Hae Anna.fi-sivustolta

lesken asumisoikeus + vastike

Viestiketju osiossa 'Säästöpossu' , käynnistäjänä perijätär, 29.09.2011.

 1. mummi Vierailija

  Mieheni kuoli, kun olin 50v. Rivitalo oli molempien omistuksessa. Mökki+tontti minun nimelläni. Asumisoikeus paperi jallekirjoittu. Kuolinpesää ei ole ositettu kahden aikuisen lapsen kanssa. Nyt 54 vuotiaana suunnittelemme uuden miesystävän kanssa omakotitalon ostoa. Pitääkö kuolinpesän ositus tehdä tässä vaiheessa, vai voiko lasten omistusosuutta siirtää uuteen kotiin?
   
 2. En ole varma tuosta lesken asumisoikeuden siirtämisestä eteenpäin asunnosta toiseen mutta rivitalohuoneistohan ei käsittääkseni ole yksin sinun omistuksessasi, vaan lapsesi omistavat siitä ainakin puolet isänperintönä, jollei muuta omaisuutta ollut kuin yhteinen asuntonne ja sinun mökkisi (ilmeisesti osituksessa kieltäydyit luovuttamasta tasinkoa edesmenneen "puolelle"). Lapset ovat jo joutuneet maksamaan perintöveroa vaikka perinnöstä ei ole heille mitään tullut. Et voi käyttää sitä osaa kauppahinnasta uuden asunnon ostamiseen, joka on lasten perintöosuutta.
  Osta miesystäväsi kanssa uusi asunto niillä rahoilla mitkä teiltä yhdessä löytyy 50/50 rahoitusosuudella ja omistusosuudella. Niin on kaikkein yksinkertaisinta.

  Kuolinpesän osituksen tekemättä jättäminen ei vaikuta perintöveroon, verottaja katsoo vain perukirjasta perinnön määrän ja määrää veron, osituksessa te jaatte omaisuuden keskenänne niin, että jokainen saa omaisuutta siltä osin kuin on perintöveroa maksanut ja leskelle jää oma osuutensa.
   
 3. 98eiie Vierailija

  Kun kuolinpesä on osittamatta ja jakamatta, niin et voi myydä pesän omaisuutta yksin ja ostaa rahoilla jotain muuta tilalle, paitsi tietysti silloin, jos lapset suostuvat siihen. Mökki ja tontti ovat sinun. Riippuu sitten mökin + tontin ja toisaalta rivitalon käyvistä arvoista, paljonko on miehesi perillisten osuus sinun ja miehesi yhteenlasketun netto-omaisuuden arvosta. Mökki ja tontti ovat tietysti sinun.
  Leskellä ei ole mitään asumisoikeutta, vaan hallintaoikeus puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon. Jos kuolinpesä myy tuon asunnon ja ostaa toisen asunnon tilalle, hallintaoikeus ei siirry automaattisesti uuteen asuntoon, ainoastaan siinä tapauksessa siirtyy, että muut kuolinpesän osakkaat, siis ne aikuiset lapset siihen suostuvat. Heidän ei välttämättä kannata siihen suostua, vaan ositus olisi varmaan paras vaihtoehto.
  Eli sinun kannattaa laskea, mitenkä omaisuus jakaantuisi osituksessa ja siltä pohjalta alkaa ehdotella ositusta lapsille. Sinänsä, kun suunnittelet elämää uuden miesystävän kanssa ja omakotitalon ostoa, niin pärjäät varmaan hyvin ilman lesken hallintaoikeuttakin eli et joudu asunnottomaksi.
   
 4. hermo riekaleena Vierailija


  Kohta menee hermot. Minun äitini asuu (isä kuollut) puoliksi hänen, puoliksi kuolinpesän eli minun ja veljeni, omistamassa kerrostalohuoneistossa. Maksaa vastikkeen mutta ei rahoitusvastiketta. Siihen repeää ihan näillä näppylöillä ilmoille: parveke, julkkari, putki, sähkö ja hissiremppa. Taloyhtiö on rakennettu 1967 eli todella sopivan remonttikypsä. Talo on pienellä maalaispaikkakunnalla eli jos perisin käypää vuokraa kyseisestä huoneistosta (4h ja keittiö) en saisi siitä käytännössä kuin joku 300 euroa. Paikkakunta on muuttotappiollinen ja pahan kerran, kaikki muuttavat pois sieltä. Noi taloyhtiön rempat noin isoon, 85 neliön perheasuntoon maksavat h**tisti.

  Ja turha tulla kenenkään sanomaan että saathan sinä veljesi kanssa asunnon jonain päivänä. Äiti on 48v vasta ja terve ihminen. Kyllä tässä joku oikeus ja kohtuus pitäisi olla. Lisäksi hänellä on milloin mitäkin miehenreukaletta asunnossa, eli asunto ei ainakaan mitenkään kaunistu näiden "sulhojen" jäljiltä.
   
 5. hermo riekaleena Vierailija


  Niin ja jos saisin periä vuokraa, enhän voisi veljeni kanssa periä kuin vain 50% eli siltä osalta minkä kuolinpesä omistaa. Sataviiskypää miinus valtiolle pääomaveroa 29 prossaa niin...
   
 6. Olet tainnut ymmärtää väärin tuon käypään vuokraan asti. Ei se tarkoita, että leski alkaa maksaa teille vuokraa asunnosta, vaan äitisi kuuluu itse maksaa asunnon kulut aina käypään vuokraan asti.
  Teillä tämä summa on kertomasi mukaan 300 €. Kyllä tuolla summalla jo aika pitkälle katetaan käyttö- ja rahoitusvastike, vaikka noita remontteja tulisikin. Jos joudutte maksumiehiksi, kannattaa miettiä asunnon myymistä.
   
