Hae Anna.fi-sivustolta

Masennus

Viestiketju osiossa 'Vaihtoehtoiset hoitomuodot' , käynnistäjänä ja lääkkeet, 02.08.2005.

 1. ja lääkkeet Vierailija

  Sairastan keskivaikeaa masennusta, ja minulle ehdotettiin terapian jälkeen lääkitystä. Kuulin kuitenkin mielialalääkkeiden haittavaikutuksista, joilla elämä saattaa jopa muuttua aivan totaalisesti; mm. seksihalut menee kokonaan, oksetusta, huimausta, pissaamisvaikeuksia, päänsärkyä; joillakin lääkkeet saattavat jopa lisätä itsemurhariskiä, joillakin taas elämä muuttuu tasaisen tylsäksi tyyliin ""ei laaksoa ei kukkulaa"", eikä se kai ole masennuslääkkeiden tarkoitus? Lisäksi vieroitusoireisiin kuuluu vapinaa, paniikkikohtauksia, ym ym. Aivan kuin huumeita söisi. Ja aina lääkkeet eivät sovi edes, ja niitä joutuu vaihtamaan. Kuka tällaiseen helvettiin haluaa vapaaehtoisesti, jos muita vaihtoehtojakin on tarjolla, vai onko?

  En siis uskalla ottaa riskiä, ja alkaa syömään masennuslääkkeitä, jos niistä saatu haitta on suurempi kuin hyöty.

  Kysynkin nyt teiltä viisailta, joilla on kokeusta vaihtoehtoisista masennuksen hoitoon tarkoitetuista hoidoista. Esim. luontaistuotekaupat ja apteekit. Onko joku aine joka piristää mielialaa, ns. onnellisuuspillereitä? Kuulin, että kalaruoat kohentavat mielialaa. Samoin foolihappoa sisältävät tabletit. Nimiä en vaan tiedä.

  Kiitos jos joku osaa auttaa minua, sillä masennus vie voimia, ja on jokapäiväistä. Tykkään kyllä liikkua, ja nautin elämän pienistä asioista, parisuhde on vaan se joka vie voimia ja masentaa, kun riidellään. Lisäksi menneisyydessäni on ikävä lapsuus/ nuoruus. Olen 25v. nainen.
   
 2. Hk Vierailija

  Nuo oireet tulevat lääkityksen alussa,menevät parissa viikossa ohi.Voin kertoa että jos olet pahasti masentunut,ilman lääkkeitä et pärjää.
   
 3. Omega 3 Vierailija

  Rasvahapot ovat tärkeitä. Liikunta auttaa yhtä paljon kuin lääkkeet. Niistä on vaikea päästä eroon.

  Ruokavalio on tärkeä.

  Etsi googlella eng.kielisiä ohjeita.
   
 4. avulias Vierailija

  Yhtä ainoaa varmaa luontaistuotetta ei ole. Usein masennus johtuu liian vähäisestä aivojen serotoniinista. Tätä voidaan lisätä nauttimalla luonnollista aminohappoa, tryptofaania, joka on serotoniinin esiaste. Toimiakseen serotoniini vaatii useiden B-vitamiinien riittävää saantia (Varsinkin B3:n ja B6:n). Myös foolihappo on näitä oleellisia B-ryhmän vitamiinejä. Hanki vahva valmiste, vaikkapa solgarin tuottamaa. Tavallisten luontaistuotekauppojen pillerit ovat usein liian heikkoja, vaikka myyjä toista väittäisikin.

  Lisäksi monilla masennusta sairastavilla, varsinkin naisilla, on sinkin puutetta. Jos sinulla on ns. raskausarpia, vaikka et ole ollut raskaana, valkoisia täpliä kynsissä, heikot hiukst tai muita iho, kynsi tai hiusongelmia, voi masennuksesi syy tai ainakin osasyy olla sinkin puute.

