Hae Anna.fi-sivustolta

matkustaminen ja passin voimassaolo

Viestiketju osiossa 'Matkalaiset' , käynnistäjänä matka-elli, 07.12.2007.

 1. matka-elli Vierailija

  Hei,
  Varasin lennot maaliskuun alusta Saksaan, ja huomasin passini menevän vanhaksi 21.3.08. Pitääkö passin olla EU:n sisälläkin voimassa kaksi (?) kuukautta matkan jälkeenkin vai voinko huoletta tällä passilla mennä vielä tämän reissun?
   
 2. Kyllä voit Vierailija

  Saksahan kuuluu Schengeniin, joten käytännössä voit matkustaa Saksaan vielä vanhentuneellakin passilla. Se on voimassa henkilötodistuksena vielä vuoden vanhentumisen jälkeen. Mutta huom! Schengenin ulkopuolelle et voi sillä matkustaa.
   
 3. Lennunen Vierailija

  Olen matkustamassa Lontooseen ja kuulin, että passin pitää olla voimassa 6kk matkan päättymisen jälkeen..? Pitääkö paikkaansa?
   
 4. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  2
  Eu-kansalaisena sinulle riittää, että passisi on voimassa saapuessasi Lontooseen. Eu:n ullkopuolelta tulevilla on eri säännökset.

  Eri maiden lähetystöistä on helppo tarkistaa matkustamiseen tarvittavat asiakirjat.
   
 5. Enpä usko tuota Englannin osalta, passi täytyy olla voimassa koko oleskelun ajan, se on yleisin sääntö. Mutta tarkista ko. maan lähetystöstä. Vnahentunutta passia ei saa käyttää missään tapauksessa.
   
 6. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  2
  http://www.wordtravels.com/Travelguide/Provinces/England/Visa

  "nationals of the EU require a passport valid on arrival"

  EU mahdollistaa kansalaistensa vapaan siirtymisen maasta toiseen. Passi pitää olla voimassa maahan saapuessa. Jos haluat Englantiin pidemmäksi ajaksi, sinun tarvitsee vain rekisteröidä itsesi siellä ja passisi saa rauhassa vanhentua ja uutta voit hakea sieltä paikallisesta suurlähetystöstä.

  Jos katsot englantilaisia matkailusivustoja, niiden mukaan EU-kansalaisille riittää pelkkä henkilöllisyystodistus maahan saavuttaessa. Itse olen luullut, että Schengenin ulkopuolelta tulijat tarvitsevat edelleen passin. Englantihan ei käsittääkseni edelleenkään siihen kuulu.

  Vanhentunutta passia voi käyttää yhden vuoden henkilöllisyystodistuksena ainakin Schengenin sisäpuolella.
   
 7. korjaaja vaan Vierailija

  Aloittaja oli menossa käymään Englantiin, ei oleskelemaan sinne.
   
 8. Ei se Vierailija

  muuta sitä tosiasiaa, ettei sinne mennessä tarvitse muuta kuin saapumishetkellä voimassaoleva passi. Se EU, katsos.
   
 9. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 933
  Saadut tykkäykset:
  14
  Eikös tuo passittomuus koske vain Schengen maita ja, kun Britannia ei ole tehnyt ko. sopimusta niin pitäisi olla passi?
   
 10. no joo.... Vierailija

  menee taas aiheen vierestä.... Jx on taitaa olla tällä kertaa oikeassa eli Schengenmaiden välillä on passittomuus mutta tuosta en ole ikinä kuullut että voi oleskella jossain maassa ilman voimassaolevaa passia. Miksei sitä passia voi sitten uusia? Englantiin ei kyllä pelkällä henkilötodisuksella pääse, se on selvää.
  Ap, ota selvää passiviranomaisilta, ne tietää. Ellit eivät tarkista passeja eivätkä tiedä määräyksiä.
  Passilla selviää aina, se kannattaa pitää voimassa.
   
 11. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ei kannata esittää ehdotonta mutu-tietoa, no joo...

  Tietoa suurlähetystöstä: Englanti ei kuulu passittomaan alueeseen Schengen-sopimuksen perusteella, mutta EU-kansalaiset voivat EU:n sisällä (siis myös Englantiin) matkustaa henkilökortilla. Tähän vaaditaan uudenmallinen mikrosirulla varustettu henkilökortti.
  ¨
  Tottahan ulkomailla voi oleskella ilman voimassa olevaa passia -maasta riippuen. EU:n sisällä tämä ei ole ongelma. Ko- maiden konsulaatit tai suurlähetystöt uusivat passin tarvittaessa. Toki, jos matkustaa paljon, kannattaa aina olla voimassa oleva passi, niin ei tule ongelmia äkkilähtöjen kanssa.