 7. besserwisse Vierailija


  Mutta jos äiti omistaa puolet ja kuolinpesä puolet, myyntiin tarvitaan koko porukan suostumus. Ei kp voi yksin myydä asuntoa johon leskellä on loppuiän asumisoikeus. Tuo tilanne on kohtuuton, leski voi elää vaikka 60 v. Ja silloin nuo 60-70 luvun elementtitalot ovat olleet jo aikaa päiviä sitten maan tasalla. Että se siitä arvon korotuksesta.

  Äkkiä noista isoista rempoista tulee tuon kokoisen asunnon osalta ihan järkyttävä summa maksettavaksi. Jos käypä vuokra olisi se 300 euroa tuosta asunnosta, puolet eli kp:n osuus olisi 150 euroa. Sillä et maksa kyllä tuota rahoitusvastikemäärää. Sitä paitsi remppojen hinnat ovat pompsahtaneet pilviin koska noita remontti kypsiä taloyhtiöitä on Suomi täynnä. Todella todella paha tilanne se kenen kohdille tuo sattuu. Sattuu ja pahasti.
   
 8. miten se menee? Vierailija


  Eli äidillesihän lankeaa puolet remppakuluista, jos hän omistaa puolet asunnosta yksin, eikö? Kuolinpesä maksaa toisen puolen.
   
 9. besserwisse Vierailija


  Niin niin, mutta onko siinä mitään järkeä? Kuolinpesän osakkaat voivat joutua perikatoon pahimmillaan tuon "hermo menee" kaltaisen tilanteen kohdatessa.
   
 10. puolijuristi Vierailija


  Kyllä ositus on nyt tarpeen. Käänny pankin juristin puoleen. lapset ovat yhtä suuria osakkaita kuin sinä itse. Minä olisin kyllä lastesi sijsasa vaatinut ositusta jo kaun sitten koska näyttää että heidän perintönsä on menossa taivaan tuuliin. Mutta etkö nyt sulje uutta miestä pois omaisuuden jaosta eli avioehdolla? Vai onko "joku mies" tärkeämpi kuin omat lapset. Ota huomioon että lapsillasi on täysi oikeus isänsä perintöön.
  Tilannehan on nyt täysin uusi, on kyse mahdollisesta toisesta kiinteistöstä, kenen nimiin sen aiot laittaa? Kerro sentään niille lapsilelsi mitä olet tekemässä, toivottavasti huomaavat jujun.....sinun on syytä maksa lapsesi pois entisestä pesästä.
   
 11. puolijuristi Vierailija

  Juuri niin, myyntiin tarvitaan kaikkien suostumus.
   
 12. 98eiie Vierailija

  Jos asunnon (kokonaisen , ei puolikkaan) käypä vuokra olisi 300 euroa, niin hallintaoikeuttaan käyttävän lesken maksuvelvollisuus ulottuu siihen 300 euroon asti eikä sen puolikkaaseen. Hänhän hallitsee koko asuntoa, ei puolikasta.
  Lesken maksuvelvollisuuteen kuuluu kyllä rahoitusvastikettakin, hiukan riippuen mitä sillä on tehty. Hänhän omistaa puolet asunnosta, miksi kuolipesän pitäisi maksaa koko rahoitusvastike? Kun hän omistaa puolet asunnosta, hän maksaa ainakin puolet remontin aihettamasta rahoitusvastikkeesta.

  Lesken tulee sitä paitsi pitää asunto kunnossa, ei hän saa antaa sulhasten tärvellä sitä. Eikä hän saa itsekään tärvellä sitä.
   

 13. Mitä jos tärvelee? Se ei ole rikos. Tai vaikka kaakelit ovat halkeilleet ja kosteus valuu rakenteisiin. Plus muut pirujen seinälle maalaukset.

  Selviääkö kuolinpesä tuossa tilanteessa sillä että jättää vastikkeen maksamatta, jolloin asunto menisi taloyhtiön hallintaan, jolloin asunto olisi pakko myydä eteenpäin ja kuolinpesä säästyisi velkakurimukselta.
   
 14. a+090+90 Vierailija

  Perintökaari, 12 luku §9:
  "Jos käyttöoikeuden haltija hoitamalla huonosti omaisuutta tai muulla epäoikeutetulla menettelyllä ilmeisesti vaarantaa omistajan etua, voi oikeus hakemuksesta velvoittaa hänet asettamaan omaisuudesta vakuuden tai päättää, että se on annettava oikeuden määräämän uskotun miehen hallittavaksi.

  Vahingosta, jonka käyttöoikeuden haltija on tahallansa tai huolimattomuudesta aiheuttanut omistajalle, on suoritettava korvaus, kun käyttöoikeus lakkaa tai omaisuus annetaan uskotun miehen hallittavaksi. Jos huolimattomuus kuitenkin on ollut lievä, älköön korvausta määrättäkö suoritettavaksi."

  Kyllä vahingonteko ainakin tähän asti on ollut rikos.

  Mitä tulee asunnossa ilmenevään kosteusvauriot, niin asunto-osakeyhtiölaki taas velvoittaa huolenpitoon ja ilmoittamaan taloyhtiölle havaituista vioista, jotka voivat aiheuttaa vaurioita talon rakenteille.

  Jos asunto otetaan yhtiön hallintaan maksamattomien vastikkeiden takia, yhtiö vuokraa sen ja kuittaa vuokratuotolla satavansa. Haltuunotto voi kestää vain kolme vuotta, jonka jälkeen asunnon hallinta palautuu osakkaalle.
   

Jaa tämä sivu