Hae Anna.fi-sivustolta

Päiväkoti -> sairastelukierre

Viestiketju osiossa 'Vauvan hoito' , käynnistäjänä Tähti**, 13.04.2010.

 1. Tähti** Vierailija

  Lueskelin jo vanhoja ketjuja ko. aiheesta, mutta haluaisin vielä lisää kuulla muiden kokemuksia.

  Meillä 1,7v. tyttö aloitti 1,5kuukautta sitten päiväkodin. Ei ehtinyt olemaan hoidossa kuin viikon ja oli heti kunnon flunssassa. Heti perään tuli kuume viideksi päiväksi, sen jälkeen oksennustauti ja sen jälkeen taas nuha, ja nyt näyttäisi taas kuume nousevan. Eli ollaan oltu kipeinä nyt ihan putkeen sen 1,5 kuukautta. Hävettää koko ajan soittaa töihin etten pääse tulemaan. Olen myös itsekin ollut kipeänä. Yleensä itse en pahemmin koskaan sairastele. Tyttökin on ollut terveenä, kunnes alkoi hoito.

  Tietysti osasin varautua, että sairastelu alkaa hoidon myötä, mutta en arvannut, että ollaan kipeänä ihan yhtäsoittoon jatkuvasti ;/.

  Onko jollain muulla alkanut hoito yhtä tautisesti? miten kauan sitä kesti? miten töissä suhtauduttiin?
   
 2. tiipii.. Vierailija

  Aika rajusti teillä alkanut hoito kyllä!

  Meillä lapset myös sairastelivat jonkin verran hoidon aloituksen jälkeen. Esikoinen aikoinaan enemmän kuin kakkonen. Mutta ei tollasia pitkiä pätkiä, vaan esim. kerran kuussa piti olla pois muutaman päivän. Ei meillä työpaikalla sitä paheksuta ja pomokin on tosi ymmärtäväinen, kun itsellään on myös pari pientä muksua.

  Minä pidin lapsille "kuuria" ennen tätä tokaa hoidon aloitusaikaa. Juotiin appelsiinimehua joka aamu ja annoin maitohappobakteeria. En tiedä oliko vaikutus niissä vai missä, muttei niin pahasti nyt olla sairasteltu, kun silloin esikoisen aikana. Ja olen tosi fanaattinen käsien pesun suhteen, päiväkotiin mennessä kädet pestään saippualla ja heti kotiin tultua myös.
   
 3. Tähti** Vierailija  Meillä maitohappobakteerit on ollut jatkuvassa käytössä ihan pikkuvauvasta asti. Itsekin olen myös fanaattinen käsien pesijä. Olen nyt alkanut epäillä, että ne ei taida hoidossa pestä lasten käsiä saippualla. Lavuaarin luona ei nimittäin ollut saippuaa...? pitänee kysyä asiasta.

  Mutta kyllä tää tuntuu aika kohtuuttoman rankalta. Kiva olis käydä välillä siellä töissäkin.
   
 4. Terve Vierailija

  Ei ole ollut sen kummemmin kipeänä. Muutama nuhakuume ja vesirokko. Ei ole koskaan sairastanut korvatulehdusta tai oksennustautia. Aloitti 1 v hoidon ryhmäpäiväkodissa ja on nyt 3v. Taidamme olla poikkeustapaus... Vähän jännittää miten toisen kanssa käy!

  En tiedä onko vaikutusta mutta ainut asia mitä tehdään toisin kuin "valtaväestö" on ruokavalio. Eli meillä ei syödä oikeastaan mitään missä on sokeria ja lapsi söi ensimmäisenä vuonna pelkästään luomua. Niin ja paljon D-vitamiinia. Emme ole myöskään mitenkään super tarkkoja puhtauden suhteen, eli emme ryve p....ssa, mutta en saa hepulia jos eteisen lattialla on hiekkaa ja vauva ryömii siinä.

  Tai sit meillä on vaan käynyt tosi hyvä tuuri. Toivottavasti teillä helpottaa pian!
   
 5. annukkaliini Vierailija

  tyttö sairasti erittäin paljon aloitettuaan hoidon muutama vuosi sitten. Hän oli vasta vuoden ja aloitti kunnon pöpöaikaan helmikuun alussa. toukokuun loppuun mennessä hän oli ollut 7 kertaa kuumeisessa flunsassa ja näistä 5 kertaa tauti meni myös korviin.Vatsataudeilta olemme (ihme kyllä) säästyneet. Kesän ajan tuli tautikierteeseen paussia ja seuraavan syksyn ja talven sairastimme jo selvästi vähemmän. Nuhaa ja ykskää oli usein mutta ei aina tullut kuumetta. ja siteen kolme vuotiaana hän ei sairastellut oikeastaan ollenkaan:) Eli niin kai se menee että se vastustukyky tulee sairastelujen kautta joten tsemppiä vaan, helpottuu ajan myötä.
   