  Huomaa, että mitään puutostiloja ei korjata luontaistuotekauppojen peruspillereillä. Ne on tarkoitettu ehkäisemään terveiden ihmisten puutostilojen syntyä - ei korjaamaan sairaiden puutostiloja. Eli sinkkiäkin vaan rohkeasti jopa 60 mg päivässä jos sitä tarvitsee.

  Eikä sitten unohdeta luonnollisia rasvahappoja. Useimmat luontaistuotteista vähänkään perillä olevat tietävät kyllä Omega-3 sarjan rasvahappojen merkityksen psyykkeen hyvinvoinnille. Monet suomalaiset kärsivät kuitenkin Omega-6 sarjan happojen puutteesta. Tarkennan vielä, että omega-6:tta saadaan yleensä yllin kyllin, mutta ei siinä muodossa, että elimistö pystyisi käyttämään sitä hyväksi muodostaessaan psrostaglandiini E1:tä, joka on tärkeä aivojen kudoshormoni ja masennuksen ehkäisijä. Suomalaiset tarvitsevat usein gammalinoleenihappoa, eli GLA:ta. sitä on mm. helokkiöljyssä, mutta ei esim pellavansiemneöljyssä, jota muuten mainostetaan omega-3 ja -6 -rikkaaksi.

  Mitään näistä aineista ei voi ottaa liikaa. Suuremman pettymyksen aiheuttavat ennemmin liian pienet kuin liian suuret annokset. Kun oireista on päästy, annostusta voi vointinsa mukaan kyllä pienentää. Tryptofaania ei ehkä kannata ottaa aluksi kuin korkeintaan 2 grammaa päivässä. Ei sekään sivuvaikutuksia aiheuta muuten, mutta uni voi maittaa liiankin hyvin ja unia tulee ja paljon. Tryptofaania kannattaa muuten ostaa punttisaleilta tai muista urheilijoiden lisäravinneliikeistä. Siellä sen hintaon noin 25 eur/100 g jauhetta. Kapseleina ostettassa hinta on noin 7-8 -kertainen.

  Jos muuten kiinnostaa enemmän, niin suosittelen lukemaan tri Joan M. Larsonin kirjan: Vapaudu masennuksesta luonnon keinoin. Hän on käyttänyt menetelmiään jo tunasiin pitlaisiin, ja 95 % on parantunut seitsemässä viikossa. Tulokset on muuten julkaistu kansainvälisissä julkaisuissa, joten siltä osin tämä ei ole höpötystä.
   
 5. ap Vierailija

  Kiitos sinulle avulias, neuvoistasi! Taidan tästä lähteä apteekkiin.. :) Onko Multitabs-lääkkeistä apua ?
   
 6. kommentti Vierailija

  No ei taida Multitabsit auttaa. Jos niillä pärjäisivät kaikki masentuneet, olisivat terapeutit vallan työttömiä ja lääketehtaat kuolisivat pystyyn.
  Minä en tiedä miten vaikea on ""keskivaikea"" masennus, mutta jos olet edelleen työkykyinen, kannattaisin kuitenkin kaikenlaisten yrttilääkeseikkailujen sijaan serotoniini-lääkitystä, josta eroon pääsy ei suinkaan aiheuta tukanlähtöä tai vapinaoireita. Täsmälääkitys esim vuoden tai puolentoista ajan ja sen jälkeen seurantaa voinnin mukaan.
   
 7. kysymys Vierailija

  Mistä muuten sinkkiä saa ts. mikä ruokavaliossa turvaa sinkin riittävän saannin ?
   
