Hae Anna.fi-sivustolta

Oppisopimusammatit?

Viestiketju osiossa 'Kahvitunnilla' , käynnistäjänä aatos---, 12.04.2010.

 1. aatos--- Vierailija

  En millään saa selville, mihin ammatteihin voi kouluttautua oppisopimusteitse.
  Hjälp! Lista ammateista! :)
  Kiitos!
   
 2. jim`` Vierailija

 3. mikä vaan Vierailija

  Käsittääkseni melkein mihin tahansa ammattiin voi kouluttautua oppisopimuskoulutuksella. Tyypillisiä ammatteja on perinteiset käsityöläisammatit esim. suutari, hevoskengittäjä, kokki ja puuseppä. Tiedän, että myös perhepäivähoitajat ja päiväkotiapulaiset voivat kouluttautua lastenhoitajaksi, jolloin kunta järjestää oppisopimuskoulutuksen.

  Myös jotkut tilitoimistot saattavat palkata esim. nuoren vastavalmistuneen yo-merkonomin tai tradenomin, jotta hänelle aletaan opettamaan alan erityisosaamista oppisopimuksella.

  Eiköhän myös autonasennusala, puutarha-ala, maatalouslomitus sekä rakennushommat ole tyypillisesti sellaisia, että hommia voidaan tehdä pareittain eli toinen neuvoo ja toinen opettelee.

  Mielestäni kyse on näissä ammateissa yleensä konkreettisesta käsillä tekemisestä. En ole kuullut että esim. ATK-ohjelmointia, kielenkääntämistä tms. voisi opetella oppisopimuksella.

  Tuskin tällaisesta mitään listaa on, että mitä eri oppisopimusvaihtoehtoja on, koska ideanahan on nimenomaan se, että voi kouluttautua hyvinkin spesiaalille alalle. Eräs kaverini opiskeli työpaikallaan jossakin kivilouhimossa kivenkäsittelytaidot.
   
 4. Katsokaa Vierailija

  Pistäkää googlaten, aiheesta löytyy tietoa vaikka miten paljon.
   
 5. On kyllä Vierailija

  aloista joille voi kouluttautua oppisopimuksella. Kannattaa mennä joko oppisopimustoimistoon tai googlettaa netistä esim. oppisopimuskoulutus.
   
 6. kysy.jä Vierailija


  listaan, missä oppisopimusammatit luetellaan. Kiitos! Ja lisäksi nimenomaan haluaisin tietää, voiko toimittajaksi opiskella tuolla menetelmällä. Radio-, tv-, uutis- tai lehtitoimittajaksi?

  Olen niin onneton nyt löytämään ja saamaan selville tota asiaa.
   
 7. Oppisoppi Vierailija

  Oppisopimuksella ei voi suorittaa ammattikorkeakoulu- eikä korkeakoulututkintoja. Esim. tuolta sivustolta voi lähteä liikkeelle - ja sieltä löytyy linkkejä myös muuhun oppisopimuskoulutustietouteen.

  Oppisopimus.net

  Ja kysy.jä-nimimerkille ystävällisenä vinkkinä, jos toimittajaksi mielit, opettele etsimään tietoa, sillä sitä taitoa toimittajan työssä tarvitaan :)
   
 8. Oppisoppi Vierailija

 9. ei noin vaan Vierailija

  toimittajaksi sovellu. Pitää olla hyvä kirjoittaja yms.
   
 10. miettijä Vierailija

  Varmaankin olennaista on myös se, että miten löytää tänä päivänä oppisopimustyöpaikan! Se sinun pitää hankkia itse. Työnantajat ovat aika varovaisia sitoutumaan kouluttamaan opparia, koska idea kai olisi, että kouluttamisesi hyödyttäisi myös työnantajaa myöhemmin. Monella alalla resurssit tiukassa. Pystymettästä ei helposti opparia oteta, vaan opparisopimus tehdään jo tutulle työntekijälle, jonka työskentelytavat ja -motivaatio tunnetaan. Joissain paikoissa halutaan esim. että opparia haluava menee ensin työkkärin harjoittelulla töihin joksikin aikaa ja sitten harkitaan oppisopimuksen tekoa. Työnantajahan sitoutuu maksamaan palkkaa ja kouluttamaan työn ohessa.
  Esim. sosiaali-, terveys-, hoiva- aloilla voi alalla ollut vanha työntekijä hankkia tutkinnon oppisopimuksella tai näyttötutkintona.
   