 6. nythän possuepidemian vuoksi ainakin meidän hoitopaikassa on erittäin hyvin huolehdittu hygieniasta. Saimme syksyllä ohjeet kotiinkin siitä. Ja on jäänyt voimaan se että aamulla hoitoon mennssä lapsi menee ensimmäiseksi käsipesulle . Kotona pesemme aina kädet ennen ruokailua ja mistä tahansa ulkoa tullessa.
   
 7. vierailija Vierailija

  Meillä hoitoa on takana 2 kk eikä päiväkään olla oltu poissa, lapsi siis 1,5-vuotias. Hoitoon mennessä ensimmäiseksi vanhemmat pesevät lapsen kädet. Ja kotona kädet pestään, kun tullaan kotiin, näin siis erityisesti aikuiset.

  Ollaan kai aika hyvätuurisia, sillä muksu ei oo muutenkaan ollu kipeänä muutama flunssa lukuunottamatta. Ei yhtään lääkekuuria, ei oksennustautia.
   
 8. tiipii.. Vierailija

  Mä en myöskään usko, että päiväkodissa valvovat käsien pesua. Ainakaan siellä ei saippuaa erikseen anneta, jos lapsi ei sitä tajua ottaa. Lisäksi olen seurannut, että monet vanhemmat jättävät aamulla lapsen hoitoon ja hoputtavat käsienpesulle. Lapsi sutasee veden alla kädet "puhtaiksi" ja se siinä. Ei siis katsota perään, onko saippuaa vai ei... Ymmärtääkseni se pelkkä vesi ei mitään pöpöjä poista kuitenkaan.
   
 9. 1v6kk tyttö Vierailija

  Vuoden alusta aloitettiin meilläkin päiväkodissa ja tällä hetkellä taitaa olla neljäs tai viides flunssa menossa. Eli kyllä, meillä ainakin sairastellaan. Tosin mitkään eivät ole menneet korviin asti mutta jokaisen flunssan alkuun parisen päivää kuumeilua ja sitten pitkään nuhaa ja yskää päälle. Yhteen tautiin tarvittiin antibiootit. Välissä keretään olla 1-2 viikkoa terveenä ja sitten taas alusta. Vanhemmat saavat saman taudin vielä sitten myös. Eli meillä ollaan oltu koko perhe tasaisesti kipeinä koko talvi.

  Mutta tämä on ilmeisesti ihan normaalia. Varsinkin tässä 1-2 vuoden iässä muutenkin lapset kai sairastelevat melkein eniten. Jostain muistan lukeneeni. Ja se, että käsiä pesee hoitoon mennessä ja kotiin tullessa, on tietenki hyvä asia, mutta kun ne lapsukaiset leikkivät siellä keskenään, räpivät ja varmaan maistelevatkin samoja lelujakin, niin ei ne käsienpesut siinä suhteessa ole flunssan estossa kuin kärpäsen kakka :) Eilenkin kun hain lasta hoidosta, niin siellä se istui jonkun muun tutti suussa. Eikä varmasti ole ensimmäinen kerta :)

  Meillä tarhassa ovat sanoneet, että tämä talvi on ainakin heillä ollut muutenkin poikkeuksellisen tautinen. Vaikka normaali kausi-influenssa on puuttunut (johtuen vissiin syksyisestä siasta), niin muuta nuhakuumetta ja oksutautia on sitten ollut senkin edestä liikenteessä.
   
 10. Ikävä totuus Vierailija

  "Mutta tämä on ilmeisesti ihan normaalia. Varsinkin tässä 1-2 vuoden iässä muutenkin lapset kai sairastelevat melkein eniten."


  Kuulemma n. 6 nuhakuumetta / vuosi on normaalia pikkulapsille. Minun lapseni 2 v on ollut ikänsä terve. Pari pikkunuhaa on ikinä tullut aika pian sen jälkeen, kun on käyty perhekerhossa tms. Kotihoidossa 0 - 3 v. Emme varo pöpöjä juurikaan. Liikumme paljon ja kädet pestään kotiin tullessa. Usein sormet menee suuhun ulkona ja missä vain, ei ole haitannut.
   
 11. Sintti. Vierailija

  Meillä kyllä pojalla aikanaan sairastelu lisääntyi, kun 1,5-vuotiaana aloitti hoidossa, korvatulehduksia oli ekana syksynä paljon (keväällä ei niinkään), tokana jonkin verran ja nyt kolmas vuosi on mennyt ihan nuhapohjalta. En tiedä, oliko syynä loppujen lopuksi tuo hoidon aloitus vai se, että oli otollisessa iässä sille, että flunssat meni korviin. Se taipumushan vähenee pikku hiljaa.

  Tänä vuonna ollut (kopkop) ihmeen terve (pari kertaa nuhassa), kun taas parinkin tutun kotona olevat lapset (käyvät toki kerhoissa yms.) ovat sairastaneet taudin toisensa perään, noroviruksesta vesirokkoon ja pari korvatulehdusta siinä välissä. Eli ei se ilmeisesti automaattisesti niinkään mene, että hoidossa oleva sairastaa enemmän. Meillä on kyllä siinä mielessä tänä vuonna ollut hyvä systeemi, että hoitoon tullessa vanhempien pitää laittaa käsidesiä lapselle. Se on saattanut auttaa.
   