 8. avulias Vierailija

  Itse asiassa nuo multitabsit ovat juuri niitä pillereitä, joista terve ihminen saa sen vitamiinisatsin, joka juuri ja juuri riittää päiväannokseksi (eli ehkäisemään puutostilat). Esimerkiksi Solgarilta saa B-vitamiinivalmistetta, jossa lähes kaikkia B-vitamiinejä on 100 mg (B12, biotinia ja foolihappoa vähemmän). Vertailun vuoksi mainittakoon että multitabsit sisältävät esim B6-vitamiinia 2,2 mg, eli vain reilut pari prosenttia siitä mitä solgarin valmisteet. Muilla valmistajilla ei yhtä vahvoja valmisteita ole, mutta pidä silti huoli, että tärkeimpiä B-sarjan vitamiineja (B1, B2, B3, B5 ja B6) on vähintään 20-25 mg kutakin, ja foolihappoa vähintään 400 ug (mieluiten 800).

  Voisit muuten vielä lisätä tuohon coctailiisi C-vitamiinia. Seauttaa muiden vitamiinien toimintaa, ja pidemmän päälle myös poistaa vanadiinia ja raskasmetalleja kehosta. Myös ne voivat olla yksi masennuksen syy.
   
 9. avulias Vierailija

  Mainitsin tuossa edellisessä viestissä tryptofaanista. Kyseessä on erinomainen aminohappo, jonka avulla voidaan lisätä aivojen serotoniinimäärää.

  Hieman vastaavan asian tekevät myös ns. SSRI-masennuslääkkeet, jotka ehkäisevät serotoniinin takaisinoton, ja pitävät sitä koko ajan saatavilla. Nämä lääkkeet eivät kuitenkaan tuo aivoihin lainkaan uutta srotoniinia.

  Tryptofaani taas on serotoniinin esiaste, joten se nimenomaan lisää serotoniinin määrää. Jos nämä kaksi serotoniinilähdettä yhdistetään (SSRI-lääkkeet ja tryptofaani) voi seurauksena olla vaarallisen korkea serotoniinitulva aivoissa. Siksi SSRI-lääkkeitä ja tryptofaania ei pidä yhdistää ominpäin. Asiantuntevan lääkärin valvonnassa lopputulos voi olla hyvä, mutta tuntien suomalaisten lääkärien tiedot tryptofaanista, kuten aminohapoista yleensäkin, en usko että sellaista lääkäriä helposti löytyy. Pidetään siis tryptofaani ja SSRI-lääkkeet erillään. Jos haluaa siirtyä lääkkeistä tryptofaaniin, kannattaa pitää parin viikon tauko välissä.

  Itse kyllä suosisin tryptofaania, sillä se on käytännössä sivuvaikutukseton. (tiedän kyllä yhden henkilön, joka on saanut siitä lievää pahoinvointia, mutta hänestäkin se oli vähäisempää kuin masennuslääkkeiden aiheuttama).

  Ja noita SSRI-lääkkeitähän olivat mm. seuraavat: Cipramil, Citalopram-Ratiopharm, Citalopram-Biochemie, Sepram, Fevarin, Fluvosol, Cipralex, Seroxat, Optipar, Paroxetin, Zoloft, Seronil, Seromex, Fontex, Fluoxetin Generics, Fluxantin, Fluoxetine, Fluoxal. Lisäksi useissa muissakin lääkkeissä osavaikutus perustuu SSRI-toimintaan (mm. Efexor), eli niitä ei voi käyttää. Sama juttu on luonnonlääke mäkikuismankin kanssa, joka muuten on sivuvaikutuksettomuutensa ja tehonsa osalta parempi vaihtoehto. Silti vasta kakkosvaihtoehto tryptofaanin jälkeen.

  Kaikki muut neuvoni em. vitamiineista, sinkistä ja rasvahapoista sopivat yhteen em. lääkityksen kanssa. Tuo tryptofaani oli ainoa poikkeus.
   
 10. Auttaja Vierailija


  Hei!

  Käyhän tutustuun www.hyvinvointituotanto.com
  tai hakeudu jonkun muun pätevän luontaishoitajan
  vastaanotolle.
   
 11. kommentti Vierailija

  Tänään uutisoitiin Suomen Mielenterveysseuran taholta että nämä hoidot eivät ole mitään sielunhoitoa ja huonoja seurauksia kuten psykooseja on raportoitu erilaisten vaihtoehtoisten hoitojen käytöstä masennuksen ja muiden mielenterveysongelmien hoitoon.
  Profeettoja on markkinoilla kaikenlaisia ja pitää miettiä mitä tekee ja kehen luottaa!
   
