Tuo 0,5 l / pv on vain ""suositus"", tai jokin suuntaa antava merkki, että maitoa tulee luovutettavaksi asti. Tai ei ainakaan täällä Jyväskylässä tarvinnut olla. Itse olen luovuttanut maitoa nyt n2kk.
Ennen luovuttamista, täytyy maitokeittiölle viedä kolme maitonäytettä, jotka ovat lypsetty kaikki eri imetyskerroilta.(yksi näyte ei tarvi olla iso, vähän reilu ruokalusikallinen)
Näytteet viedään keittiölle viimeistään seur.pvnä siitä kun ne on lypsetty. Sitten täytyy käydä vielä verikokeessa, jossa katotaan ettei ole mitään tauteja. (verikokeessa käytävä, vaikka sama katottiin jo raskaus aikana) Sitten maitonäytteistä otetaan bakteerit ja seuraavana päivänä tod näk soittavat saatko alata luovuttajaksi. Mä olen ainakin kuullut, että joillakin äideillä on vaan luonnostaan niin suuri bakteerikanta, että maitoa ei voi keskosille antaa. Siitä ei toki oo haittaa omalle vaaville. Mutta keskoset herkkiä, niinkun kaikki varmasti ymmärtää...
Keittiöltä antavat sitten mukaan pulloja, joihin maitoa lypsetään, ja pakasterasioita, mihin sit jäähdytetyt maidot kaadetaan ja pakastetaan. (tässä tapauksessa mulla on aina jääkaapissa kattila, jossa on kylmää vettä. Siinä on hyvä jäähdyttää maito nopeasti.) Sitten ""maitoauto"" käy kerran viikossa hakemassa maidot kotiovelta. (näin ainakin mulla, kun asun kaupungin alueella)
Niin, siitä maitomäärästä. Eli joskus tulee pari desiä pvssä ja joskus yli puoli litraa. Määrä siis vaihtelee ihan sen mukaan mitä vaavi päivän aika syö. Ite lypsän aina aamuisin ja sitten vielä iltaisin jos tuntuu, että jää lypsettävää. Keskimääräinen mitä ite luovutan on 3-4 dl /pv. Alkuun se tuntuu TODELLA työläältä, mutta sitten kun se sulautuu osaksi päivärytmiä niin helpottaa.
Joka kerta ennen lypsämistä rinnat pitää pestä ja tottakai pumppu. Eli joka lypsyn jälkeen pumppu ""hajotetaan"" palasiksi, huuhdotaan kylmällä vedellä, pestään astianpesuaineella+pulloharjalla ja sit lopuksi keitetään. Maitokeittiöltä saa myös sellasia puhtaita tiskipyyhkeitä, jonka sisään käärin (ainakin ite) pumpun aina keittämisen jälkeen ja oottamaan iltaa tai seur aamua...Hygienia on tosi tärkeätä! Jos maidossa on liikaa bakteereja, se menee hylkyyn, eikä siitä sitten makseta myöskään korvausta.
Hmmm...Kysy, jos tulee mieleen jotain !!
Ainiin, muistaakseni on myös niin, että synnytyksestä ei sais olla yli kk, että saa luovuttaa. MUTTA, en tiedä onko se miten tarkkaa. Kannattaa kuitenkin heti ottaa yhteyttä sinne oman alueen maitokeittiölle, sieltä saa varmasti tarkempia ohjeita