Hae Anna.fi-sivustolta

Paljon maksaa talon rakentaminen?

Viestiketju osiossa 'Rakentaminen ja remontointi' , käynnistäjänä vieras123, 02.11.2007.

 1. vieras123 Vierailija

  Olemme alkaneet suunnitella oman talon hankkimista. Mietinkin, että onko meidän järkevämpää ostaa vanha talo, vai rakentaa itse uusi. Täällä pyydetään nykyisin taloista aika kovia hintoja, tontit puolestaan eivät ole kalliita (1000 neliön tontti esim. noin 3000-5000e). Kuinka paljon teillä on maksanut uuden talon tekeminen? Joskushan puhuttiin, että n. 1500e/m2 saisi talon rakennettua, vieläkö se pitää paikkansa, vai ovatko kustannukset nousseet? Sillä hintaa ei vielä varmastikaan saa mitään kovin ihmeellisyyksiä, vaan ns. peruspaketin? Vai olenko nyt ihan hakoteillä?

  (Anteeksi, jos tällainen keskustelu täällä jo on...)
   
 2. Rakennuskustannukset ovat tosiaankin nousseet viime aikoina kovaa vauhtia, mutta tietysti kustannukset riippuvat niin monesta asiasta: perustuksien vaativuus (tarvitaanko paljon maansiirtoja, paalutusta, louhintaa) talon koko, materiaalien taso (muovi vs parketti/laatta), lämmitysjärjestelmä (suorasähkö pattereilla halvin, vesikiertolattialämmitys maalämmöllä kallein (?)), sähkö/lvi -osien taso ym. ym. Ja tietenkin se, paljonko osaa/jaksaa tehdä itse, ja paljonko pitää teettää.

  Itse pitäisin tuota 1500 e/m2 ihan ehdottomana minimihintana ilman tonttia ja jopa ilman perustuksia perusmateriaaleilla, ja siten että itse hoitaa työnjohdon, siivouksen ym.

  Kannattaa ehkä kysellä hinnastoja valmistalomyyjiltä, siitä saatte varmasti lisää suuntaviivoja suunnitelmiinne. Valmistalomyyjäthän lupaavat rakennuttaa talon valmiiksi asti kiinteällä hinnalla, ostajan huoleksi jäisi periaatteessa tontin hankinta, raivaus, pohjatyöt ja mahdollisesti perustukset, liittymät ym.
   
 3. ja jatkaa Vierailija

  Ja vielä piti jatkaa, että 2000 -2500 e/m2 on varmaan lähempänä totuutta.
   
 4. Rakentanut Vierailija

  Paljon maksaa, olet oikeassa.
   
 5. ++??!! Vierailija

  Omalla työllä ja muulla voi vaikuttaa tosi paljon. Meille juuri parhaillaan valmistuu reilu 130 neliöinen kastelli talo. Sateelta suojaan paketti, jonka pystytimme itse. Perheeseen kuuluu ammattitimpuri ja rautakaupan työntekijä (huomattavat alet rakennustarvikkeista). Puolen hehtaarin tontti maksoi n. 12 000 €. Lainaa otimme 125 000 €. Käytännössä kaiken muun paitsi tontin kuorimiset ja sähkötyöt olemme tehneet itse. Tietysti lvi-suunnitelmat ym. pakolliset on teetetty alan ammattilaisilla.
   
 6. Kumma.. Vierailija

  Siis miksi otitte Kastellin paketin, jos mies on timpuri ja toinen teistä on rautakaupan työntekijä ja saa sieltä suuret alet???!!!
   
 7. ++??!! Vierailija

  Saatiin kastellin talopaketti henkilökunta-alennuksella. Siitä syystä siis...
   

 8. Ei nykyisten puutavarahintojen ja rautakauppojen hintakartellin aikana kannata yhtään ihmetellä, että yhä useampi päätyy koko- tai osavalmiin talopaketin hankintaan.
  Rautakaupan tai puutavaraliikkeen "alennukset" puutavarasta häipyvät taivaan tuuliin hukkapätkissä ja kieroissa/väärissä yksilöissä.

