Hae Anna.fi-sivustolta

Missä vaiheessa vauva allergiatesteihin? Neuvola ei suostu

Viestiketju osiossa 'Vauvan hoito' , käynnistäjänä 3kk vauva, 13.07.2008.

 1. 3kk vauva Vierailija

  Meillä siis 3 kuukautinen ei siedä lehmänmaitoa ollenkaan, ja monista muistakin äitinsä syömistä ruoka-aineista tulee ihottumaa, ilmavaivoja, taipeet punaisiksi..
  Missä vaiheessa vauva kannattaa viedä allergiatesteihin? Puhuin asiasta viimeksi neuvolassa, sanoivat että ei sinne nyt kannata, vauva voi olla herkkä mutta ajan myötä suolisto vahvistuu ja oppii sietämään eri aineita. Että mikäli kovasti haluatte, niin voittehan viedä yksityiselle.
  Ihmettelin neuvolan kommenttia..onko tosiaan näin? Voinko "vaatia" sieltä lähetettä? Millaisia testit ovat? Tuo maitotesti etenkin.
   
 2. ei kunnallista Vierailija

  Kannattaa mennä suoraan yksityiselle asemalle. Sieltä saat asiantuntevaa palvelua ja lapsesi pääsee samointein testeihin.
   
 3. Ei se vauvan mahdollinen allergia altistustesteillä parane.

  Jollei oireet ole todella rajuja, suosittelisin vaikka ensin ihan omatoimisesti kokeilemaan kotona lyhyttä välttämisdiettiä, vaikka yhden epäilyttävän ruoka-aineen kanssa ja kokeilemaan onko mitään vaikutusta. Esim. maidon voit jättää omasta ruokavaliostasi hetkeksi pois (muista turvata kalsiumin saanti muilla keinoin) ja katsoa helpottaako jokin oireista selvästi.

  Todella monet vauvat reagoivat eri tavoin ihan pienenä eri ruoka-aineille pelkästään oman suolistonsa kehittymättömyyden takia, ja silloinhan kyse ei suinkaan ole allergiasta, vaan luonnollisesta asiasta, joka ajan kanssa helpottaa. Näinhän neuvolassakin sinulle kerrottiin. Ihan paikkaansa pitävää informaatiota.

  Hoida vauvan ihoa paikallisesti, rasvaa ihoa runsaasti perusvoiteella, pidä taipeet puhtaana. Voithan toki varata ajan yksityiselle, kyllähän rahalla tutkimuksia saa, mutta se, saako siitä tällä hetkellä mitään apua ja muutosta nykytilanteeseen, tai varmaa tietoa mahdollista allergioista, ei ole ollenkaan niin selvää.

  Oli kyse kummasta tahansa, allergiasta tai suoliston luonnollisesta kehittymättömyydestä, ainoa lääke on oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen. Jos vältettäviä ruoka-aineita on paljon, toki kannattaa jutella jonkun ammattilaisen (ravitsemusterapeutti tms, neuvolan th:kin osaa varmasti neuvoa) kanssa, joka varmistaa riittävän monipuolisen ruokavalion välttämisdietistä huolimatta.
   
 4. ---------- Vierailija

  Oiskohan tuossa takana sekin, että ei haluta noin pientä vielä suoraan altistaa millekään. Käsittääkseni noissa allergiatesteissä joudutaan toimimaan vahvoillakin pitoisuuksilla, ja eihän 3kk ikäisen vielä pitäisi mitään äidinmaidon lisäksi suoraan tuntea.

  Oletko ihan varma, että kyse on ruoka-aineista? Ilmavaivoja on jokaisella vauvalla jossain määrin, ja näin kesällä taiveihottumakin yleistä hikoilun ja hiertävien vaatteiden vuoksi. Meillä ei vauva kestä tuntiakaan kertakäyttövaipan kanssa kun alapää punoittaa ja kainalotaipeet sekä kaulapoimut on pitänyt putsata monta kertaa päivässä kun sylissä pitäessä hikoaa. Myös pesuaineen vaihtaminen voi auttaa iho-oireisiin.
   
 5. Taidetaan nuo altistustestit tehdä äidin kautta, eli vauva saa rintaa ja äiti on välttämisdietillä tiettyjen ruoka-aineiden kanssa ja oireita seurataan. Käsittääkseni mitään vasta-ainetestejä ei tuon ikäisille vielä tehdä?

  Malttia noiden allergia-asioiden kanssa, aika parantaa suurimman osan tapauksista, ja kyse ei ole edes allergiasta vaikka herkästi nykyään laitetaankin kaikki sen piikkiin. Tämä ei ole omasta päästäni keksitty juttu, vaan ihan lääkärin luennolla istuessa opittu. Muistaakseni 80% oireilevista lapsista on todettu oireilevan muista syistä kuin allergian takia. Eli vain 2 kymmestä allergiaepäilystä osoittautuu todellisiksi.
   
 6. Ninni.. Vierailija

  Me käytiin yksityisellä, kun vauva 4kk iho-oireet oli tosi pahana..Maito oli jo epäiltyssä ollut 1kk, ja olin jo maidottomalla dieetillä. Siellä ottivat verikokeesta allergiatestit, vain maidon ja munan. Maito oli positiivinen, ja saatiin sieltä lähete allergialääkärille kunnalliselle puolelle. Vauvan ollessa 5kk käytiin prick-testeissä, eli vauvan selkään pisteltiin ruoka-aineita, niissä näkyi mm.peruna ja maissi ja aika monta muutakin. No noitahan en itse osannut ollenkaan epäillä ja kun jätin ne pois molemmilta iho parani huomattavasti. Näin pienillä testit ovat vain suuntaa antavia, ei siis näytä kaikkia allergioita tai voi näyttää jotain, mille ei olisi. Meille niistä oli apua, sain pahimmat oireet pois ja sen jälkeen on ollut helpompi nähdä ihosta mille muille allerginen.

  Jos on maidolle allerginen, niin pitäsi kyllä päästä altistuksiin, jotta saisi kelakorvattavuuden korvikkeille, jos niitä tulee tarvitsemaan.
   

Jaa tämä sivu