Hae Anna.fi-sivustolta

Missä testamentit säilytetään?

Viestiketju osiossa 'Säästöpossu' , käynnistäjänä Veljentytär x2, 05.02.2007.

 1. Veljentytär x2 Vierailija

  Setäni joutui sairaalaan ja ei tule sieltä enää kotiin. Vanhapoika, joka ei ole koskaan ollut naimisissa tms, ja omaisuutta hoitaa nyt siskoni ja minä. Setä on nyt ns saattohoidossa ja elinaikaa ei ole kauaa.
  Testamenttia ei löytynyt sedän asunnosta, eikä tiedossa ole mitään pankin tallelokeroa tms. Epäillys on kuitenkin, että setä olisi se testamentin tehnyt, mutta miten me se löydetään, sitten kun sen aika on? Tulevaa perikuntaa on tätini ja me 2 veljentytärtä, oma isämme on jo aikaa sitten haudattu. Ilman testamenttiä tulee omaisuudesta kisa, täti on jo nyt käynyt tyhjentämässä asuntoa, ja se on todella törkeää. Veljensä ei vielä ole edes haudassa, kun sieltä asunnosta on hävinnyt tauluja ja muuta arvotavaraa. Nyt otimme asuntoon turvalukon, jonka avaimet on meillä, jotka setä itse on määrännyt ns uskotuiksi miehiksi.

   
 2. Tuomarilla Vierailija

  ne testamentti säilytetään ja luetaan vasta perunkirjoituksissa.
  Älkää purkako sen tulevan vainajan kotia ahneuksissanne.
  perintö saattaa mennä pelastusarmeijallekin, eikä teille riitelijöille.
  Tätisi viemät tavarat tulee listata ja ilmoittaa perunkirjoitustilaisuudessa, ne merkitään hänelle ennakkoperinnöksi ja vähennetään mahdollisesta perintöosuudestaan
  , taikka laitetaan vastuuseen laittomasta selvittämättömän pesän varojen viennistä.
  Näin se menee!
   
 3. ap** Vierailija

  JOs se on jollain lakimiehellä tms niin miten se tietää sen toimittaa sit kun on perunkirjoitusten aika. Meillä ei ole ollut ketään ns vakituista lakimiestä...eikä sillä ollut sitä tallelokeroakaan, jonne omani laittaisin.

  Juu, ei me olla viemässä mitään, mutta täti otti jotain tauluja, ja totesi vain, että ne on tulleet heidän vanhemmiltaan...no, minkäs teet. Ei viitsi parista taulusta alkaa tappelemaan, kun sitä omaisuutta on muutenkin ihan liikaa. Siis sedällä.

  Me ollaan aina oltu itse sitä mieltä, että ne rahat tms ei kuulu meille, ja siksi yritettään sitä testamenttii etsii. Mutta sitä ei luultavasti ole. Sääli vaan, että ihminen kerää sitä omaisuutta koko elämänsä ja sitten se menee muille. No, oli se meidän kummisetä myös, joten kyllä se on meitä jo muistanut aikasemminkin.
  Ja kamalat verothan perinnöstä menee.
   
 4. Vinja Vierailija

  Testamentit säilytetään aina maistraatissa, josta ne toimitetaan peruskirjoitukseen kun ilmoitus kuolemasta tulee maistraattiin. Etukäteen sitä ei tietenkään voi käydä katsomassa. Nyt vain listaatte tarkasti mitä täti on vienyt ja kun se päivä koittaa että tavaroita jaetaan otatte ne huomioon ennakkoperintönä tai jaossa muuten
   
 5. monta piiloa Vierailija

  Testamenttia voi säilyttää ihan missä vaan, pääasia on, että se löytyy, kun sitä tarvitaan ja ettei se häviä. En ikinä ole kuullutkaan että maistraatti niitä säilyttäisi, eihän testamenttien valvonta kuulu maistraateille ollenkaan.
  Tallelokero on suosittu paikka, kysypä vielä kerran paikkakunnan pankeista olisiko siellä tallelokeroa. Testamentti voi olla myös muutoin pankissa säilytyksessä.
  tai sitten jollain häen hyvällä ystävällään tai lakimiehellä tms.
   
