Hae Anna.fi-sivustolta

Pelargonia/talvisäilytys

Viestiketju osiossa 'Piha ja Puutarha' , käynnistäjänä Mira, 08.09.2006.

 1. Mira Vierailija

  Minulla on valkoisia pelargonioita, jotka haluaisin talvehdittaa. Käykö siihen kerrostalon kylmäkellari? Tilaan ei tule luonnonvaloa. Toinen vaihtoehto on tuttavan autotalli, johon tulee ikkunasta valoa. Koska kukat viedään säilöön? Leikataanko ne sitä ennen? Hoito talven aikana?
   
 2. Mummon ikkunalla Vierailija

  Eikös pelakuut voi ottaa ihan normaalisti sisälle ikkunalaudalle talveksi. Minä ainakin muistelen että kotona oli äidillä joka ikkunalaudalla pelakuita ympäri vuoden. Ei niille mitään kummempia poppakonsteja kait tehty, vähän vähemmän kastelua kuin kesällä ?
   
 3. pelakka Vierailija

  Ikkunalla minäkin talvetan, kun ei mitään kellarimahdollisuutta ole. Oma mummoni kylläkin vei pelargoniansa kellariin aika tyngäksi leikattuna ja harvakseltaan kasteli. Mutta minun siis ovat vähällä kastelulla ihan vaan ikkunalla. Osa säilyy ja osa ei, koska kuiva huoneilma ei todellakaan ole paras mahdollinen paikka talvettaa. Niillä entisajan mummoilla ei ollut pattereita ikkunan alla, vaan mummon mökki lämpeni leivinuunin avulla, joten olosuhteet ikkunalla olivat taatusti nykyaikaa paremmat.
   
 4. Ambra Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  249
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mä sain viime vuonna tädiltäni useita pelargonioita, ja juuri eilen kyseilin häneltä, miten parhaiten talvesta selvitään. Se sanoi, että ne haluavat talvellakin valoa, joten samoilla ikkunoilla aion pitää kuin kesälläkin (tosin patterit vähän viileämmälle).
   
 5. Mary Vierailija

  Parvekkeellani on koko kesän ahkerasti kukkinut Enkelipelargonia, joka on minulle uusi pelargoniatuttavuus. Kaunis kuin mikäkin. Nyt ajattelin minäkin, että haluaisin sen talvehtivan. Aion nostaa sisälle ikkunalaudalle makkariin, josta pienennän pattereista lämmön.
  - Onko enkelipelargonioista kellään muulla kokemuksia? siis talvehtimisesta.
   
 6. :D Vierailija

  Viimetalvi oli ensimmäinen kerta, kun yritin pelakoitten talvettamista. En löytänyt siihen hätään mitään ohjeistusta. Laitoin ne leikkaamatta pimeään kellariin (lämpöä oli max plus 10) ja kävin harvakseltaan kastelemassa. Kaikki selvisivät hengissä kevääseen! Siitä voisi päätellä etteivät ole kranttuja.
   
 7. Iäkäs Elli Vierailija

  Meillä oli viime kesänä ensimmäisen kerran enkelinsilmäpelargonia maalla ulkona verannalla. Kukki koko kesän. Talvetin sen talon alla pimeässä perunakellarissa.

  Keväällä oli vähän varren tynkää jäljellä, mutta siitä se lähti kasvamaan ja koko kesän on nytkin kukkinut ja kukkii vieläkin.
   
 8. mummon opeilla Vierailija

  Kaupunkiolosuhteissa talvetus on onnistunut parina vuonna "häkkikomerossa", hivenen viileämpää ja vain hajavaloa. Kastelin vähän ja noin kerran kuukaudessa. Ennen talvilepoa karsin kaikki huonot lehdet pois, samoin kukat jos niitä vielä on- vievät suotta energiaa. Keväällä saa sitten parturoida kunnolla, tyvestä kannattaa katsoa näkyykö silmuja. Sellaiset lähtevät, joissa on vihreää jäljellä. Tuon ne huoneenlämpöön runsaampaan valoon huhtikuun lopulla ja vaihdan mullan,aloitan kastelun ja lannoituksen. Kokopäiväisesti ulos sitten vasta kun ei ole hallanvaaraa.
  Olen kuullut, että jotkut lannoittaa puutarhan syyslannoksella syksyllä ja ottaa kukat pois jo hyvissä ajoin. Itse en ole kokeillut, se syyslannos mitä meillä on käytetty haisee kanankakalle...
  Nyt aion kokeilla miten käy riippapelargonialle talven aikana. Se kun on sellanen "hempula".
   