  Olet muuten nimimerkki ++??!! niin kovin alennuspitoinen, että pysytköhän nyt ihan totuudessa?
  Et näytä tajuavan, että se Kastelli-Talot ja siis myös Kastellin talopaketti kirjoitetaan erisnimenä isolla alkukirjaimella.

   
 9. ++??!! Vierailija

  Uskoo ken tahtoo.. mutta tosi on. Miksi tulisin tänne valehtelemaan?? Ja ei kait tällä palstalla nyt tärkeintä ole oikeinkirjoitus vaan viestin sisältö.
   
 10. Rakentaja itse Vierailija

  Meillä maksoi kaksi kerroksinen seuraavasti (alakerta harkkoja, yläkerta talopaketti) noin 300m2 yhteensä neliöitä:

  - tontti 45 tEuro
  - talopaketti 70 tEuro
  - muut sekalaiset kulut 285 tEuro

  Eli talo tuli maksamaan 400 tEuroa. Jos työvoima olisi ollut tavallisia rakentajia kaikkine veroineen olisi voinut laittaa ehkä 60 tEuroa lisää. Onneksi oli talkoovoimaa ja tuttuja joiden laskutus oli maltillista.
   
 11. eroa Vierailija

  on siis hinnoilla kun vertaa Suomeen, http://www.asunto.info/articles/rakennuskustannukset.html ja kyse siis uudesta ok-talosta. Syitä on tietysti monia, mutta kyllä meidän rakennuskustannukset on aivan järjettömällä tasolla! Pitäis vissiin hankkia sekä rakentajat että materiaalit maailmalta.
   
 12. -hitsi!- Vierailija

  Nii-in. Ja varmaan Afrikassa ne saa VIELÄ halvemmalla talot kuin me täällä! Ei oo reilua! Olet ihan vapaa muuttamaan vaikka sinne Ameriikkaan! Yhteiskunnat toimivat vain ihan eri pelisäännöillä niin kuin ehkä tiedätkin (sosiaalimaksut/ -edut jne.).
   
 13. Joissakin paikkakunnilta saa tontin 5 eurolla. Lähin kaupunki kivenheiton päässä.
   
 14. kanelin Uusi jäsen

  liittynyt:
  23.11.2006
  Viestejä:
  491
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei
  Meillä talossa neliöitä 140 ja reilunkokoinen autotallis jossa varasto ja katos.
  Autotalli tehty suurimassa osin oman metsän puista.
  Taloon ostettu kaikki puutavarat kilpailuttamalla alueen myyjät. Kannatta kilpailuttaa hinnoissa on kyllä paljon eroja.
  Lainaa on nostettu n. 150 000€ ja vielä täytyis keväällä kylvää nurmikko pihalle. Hintaan kuuluu talli, tontti ja talo. Pihaa aion laitella omalla rahalla aina hankkimalla joskus jotakin.
   
 15. Helpoin tapa arvioida talon rakentamiskustannukset pääkaupunkiseudulla: selvitä mitä alueella vastaava tontti maksaa, selvitä mitä vastaava uusi talo maksiaisi.

  Vähennä uusien talojen hinnasta tontin hinta => aika tarkalleen nykyisin teettämällä teet talon siihen hintaan.

  Ja jos itse osaat tehdä tai appiukko osaa niin sitten hinnasta voi vähentää 40€/tehty työtunti projektin aikana, eli jos omia työtunteja kertyy 1000 niin 40.000Euroa tuli säästöä.

  Ensin tuntuu että ei se voi näin mennä, mutta tämä laskelma pitää yllättävän hyvin paikkansa. Talojen hinnat pääkaupunkiseudulla ovat juuri nyt sillä tasolla että saman saa teettämällä jos joutuu ostamaan tontin vapailta markkinoilta.