 6. voi aikoja Vierailija

  No ei kyllä maistraatissa säilytetä ! Minun testamentti on omassa tallelokerossani pankissa ja sen tietävät läheiseni samoin sen missä avainta säilytän. Yksi tuttuni säilyttää testamenttiaan työpöydän laatikossaan jne. Ihan sama siis missä sitä säilyttää mutta ei koskaan kyllä maistraatissa !
   
 7. Nim.merkki Monta piiloa on oikessa. Testamentin voi säilyttää missä haluaa, mutta jos on pankin säilytettäväksi antanut, niin tietoja ei saa ennen kuolemaa ja silloinkin kuolintodistus pitää olla mukana, josta selviää kysyjän oikeus (perimysoikeus) kuolleen henkilön omaisuuteen. Ainoastaan siinä tapauksessa voitte kysyä pankilta etukäteen, jos teillä on setänne antama valtakirja asioiden hoitamiseen pankissa. Joka tapauksessa te olette kuolleen isänne kautta perillisiä, eli saatte isällenne kuuluvan osuuden itsellenne, ellei erillistä testamenttia ole tehty jonkun muun hyväksi.
   
 8. monta piiloa Vierailija

  Niin, ja sen verran vielä pankien käytännöstä tallelokeroiden suhteen. Kun lokeronhaltija kuolee, niin lokerolle ei päästetä ihan ketä tahansa. Sukulaisuutensa (ja laillisen perimysasemansa) jotunee todistamaan ja lokero avataan pankin virkailijoiden (2 kpl) läsnä ollessa ja sisältö luetteloidaan. Mahdollinen testamentti otetaan talteen. Jos sinne päästäisi kenet tahansa avaimenhaltijan, niin hänhän voisi hävittää epämieluisan testamentin omaksi hyödykseen.
  Jos tallelokeron haltija joutuu edunvalvontaan, edunvalvoja pääsee lokerolle, mutta se avataan todistajien läsnäollessa ja sisältö luetteloidaan ihan kuten edellä. Jos testamentti löytyy, pankki ottaa sen säilytykseen asiakkaansa lukuun muualle, jottei sitä kukaan hävitä laittomasti.
   
 9. asteri Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.06.2006
  Viestejä:
  2 396
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko setä vielä sellaisessa kunnossa, että sairaalasta joku, vaikkapa sosiaalihoitaja, voisi kysyä testamentista? Kyllä siihen joku keino nykyaikana on. Perijänä en kyllä minäkään kehtaisi mennä kyselemään.
   
 10. veljentytär Vierailija

  Setä leikattiin aivohalvauksen jälkeen, ja nyt hän ei ole enää tolkuissaan. Puheesta ei saa selvää ja joskus tuntuu, että hän ei edes tunne meitä. Joskus taas silmistä näkee, että hän on iloinen kun näkee tuttuja...mutta vaihtelee päivittäin. Mitään järkevää puhetta ei enää pysty tuottamaan.
  Me sovittiin jo vuosia sitten, että jos jotain hälle tapahtuu, niin me likat hoidetaan asioitaan, ja tämä on tietenkin paperilla.
  Pankissaan ei ole tallelokeroa, ja muita pankkeja ei tietäänksemme ole koskaan käyttänyt kuin omaansa.
   
 11. Siis onko setänne pankinjohtaja, kun kirjoitin että käytti omaa pankkiaan?
   
 12. Testamenttiii Vierailija

  Testamentti pitää olla määrämuotoon laadittu asiakirja ja muistaakseni se pitää vahvistuttaa esim. pankin varanotaarilla eli sellainen itse laadittu lappunen ei ole oikeuskelpoinen.
   
 13. Testamentista Vierailija

  Kyllä testamentti voi olla aivan itse laadittu, mutta siinä pitää olla kaksi jäävitöntä todistajaa ja se pitää vahvistaa maistraatissa.

  Testamentin voi säilyttää vaikka pöytälaatikossa.
   
 14. Sitkeä luulo Vierailija

  Mistä ihmeestä johtuu tuo sitkeä väite, että testamentti on vahvistettava maistraatissa? Sitä kun EI tarvitse vahvistaa maistraatissa. Käyttäkää googlea, netistä löytyy paljon selkeitä ohjeita, ei tarvitse pallotella täällä juupas eipäs linjalla!
   