 9. Vanha ketju Vierailija

  Tässä lisää tietoa.
   
 10. Kiitos vanhan ketjun esille kaivamisesta. Itselläni on jäänyt epäselväksi, että milloin ne pelargoniat sitten pitäisi nostaa sisälle? Olen lopettanut Substralin antamisen, mutta kukkia on vielä jäljellä. Meillä päin ei ole vielä ollut kunnolla pakkasta yöllä, joten eivät ole vielä kärsineet huonoista säistä.
   
 11. -bella- Vierailija

  Minä nostan vasta sitten kun ne eivät ulkona tai kylmällä kuistillakaan jäätymättä tarkene.
   
 12. Vanha pelarguunia.. Vierailija

  Meillä oli kotona pelargonioita.Sisällä kesät ja talvet.Onko nämä nykyajan pelargoniat jotenkin erikoisia,kun eivät talvea kestä sisällä?
   
 13. iäkäs elli Vierailija

  On totta, että vanhat "pelakuut" talvehtivat paremmin kuin nämä nykyiset. Syitä lie monia, mutta yksi on ainakin se, että nykyiset tavallisetkin pelargoniat on käsitelty kasvuhormonilla, etteivät veny liikaa pituutta. Toinen syy on jalostus. Nyt on näitä enkelinsilmiä, orvokkipelargoneja ja muita jalostettuja, jotka ovat huonompia talvehtimaan missä tahansa.

  Itselläni on nyt juuri orvokki- eli jalopelargoniat kokeiltavana. Yksi talvehtii pimeässä perunakellarissa, toinen on menossa viileähköön kerrostalon "kellarivinttikomeroon", jossa sattuu ikkuna olemaan juuri sen komeron kohdalla. Yksi on huoneessa, jonka patteri on talven kiinni ja lämpötila talvella siinä 15 - 17 astetta ja vielä yksi ihan normaalilämpöisen huoneen ikkunalla. Saas nähdä selviääkö niistä yksikään elävänä talven yli!
   
 14. else-maj Vierailija


  kannattaa leikata ja autotalli on parempi
   
 15. else-maj Vierailija

  nyt on aika viedä kukat talvilepoon vähän vettä ettei juuret kuivu ja tehdä uusia istukkaita kevät tulee
   
 16. ladystardust Uusi jäsen

  liittynyt:
  23.09.2011
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meidän syymme talvehdittamiseen:
  - niitä on pitkän parvekkeen reunalla ollut 6 pitkää kukkalaatikollista (4 per laatikko + muut rehut). Ne eivät mahdu mitenkään sisälle.
  - Perinteisiä kukkalautoja on meilä vain olohuoneessa
  - Kukkalaudan alla olevaa patteria ei voi pistää pienemmälle.
  - Lisäksi kukkalaudan lähistöllä on takka, joka kuivattaa ilmaa entisestää ja aiemmissa vinkeissä kerrottiin, että kuivasta ja lämpimästä ne eivät pitäisi.
  - pelargonian "tuoksu" ei ole kovin viehkeä

  Kokeilen vinkeistä viisastuneena talvisäilytystä 2011-12 autotallissa, jossa "talvehtivat" myös lemmikki(ulko)kanimme. Lämpötila autotallissa pysyy plussa puolella mutta kylmimpinä pakkaspäivinä käydään lähellä nollaa. Tilassa on pari pientä ikkunaa, siellä käydään päivittäin (keinovaloa) ja kastelen neuvojen mukaan (n. 1krt kk). Katsotaan miten käy.

  Lämmin kiitos viestiketjusta.
   
