Hae Anna.fi-sivustolta

nivelsärky

Viestiketju osiossa 'Klinikalla' , käynnistäjänä nainen 30v, 21.11.2005.

 1. nainen 30v Vierailija

  Hei.
  Mikähän minua oikein riivaa. Tämän syksynä nivelet ovat särkeneet tavallista useammin. Luulin ensin, että särky johtuisi tulollaan olevasta flunssasta, mutta ei. Flunssia on tullut ja mennyt, mutta matalataajuinen särky on pysynyt. Nilkkoja, polviä, kyynärpäitä ja etenkin ranteita on särkenyt useana päivänä lähes koko syksyn. Pari vuotta sitten otettiin verikoe, jonka tuloksista sanottiin, että ei näyttäisi olevan reumaa. (satunnaisia särkyjä ranteissa on ollut jo 14-votiaasta lähtien). Kylmä tuntuu pahentavan särkyä, särky ei kuitenkaan onneksi ole kovin voimakasta. Välillä tulee ""kömpelyys kohtauksia"", jolloin kolhin käsiäni ja jalkojani huonekaluihin ja ovien pieliin ja tavaroita putoaa käsistä. Ennen tuollaista sattui vain jos olin todella väsynyt tai kuumeessa. Tämä kuulostaa kirjoitettuna paljon pahemmalta, kuin mitä se todellisuudessa on, mutta ärsyttää vain kovin, kun on aina kuvitellut, että tälläiset kolotukset ja kömpelyys osuisivat kohdalle vasta joskus kuudenkympin jälkeen.
   
 2. nainen 30v Vierailija

  siis useana päivänä viikossa.
   
 3. nainen 30v Vierailija

  Eikö kellään ole todellakaan tietoa asiasta?
   
 4. lääkäriin Vierailija

  Pieni verenkuva, josta selviää tulehdusarvot. Jos kohollaan, sitten etsimään lähdettä.

  Jos verenkuvasta ei selviä mitään, sitten jatkotutkimuksiin.

  Syitä on tavallaan turha arvailla, voi olla mitä tahansa klamydiasta pehmytkudostauteihin...
   
 5. Oletan että sinulta on katsottu perusverenkuva (pvk) sekä reumafaktor. Kyse saattaa todellakin olla muustakin kuin reumaattisesta sairaudesta, mutta sinuna menisin kuitenkin käymään reumalääkärillä (reumatologi tai reumaan erikoistunut sisätautilääkäri), fysiatrikin tietää jonkin verran reumasairauksista. Tämä nimenomaan sen vuoksi, että he osaavat tehdä kunnollisen kliinisen tutkimuksen (toteavat nivelturvotukset, liikeradat jne). He ottavat huomioon myös muut kuin reumaattiset sairaudet oireiden mahdollisina aiheuttajina ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin toiselle ammattilaiselle.

  Esim. reuma ei näy läheskään aina verikokeissa, yleislääkärit jäävät liian helposti katsomaan vain labratuloksia. Sulla on oireiden alkamisesta jo niin kauan, että syy tulisi selvittää.

  Olethan kertonut lääkärille kuinka kauan olet kärsinyt oireista? Pyydä saada lähete polille/erikoislääkärille ja röntgenkuviin.

   
 6. nainen 30 Vierailija

  Tänä syksynä on katsottu tulehdusarvoja ja pieni verenkuva pitkittyneen flunssan tapaisen taudin takia (oli särkyjä ja väsyin lähes olemattomasta) ja mitään ei näkynyt, jopa hemoglobini oli ok. Verenkuvat on otettu useana vuotena moneen kertaan ja sormien niveliä tunnusteltu viimeksi kolme vuotta sitten. Nämä kaikki tosin yleislääkärein toimesta. Saisikohan sen lähetteen erikoislääkärille vielä YTHS:stä (opinnot loppusuoralla).
  Vaikka särky onkin pitkäkestoista ja uusiutuvaa on se ollut kuitenkin niin lievää, että sen kansa on tullut toimeen useimmiten ilman särkylääkkeitä. Ehkä juuri siksi ei ole tuullut käytyä millän spesialistilla. Kai nyt on aika ottaa härkää sarvista, kun tämä on kestänyt tavallista pidempään ja levinnyt sellaisinkin niveliin, missä sitä ei ole ennen ollut.
   