 11. kysyjä____ Vierailija


  mainitaanko tuossa linkissä, jossa luetellaan oppisopimusammatit, mainitaanko siinä radio-, tv- tai llehtitoimittajan ammatti.
  Nimittäin koneellani ei saa tuota näkyviin, vilahtaa vain ja ei kerkee lukea. Jos joku voisi asian kurkata sieltä, niin iso kiitos! Ei tarvisi lähtee kirjastoon lukemaan.
   
 12. ihmettelee Vierailija

  Lainaus OPH- sivulta:
  "Oppisopimuksella voit opiskella ammatillisen perustutkinnon, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon käytännön työtehtäviä tekemällä. Oppisopimuskoulutuksessa noudatetaan Opetushallituksen vahvistamia tutkintojen ja opetussuunnitelmien perusteita, joita on yhteensä noin 360. Tutkinnot suoritetaan yleensä näyttötutkintona, mutta ammatilliset perustutkinnot on mahdollista suorittaa myös opetussuunnitelma perusteisena. Ammattikorkeakoulu-, tiede- ja taidekorkeakoulututkintoja ei voi suorittaa oppisopimuskoulutuksena."

  Ammatilliset perustutkinnot on ikäänkuin "tuottavan tason" hommia, konkreettista viestinnän osalta eli grafiikkaa ja painotekniikkaa yms. Taitaa mennä AMK- tasoisiksi koulutuksisksi, jolloin joudut ihan koulunpenkille. Taiteen- ja viestinnän oppilaitoksissa on esim mediatuottaja suuntautuminen, tai jotain sinne päin. En oikein ymmärrä, mihin pyrit tällä kysymykselläsi...?
  Mikä sun pohjakoulutus on?
  Tänä päivänä on miljoona ja yksi tapaa opiskella, avoimessa yliopistossa esim voit työn ohessa suorittaa vaikka mitä, samoin AMK- opintoja voit suorittaa muutaman op:n pätkissä omaan tahtiin. Jos on paljon työkokemusta joltakin alalta, mutta tutkinto puuttuu, siihen sopii taas näyttötutkinto- muotoinen opiskelu parhaiten. Jne jne jne. Kunnollinen perustutkinto on kuitenkin kaiken perusta.
   
 13. siis onko Vierailija

 14. Noh... Vierailija

  Toimittajaksi ei ole olemassa mitään pakollista koulutusväylää, toimittajina työskentelee todella monenkirjavaa porukkaa. Useilla on kuitenkin taustalla joku yliopistotutkinto, moni on lukenut pääaineenaan tiedotusoppia tai saanut "ennen vanhaan" koulutuksen Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa. Näin ollen toimittajaksi tuskin voi opiskella oppisopimuksella.

  Radiotoimittajaksi yksi väylä voisi olla mennä jonkun kansanopiston radiolinjalle (taitavat olla todella hintavia) ja päästä sitä kautta ensiksi työharjoitteluun radioon.
   
 15. journalisti Vierailija

  Ei pahalla ap., mutta toimittajan työ on nykyään yksi suosituimmista ja kilpailluimmista, eli alalle on koko ajan tulossa paljon pätevää väkeä. Toimittajaksi hakeudutaan yliopistokoulutuksella (tiedotusoppi tai journalistiikka), tai amk-tutkinnolla (tiedotus tai viestintä). Ammattikoulussa voi tosiaan opiskella media-alaa lähinnä kuvaaja/äänittäjä/leikkaaja-alueilla eli ei ihan toimittajaksi.

  Toimittajana keskeistä on osata mm. tiedonetsintää, lähdekritiittisyyttä (mihin kannattaa uskoa ja mihin ei ja miksi), sosiaalisia taitoja (haastattelut) ja tietenkin kirjoittamista (kielioppi hallussa ja kerrontatapa kiinnostava). Vaikka olisi tv-toimittaja, jutut kirjoitetaan itse eli silloinkin pitää osata tiivistää olennaiseen ja kertoa kiinnostavalla tavalla.

  Ilmeisesti ap. olet aika nuori, joten kannattaa hakeutua korkeakouluun viestintälinjalle - joko amk:iin tai yliopistoon. SAATTAA olla mahdollista työllistyä esim. pikkukunnan paikallislehteen ihan vain juttunäytteitä lähettämällä, mutta pikkulehden toimittajasta ei todellakaan edetä isompiin sanomalehtiin saati telkkariin... ainakaan ilman kunnollista koulutusta.
   
 16. entäs Vierailija


  tradenomi? Sellaistakin opiskelua tarjotaan jossain, olisikohan sopivaa?


