Hae Anna.fi-sivustolta

koiranpentu puree kovin

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä nuppu, 11.07.2005.

 1. Portugese Vierailija

  Tässä on siis muutamia vinkkejä: Kun pentu puree tiukka EI ja sen jälkeen ei minkään näköistä huomiota ennen kuin pentu rauhoittuu. Pentuhan hakee sinua leikkimään tai muuta huomiota, mutta kun se huomaa, että purressaan se saa päinvastaista reagointia se lopettaa puremisen. Voi kestää aika kauankin ennen kuin pentu oppii, mutta pennut oppivat yleisesti nopeasti ja omaksuvat asioita. En suosittele "väkivaltaa". Eihän koirasikaan käytä sitä sinuun? Myös suihkepullo saattaa toimia. Jos pentusi syö tavaroita joita et halua sen syövän voit viritellä ansoja jolloin se rupeaa vierkosumaan asiaa, eikä halua enää mennä sen lähellekkään. Ansat eivät saa kuitenkaan vahingoittaapentua. Meille tulossa portugeesi pentu 8.8!
   
 2. Portugese Vierailija

  Tässä on siis muutamia vinkkejä: Kun pentu puree tiukka EI ja sen jälkeen ei minkään näköistä huomiota ennen kuin pentu rauhoittuu. Pentuhan hakee sinua leikkimään tai muuta huomiota, mutta kun se huomaa, että purressaan se saa päinvastaista reagointia se lopettaa puremisen. Voi kestää aika kauankin ennen kuin pentu oppii, mutta pennut oppivat yleisesti nopeasti ja omaksuvat asioita. En suosittele "väkivaltaa". Eihän koirasikaan käytä sitä sinuun? Myös suihkepullo saattaa toimia. Jos pentusi syö tavaroita joita et halua sen syövän voit viritellä ansoja jolloin se rupeaa vierkosumaan asiaa, eikä halua enää mennä sen lähellekkään. Ansat eivät saa kuitenkaan vahingoittaapentua. Meille tulossa portugeesi pentu 8.8!
   
 3. Jaaanis Vierailija

  Ei missään nimessä saa koiraa satuttaa!! Pöljäkkeet oikeen. Elkää palkitko huonoa käytöstä. Jos koira puree, tee sille selväksi että se ei ole hyväksyttää. ELI sano 'EI' js käännä selkä koiraan (ihan pennulle) ja leiki itsekseni, älä huomioi koiraa vähään aikaan n. 5 min. Aikaa voi pidentää jos koira ei opi heti. Isommat pennut/ ja vanhemmat koirat, sama juttu, poistu tilanteesta vaikka toiseen huoneeseen ja puuhaile omia, jos leikittele lelulla puremisen aikana niin jatka sillä yksin leikkimistä. Ei silmäkontaktia.
   
 4. Ottakaa hyvät ihmiset ennen koiranpennun hankintaa selvää kyseisen rodun ominaispiirteistä ja "kasvattamisesta!!! ASIALLISTA tietoa löytyy vaikkapa kirjastosta.
  Eri rotujen kanssa toimitaan eri tavoilla. Lisäksi pentueen kasvattajalla tulee olla tietoa kasvateistaan. Kyllä ihmislapsikin on kiukkuinen silloin kun hampaita alkaa pukkaamaan. Koiranpennulla hampaat irtoilevat ja ikenet kutiavat ja ovat kipeät...kyllä varmaan tekee mieli järsiä kaikkea. Meidän terrieri lakkasi puremasta käsiä ja jalkoja, kun hampaat olivat kokonaan vaihtuneet. Erilaisia puru- ja puuhaleluja kyllä löytyy eli todennäköisesti jokaiselle koiralle mieleinen.
  Koiranpennun "lapsuusaika" on todella lyhyt ja koira rauhoittuu kun ikää tulee.
  Kannattaa siis olla kärsivällinen ja nauttia koiransa pentuvaiheesta!
   
 5. Meillä on nyt 10 viikkoinen pentu, labratorinnoutajan ja kultasen noutajan sekoitus. En tiedä pitäisikö olla huolissaan, kun joskus se saa aivan kauheita puremis vimmoja, yrittää näyttää hampaita, muriseekin samalla, ja hyökkää kohti ja alkaa puremaan. Kaikkia keinoja on käytetty, mutta niistä vaan vimmaantuu entistä enemmän. On mietitty onko luonteessa vikaa, vai mikä?
   