  Vähän tämä laskelma heittää jos talon tekee superhalvoilla materiaaleilla, silloin voi saada 50.000Euroa halvemmalla.
   
 16. Rakentanut h Vierailija

  Meillä 130 m2 talo lämpimällä autotallilla.
  Nyt piha ja levinuuni ja kaikki valmiina.

  150000 euroa.
  Oli avaimet kateen talo
   
 17. Meidän talo Vierailija

  128 neliötä, lämmin autotalli + varasto + autokatos ja hinta 235 000 euroa avaimet käteen periaatteella.
   
 18. Herttuala Vierailija

  Mitään yleispäteviä hintoja talon rakentamisesta on lähes mahdotonta antaa. Hintaan vaikuttaa todella paljon, mihin rakennatte, millaisen talon ja kuinka paljon pystytte tekemään itse.
  Esimerkkinä: Naapurikaupungissa omakotitalon tontti maksaa 50.000e, täällä sivukylällä vajaan puolentunnin ajomatkan päässä tontin sai eurolla. Meidän yksikerroksinen 125m2 omakotitalo olisi Avaimet käteen -periaatteella maksanut 160 000. Me teimme kuitenkin kaiken mahdollisen itse, koska ammattilaisia löytyi omasta perheestä. Hinta 125 000.
   
 19. Aloitanko hommat? Vierailija

  Samaan syssyyn kerron oman suunnitelmani, jos sitä kommentoitte. Tontin hinta n. 40 000e ja tontti on metsänranta; puiden kaato (itse), tontin kuorinta (sukulainen) ja alla kalliota(jos täytyy louhia kalliota hiukan/räjäyttää, niin sukulainen tekee). Koneen käytöstä maksamme jotain. Humuksen kuorinta siis tehdään ja täytemaa/sora itsellä.
  Talo "perus" 1½-kerroksinen puutalo, n. 160neliöä, alakerta lähes valmiiksi teetetty ja yläkerta levypinnalle, joka tehdään itse. Keittiö/kylpyhuone/apukeittiö-kalusteet tutulta ostetaan, laatat ja parketit puoleen hintaan sukulaiselta. Hinta-arvio koko projektille 230-240 000? Onko minkäkuuloinen projekti?
   
 20. Vaikeaa Vierailija

  Vaikea sanoa budjetista mitään tarkkaa arviota, kun ei tiedä, millaiset sisustusratkaisut taloon tulee. Talon hinnaksi jäisi siis noin 200 000, kun tontin hinta on 40 000 euroa. Jos 200 000 riittää, niin saatte edullisen talon, mutta koska rakennusurakassa on mukana "edullisia" tuttavia, niin se toki auttaa.
   
 21. AP:lle Vierailija

  Jos haluatte pitää kustannuksia kurissa, niin valmiin kodin osto on riskittömämpi vaihtoehto kuin uuden rakentaminen, jollei siitä ole kokemusta. Toki vanhan asunnon ostoonkin pitää varata rahaa mm. perusteelliseen kuntokartoitukseen ja remontteihin. Myös asumaan pääsee nopeammin.

  Me teimme niin, että ostimme ihanalta alueelta keskisuuren kaupungin keskustan vierestä rintamamiestalon, remontoimme sitä pikkuhiljaa (mies kätevä käsistään ja minäkin opin tekemällä tapetoinnit jne) ja asuimme siinä noin 5 vuotta. Asunto meni nopeasti kaupaksi ja saimme siitä pesämunan uuden kodin rakentamiseen. Nyt asumme vuokralla ja mietimme eri vaihtoehtoja, mitä alamme tekemään. Parisuhdettamme emme halua pilata sillä, että rakentaminen syö kaiken vapaa-ajan ja sitten kaiken kruununa on vielä taloudellinen taakka niskassa. Turhan moni tuttu on päätynyt rakentamisprojektista avioeroprojektiin.