  Kun luen lehtiä, mielestäni niitä tekstejä kirjoittaneilla toimittajilla ei kyl kielioppi ole läheskään aina hallinnassa. Sori.

  Ja tota ei vielä kuitenkaan ole noista monista kysymykseni lukijoista kukaan osannut vastata, et voiko toimittajaks opiskella oppisopimuksella, vaikka moni noita linkkejä ehottaa. mut kukaan ei osaa vastata.
   
 17. Noh... Vierailija


  Minähän vastasin - ja samoin vastasi journalisti ja linkkejä antaneet. Eli vielä kertauksena: oppisopimuksella ei voi opiskella ammattikorkeakoulu- ja korkeakoulututkintoa, ainoastaan toisen asteen tutkintoja. Koska "pätevä" toimittaja on suorittanut joko yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon, eikä sellaisia voi oppisopimuksella hankkia, ei toimittajaksi voi oppisopimuksella opiskella.

  Koska toimittajana voi periaatteessa työskennellä ihan minkä koulutuksen tahansa hankkinut, voit hyvällä tuurilla päästä toimittajaksi vaikka ihan vain ylioppilaspohjalta, ja jos toimittajana työskentelet, on ammattinimikkeesi toimittaja - mutta se ei silloin ole koulutusnimikkeesi. Nykyään ei toimittaja-nimistä koulutusta ole (ennen vanhaan Tampereen yliopistolla oli toimittajatutkinto, nimike oli silloin sosionomi, jolla taas ei ole mitään tekemistä nykyisen sosionomi-nimikkeen kanssa), vaan toimittajat ovat koulutukseltaan esimerkiksi yhteiskuntatieteiden tai valtiotieteiden maistereita tai medianomeja.

  Mainitset tradenomin tutkinnon, joka sekin on ammattikorkeakoulututkinto, joten sitäkään et voi suorittaa oppisopimuksella.
   
 18. joop Vierailija


  toi tietojenkäsittelyn tradenomikoulutus hyvä koulutus toimittajalle. Mutta kiitos!Kiitti kaikista tiedoistanne! :)
   
 19. toimittajanalulle Vierailija

  Ensimmäinen vinkki: opettele etsimään tietoa ja tarkistamaan sen todenmukaisuus!
  Ilman sitä et toimitustyössä tule pärjäämään.
   
 20. No tietojenkäsittely nyt ei varmasti ole toimittajalle sopiva pohjakoulutus, ellet sitten aio mennä erikoistoimittajaksi esim. PC- tai Mac-lehteen ja kirjoittaa pelkkiä tietokoneaiheisia juttuja.

  Kuten yllä on kerrottu: TV- ja lehtitoimittajaksi päässeistä valtaosalla on yliopistokoulutus, jotkut onnekkaat pääsevät AMK-pohjalta ja osalla varttuneemmasta porukasta myös Sanomain (eli Hesarin ja Iltasanomien omistajayhtiön) toimittajakoulun koulutus. Mm. Jari Tervo, joka ennen kirjailijaksi ryhtymistään oli ISn toimittaja, kävi tämän Sanomain toimittajakoulun. Se lienee nykyään lopetettu vai oliko heillä joku kurssi toissavuonna? Joka tapauksessa sinne otetuilla oli jo takanaan yliopisto- tai AMK-opintoja.

  Yleistoimittajalle sopiva koulutus on tiedotusoppi pääaineena tai Jyväskylän yliopiston viestintäopinnot. Jyväskylässä on mahdollista opiskella puheviestintää sivu- tai pääaineena, joka on erityisesti radio- tai TV-toimittajalle hyvä koulutus. Erikoistoimittaja taas on voinut opiskella pääaineena oman erikoisalansa asioita: esim. yhteiskunnallisella toimittajalla on voinut olla valtio-oppi tai historia pääaineena, taloustoimittajalla kansantaloustiede, elokuvakriitikolla elokuvatutkimus, musiikkikriitikolla musiikkitiede jne.

  Oppisopimuskoulutuksella on turha haikailla toimittajan uralle.

  Jos olet vielä koulussa, panosta erityisesti äidinkielen opintoihin, mutta kaikki lukuaineet, esim. historia, tukevat hyvin toimittajan ammattia. Tulet joka tapauksessa tarvitsemaan hyvät ylioppilaspaperit päästäksesi edes sisään koulutukseen.
   
 21. Täällä Vierailija

  lehtijournalismilinja "opintolijat"-otsakkeen alla, tosin aika kallis. Pohjola-opisto
   
 22. friilanssi Vierailija

 23. Kaisa K Vierailija

Jaa tämä sivu