Milloin eroon yösyötöistä?

  • Viestiketjun aloittaja mitenköhän on
  • Ensimmäinen viesti
mitenköhän on
Olen viisikuisen äiti, ja meillä juodaan rintaa öisin jopa kahden tunnin välein. Kerran sitten kokeilin, että laitoin vain tutin suuhun kun vauva heräili, silittelin vähän - ja vauva nukahti uudelleen. Heräsi vajaan parin tunnin päästä syömään. Tuli mieleen, että missä vaiheessa yösyötöt tulevat tarpeettomiksi? Miten niistä pääsee eroon? Saisi taas äitikin enemmän puhtia, yökeikkumiset kun vie niin voimia.
 
Neuvola neuvoo
Kannattaisi ensin varmaan jotenkin varmistaa, saako vauva tarpeeksi maitoa kerrallaan ts. riittääkö rintojen maitomäärä? On myös mahdollista sekä imettää että antaa korviketta lisäksi pullosta. Neuvolassa kannattaisi varmaan keskustella asiasta.
 
Miramaria
En usko, että kannattaa alkaa syöttämään korviketta vain "varmuuden vuoksi". Jos vauvalle kelpaa tissin sijasta tutti, niin tuskin on kovin nälkäinen. Voithan alkaa aina tarjota tuttia ensiksi, ja jos nukahtaa niin hyvä on. Jos on nälkäinen niin tuskin jatkaa unia ilman maitoa. Näin meillä ainakin on tehty ja yösyötöt jäivät pois ilman mitään unikouluja tai muita itkuja 3kk:n iässä. Toki vauvat ovat tässä tosi yksilöllisiä. Mutta yösyöttöjen pois jäämiseen ei siis tarvittu korviketta, täysimetyksellä mentiin ekat 6kk.
 
Unikoulua_
Puolivuotias ei enää tarvitse yösyöttöjä, vaan ne voi jättää pikkuhiljaa pois. Meillä opeteltiin reilu 7 kk ikäisenä eroon viimeisestä yösyötöstä näillä ohjeilla.

http://vanhemmat.mll.fi/hoivaan_ja_kasvatan/uni/uni_tassu.php

 
...
Tuo, että miksi puolivuotias ei niitä yösyöttöjä enää tarvitsisi, liittyy siihen, että siirrytään kiinteisiin ruokiin. Mutta minusta ei voi automaattisesti vetää johtopäätöstä, että kun vauva täyttää 6 kk, samana päivänä yösyöttö loppuu. Edellytys yösyöttöjen loppumiselle on, että kiinteitä ruokia syödään joka aterialla ja reilut annokset. Siis silloinhan vasta voi olla varma, että yöllä ei todellakaan ole nälkä.

Jos vauva aloittaa kiinteät ruoat 6 kk iässä, menee vielä hyvä tovi, ennen kuin ruokaa uppoaa niin paljon (ja iltapuurot ja kaikki), että yö onnistuu ilman syömistä. Monessa paikassa sanotaan myös, että moni vauva tarvitsee vielä pitkään aamuyöllä maitoa.

Toki kannattaa yrittää vauvaa rauhoittaa yöllä tutin avulla tai muuten, jottei nyt vaan tavan vuoksi ota joka heräämisellä maitoa. Mutta minusta ainakin oli vähän haastavaa tietää, just tossa vaiheessa ennen kuin päivällä syötiin kunnolla, että millä heräämisellä vauvalla on nälkä kun joka kerta se itki...
 
zzzzzzzz
Meillä vielä tuossa iässä vauva heräili 2-3 tunnin välein yöllä, ja mä imetin kyllä joka kerta. Nukahti helpommin niin. Sitten n. 7 kk ikäisenä aloin pikkuhiljaa kokeilemaan, josko hän nukahtaisi ilman imetystä uudelleen, ja usein niin onnistuikin. Kuitenkin imetin vielä aamuyöllä. (Tässä vaiheessa syötiin jo iltapuuroa kunnon annos.) Joskus n. 8 kk ikäisenä vauva jätti yösyötöt itse pois, eli ei tarvinnut sitä aamuyön maitoakaan. Nykyään 9 kk iässä imetän ekan kerran n. klo 6:30, ja sitten nukutaan vielä tunti-pari.
 
