Hae Anna.fi-sivustolta

Lakana-vinkki mökille ja miksei kotiinkin

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä Pata-Akka, 21.04.2009.

 1. Pata-Akka Vierailija

  Tällä palstalla tuntuu olevan enemmän liikettä kuin niksi-palstalla, joten tuuppaan niksini tänne.

  Mökille hommattiin lapsille kerrossänky (aikuista kokoa) enkä ole mokomaa ennen joutunut petaamaan. Kovan ähinän tuloksena sain yläsänkyynkin lakanan paikalleen, mutta aamulla se oli rullalla - kiitos murkkuikäisen pyörijän...

  Tuumasin tilannetta tovin ja sain mielestäni loistavan idean: petauspussi - mutta ei sellainen kallis kaupan vaihtoehto, vaan itse ommeltu. Ostin 180 cm leveän tavallisen lakanan ja ompelin siitä "pitkät sivut" yhteen, jolloin siitä tuli putkimainen lakana. (Tällainen ompelu muuten onnistuu keneltä vaan, jos on kone: suora sauma ja se on siinä!)

  Sitten sisälle petauspatja, molempiin päihin jäi n. 35 cm patjan alle käännettävää, joten pussi pysyy loistavasti petarin päällä. Nyt voi käyttää lakanan molemmat puolet ja sitten vasta pyykkiin. Mökillä kun ei ole pesumahdollisuutta, niin säästyypä siinäkin. Lisäksi lapsilla käy kavereita yökylässä, joten taas lisää lakanapyykkiä! Silloin on kätevä kääntää esiin petarin puhdas puoli - ja taas säästyy vähän pyykkiä...

  Taidan ommella pari tällaista kotiinkin, 80 leveisiin sänkyihin. Yksi sänky onkin 90-leveä, joten siihen pitää löytää leveämpi lakana askartelua varten.

  Sanonpa vielä, että tällainen tasainen "petausputki" asettuu kaappiinkin ihan mallikkaasti. Olen aina sadatellut kirjekuori- ym. lakanoiden taittelemista kaappiin....
   
 2. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 933
  Saadut tykkäykset:
  14
  Tuon saman asian ajaa muotoonommellut lakanat, joita meillä on käytössä.
   
 3. mjb,n ,jbnm, m,n m Vierailija

  Ei muotoonommellussa lakanassa ole kuin se yksi puoli, joten ei voi kääntää välillä ja pestä vasta sitten...
   
 4. Pata-Akka Vierailija

  ...miten käännät ne ja säästät pyykissä? Taisit lukaista vähän kiireesti - muotoonommeltu lakana ratkaisee vain paikallaan pysymisen ongelman. Myös kaapissa ne kupristelevat pinossa.

  Miten vaan, taidat kommentoida kaikkea etkä löydä kenenkään kommenteista hyvää...*pannut merkille*....
   
 5. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 933
  Saadut tykkäykset:
  14
  Miksei voi kääntää, jos siltä tuntuu? Meillä tosin ei käännetä, mutta pysyy paikallaan kuitenkin ja on heppo pedata.
   
 6. Pata-Akka Vierailija

  Tämä oli palautetta Jx:lle...
   
 7. mainio idea Vierailija

  Siinä on kuitenkin vain ne kaksi puolta, jos ajattelet sen kääntää. Pussinhan voi samalla logiikalla kääntää neljästi! Taidanpa ommella lapsille tuollaiset lakanat! Kiitos vinkistä!
   
 8. em ei-kirj. Vierailija

  Minä ostin just omalle murkulleni petauspussin patjalle - mustan.
   
 9. alkuperäiselle Vierailija

  Esittämäsi idea on ollut itselläni käytössä jo kauan. Sänkyni on 120 cm leveä.
  Ja toimii hyvin tuo molemmin puolin käyttö. Kulmalakanat hankalia, esim. kuivatessa ja kaappiin laitossa, aina rutussa.Samoin helmalakanat.
  Ei tainnut tuo nimimerkki Jx oikein tajuta sun pointtias, kaikkeen vaan täytyy hänenkin työpaikaltaan ottaa kantaa ja olla tietävinään....
   
 10. jkxdfv bnmhjjb Vierailija

  Et tainnut tajuta mitä sillä kääntämisellä tässä yhteydessä tarkoitettiin ;)
  Lue jatkossa hiukka huolellisemmin ne viestit, joihin vastaat.
   
 11. Kun...... Vierailija

  Kun koko ajan pitää olla äänessä ja surffailla monella eri palstalla, ehtiä vastaamaan joka kysymykseen vaikkei tietoa asiasta olisikaan, ei ehdi lukea niin tarkkaan että ymmärtäisi tai ei tulisi kirjoitusvirheitä.... :))))))
   
 12. rosmarin Vierailija

  Eikö varsinainen patja ajankanssa nuhraannu, kun petauspatja käytettyine päällisineen käännetään patjaa vasten?
   
 13. Itselläni on tavallaan vähän sama systeemi, ja minä pidän siinä välissä toista lakanaa. Siis lakana patjan päällä, ja petarin ympärillä, tosin minä käytän siinä petarin ympärillä pussilakana, kun sopii kooltaan petariini.
   
 14. stina/7 Vierailija

  Juuri samaa ajattelin, hikee, roskaa, likaa, rasvaa tulee allaolevaan patjaan, kun siihen kääntää hiotetun likasen lakanan. En tee koskaan noin. Ei sovi minun tyyliin.
   