 12. Amanda-Marie Vierailija

  Moi,

  Oletko miettinyt rebirthing eli tietoisen hengityksen kurssia ?
  Rebirthing eli tietoinen hengittäminen on psykofyysinen menetelmä, jolla pyritään purkamaan syntymästä saakka kehoon ja mieleen tallentuneita jännittymiä ja patoutumia. Hengityksen vapauttamisen avulla pyritään vapauttamaan keho pelosta, kivuista ja jännityksistä.

  Minulle saa läh. sp:
  pedak.paajanen@kolumbus.fi
   
 13. Apua saanut Vierailija

  Suosittelisin lämpimästi sinulle psykologista vyöhyketerapiaa lapsuuden traumoista irtautumiseen.

  Ise kävin kaksi vuotta a.o. terapiassa.
  Sain apua akuuttiin poskiontelotulehdukseen ja kiputiloihin kehossa. Mikä tärkeintä tein taitavan ja empaattisen terapeuttini avulla vahvoja puhdistavia työstöjä elämänmatkani varrelta.
  Ensikertaa kymmeniin vuosiin uskalsin nukkua ilman yövaloja. Se tarkoittaa sitä, että perusturvallisuuteni oli kasvanut.

  Lisäksi käytin Bach-kukkatippoja tunteiden tasapainotukseen.

  Ravinne ja vitamiinitukihoito on tietysti paikallaan lisänä, varsinkin jos sinulla on puutostiloja.
   
 14. Kiitos kaikille, täältä sain minäkin hyviä vinkkejä. Sama tilanne kuin ap:lla, masennusta on, mutta lääkkeitä en halua syödä enää. Kokeilin mutta sivuvaikutukset olivat vielä pahemmat kuin itse masennus: pahoinvointia, voimakasta äreyttä jne.

  Minulla Omega-3 rasvahappopillerit ovat tasoittaneet olotilaa hieman. Samoin terveellinen ja kevyempi ruokavalio. Säännöllinen liikunta, ja meditaatioharjoitukset sekä jooga. Olen myös yrittänyt lisätä vedenjuontia, ja vähentää kahvia ja ETENKIN alkoholia. Alkoholiin on helppo takertua masentuneena, koska sitä alkaa helposti käyttämään kuin lääkettä. Mutta alkoholi kyllä pahensi masennusta todella paljon, ja nykyään olen täysin ilman (vaikka se suomalaisessa kulttuurissa on välillä vaikeaa).

   
 15. Remeron Vierailija

  Remeron/Mirtazapin ei ole ilmeisesti vastaava lääke, ei ollut luettelossa. Miten Remeron toimii ja voiko sen kanssa ottaa samanaikaisesti tryptofaania.
   
 16. kommentti Vierailija

  Halusin vielä sanoa yhden asian - masennuksen syy olisi hyvä tunnistaa. En voi uskoa että masennukseen vaipuu ilman jotain tunnistettavaa etukäteistapahtumaa. Masentuneisuutta voi esiintyä eri elämänvaiheissa ilman että ne vielä ovat kriittisiä oireita. Mutta jos ei kykene työhön, ei pääse sängystä ylös eikä huolehdi itsestään ja omaisistaan, sanoisin että taustalla on joku asia, joka pitää käsitellä sanallisesti.
   
 17. Remeron Vierailija

  Voiko Remeronia/Mirtazapinia ja tryptofaania käyttää samanaikaisesti.
   
 18. lääkäriltä Vierailija


  Kuule lääkkeistä pitää kysyä lääkäriltä. Täältä voi saada vain vinkkiä mitä mahdollisesti voi kysyä. Tiedän, että ainakin Zolof ja Remeron voi käyttää yhtä aikaa eli oletan, että mahdollisesti voi käyttää tryptofaania.
   