Kade..
Alkuperäinen kirjoittaja Oho .:
täällä 3kk ikäinen tyttö nukkuu kellon ympäri ja syö yleensä kerran yössä tai joskus ei ollenkaan... ja on kasvanut ihan hyvin.
Mä en voi sille mitään, mutta tämmöiset saa mulla aina kateuden peikon esiin... Kivahan se on, että joillain on yöt noin helppoja. Mutta tää ei kyllä vastannut mitenkään ap:n kysymykseen, kunhan tulit retostelemaan teidän vauvan unenlahjoilla! Enkä halua mitään riitaa haastaa, kunhan sanoin. Ja kuten sanottu, kateellisena tässä kirjoittelen, oma vauva kun ei ole nukkunut kuin ehkä 1-2 yötä putkeen, ikää nyt 10 kk. Ja sekin on luksusta - 3 kk iässä heräsi 3-5 kertaa yössä, ja tätä jatkui tuonne 6-7 kk ikään asti...
 
HÖH
No ehkäpä Oho halusi sanoa, et jopa kolmikuukautinenkin voi olla yön syömättä. Et voisi ehkä yrittää viiden kuukauden ikäiselle vauvallekkin.. Tai näin minä sen ymmärsin.. Mutta vauvathan on yksilöitä, mutta melko varmasti on opittu tapa, jos 10 kk ikäinen lapsi syö vielä yöllä. Muut heräämiset on tietenkin eriasia, esim. jos on herkkäuninen, hampaat kiusaa tms.
 
ertyui
Meillä vauva söi pahimmillaan tunnin välein pitkin yötä. Ensin siirryttiin puolen vuoden iässä kiinteisiin, mikä meni todella helposti ja nopsaan jo alkoi mennä ihan mukavia määriä mm. iltapuuroa. Sitten unikoulutettiin, mihin liittyi myös yösyömisistä luopuminen. Aamuyöstä imetin kerran. Sekin meni kohtuullisen helposti. Ja ah sitä ensimmäistä kokonaan nukuttua yötä sitten raskausaikojen... Sitten lapsi yritti paluuta entiseen palvelukulttuuriin ja parin viikon ajan yöt menivät ranttaliksi. Meillä mies hoiti tämänkin uudelleenkouluttamisvaiheen, ja nyt ollaan sitten siinä, että pääsääntöisesti lapsi nukkuu yöt 20 - 6.30. Ei välttämättä ollut helpot pari kuukautta siinä siirtymävaiheessa (niitä öisiä itkuja, kun itki vauva ja itki äiti ja joskus isäkin), mutta kyllä kannatti. Ja kaikki tämä kuitenkin vauvaa kuunnellen ja ymmärtäen. VAikkei noin pieni enää välttämättä nälkäänsä itke, niin läheisyyttä ja turvaa saattaa kaivata kuitenkin.
 
Alessia
Tuo on oikeastaan ihan hölynpölyä, että vasta siirryttyään kiinteisiin vauva pystyisi nukkumaan koko yön. Musta tuntuu siltä, että ne jotka joutuu imettämään kahden tunnin välein, perustelee asian tällä tavalla itselleen. Tosiasia on, että jo kahden kuukauden ikäinen vauva pystyy nukkumaan 8 tunnin yöunet (ja jotkut nukkuvat pidempäänkin ja nuorempana, mutta se on eri juttu).

Me ollaan oltu onnekkaita, kun oma kaksikuukautinen nukkuu jo kokonaisia(kin) öitä. Vauva tankkaa illalla pitkään ja hartaasti. Viime yönä poikkeuksellisesti heräsi keskellä yötä; ei ollut nälkäinen muttei saanut untakaan. Pistin vauvan vaunuun (meillä on toiset vaunut sisällä) ja vetelin edes takas viitisen minuuttia, niin nukahti uudelleen. Samaa käyttäisin unikoulussa. Meillä on heittoaisa, ja olen kääntänyt sen niin päin, ettei vauva näe minua; tämä varmaan myös auttaa nukahtamista (toinen vaihtoehto täydellinen pimeys).
 