 6. sekarotuinen Vierailija

  kyll ainakin meidän pentu osaa rauhottua vaikka on 9 viikkoinen, kun ei enää leiki hänen kaa, menee omaan paikkaan nukkuu. ei sitä tarvii sitoa kiinni sen takia.
  pureminen on alkanut sattumaan, hyökkii jalkoihin ja käsiin. mutta meillä tulee napakka ei. jopa 2-vuotias saa lopettamaan ton puremisen olemalla paikalla ja komentamalla ei napakasti.

  viel on toi hihna ongelma. en tiedä onko lappalaisen ja samojedin sekoitus niin kiltti ett tekee kaiken nätisti. jos näin on niin toinen samanlainen koira jossain vaiheessa.
   
 7. 1v koissu Vierailija

  Ottakaa oppia koiraäideistä, ne ovat kärsivällisiä pikku riiviöidensä kanssa. Kun pennut alkavat pureskella emää, se vain lähtee paikalta.
  Jos käännät pennulle selän ja olet vähän aikaa huomioimatta pentua ( älä edes puhu sille ), se kesii pian uutta puuhaa. Jos se ei auta lähde kokonaan pois ulottuvilta, tai poista koira rauhallisesti paikalta. Toimi ainakin meillä : ) Kolmen eteiseen kantamisen jälkeen koira meni hölmistyneenä maata.
  Kyllä jotkut lapsetkin purevat ja lyövät, ei niitä silti kukaan neuvo puremaan ja iskemään nyrkillä takaisin. Paras rankaisu on huomiotta jääminen ja omistajan paikalta poistuminen.
  Kyllä se pureminen ajan myötä jää, ala vain heti jo opettaa LEIKKIMIELELLÄ iloisesti koiraa kutsuen makupalojen voimin pentua, niin se saa muuta ajateltavaa.
  Antaisin pennulle mahdollisimman vähän minkäänlaisia rankaisuja, se voi vaikuttaa koiran käyttäytymiseen myöhemmin. Jos se alkaa pelätä sinua olet menettänyt pelin. Koiran täytyy voida luottaa omistajaansa että se tulee aina iloisesti kutsusta luoksesi, silloinkin kun näköpiirissä olisi muutakin kivaa.
   
 8. mamma Vierailija

  kuule kyllä moniki puree lapsia takasin ikäväkyllä!
   
 9. Minävain Vierailija


  Eei ei ei, toi on niin väärin, voisi syyttä sinua eläinrääkkäyksestä, koska siis olet aivan sairas, jos puraiset pientä pentua. Pureminen kuuluu pennun lapsuuteen, se vain pitää opettaa, EI VÄKIVALLALLA, oma pentummekin oppi niin, siis ilman väkivaltaa, mutta että vielä puret lapsiasi, nyt olet kyllä epäonnistunut vanhempana, mietippäs pikkuisen
   
 10. murupullamuumi Vierailija

  Hei kaikki pentujen kanssa tuskailevat! Ensinäkin tiivistän koko härdellin ihan loppuun, jos et jaksa lukea koko romaania, mutta sen lukeminen voi toisaalta auttaa ymmärtämään mun ajatuksia ja antaa selkeämpiä neuvoja ;)

  Murheen pennun puremisesta voi yleensä unohtaa, koska pentu ei tarkoita pahaa. Se oppii varmasti aikanaan, kun käyttäydyt itse maltillisesti ja ystävällisesti ja palkitset pentua oikeanlaisesta käytöksestä. En ole todellakaan kuitenkaan mikään asiantuntija ja kerron vain omasta näkemyksestäni sen, minkä itse olen havainnut parhaimmaksi oman pennun ja hoitokoirien kanssa, lukemalla Tommi Wirénin ja Tuire Kaimion kirjoja, sekä käymällä dogsitter-kurssin ja keskustelemalla toisten koiraihmisten kanssa. Olisi kiva, että jokainen saisi iloisen ja tyytyväisen, mielellään uutta oppivan ja kokeilevan ja keskittymiskykyisen koiran, joka tekee mielellään yhteistyötä omistajansa kanssa. Voi kun se olisikin niin helppoa.. Mutta pystyt siihen, usko pois, jos mäkin pystyn (saa nähdä mihin mennään, olen vasta alkutiellä pentuni kanssa)! :D

  Niin kuin Tommi sanoo niin koira ei ymmärrä, mutta me ihmiset ymmärrämme.. Koira ei ymmärrä puhetta. Sana "ei" pitää myöskin erikseen opettaa. Koira oppii kyllä helposti minkälaista toimintaa tarkoittaa esim. istu tai tassu, jos kokee sen kannattavaksi.. Sen sijaan ei-sanaa on usein ihmisenkin vaikea määritellä. Minkälainen toiminta on sana ei? Ei saa kiivetä sohvalle, ei saa mennä naapurin pihalle, ei saa purra, ei saa hyppiä toisia vasten... Sanalla on tällöin joka kerta hieman eri merkitys, vaikka tavallaan se tarkoittaakin joka kerta toiminnan loppumista. Halutesssasi voit kuitenkin opettaa toiminnan keskeyttämistä tarkoittavan sanan, !jos tiedät mitä teet! etkä käytä sanaa turhaan. Mieti aina etukäteen, mitä haluat koiraltasi. Parempi opettaa sille, mitä se saa tehdä kuin mitä ei saa tehdä. Palkitsemisen koira ymmärtää paremmin ja se motivoi sitä paljon enemmän.