  Kannattaa myös muistaa, että omakotitalossa on paljon sivukuluja (vakuutukset, lämmityskulut, jätekulut, kiinteistövero, pakolliset työkalut esim. ruohonleikkuri, kola jne), joita ei tule ajatelleeksi, jos asuu nyt osakehuoneistossa. Syrjäinen sijainti voi myös tarkoittaa sitä, että on pakko hankkia toinen auto.

  Eräs puolituttu kiinteistönvälittäjä sanoi, että kolme tärkeintä asiaa asunnossa ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Se vaikuttaa asunnon hintaan enemmän kuin mikään muu. Sen vuoksi Helsingin keskustan arvokiinteistössä olevalla kaksion hinnalla saattaa saada Lapista omakotitalon.
   
 22. heh Vierailija

  Aika perustietoa tuo edellisen kirjoitus. Enpäs tullut ajatelleeksi, että kolakin pitää hankkia. Täytyy miettiä nyt kokonaan talonrakennusprojektia:)
  Onhan se selvää, että kasvukeskuksissa asunnot ja talot maksaa enemmän, saati Lappi-Helsinki-vertailusta ei nyt edes voi puhua. Sijainti maksaa, tottakai.
  Vanha rintamamiestalo on aina vanha rintamamiestalo, vaikka remppaisi lattiasta kattoon ja rakenteen aukaistaan. Kun uuden rakennat, niin tiedät, että talo on ollut uusi ja hyvä, käytössä sen voi sitten pilata.
   
 23. Paisuvat budjetit Vierailija

  Metsän kaataminen, tontin kuorinta yms eivät ole kustannusmielessä yhtään mitään taloprojektissa.

  Eikä auta juuri yhtään ostatko tavarat tutulta vai vieraalta: ratkaisevaa on minkä HINTAISTA ostat. Eikä se täytemaa mitään maksa, vaan ne erilaiset soralaadut joita joudut laittamaan - ja erityisesti niiden KULJETUS soramontulta.

  Ratkaisevia kysymyksiä budjetissa ovat esimerkiksi:
  - kuinka paljon pitää louhia (myös putkilinjaukset)
  - millainen perustus
  - kuinka yksinkertainen/monimutkainen layout
  - mikä lämmitysmenetelmä
  - millaiset keittiökalusteet & koneet
  - kuinka monta vessaa/kylppäriä
  - tuleeko laattaa/parkettia/tapettia vai muovimattoa/maalia
  - kuinka monta takkaa

  Ihan yleisesti: jos kaikessa yllä vastaus on edullisin mahdollinen, ja olet valmis ottamaan halvimman vaihtoehdon (siis ihan oikeasti pystyt linjan pitämään alusta loppuun) materiaaleissa => saatat pystyä pitämään budjetin.
   
 24. Olen seurannut aika monen tutun omakotitaloprojektia. Jostakin myös luin, että lähes jokaisessa omakotitaloprojektissa budjetti ylittyy. Meilläkin omakotitalobudjetti ylittyi, vaikka oman työn osuus oli ihan valtava (mm. isäni asui moneen otteeseen parin viikon pätkiä meillä) ja mieheni on rakennusalan ammattilainen ja vastaava mestarikin löytyi kaveripiiristä. Myös muita ammattimiehiä löytyi pilkkahinnalla tuttavapiiristä. Silti meillä budjetti meni yli.

  Syitä ylitykseen olivat seuraavat: maa-aineksen hinta pääkaupunkiseudulla on järkyttävän kova. Emme myöskään ajatelleet, että koska kaivettua maata ei voinut läjittää omalle tontillemme, se vietiin kaatopaikalle ja pelkästään siitä tuli yli 1000 euron lasku. Toinen seikka oli siinä, että nälkä kasvaa syödessä. Vaikka keittiöön oli budjetoitu tietty summa, olikin sitten ihanaa valita vähän parempi induktioliesi, vähän laadukkaampi pesutorni ja se unelmien kaakeli kylppäriinkin oli vähän budjetoitua kalliimpi. Kolmas asia, jota emme ajatelleet, olivat komerot. Esimerkiksi komerot pysyivät budjetissa, mutta niiden sisuskalut (Elfa-hyllyköt, ulosvetomekanismit jne) olivat nekin sellaisia, että eipä niitäkään parilla sadalla saanut.