Kade..
Alkuperäinen kirjoittaja HÖH:
No ehkäpä Oho halusi sanoa, et jopa kolmikuukautinenkin voi olla yön syömättä. Et voisi ehkä yrittää viiden kuukauden ikäiselle vauvallekkin.. Tai näin minä sen ymmärsin.. Mutta vauvathan on yksilöitä, mutta melko varmasti on opittu tapa, jos 10 kk ikäinen lapsi syö vielä yöllä. Muut heräämiset on tietenkin eriasia, esim. jos on herkkäuninen, hampaat kiusaa tms.
Siis meidän 10 kk ikäinen ei enää syö yöllä (yösyötöt jäivät n. 7 kk iässä pois), mutta on tosiaan herkkä heräilemään muuten. Ja ainakin itkee unissaan kerran pari yössä kunnes tutti laitetaan suuhun, vaikka ei herää kunnolla, eli joudun joka tapauksessa nousemaan ylös. Mutta tää nyt ei liity ap:n aiheeseen, sorry. :)
 
lkjhljk
Keskivertovauvat jättävät yösyönnit pois vasta kiinteisiin siirtymisen jälkeen eli reilusti puolen vuoden jälkeen.

Poikkeuksia tietysti aina riittää, kuten kuopuksemme, joka syö rintaa öisin vielä pari kertaa yli 1 vuotiaanakin, mutta se onkin vain tapa.
 
Kolmosten äiti 35
Yösyötöt pystyy jättämään pois jo 3 kk:n iässä. Meillä vaan yksinkertaisesti jätettiin, koska muuten emme ois saaneet nukkua ollenkaan öisin. Tuttia vaan suuhun ja muutaman yön jälkeen eivät tarvinneet enää yöllä ruokaa. Ihan turhaa syöttää yli puolivuotiasta öisin. Sehän on vähän miten opettaa lapset. Syöväthän ne vaikka 2 vuotiaana, jos antaa ruokaa. Lapset pystyy totuttamaan aika äkkiä kaikkeen. Kunhan vaan pitää säännöllisen päivärytmin, niin silloin pärjää parhaiten.
 
toinen tollo
Alkuperäinen kirjoittaja lkjhljk:
Poikkeuksia tietysti aina riittää, kuten kuopuksemme, joka syö rintaa öisin vielä pari kertaa yli 1 vuotiaanakin, mutta se onkin vain tapa.
Eikä tuo niin huono tapa ole kuitenkaan... Täällä sama peli, mutta ei ole kiirettä. En ymmärrä unikouluttajia, lapsi on pieni vain hetken ja kaikki oppivat joskus nukkumaan koko yön jne.
 
+-0
Alkuperäinen kirjoittaja Kolmosten äiti 35:
Yösyötöt pystyy jättämään pois jo 3 kk:n iässä. Meillä vaan yksinkertaisesti jätettiin, koska muuten emme ois saaneet nukkua ollenkaan öisin. Tuttia vaan suuhun ja muutaman yön jälkeen eivät tarvinneet enää yöllä ruokaa. Ihan turhaa syöttää yli puolivuotiasta öisin. Sehän on vähän miten opettaa lapset. Syöväthän ne vaikka 2 vuotiaana, jos antaa ruokaa. Lapset pystyy totuttamaan aika äkkiä kaikkeen. Kunhan vaan pitää säännöllisen päivärytmin, niin silloin pärjää parhaiten.
Ei meillä ainakaan vielä 3 kk iässä vauva olisi pärjännyt syömättä koko yötä. Maito on kuitenkin nestettä, eikä pidä nälkää loitolla niiiiin pitkään. Ei olisi pelkällä tutilla mennyt itkut ohi. Vasta 7 kk iässä alkoi jäämään yötissittely pois. Ilman unikouluja. Mutta olen kyllä kuullut noista ihmevauvoista jotka pärjää jo ihan pienestä asti yön ilman tankkausta...
 
mantelipuu
Esikoisen kanssa jätin klo 02:n yösyötön väliin 6kk:n ikäisenä. Ekan yön itkeskeli, nukahteli syliin ja heräsi heti sänkyyn laskettaessa varmaan 20 kertaa, yhteensä noin tunnin ajan. Tokana yönä sama rumba kesti 5min. Kolmantena nukkui koko yön.

Kakkonen on nyt tuo samat 6kk, mutta todella hoikka tyttö. Yritin samaa unikoulua pari viikkoa sitten, mutta tulin siihen tulokseen että neiti tarvii edelleen yösyöttöään.