  Koira omaksuu helposti asiat, joista seuraa jotakin kannattavaa/palkitsevaa.. Sen sijaan se saattaa alkaa pitää sitä satuttavaa ihmistä inhottavana ja tylsänä tyyppinä, jonka kanssa ei ole kiva puuhailla, vaikka et tarkoittaisikaan pahaa vaan pelkäisit ainoastaan koirasi oppivan väärille tavoille. Jos koira on oikein peloissaan, se saattaa jopa purra sen takia. Älä siis opeta koiraasi pelkäämään sinua. Joskus koira voi toki purra senkin takia, että se on vaikkapa kipeä. Sinun pitäisi oppia tunnistamaan, milloin on kyse leikistä ja milloin kivusta, pelosta tai resurssien puolustamisesta (tämän ehkäiset antamalla koiralle ruokarauhan ja rauhan nukkua ja opettamalla sen luopumaan asioista).

  Pentu kuitenkin yleensä vain leikkii purressaan ihmistä (se ei siis halua pyrkiä "johtajaksi", joten on ihan turha näyttää fyysisillä keinoilla missä kaappi seisoo).. Ihminen kuitenkin lopettaa leikin, kun leikki menee liian rajuksi. Leikki ei lopu fyysisesti kurittamalla vaan siten, että ihminen lähtee puuhailemaan rauhallisesti jotakin muuta. Jos pentu puree niin kovaa, että sinua sattuu eikä pureminen lopu seisoessasi rauhallisesti paikallaan, voit vaikka suihkauttaa sitä vedellä tai tehdä jotain, mikä ei satuta pentua eikä mielellään vaikuta olevan lähtöisin sinusta (älä käy pentuun kiinni).. Voit myös kokeilla vinkaista kivusta. Jos pentu innostuu jostakin lisää, älä tee niin enää. Jos tilanne riistäytyy käsistä, hae ajoissa apua. Älä usko mitä tahansa foorumien höpöhöpöä! Äläkä usko Cesar Milania ;P

  Nouse ensin rauhallisesti ylös tai käänny pois päin niin ettet innosta koiraa. Tietenkään pentu ei saa purra niin kovaa, että sinua sattuu. Paras rangaistus on poistaa palkkion mahdollisuus eli tässä mahdollisuus repiä ihmistä hihasta tai sormista. Älä katso pentua silmiin riehumistilanteissa, varsinkin taistelutahtoiset koirat ottavat sen helposti nimenomaan haasteena leikkiin/tappeluun! Pidä myös huoli siitä, ettei liian villejä tilanteita pääse syntymään. Lopeta leikki jo ennen kuin meno on ihan mahdotonta äläkä lähde mukaan, jos pentu yhtäkkiä syöksyy jostakin kiinni lahkeeseesi.

  Koiran voi ja ehdottomasti kannattaa opettaa esim. istumaan ja pyytää sitä istumaan silloin, kun menee liian lujaa. Opeta istuminen ensin rauhallisessa ympäristössä. Jos koira ei jossain tilanteessa osaa jotakin, se ei ole itsepäinen vaan tilanteessa on liikaa häiriötekijöitä ja sinun täytyy ensin vahvistaa käytöstä rauhallisemmassa tilanteessa! Palkitse koira aina, kun se istuu kesken riekkumisen pyynnöstäsi! Pidä koiralla myös paljon sallittua purtavaa saatavilla ja mahdollisimman vähän ei-sallittua. Pidä siis koti siistinä, jos haluat päästä helpommalla (paraskin puhuja...).

  Väkivaltaa ihminen käyttää turhautuessaan tai silloin, kun ei osaa muita keinoja asian ratkaisemiseksi. Vaikeissa tilanteissa ihminen turvautuu siihen tutuimpaan keinoon. Jos huomaat, että sinun on vaikea säilyttää malttisi, et voi muuta kuin mennä itseesi ja opetella koiran opettamista toisenlaisin keinoin. En sano tätä niin, että olisit jotenkin huono ihminen, oppiihan ihminenkin asioita hyvässä ja huonossa, mutta voit itsekin paljon paremmin, jos keksit miten saat itsesi relaamaan vähän (puhun myös omasta puolestani, olen välillä vähän sellainen paikasta toiseen säntäilijä). Ystävällisellä ja rauhallisella ihmisellä on onnellisin koira! =) Onnea kaikille pikkuhöveleiden kanssa!!