 12. loistelamppu Vierailija

  Meillä esikoinen oli 5 kk jatkuvassa flunssassa, mutta lääkärit eivät ottaneet sitä vakavasti. Syyksi paljastui lopulta keuhkokuume. Tavallinen flunssapöpö oli siis pitkään sairastettaessa muuttunut viruksesta bakteeriksi. Keuhkokuumetta oli vaikea havaita, koska hän oli niin energinen, että sairaana hänen energiataso putosi normaalilapsen tasolle. Myöskään stetoskoopilla kuunneltaessa rohinaa keuhkoista ei kuulunut. Samoin kuumetta ei yleensä ollut tai jos oli, se oli matalalla. Lopulta sitten 5 kk:n jälkeen lääkäri varmuuden vuoksi otatti keuhkokuvan ja lääkärin itsensä suureksi yllätykseksi kuvista löytyi keuhkokuume. Lääkekuuria ei tarvinnut ottaa kuin pari päivää, kun lapsi oli taas OK. Kontrollikäynnillä lääkäri sanoi tajuavansa, että miten energinen lapsi tosiaan on, kun oli kuin ihan eri lasta olisi katsonut.

  Samoin kävi kaverin lapselle eli vähäoireinen keuhkokuume.

  Kuopus sairasteli myös päiväkodissa alussa aika paljon (vatsatautia, flunssaa) eli alussa oltiin ainakin 3 pv/kk poissa.
   
 13. Kipukoukussa Vierailija

  Meillä lapsen eka puoli vuotta hoidossa meni niin, että ei juuri yhtään ehjää kokonaista viikkoa ollut hoidossa sairastelun vuoksi. Keväällä helpotti (putkitus), ja nyt sairastaa vain "normaalin" määrän. Ennen päiväkotia ei ollut ollut päivääkään sairaana.
   
 14. huhhuh Vierailija

  Ei oo se putkitus ja jatkuva sairastelu pikkuiselle ja hänen kehitykselleen ihan kiva juttu.

  Onko työnteko ja kuluttaminen tosiaan niin tärkeää?
   
 15. Höpöhöpö Vierailija


  Ajattelitko itse hoitaa lapsesi kotona rippikoluikään? Voi kiesus, että jotkut jaksaa...
   
 16. huhhuh Vierailija

  Kiesus kylläpä minä oman lapseni hoidan.
   
 17. huhhuh Vierailija

  Sorry, unohdin mainita, että ei ole meillä ollut korvatulehduksia yhden yhtään eikä muitakaan tauteja. Ja olen oikein mielelläni lapseni kanssa.
   
 18. pthyi Vierailija

  Uuuu, mikä sankari!
   
 19. pesulle Vierailija

  Käsienpesu päiväkodissa ei muuten ole mikään kärpänen meressä vaan sitä on tutkittu Oulun seudulla päiväkodeissa ja huolellisemman käsihygienia vuoksi esim. korvatulehdukset vähenivät lapsilla noin 30 %, mikä on aika suuri luku. Samoin muiden tutkimuksien mukaan käsihygienialla aikuiset voivat välttää 80% kaikista käsien kautta tarttuvista taudeista. Eli sillä on todella paljon väliä miten ja missä käsiään pesee.

  Suositus: aina kotiin tullessa, päivähoitoon mennessä, ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen

  Kun ei ole tottunut pesemään käsiä saippualla ja säännöllisesti se tuntuu alussa hankalalta, mutta siihen tottuu pian ja se on niin automaattista ettei sitä enää huomaakaan, kun ne kädet on jo pesty.

  Itse luulin (tyhmä!!) aina että riittää kun vedellä pesee ja olin välillä parikin kuukautta monenmoisissa flunssissa työpaikalla (ja ihmettelin vielä, että mistä niitä oikein riittää..) ja nyt kun viime keväänä aloin pesemään kädet "oppien mukaan" niin olen sairastanut yhden flunssan vuoden aikana ja sekin tuli pikkujoulujen jälkeen, baarissa nimittäin baarimikko käsitteli drinkkien hedelmiä niillä samoilla likaisilla käsillä joilla otti asiakkaiden pankkikortit ja rahat käteensä, ei pessyt käsiin saippualla missään välissä...

  Meillä on kyllä ruokavaliokin aika terveellinen nykyään, että en tiedä onko silläkin vaikutusta tähän. Lapsi 2,5 v on myös sairastanut yhden flunssan vuoden aikana, kotihoidossa, käy puistoissa päivittäin, mutta ei sisätiloissa kerhoissa. Kaupoissa ja kaupungilla käydään, mutta mitään ei pistetä suuhun, jos ei ole juuri pesty käsiä ja käytetty käsidesiä.

  Käsien pesun jälkeen hana suljetaan käsipyyhkeellä, ei puhtaalla kädellä, koska silloin pöpöt siirtyvät takaisin hanasta käsiin.
   

Jaa tämä sivu