  Lisäksi kannattaa huomioida se, että passi- ja viisummääräykset saattavat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla esim. terrorismivaaran tms. vuoksi.
   
 12. Vain Shengenmaiden sisällä henkilökortilla!
   
 13. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  2
  Voiko tämä olla näin vaikeaa? Sekä ulkoministeriö, suurlähetystö että poliisi voivat sinulle vahvistaa, että sirullisella henkilökortilla voi todellakin matkustaa EU-maissa, siis myös Englantiin.

  "Suomen kansalainen voi passin sijasta käyttää matkustusasiakirjana 1.3.1999 jälkeen myönnettyä henkilökorttia matkustaessaan EU:n jäsenmaihin – siis matkustaessaan Suomesta Alankomaihin, Belgiaan, Espanjaan, Irlantiin, Iso-Britanniaan, Italiaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Liechtensteiniin, Luxemburgiin, Portugaliin, Ranskaan, Saksaan, Tsekin tasavaltaan, Viroon, Kyprokselle, Latviaan, Liettuaan, Unkariin, Maltalle, Puolaan, Sloveniaan ja Slovakiaan sekä lisäksi EU:n ulkopuolisista maista San Marinoon ja Sveitsiin. "
   
 14. joo joo mutta Vierailija

  jos ei sitä henkkaria ole, on vaan passi joka vanhenee kesken reissun?! Siitä oli kait kyse aloituksessa, ei kannata taas paisutella asioita.
   
 15. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 933
  Saadut tykkäykset:
  14
  Jos passi vanhenee kesken matkan niin sillä ei sitten kannata matkaan lähteä vaan kannattaa uusia passi ennen matkaa.
   
 16. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  2
  Alkuperäinen oli lähdössä Saksaan. Sinne voi lähteä, vaikka passi vanhenee. Ja tässä tapauksessahan kysyttiin 2 kk:n voimassaoloaikaa matkan jälkeen. Vanhakin passi kelpaa henkilöllisyystodistuksena Saksassa vuoden vanhenemispäivästä. Eli alkuperäinen voi rauhassa lähteä matkaan, vaikkei ehtisi/haluaisi passiaan uusia.
   
 17. Lennunen Vierailija

  Lähetin sähköpostia suurlähetystöön ja kopioin vastauksen alle..

  Kiitos sähköpostistanne. EU:n kansalaisten kohdalla riittää kun passi on voimassa matkan ajan. Mikäli olette jonkin EU:n ulkopuolisen maan kansalainen, ilmoittaisitteko ystävällisesti kansalaisuutenne, sillä vaatimukset vaihtelevat.

  Hommasin kuitenkin uuden passin minkä saan viimeistään ensi viikon alusta.
  Kiitos vastauksista ja nyt odotan vain matkalle lähtöä :)
   
 18. no niin... Vierailija

  Lennusen tieto on oikea, toivottavasti myös Ulkoelli uskoo nyt, kun on niin kovasti väittänyt vastaan!
   
 19. huomio sinnepäin! Vierailija

  Arvoisa neiti Ulkoelli, lue nyt virallinen ja tarkistettu tieto alempaa, Lennusen tekstistä! Passit tarkistetaan nykyään aina lentoasemalle, et pääse koneeseen jos sulla on vanha passi.
  Mikä ihmeen henkilötodistus, kyllä ulkoellikkä voi "todistella itseään" Saksassa vanhalla passilla mutta yritäpäs johonkin toiseen maahan sen kanssa, ei käy.
   
 20. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  2
  Myönnän, etten ole ihan varma Suomen käytännöstä, mutta jos monessa muussa maassa (on henkilökohtaista kokemusta matkustettuani eri maiden välillä, siis ei vain Saksassa, ystävän kanssa, jolla oli passi päässyt vanhentumaan ja tarkistettuani asian lentokenttäpoliiseilta) hyväksytään vanhaksi lipsahtunut passi henkilöllisyystodistuksena, niin luulisi sen käyvän Suomessakin. Siis niihin maihin, joihin henkilötodistuksella pääsee, kuten kaikkiin EU-maihin.

