Hae Anna.fi-sivustolta

Mattokauppaa Goalla

Viestiketju osiossa 'Intia' , käynnistäjänä old monk, 07.07.2008.

 1. old monk Vierailija

  Onko kenelläkään kokemusta maton ostosta, tinkiminen ei kuulu vahvoihin puoliini. Candolimissa ainakin yksi ihana mattokauppa, haaveissani silkkimatto. Pitäisikö käydä ensin katsastamassa Suomessa hintoja, minulla ei aavistustakaan hintatasosta?
   
 2. goan matkailija Vierailija

  Olen ostanut useita mattoja,hintataso riippuu laadusta,Kannaattaa ostaa pienempiä ja laadukkaampia kuin suuria.Hinta koostuu maton solmumäärästa,maton kuviosta ja onko loimi silkkiä.Voi pyytää myyjää tekemään palamiskokeen.Terävällä puukolla raaputetaan maton pinnasta hieman silkkiä ja poltetaan,sen täytyy tuoksua kuin poltettu hius ja palamisjäte on kuin pölyä,silloin on aitoa silkkiä.Jos matto on keinokuitua niin silloin palamisjäte on yhtenäinen möykky.Hinnoista sen verran että maksettiin 1,2x1,8 m kokoisesta matosta,solmumäärä noin miljoona solmua neliöllä,hinta oli noin 800 e.Hintahaitari norm. matoilla 200-2000e.Kävin arvioittamassa ed.mainitun maton helsingissä ja arvo oli noin.5000e.Kannataa pyytää todistus että matto on aito silkkimatto myös loimet silkkiä ja käsintehty niin ei tarvitse maksaa tullia.Jos joutuu tulliin niin joutuu maksamaan alv veron mutta ei tullia.
   
 3. Vierailija Vierailija

  'Kannattaa pyytää todistus että matto on aito silkkimatto myös loimet silkkiä ja käsintehty niin ei tarvitse maksaa tullia'

  Tää nyt on joku urbaanilegenda, joka elää ihmisten päissä. Intiasta tuodusta matosta joutuu aina maksamaan niin tullit kuin alvitkin, siis jos menee/joutuu tulliin, ja jos säännösten ja pykälien mukaan toimitaan - ja tullissa ne yleensä tuppaavat niin tekemään. Alkuperätodistus vaikuttaa ainoastaan kehitysmaista tuotavien tuotteiden tullivapauteen, eikä Intia enää nykymittapuun mukaan ole kehitysmaa, kaukana siitä!

  Totta sen sijaan on, että Intiasta löytyy parhaimmassa tapauksessa erittäinkin korkealaatuisia mattoja - joskin on myös mahdollisuus lyödä kätensä ns. kakkaan. Jos ei tunne mattoalaa, on helppoa tulla huijatuksi. Sanon tämän ihan lämmöllä kaikkia intialaisia mattokauppiaita kohtaan, sillä he ovat siinä varsin taitavia :). Silkkimaton polttotesti on hyvä tehdä, mutta muistakaa itse valita kohta, josta testi tehdään. Kaupoissa on myös mattoja, joissa on vain tietyssä kohdassa silkkiä ja myyjät tietävät kyllä mistä se testattava nukka pitää ottaa.

  Arvokkaimmat matot eivät kylläkään löydy Goan turistiliikkeistä - sinne päätyy ns. ylijäämätavara. Jos haluaa todellisen arvomaton, niin sitä täytyy lähteä hakemaan sieltä niiden 'juurilta'. Suosittelen jokaiselle mattofriikille. Nimimerkillä 'Kokemusta (ja useita aitoja mattoja) löytyy'
   

Jaa tämä sivu