitä. Muuten se helposti menee siihen, että koira menee hihnassa kuin juna, luottaen siihen että kyllä me siellä perässä tullaan, ja silloin se vetääkin helpommin. Kun koira tietää, että mitä tahansa kivaa voi sattua, voidaan juosta pikku pätkä, jostain voi ilmestyä ihana lelu omistajan käteen, tai makupala, tai reitiltä voidaan poiketa metsään, se keskittyy myös taluttajaan pysähdellen ja katsoen kysyvästi silmiin. Silloin se kuuntelee myös käskyjä ihan eri tavalla, eikä riuhdo hihnassa sinne tänne sillä asenteella, että kyllä ne vetää minut sitten oikeaan suuntaan kun on tarvis. Ja tosiaan tuo vieraiden tarkkailu jää vähemmälle, kun sillä on menossa minun tai mieheni kanssa ""projekti"" tästä lenkkeilystä. Ja meillä kaikilla on tämä elämä niin paljon kivempaa.:)

  Onnea ja pitkää pinnaa koirasi kanssa, murrosikä on aina vaikein, eikä näistä takaiskuista pidä lannistua! :) Sadat muutkin koiranomistajat on kanssasi samassa veneessä. Eilenkin nauratti, kun meitä vastaan tuli toinen koirakko, puolivuotias husky omistajineen, ja koira aloitti ulinan jo kaukaa meidät nähdessään. Kyllä oli myötätunto omistajan puolella... Kun koiramme sitten ohittivat toisensa ihan kohtuullisen hienosti, kehuimme molemmat tessujamme ja toisiamme kuin heikkopäiset, että kyllä se tästä, kun vain jaksaa yrittää.:D Kyllä se teilläkin tuo tilanne jotenkin selviää, kun vain jaksat yrittää etkä pelkää pyytää ammattilaisen apua, jos omat keinot loppuvat.
   
 4. vieraita Vierailija

  Koirani haukkuu aina vain kuin meille kotiin tulee ihmisiä. Haukkuu myös sellaiset kenet on ennenkin nähnyt. lenkillä kaikki sujuu hyvin. Yleensä otan koiran syliin ja yritän rauhoitella sitä, jos lahjon niin haukku alkaa saman tien uudelleen. Joskus menee pöydän alle haukkumaan ja joskus kiertää ""uhriaan"" ja haukkuu.
  Koira lenkitetään 3 x päivässä, ja lempileikki on nallen heittely. Pihamme on aidattu joten koira voi vapaasti myös juoksennella siellä.
  Olen keskustellut muiden omistajien kanssa eikä heillä ole samanlaisia haukku-kohtauksia. Kasvattajan mielestä se on ominaista rodulle ja urokselle. Tämä kuitenkin mietityttää.
  Voiko olla jollain tapaa jotain protestointia?!? Meillä on ollut viime aikoina tuttava perheen koira hoidossa viikkojakin kerrallaan ja se on ollut selvästikkin mukavaa seuraa. Tietenkin haukkuu vieraat myös silloinkin kun tuttavan koira on kylässä.
   
 5. minna Vierailija

  Tuo koiran syliin ottaminen on palkkio koiralle sen haukkumisesta. Yritä aluksi olla huomioimatta koko asiaa. Sano vieraallesi, että hän kumartuisi koiran tasolle ja antaisi koiran tulla itse tekemään tutustumisaloitteen. Luulen, että sinä omistajana hermostut aina samassa tilanteessa, silloin lähetät huomaamattasi koirallesi signaaliin ""pahasta"" jutusta, johon se sitten reagoi haukkumalla.
   

Jaa tämä sivu