  Ja edelleenkin Englantiin pääsee myös pelkästään sirun sisältävällä henkilökortilla.

  EU-säännökset po. yhtäläiset kaikissa EU-maissa.
   
 21. Ei kannata ottaa turhaa stressiä siitä pääseekö johonkin maahan ja maasta pois. Mutta se on selvä että passin täytyy olla voimassa koko matkan ajan ja näkee selvästi että "rajoilla" ollaan tarkempia nykyään... mitä vitsiä on pitää vanhentunutta passia, ei missään maassa. Saksalaiset ovat kai niin pihejä että halauvat säästää...ja tuo siruhenkkari, eihän niitä kaikilla edes ole, ei minulla ainakaan. Ei sitäkään mielestäni ilmaiseksi saa, toimitusaika sillä on.
  Jossain tapauksessa on saatettu ottaa poliisiin yheyttä ja tarkistettu onko jollain passinsa vanhentaneella rikoksia tilillään jne...joten joku ylissäästäväinen sakemanni on päässyt eteenpäin. Mutta eis itä kannata SUOSITELLA täällä, se on huonoa infoa.
  Hesarissa (Suomessa ilmestyvä, maan suurin päivälehti) oli taannoin, ehkä runsas kuukausi sitten artikkeli siitä millä kaikilla asiapapereilla tai sen kaltaisilla, yritetään maasta ulos! Siinä oli ajokortista kela-korttiin asti ja kaikkea siltä väliltä. En muista oliko kirjastokorttia mutta tuli mieleen että mistä voi olla kyse, onko noin hölmöjä ihmisiä olemassa!
   
 22. rea -listi Vierailija

  Ei vanhaa passia voi käyttää yhtään mihinkään , siihen tulee leima "vanhentunut" tms. En tiedä otetaanko vanentunut passi jopa pois nykyään, kyllä siitä ainakin juttua oli. Passien väärentäminenhän on varsinaista rikollisten tehtailua, niillä saa hyvän hinnat "itäblokissa".
   
 23. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 933
  Saadut tykkäykset:
  14
  Ei oteta pois eli ei kysytä, kun teet uuden passihakemuksen ja haet poliisilaitokselta uuden. Eli ei siis pidä luovuttaa vanhaa passia uutta hakiessa.
   
 24. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 344
  Saadut tykkäykset:
  2
  Otetaanko yhteenveto?

  -Suomesta ei siis päästetä pois ilman passia? No pitäkää hyvät ihmiset sitten se passinne aina voimassa tai hankkikaa sirullinen henkilökortti, jos ette EU:n ulkopuolelle matkusta.
  -Vanhan passin saa pitää, jos siinä on esim. voimassaoleva tai vanhentunutkin viisumi.
  - Monissa EU-maissa kelpaa alle vuoden vanhentunut passi hlötodistuksena, ei siis Suomessa? (P.s. ystäväni säästäväisyydestä en tiedä, mutta saksalainen hän ei ole). No, Suomi kiertää muutenkin joitakin EU-säädöksiä, joten uskotaan.
  - EU:n sisällä on vapaa liikkuvuus, kukaan ei kysele EU-kansalaiselta, kauanko aiot maassa olla, joten passi pitää olla voimassa vain maahan saavuttaessa. Tarvittaessa voi hankkia uuden passin ko. maasta. Tämä siksi, että jos joku nyt huomaa huomenna olevansa matkalle lähdössä ja passi vanhentuu sen jälkeen. Tai voi tarkistaa maahan saapuessaan, kelpaako vanhentunut passi hlötodistuksena (siis edelleen EU:n sisällä) -kuten me teimme ja saimme myönteisen vastauksen poliisilta.

  Summa summarum: Kuten joku sanoi, ei kannata stressata, vaan pitää aina voimassaoleva passi kotona -minä uusin sen jo aina muutamaa kuukautta aiemmin, kun ei koskaan tiedä, mihin matka seuraavaksi suuntautuu. Tyttärelle uusittiin jo vuotta aiemmin, kun ulkonäkö oli niin paljon muuttunut pikkutyttökuvasta nuoreksi naiseksi.
   
 25. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  20 933
  Saadut tykkäykset:
  14
  Suomesta ulkomaille mentäessä kelpaa vielä 10 vuotiaalla noin 2 vuotiaana hankttu passi eikä mitään ongelmia. No kohtahan se vanhaksi menee.
   

Jaa tämä sivu