 15. Immu Vierailija

  Ilmeisesti testamentti sekoitetaan nyt avioehtoon. Ja eipä sillä ole kovin kummoiset määrämuotoisuus-vaatimuksetkaan: yksi sukulaistätini oli aikoinaan suullisesti ilmaissut vanhainkodissa tahtonsa perinnönjaosta ja sen sitten kirjasi myöhemmin ylös paikalla ollut hoitaja ja ko. testamentti vahvistettiin oikeudessa, kun kukaan ei kiistänyt sitä.
   
 16. tritreiooe Vierailija

  Jos ei testamenttia ole tehty, puolet perii vaimo ja sitten sedän lapset ja lapsenlapset. Sedän sisaruksetkin perii ennen teitä.
   
 17. aluperäinen Vierailija

  Vaimoa eikä lapsia sedällä ei ollut, ja jäljellä on siskonsa, ja me veljen tyttäret. Silloinhan perintö menee puoliksi, tädille puolet ja meille yhteensä puolet. Ellei sitä testamenttia siis löydy( oma isämme on kuollut).
  Ja setä ei ollut pankinjohtaja, muuten vaan menestynyt mies, joka oli ollut oman firmansa tj, ja sitten n 10v sitten myi yrityksensä. On asuntoja Suomessa ja ulkomailla ja vaikka mitä.
  Olisin kuitenkin toivonut, että hällä olisi ollut vielä monta hyvää vuotta jäljellä. Ihan terve mies oli, kunnes marraskuun lopulla sai tään halvauksen.
   
 18. 4ölkreräbr+0kl, Vierailija

  Miten se setä sitten oli vain oman pankkinsa asiakas, jos hän ei ollut kyseisen pankin johtaja. Tuota ihmettelen, kun sanoit, että käytti vain omaa pankkiansa.
   
 19. ap** Vierailija

  Omaa pankkiaan: sitä pankkia, jossa oli aina asioinut, omat ja yrityksensä raha-asiat hoitanut. Sedällä ei koskaan ollut muita pankkisuhteita muissa pankeissa. Näin ainakin aina väitti...ja hyvä pankki onkin. Itsekin sen asiakkaana jo yli 10v.
  Paikallisosuuspankki kyseessä.
   
 20. :D :D :D Vierailija

  Toiset nyt vaan on yksinkertaisia...
   
 21. pidä puolesi Vierailija

  Jos ette löydä sitä asunnosta tai pankista, niin siitten ette vain löydä! Ja silloin perunkirjoitus tehdään normaalisti.

  Mahdollistahan toki on, että kuoleman jälken testamentin hallussapitäjä ilmoittautuu ja saattaa sen teille tiedoksi. Sellainen muuttaa toki asiaa.

  Jos tätinne jo nyt tyhjentelee asuntoa, laittakaa kuriin.
  Kirjatkaa mitä asunnosta lähtenyt pois: todistakaa tarvittaessa kuvin.
   
 22. Kysyn vaan Vierailija

  Jospa hän ei tehnyt testamenttia. Mitä odotatte testamentissa lukevan?

  Eikös tämä kyseinen setä ole vielä elossa, oisiko mahdotonta kysellä häneltä eikä täältä palstalta sitä, missä se testamentti on, jos sitä yllipäänsä on.
   
 23. Perijätär Vierailija

  Testamentti voi olla todella epävirallisen näköinen lappunen - esim. isoisäni oli kirjoittanut viimeisen tahtonsa ruutupaperille ja todistajina oli kaksi naapuria. Kyseessä oli pihin miehen parinsadan euron maallinen omaisuus. Ruutupaperi oli aivan laillinen. Piirongin laatikosta se löytyi, mies itse kertoi sen olemassaolosta vasta kuolinvuoteellaan.
   
 24. otporr Vierailija

  No lukihan siinä, ettei sen puheesta saa selvää. Kyllä vaikeastakin halvauksesta voi toipua. Lapsena naapurin mummo ja vaari saivat peräkkäin halvauksen. Kun toinen toipui tuli toisele halvaus. Kumpikin siis toipui aika hyvin. Aika pahasti halvaantivat. Älkää nuolaisko, ennenkuin tipahtaa.
   
 25. että omainen on Vierailija

  saattohoidossa, siis terminaalipotilas.
  toki aivohalvauksesta tms voi toipua, kaikki eivät sitä vaan tee. Myös leikkauksien yhteydessä voi tulla komplikaatioita, jotka sitten vievät potilaan huonoon kuntoon.
   

Jaa tämä sivu