Asun muuten ulkomailla ja täällä kuulee aika paljon tiukempia yöunikommentteja kuin pitkien äitiyslomien Suomesta käsin. Mm. lastenlääkäri kommentoi että yli 5kg:n painoinen vauva ei enää tarvitse yösyöttöjä. Todella monet kaverit, naapurit ja työkaverit kertovat vauvoistaan, jotka nukkuvat yönsä läpi (eli min 8h putkeen) joskus parin kk:n ikäisenä, lähinnä kunnon päivärytmin avulla (eli kunnon maitoateriat ja kunnon unet, eikä jatkuvaa tissittelyä ja miniunia sylissä). Meilläkin päästiin samaan n. kolmen kk:n ikäisenä, kunnes paino alkoi jostain syystä kehittyä hitaammin ja yötankkaukset palasivat kuvioon. :-(
 
Kade2
Meillä on kohta vuoden vanha tyttö, jota edelleen imetän kerran yössä ja muuten herää 0-2 kertaa, mutta rauhoittuu tutilla. Olen uudelleen raskaana, enkä ole kerrassaan jaksanut pitää mitään unikouluja. Tällä tavoin heräämiset jäävät suhteellisen lyhyiksi ja pääsen nopeasti takaisin nukkumaan. Odottelen tässä raskauden energistä vaihetta (tuleeko sitä?) jotta jaksaisin toteuttaa unikoulun. Tuntuu äärettömän raskaalta ajatuskin, että heräilen tämän isomman kanssa sekä uuden vauvan kanssa, koska sitten voi nukkua...

Ilmeisesti lapset, kuin aikuisetkin, on yksilöitä näissä nukkumisasioissa. Jotkut nukkuvat vaan paremmin kuin toiset. Yleensä näihin ketjuihin vaan tuntuvat kirjoittavan ne hyväunisten äidit, ehkä heillä on energiaa vastailla enemmän...
 
No panic
Alkuperäinen kirjoittaja Kade2:
Tuntuu äärettömän raskaalta ajatuskin, että heräilen tämän isomman kanssa sekä uuden vauvan kanssa, koska sitten voi nukkua...

Ilmeisesti lapset, kuin aikuisetkin, on yksilöitä näissä nukkumisasioissa. Jotkut nukkuvat vaan paremmin kuin toiset. Yleensä näihin ketjuihin vaan tuntuvat kirjoittavan ne hyväunisten äidit, ehkä heillä on energiaa vastailla enemmän...
Ei voi tietää onko kakkonen yhtä huonouninen. Meillä oli esikoinen huono nukkuja, mutta kakkonen nukkui jo 3kk:n vanhana täydet yöunet. Joten yöherätyksiä on edelleen, mutta ei kahden vaan yhden lapsen, esikoisen, toimesta.
 
tytön äiti
Meillä viisikuukautinen vauva söi 3-5 kertaa yössä. Sitten kun kiinteitä oltiin syöty noin kuukausi ja iltapuuron reilumpi annos oli käytössä väheni yösyöminen itsestään 2-3 kertaan. Nyt seitsenkuinen vauva imee tuon 2 kertaa yössä. Itsestään ne täällä siis vähenee... en ole koskaan yrittänyt yösyömistä rajoittaa ja uskon niiden itsestään poistuvankin... Muutenkin koen vaivaalloisemmaksi alkaa unikouluttaa tms kun antaa tisun pariksi minuutiksi suuhun.

Minusta tuntuu että tässä(kin) asiassa pätee että vauvoissa on eroja mutta myös äideissä, toiset jaksaa nähdä vaivaa yösyöttöjen lopettamiseen ja kokevat ne rasittavimmiksi kuin toiset..
 
Oho.
Alkuperäinen kirjoittaja HÖH:
No ehkäpä Oho halusi sanoa, et jopa kolmikuukautinenkin voi olla yön syömättä. Et voisi ehkä yrittää viiden kuukauden ikäiselle vauvallekkin.. Tai näin minä sen ymmärsin.. Mutta vauvathan on yksilöitä, mutta melko varmasti on opittu tapa, jos 10 kk ikäinen lapsi syö vielä yöllä. Muut heräämiset on tietenkin eriasia, esim. jos on herkkäuninen, hampaat kiusaa tms.
No niinpä tarkoitin. Kun joku / jotkut olivat sitä mieltä, ettei lapsi pärjää koko yötä rintamaidolla niin halusin vain sanoa, ettei se mahdotonta ole. Mutta lapset ovat yksilöitä. Minä en tiedä onko mahdollista / hyväksi jotenkin keinotekoisesti ohjata pientä vauvaa nukkumaan läpi yön, jos hän kaipaa ruokaa tiheämmin. Joku oli tosin kaveriani neuvonut, että iltapäivällä klo 17 maissa kannattaa antaa rintamaidon päälle kunnon satsi Tuttelia, samoin juuri ennen nukkumaan menoa. En tiedä toimiiko. Meillä tämä on käynyt näin ihan vahingossa, ei ole käytetty tuttia eikä lasta mitenkään opetettu nukkumaan, mutta hyvin on illalla syötetty... Äiti kertoi, että olen ollut vauvana samanlainen, nukkunut läpi yön jo 3vko iästä, ehkä se on geeneissä :)