 7. nainen 30 Vierailija

  heh. Klamydiaa minulla tuskin oli 14-vuotiaana, en ollut edes pussannut poikaa sen ikäisenä saati harrastanut mitään sellaista mistä tartunnan olisi voinut saada;).
  Särkymysteerin selvitys jatkuu.
   
 8. Erikoislääkäriin Vierailija

  Tulehdustilahan voi olla elimistössä, vaikkei tulehdusarvot nousisikaan. Se voi näkyä vain särkyinä ja yleiskunnon huononemisena. Uskoisin että YTHS:ltä saisi sen lähetteen, kannattaa ainakin yrittää. Olipa mikä sairaus tahansa oireiden taustalla, on sitä helpompi hoitaa varhaisvaiheessa. Itse sinnittelin särkyjen kanssa liian pitkään, jolloin kivut kerkesivät levitä ja paheta aika pahoiksi. Nyt kaduttaa, kun hoidot eivät pure toivotulla tavalla :(


   
 9. Keliakia Vierailija

  Keliakiassa myös on nivelsärkyjä. Itselläni oli kovat nivelsäryt, ennenkuin keliakia löytyi. Elimistössä on kova tulehdustila keliakian vuoksi, siitä säryt. Säryt loppuivat minulta, kun aloitin gluteenittoman ruokavalion. Sitäkin vaihtoehtoa voi miettiä.
   
 10. Mikä fi.. Vierailija

  Sain tänään kuulla että minulla on fibromyalgia.Eli pehmytkudosreuma mutta ei reumaa ollenkaan vaikka nimi antaa niin ymmärtää.Kävin yksityisellä ku tk lääkäri sitä suositteli.Nivel särkyä ollut jo yli vuoden ja äityi pahaksi tänä syksynä.Välillä särkee jalkapöytää ja sit taas sormia ja ranteita.Tav.tulehduslääkkeet ei oikein auta.Nyt tuli kipulääkkeitä kahdenlaisia,ne pitäs auttaa.Katsotaan..Nyt pitäs selvittää et mikä tää tauti oikein on?En tiiä oikein mitään.Itse siihen ei pysty vaikuttaan.
   
 11. fibromyalgia Vierailija

  Fibromyalgiasta on tietoa esim. Reumaliiton kotisivuilla olevassa Reuma-aapisessa, osoite www.reumaliitto.fi sekä seuraavassa osoitteessa http://www.mtv3.fi/poliklinikka/Tuki-_ja_liikuntaelinsairaudet.shtml?Fibromyalgia

  Toivottavasti linkki toimii.
   
 12. fibromyalgia Vierailija

  Edellä mainitsemani linkki toimii, kun osoiteriviltä poistaa prosenttimerkin ja luvun 20.
   
 13. nainen 30v Vierailija

  Tuo kyllä kuulostaa ihan tutulta, joskin kovin yleispätevältä oireyhtymältä. Nivelarkuuden lisäksi on ollut jatkuvasti vatsa ongelmia ja sen takia teetätin keliakia- ja laktoositestit viime keväänä eikä kummassakaan näkynyt mitään. Tuntuu, että kohta käy niin kuin siinä vanhasa tarinassa, kun huutaa ""susi"" tarpeeksi monta kertaa, niin kukaa ei enää usko ja vaivaudu tutkiman kaikkia erilaisia kolotuksiani, pitävät huomionkipeänä tai luulosairaana. Entä jos tämä onkin sitä fibroa, niin mitä minä sitten sillä tiedolla? Tekeekö oirekokoelman nimeäminen siitä helpomin hallittavan? Jotenkin tässä alkaa tulla kylmän kyyniseksi. Sanovat pitkäkestoisen matalataajuisen säryn aiheuttavan stressiä ja masennusta.
   
 14. kokemusta on Vierailija

  Minulla särki niveliä ja lihaksia noin kolme kuukautta ja sitten se vain loppu, Syytä en tiennyt, kylmäkeeliä ja muitakin rasvoja käytin. Viruskin voi jyllätä jne...
   
