Hae Anna.fi-sivustolta

Luottamuspula ja irtisanominen

Viestiketju osiossa 'Kahvitunnilla' , käynnistäjänä Utelias, 22.05.2006.

 1. Utelias Vierailija

  Kertokaahan kaikki fiksut ja kokeneet työelämää nähneet ihmiset, että kun Suomessa on mielestäni rima aika korkealla siinä, että työntekijä sanottaisiin irti yksilöperusteilla, että voiko termi ""luottamuspula"" olla irtisanomisperuste? Kyse ei ole mistään varastamisesta eikä muustakaan rikollisesta toiminnasta, sanotaanko nyt vaikka niin, että esimiehellä on todistettavaa tietoa siitä, että alainen on syyllistynyt herjaukseen selän takana. Kenenkään mielipiteethän eivät sinänsä oikeuta irtisanomiseen vaan siihen vaaditaan tekoja. Teko on kylläkin jo varsinaisesti tapahtunut kun kähmintää on selän takana ollut. Työntekijällä ei ole varoitusta ennestään, eikö yleensä varoitus anneta ennen irtisanomista?
   
 2. Lue_laki ! Vierailija

  TSL 7:2:n mukaan ""Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään.""

  Sinänsä varsin lavean muotoilun piiriin kuuluvat tyypillisesti asiaton käytös työssä, myöhästelyt, epärehellisyys, huolimattomuus, työstä kieltäytyminen ja vastaavat. Myös luottamuspula voi olla irtisanomisperuste, mutta luottamuspulan vakavuutta on arvioitava objektiivisesti.

  Työnantajan irtisanomisoikeutta rajoittaa yleinen irtisanomisen syyn ""asiallisuuden ja painavuuden"" (TSL 7:1) sekä työntekijöiden tasapuolisen kohtelun (TSL 2:2) vaatimus.
   
 3. § Vierailija

  Hyvä kooste asiasta: http://www.alli.fi/uusityo/luottamus.html

  ""Irtisanomisperusteena voidaan käyttää luottamuspulaa esimerkiksi silloin, kun sen syynä ovat työntekijän työvelvoitteen laiminlyönnit. Käytännössä luottamuspula ja työvelvoitteiden rikkomiset (esim. työnantajan harhaan johtaminen ja työntekijän omavaltaisuudet) liittyvät läheisesti toisiinsa. Syynä luottamuksen menettämiselle voi olla esimerkiksi työntekijän tapa hoitaa tehtävänsä. Myös esimerkiksi tärkeiden yhteistyötahojen taikka asiakkaiden kriittiset palautteet luottamuksesta työntekijään voivat oikeuttaa irtisanomisen.

  Luottamuspulan perusteena voi olla työntekijän käyttäytyminen, joka itsessäänkin voisi olla sopimuksen päättämisperuste. Luottamuspula voi syntyä, jos työntekijän voidaan näyttää esimerkiksi vahingoittaneen työnantajaansa joko omalla kilpailevalla toiminnalla taikka toimimalla toisen kilpailevan yrityksen eduksi.

  Luottamuspulan syntyminen ei edellytä, että sen kohteeksi joutuneen todettaisiin syyllistyneen esimerkiksi rikoksiin.

  Luottamuspula saattaa syntyä myös erilaisten organisaatio- tai johtamistapamuutosten yhteydessä. Näissäkin tapauksissa luottamusongelmat helpottavat irtisanomiskynnyksen ylittymistä erityisesti silloin, kun ne perustuvat osoitettuihin työtehtävien laiminlyönteihin ja niistä annettuihin huomautuksiin tai varoituksiin.

  Johtavassa asemassa olevien kohdalla luottamuspula käy normaalityöntekijää helpommin irtisanomisperusteeksi. ""

   

Jaa tämä sivu