Ei tosiaan ollut tarkoitus ketään ärsyttää kehuskelulla, mutta onnellinen olen silti, että näin helpolla päästään tässä vaiheessa. Nyt on mennyt neljä yötä putkeen siten, että vauva nukkuu sikeästi klo 21-6.30 välisen ajan. Meillä tämä tosin tarkoittaa myös sitä, että äidillä ei ole omaa aikaa ns. aamu- ja iltapäiväunien aikaan, koska säännöllisiä pitempiä päiväunia ei ole. Toiset vauvat nukkuu kai sitten päivällä paremmin. Mutta meille parempi näin päin.

 
Jaanu
Osaisikohan kukaan kommentoida sitä, että vauva on noin 3,5kk asti nukkunut yöt kohtalaisen hyvin heräämällä vain kerran maksimissaan kaksi kertaa yössä, mutta sittemmin (nyt ikää n.4,5kk) alkanut heräillä vähintään sen kaksi kertaa, usein kolme kertaa, yössä? Nukahtaa uudestaan, kun saa tissiä. Tuti ei kelpaa.
Ollaan mietitty josko tyttö ei saisi illalla enää tarpeekseen ravintoa, vaikka syö illalla tiheämpään kuin päivällä. Täysimetyksellä ollaan eikä olla vielä maisteltu muuta. Paino ja pituus on kuitenkin hyvässä kasvukäyrässä eli sen puoleen saisi ravintoa tarpeeksi. Itselle se vain tuntuu niin rankalta heräillä useasti yössä, varsinkin kun kerkesi tottua siihen, että toinen nukkui yöt hyvin.
 
susineito
Minä syötän vauvaani aina kun se vaikuttaa nälkäiseltä. Aluksi tyttö söi usein yöllä, nyt hän on 4,5 kk ja syö pari kertaa yössä. Ja kun olen aina antanut maitoa kun tyttö on nälkäinen, tyttö lopetti itse tutin imemisen eikä enää huoli sitä. Omasta mielestäni parempi imeä tissiä vähän useammin kuin tuttia joka välissä- luonnollisempaakin.

Mua ei millään tavalla yösyötöt väsytä. Tyttömme oli aluksi sairaalahoidossa, ja jouduin pumppaamaan kaikki maidot hänelle. Tyttö kotiutui nenämahaletkun kanssa, ja yöllä pumppasin kerralla 30 min(hidasta puuhaa), letkutin tunnin (jos nopeammin letkuttaa,tulee kaaressa ulos), ja nukuin tunnin. Sitten taas sama. Ja tätä monta yötä. Tähän verrattuna yösyötöt, joissa laittaa tissin suuhun 5 minuutiksi, ei tunnu yhtään missään. Tyttö on niin suuri lahja meille, että ihan mielelläni häntä syötän myös yölläkin.
 
nukkumatti, nukkumatti...
Jaanu: tuleehan noita vaiheita vauvoilla. Hyväuninen vauva voikin yhtäkkiä alkaa heräilemään. Eikä syy välttämättä ole nälkä, jos tähänkin asti on ollut syömättä. Meillä on välillä ollut parempia unikausia, välillä heräillään monta kertaa yössä. Vauva oppii niin nopeasti uusia asioita, että ne tulevat uniinkin häiritsemään. Milloin mitäkin - kääntymistä, ryömimistä, konttaamista, seisomaan nousemista. Puhumattakaan hampaiden tulosta ym. Eli nyt teillä on vaan herkkäunisempi kausi varmaan menossa. Tsemppiä!
 

Yhteistyössä