  En yhtään ihmettele, että monessa taloudessa pihatyöt jää rempalleen pariksi vuodeksi, koska puhtia ei ole sen paremmin kuin rahaakaan. Myös autotallin rakentaminen saattaa jäädä puolitiehen samoista syistä. Samoin suunnitellut ihanat pihakivetykset jää toteuttamatta.

  Ei kannata toisaalta yliarvioida oman työn osuutta. Erityisesti lapsiperheissä loppuunpalamisen riski on ihan valtava. Halutaanko uusi omakotitalo liian tiukalla budjetilla vain siksi, että lapsilla olisi omat huoneet, jos riita on kohta sellainen, että kohta lapsilla on kaksi erillistä kotia?

  Entisaikoina joka mies kykeni rakentamaan itselleen talon. Tänä päivänä sellaista ei kannata edes haaveilla, ellei ole kokemusta rakentamisesta. Pelkkä rakennuttaminenkin on ihan riittävän haastavaa (materiaalien valintaa, työn seurantaa, laskujen maksua, tavaroiden roudaamista, aikataulujen yhteensovittamista jne) puhumattakaan siitä, että vaikkapa ammattimies on varattu muuraamaan takkaa, mutta lattiat vielä puuttuvat ja seuraava vapaa aika muurarilla onkin vasta parin kuukauden päästä jne.

  Kannattaa realistisesti miettiä, onko minusta ja puolisosta rakennushommaan aktiivisesti osallistuviksi henkilöiksi. Pitäisi olla kärsivällisyyttä, taitoa ja kykyä pitää monta lankaa käsissä yhtäaikaa. Rakennusprojekti muistuttaa sinfoniaorkesteria, jossa harmonian aikaansaamiseksi ajoitus on kaiken A ja O. Toimitusaikojen yhteensovitus ja eri ammattilaisten aikataulujen yhteensovitus on varsin haastava juttu, sillä monellakin tavallisella työmaalla vierailee vastaava mestari, sähkömies, putkimies/ilmastointiasentaja, maalari, kaivurikuski, rakennuslupatarkastaja, muurari, kirvesmies jne.

  Kannattaa myös miettiä, että onko se tuottavampaa, että keskittyy itse työn tekemiseen, jotta voi palkata ammattilaisen vai se, että ottaa palkatonta vapaata useaksi kuukaudeksi saamatta aikaiseksi juuri mitään ja työn jälkikin on vähän mitä sattuu.
   
 25. Ex rakentajat Vierailija

  Tässä oma esimerkkitapaus:
  -Kokonaispinta-ala n. 180m2 (sisältää yksikerroksisen talon + autotallin varastolla)
  -Vuokratontti
  -Rakennettu ja suunniteltu itse alusta lähtien pitkästä puutavarasta (perhepiirissä kaksi rakennusalan ammattilaista ja sähkömies, mies toimi vastaavana)
  -Vieras työvoima jäi noin 80 tuntiin (mm. paalutus, maansiirto, pakolliset lvi- ja sähkövastaavat)
  -Talo ei perinteinen laatikkotalo, vaan kulmia n. 16 kpl, isot ikkunat, sähkölämmitys (lattia)
  -Pintamateriaaleista, keittiöstä ja koneista ei tingitty eli korkealaatuisia
  -projekti kesti vähän yli vuoden normaalien töiden ohella (n. 3 hengen työpanos)
  -Kokonaiskustannus 150 000 euroa

  Ja tyytyväisiä ollaan oltu kaiken puolin. Puutarha kaipaa vielä viimeistelyä ensi kesänä.

   

Jaa tämä sivu