 15. Halloota? Vierailija

  Mitä ihmettä, eikö teillä ole varsinaisen patjan päällä suojapussia, jonka voi irrottaa ja pestä? Meidän kaikissa joustinpatjoissa on sellaiset, vetoketjukiinnitteiset.

  Ja Jx:lle: Eihän yksinkertaisen lakanan kääntämisestä mitään hyötyä ole. Ihminen hikoilee yöllä aika tavalla ja hiki imeytyy lakanan läpi. Sen sijaan jos kääntää koko petauspatjasysteemin, ei hiki ole imeytynyt siihen petauspatjan alla olevaan lakanaan. Ja petari tietysti pestään myös aika ajoin.
   
 16. Pata-Akka Vierailija

  Kiitos keskustelusta!
  Taidan ostaa vielä sellaisen muotoon ommellun froteelakanan patjan päälle, ettei se tosiaan nuhraannu. Tällaisessa kääntösysteemissä on sekin hyvä puoli, että tulee käänneltyä sitä petaria monin päin.

   
 17. rosmarin Vierailija

  Ei minulla ole sen paksun patjan päällä patjapussia, ei taida olla vetoketjuakaan siinä olevassa päällisessä. En jaksaisi työntää painavaa patjaa patjapussiin takaisin pesun jälkeen. Jos se edes mahtuisikaan, petauspatjan päällisen olen pessyt ja se meni uusiksi koko petauspatja kun päällinen kutistui pesussa.

  Patjaa ja petauspatjaa pitää käännellä, että kuluvat tasaisesti. Sen minäkin sentään teen. Mutta onko jollakulla sitten paksussa patjassa pussi ja sitten petauspatjassa pussi ja helmalakana... ?
   
 18. em ei-kirj. Vierailija

  Meillä on ukolla ja minulla runkopatjat + petarit. Runkopatjan päällä on helmalakana ja petarin päällä joko tavallinen lakana tai muotoonommeltu. Helmalakanat hankin oikeastaan ulkonäkösyistä, mutta ovathan ne tosiaan hygieenisiäkin.

  Mutta petarin kääntelystä: meidän petarit ovat erilaisia ylä- ja alapuolelta, eli se kääntely jää pois. Ja jotenkin tuntuu epämiellyttävältä ajatukselta kääntää jalkopään pääty pään alle. Sitä paitsi, patjan keskikohtahan se suurimmalle rasitukselle joutuu, vai mitä.

  Silloin kun lapset olivat pieniä, petasin heidän sänkyihinsä tuplalakanat, eli patjan suojana oli vielä ylimääräinen lakana. Säästyin erinäisiltä patjapussin pesuilta - se on aina hankalaa, vetoketju tai ei, ja on meilläkin joku patjapussi kutistunut käyttökelvottomaksi pesussa.
   
 19. em jatkaa Vierailija

  Piti vielä sanoa Rosmarinille: Älä nyt heitä hyvää petaria pois tuon takia! Jollet itse halua ommella uutta pussia, kaupoissa on valmiiksi ommeltuja petauspatjan pusseja. Eivät ole ilmaisia, mutta taatusti halvempia kuin kokonaan uusi petari!
   
 20. rosmarin Vierailija

  Kiitos tiedosta, vaikka se tuli myöhään patja meni jo aikoinaan. Hyvä kuitenkin tietää tuokin.
   
 21. em ei kirj:lle Vierailija

  Etkö sinäkään tajua tuota petauspatjan kääntöä...eihän sitä jalkopäätä käännetä pääpuolelle. Luepa hiukan tarkemmin. Mulle tuo patjapussin/petauspatjan pussilakanan tai itseommellun kaksiosaisen lakanana kääntäminen on ihan selvää!
   
 22. em ei-kirj. Vierailija

  Minun laskujeni mukaan petarin voi kääntää neljään suuntaan. Ja kun haluamme nukkua yläpuoli ylöspäin ja jalkopää jalkojen suuntaan, mitä jää jäljelle? Totta kai sen pelkän lakanan voisi kiskoa irti, kääntää toisinpäin yläpuoli-alapuoli-suuntaan, mutta sitä vaivaa en todellakaan rupea näkemään. Pesukertoja siinä kyllä säästäisi, totta. Vai olenko missannut jotakin?
   
 23. ei minullekaan Vierailija

  Jos sitten joutuu tavallista useammin patjan päällisiä pestä niin siinähän se harvempi pesu sitten kusee.

  No hyvä jos jollekin tuli tarpeeseen tuollainen vinkki. Itseäni ei edes häiritse mahdollinen lakanoiden liikkuminen.
   
 24. Halloota? Vierailija

  No ei kai niitä patjapusseja sen useammin tarvitse pestä kuin muutenkaan?
  ei sen puoleen, minulla on ne irroitettavat patjanpäälliset, sitten helmalakana ja petarissa käytän tuikitavallista lakanaa, jonka tpetaan samoin kuin sairaalassa tehdään (kirjekuoritaitokset); kyllä pysyy paikallaan. Aloittajan ongelma taisi olla kerrossängyn yläsänky, sinne on vaikea könytä lakanoita taittelemaan ja helpottaahan se huomattavasti, jos sinne voi vaan heittää pussissa olevan petarin!
   

Jaa tämä sivu