 19. Arsi Vierailija

  on keskusteltu tryptofaanista mutta millä nimikkeellä ja mistä sitä voi ostaa kapseleina tms. vai pitääkö mennä punttisalille kyselemään? Suomalaisessa ruokavaliossa on kuulemma hyvin vähän tryptofaania ja poikkeuksen muodostaa kananmuna jota pitäisi syödä vähintään yksi päivässä.
   
 20. kooko Vierailija

  Jos masennuksesi on kovin vaikea, kannattaa todella kokeilla niitä masennuslääkkeitä. Useimmilla ne toimivat hyvin ja sivuaikutukset ovat siedettäviä. Lääkettä voidana vaihtaa, jos niitä on liikaa. Tuo tryptofaanijuttu pitänee suurelta osin paikkansa, mutta jos masennus on kyllin paha, siihen tarvittaneen tilapäisesti kovempia aineita. Ehkä jo muutamien vuosien kuluessa voidaan tryptofaaneilla ja ruokavaliolla yms. ko. tilaa hoitaa tehokkaammin, kyseessä on kai kohtuullisen uusi juttu. Lievään masennukseen niitä ehkä voi käyttää nytkin.

  Mitä lapsuuden traumoihin tulee: psykoterapia (siis oikea psykoterapia eikä mikään vyöhykejuttu) on niihin oikea lääke. (Samanaikaisesti voi käyttää kemiallista hoitoa.) Se on rankkaa, kallista ja aikaaviepää. Tärkeintä on, että löydät hyvän terapeutin, jonka kanssa tulet toimeen. Sanoit kirjoituksessasi, että ""terapian jälkeen"" sinulle suositeltiin lääkitystä. Oletko siis jo läpikäynyt terapian? Jotenkin vaikuttaisi siltä, että ongelmasi jotenkin edelleen heijastuvat parisuhteeseesi (mikä ei todellakaan tarkoita sitä, että riidat olisivat aina sinun syysi).
   
 21. Oletko Vierailija

  Oletko kuullut keneltäkään Nonimehusta?
  Sitä sinun kannattaisi kokeilla.
  Voit kokea yllätyksen.
  Huolehdi siitä, että saat aitoa ja tutkittua.
   
 22. Kauan masentunut Vierailija

 23. kiinnostunut Vierailija

  Kertokaahan helokkiöljyn hyödyt, haitat ja annostus? Ja kun syön tällä hetkellä kalaöljyä n.5ml päivässä ja pellavarouhetta reilu ruokalusikallinen, niin miten sopii tuohon lisäksi? Jos kerran sitä GLA:ta ei muualta saa...
   
 24. Katja Vierailija

  Marja-Liisa Kirvesniemi kertoi päässensä ylös masennuksesta Noni-vitamiinin avulla, joten minäkin kokeilin sitä. Tuote on n. 80 e/purkki joten vähän epäröin, mutta kyllä kannatti. Reilussa viikossa elämänilo ja energia palautuivat, jaksoin taas liikkua ja kiinnostua elämästä.

  Toinen mikä minulle on auttanut, on luonnnonlääke mäkikuisma jotai voi ostaa ulkomailta ilman reseptiä.

  Mitään lääkärinmääräämiä en ole kokeillut joten niistä en osaa kommentoida.

  Olen muuten taipuvainen anemiaan niinkuin suuri osa suomen naisista, eli vahva rautakuuri piristää myös kummasti.
   
 25. Lemmikki-täti Vierailija

  Lue tämän päivän kommentini Mielialalääkkeet/Aino. Ihmettelen kovin kuka on onnistunut pelottelemaan sinut lääkehoidolla, olethan sentään saanut jo ammattiapua. Sopiva mielialalääkehoito on verrattavissa kyynärsauvoihin, jos jalkamurtumasi on kipsattu. Herkkä mieli ei ole häpeä.
   

Jaa tämä sivu