 15. nainen 30 Vierailija

  Kiva kuulla, että sun 3kk kestäneet säryt lähti kylmägeelillä. Valitettavasti mun 16 vuotta kestäneet säryt tulee ja menee mielensä mukaan välillä särkee useana kuukautena putkeen ja välillä voi olla liki puoli vuotta ilman sen suurempia aristuksia (yleensä kesällä). Omalla kohdallani kylmä yleensä vain pahentaa särkyä. En esimerkiksi voi pitää metalirannekkeista kelloa tai ranneketjua, koska ne pahentavat särkyä, joskus pelkästään niiden pois riisuminen auttoi särkyyn. Nykyään kolottaa vaikka ei olisi metallia ranteen ympärillä.
   
 16. nainen 30v Vierailija

  Juttelin nivelsäryistä tutun fysioterapeutin kanssa ja kerroin varanneeni aja YHTS:ään. Hän varoitti että en ehkä tahtoisi FM-diagnoosia sitä kun pidetään tehveydenhuoolon piirissä(valitettavasti) luulosairaan papereina, vaikka nuo kivut ovatkin ihan oikeita ja hyvinkin ikäviä niistä kärsiville. Eli nyt sitten kai perun sen ajan, kun ei ainakaan netistä onnistunut löytymään tietoa särkyläkitystä kummemmista avuista noihin jomotuksiin. ikävää.
   
 17. Erikoislääkäriin Vierailija

  Vaan oletkos varma, että sieltä tulisi se fibro-diagnoosi?

  Osa lääkäreistä tosiaan pitää fibroa vähän luulotautisten juttuna, mutta yhä useampi lääkäri ymmärtää mistä on kyse. Ja kyllä sitä esim. Reumasäätiön sairaalassa hoidetaan siinä kuin muitakin reumasairauksia.

  En tiedä mitä tuo fysioterapeutti sinulle oikein kertoi, mutta taisit säikähtää aikalailla. Tietenkin jos pärjäät ilman hoitoa niin mikäs siinä. Muistathan ettei niitä apteekista saatavia tulehduskipulääkkeitä kannata syödä pitkään ilman vatsansuojalääkettä.

   
 18. Jantteri84 Vierailija

  Itellä ollut samankaltaisia oireita, joka nivel kipeä ja ummetusta myös, ottettu kymmenenkertaa verikokeita ja ne kunnossa, ainoa mitä on löytynyt HLA-B-27 ja koko selkä magneetti kuvattiin ja ei löytynyt mitään, sitte tehtiin mahalaukun tähystys ja se oli ok, nyt sitte tehdään paksusuolen tähystys ja keuhkokuvat, syy on löydyttävä jostain mutta en viellä tiedä mistä. itekki aika toivoton ja masentunut... meinaa usko vaan loppua.
   
 19. Samoja oireita Vierailija

  Olen kolmikymppinen nainen ja minulla on ollut jo lapsuudesta asti vastaavanlaisia oireita.
  Reumakokeet on otettu useampaan kertaan, ei viitteitä reumaan. Oireet eivät myöskään viittaa reumaan, ei ole turvotuksia kipualueella eikä nivelten jäykkyyttä.
  Nivelet jonkin verran yliliikkuvat.
  Tavallinen tulehduskipulääke auttaa yleensä.

  Vain mystisesti piinaava matalataajuinen vaeltava kipu eri nivelissä, joka heijastelee myös lihaksiin.
  toisinaan äityy niin pahaksi, että vie toimintakyvyn raajasta, useimmiten lievempää.

  Lämpötilan muutokset ja kosteus vaikuttavat selvästi kipujen esiintymiseen, mutta mitään selkeää kaavaa, en koskaan ole onnistunut rakentamaan.
  6-vuotiaalla tyttärellä on nyt viimeisen 1½ vuoden ajan ollut usein kipuja samonina päivinä, lähinnä polvien ja varpaiden nivelissä.

  Fibromyalgiaa esitti aiheeseen perehtynyt lääkäri, itse sitä nuorena ihmisenä säikähdin ja diagnosointi jäi silloin puolitiehen, myöhemmin ei ole osunut kohdalle lääkäriä, joka tautiin uskoisi.

  Tulehdusarvot ovat aina lievästi koholla, eivät kuitenkaan merkittävästi. (luokkaa CRP 12mg/l)

  Nyt taas viimeaikoina vaivanneet ahkerasti.
   
 20. onko tutkittu Vierailija

Jaa tämä sivu