  Tässä vielä lyhennettynä :D


  -Käyttäydy aina rauhallisesti ja yritä säilyttää malttisi! Jos tunteet tulevat mukaan peliin, olet todella pahasti eksynyt radalta! Opettele itsesi hillitsemistä ja jos tuntuu, että lähtee mopo käsistä niin lähde pois tilanteesta.

  - Opeta koirallesi istuminen/maahan meno tai jokin rauhallinen käytös, jota voit pyytää tekemään riekkumistilanteissa.

  -Älä villitse pentua liikaa, ettei liian rajuja tilanteita edes synny. (on olemassa myös rauhallisia leikkejä niin kuin vaikka jonkin tavaran etsiminen...)

  -Koira kokee palkitsemisen tietysti kannatavimpana vaihtoehtona ja se motivoi sitä tekemään asioita ihmisen kanssa, joten muista palkita oikea käytös!

  -Lopeta leikki nousemalla ylös/lähtemällä muualle puuhastelemaan ja muista olla rauhallinen.

  -Jos pentu hyökkäilee, vaikka seisot rennosti paikallasi, voit kokeilla suihkauttaa sitä vedellä tai "vinkaista kivusta". Jos pentu innostuu lisää niin kokeilemasi juttu ei toimi, mutta älä silti käy käsiksi pentuun.

  -Vältä liikaa puuhastelua pennun kanssa, jos olet huonolla tuulella, nälkäinen tai väsynyt.. Kaksi väsynyttä riehumassa ja painimassa yhdessä = ei hyvä lopputulos...

  -Älä tuijota koiraa silmiin! Se haastaa sitä leikkiin (/tappeluun).. Äläkä mielellään työnnä, töki, ota niskasta tai murise :D Se saattaa oikeasti olla taistelutahtoisen pennun mielestä vaan hauskaa ja sen innostuminen saattaa innostaa ihmistäkin.

  -Muista, että pureminen saattaa joskus johtua myös esim. kivusta (luulen kyllä että se on helppo erottaa leikistä) ja anna koiralle aina ruokarauha ja leporauha.

  -Hanki tietoa ja hae apua ajoissa (asiantunteva kasvattaja esim) jos tulee liikaa ongelmia..
   
 11. minä vaan Vierailija

  Minulla on Akita Inun pentu , ja sen pureminen on jo lopuillaan kun olen suihkuttanut kuonoon vettä sen jälkeen kun on purrut. Minulla on myös toinen Akita Inu joka on jo aikuinen ja sen puremistilanne oli huomattavasti pahempi. Koitin kaikkea vesisuihkeista mykkäkouluihin eikä auttanut:D Mutta missään vaiheessa en väkivaltaa käyttänyt. No siitä selvisin kun en sitä huomioinut sitten yhteen kokonaiseen päivään. Kaikki pureminen loppui siihen ja se oli melkein jo vuoden ikäinen kun lopetti. Paljon arpia vaan on mutta on ainakin muistoja:) Nyt on kunnon koira(;
  Onnea , älkää luovuttako!;)
   
 12. Siilien ystävä Vierailija

  Kuulin eräältä helsinkiläisrouvalta, että heidän rivitaloalueellaan jotkut ihmiset haluavat tappaa siilejä ! Jotkut ihmiset ovat laittaneet rotanmyrkkyä siilejä varten. Minä en ymmärrä tällaista, sillä siili on ihana ja hyödyllinen eläin. Siilet eivät syö mitään puutarhakasveja, vaan he syövät hyönteisiä ja pieneliöstöä.
  Minä itse olen maalta kotoisin ja olen oppinut kunnioittamaan ja pitämään kaikista luonnonvaraisista eläimistä. Meillä on aina ruokittu siilejä, oravia ja lintuja. Meidän pihaan tuli monen vuoden tauon jälkeen siilejä ja niitä on kiva seurata. Näin kesäaikaan annamme niille vettä ja kissanruokaa, josta ne tuntuvat pitävän. Siilen erikoisherkkua on kala, jota me joskus
  annamme siileille.
  Siilet ovat todella suloisen näköisiä nappisilmineen ja noppanokkineen, eikä siileistä ole mitään haittaa ihmisille eikä puutarhalle. Siilejä ei saa turhaan tappaa !
   

Jaa tämä sivu