 17. kippana Vierailija

  Vien pelargoniat kellariin, sellaiseen 14 asteeseen. Aika pimeässä ovat, kuten äidilläni. Kastelen kerran kuussa kunnolla kun muistan.
  Nyt juuri tänään hain ne ylös huoneistoon, otin kaikki kuivuneet lehdet pois, alasleikkasin sen sellaiseksi kämmen pituudeksi ja tosien jätin pitemmäksi, poistin kaikki ruskeat varret. Näin olen tehnyt joka vuosi, ja joku on kukkinut runsaasti joka kesä. Niin tietysti vaihdoin mullat, ja alan kastelemaan noin kerran viikossa ja saavat olla kevätauringossa.
  Äitini kyllä aina sanoi, että yli 2 vuotta vanhaa pelarguniaa ei oikein kannata uudellen varresta kasvattaa, ottaa syksyllä pistokkaita, tai sitten otaa näistä pistokkaista eli sellainen 3 lehden oksa, josta 2 pitää, alimmaisen katkaisee, ja iskee multaan. Alkavat pistoikkaista uudelleen kasvaa....
  Katson nyt mitä tulee, ja otan uudet pistokkaat kun alkaa tekemään kunnon lehteä. Viime vuonna kuka tolviat ehkä harvemmassa, ehkä vanha runko alkaa jo vanhenemaan.
   
 18. kippana Vierailija

  Pelargonit talvehtivat parhaiten valoisassa, viileässä ja kuivassa paikassa. Istuta ne keväällä uuteen multaan ja leikkaa kuolleet versot pois.

  Kun uusia versoja alkaa muodostua, latvo niitä kesän mittaan. Leikatuista versoista saa pistokkaita.

  Lisää kastelua pikku hiljaa kasvun voimistuessa. Aloita lannoitus vasta kasvin juurruttua uuteen multaan. Kesällä pelargonit tarvitsevat säännöllistä lannoitust
   
 19. Hihhei! Vierailija

  Otin pelargoniat syksyllä sisälle ja laitoin ikkunalaudalle, alla patteri. Ovat koko talven toimittaneet virkaansa viherkasveina ja nyt alkoivat kukkia!!! Saapi nähdä, mitä tapahtuu, kun siirrän taas ulos?
   
 20. aikas kurja juttu Uusi jäsen

  liittynyt:
  03.12.2010
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  , mikä vikana? Sain viileässä etelän puolen huoneessa pelargoniat hyvin säilymään talven yli. Mutta nyt, kun aloittivat rehevästi lehtiä pukkaamaan , ne käpristyvät reunoiltaan . Onko jonkin tietyn aineen puutos ?
   
 21. aikas kurja juttu Uusi jäsen

  liittynyt:
  03.12.2010
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  mitenkäs onnistui autotallin viileässä ? minä sain huoneessa, jossa oli +15'C ja valoa onnistumaan tosi hyvin.Tää keskustelupalsta on tosi kiva , kun voi kysyä kaikkea askarruttavaa ja joku aina jotain tietää.
   
 22. sarita Vierailija

  Leikkasitko pelakuitasi, jos et, kannattaa leikata juuri, nyt kun toit ne lämpimään, myös mullat voi vaihtaa näin keväällä.
  Tavallista lannoitetta ne kaipaa, kyllä ne siitä alkavat kukoistamaan.
   
 23. ELD Uusi jäsen

  liittynyt:
  15.09.2012
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itselläni on kahdessa saviseinäruukussa ollut jo 5 vuotta samat vaaleanpunaiset pelargoniat jotka ovat kasvaneet valtaviksi (pelkäsin jo viime kesänä, että ruukut halkeavat), yli 1 m korkuisiksi, rönsyileviksi, jotka sidon rautalangalla kesäksi aina seinään.

  Talveksi pakkasten tullessa asetan ruukut koppaan ja säilytän sisällä eteläisen ikkunan nurkalla, jossa saavat valoa (kukkivat vielä joulunakin, joka koomista joulutähtien rinnalla).

  Kastelen niitä kuten muitakin kukkia, siis en anna kuivua. Pudottavat kyllä suurimman osan lehdistä, kukista puhumattakaan ja ovat tosi rumat raakut sydäntalvella, mutta helmikuussa jo alkavat uudet lehdet ja nuput syntyä.
  Vaatii tietty vaivaa niitä nyppiä ja hoidella, mutta tulos on sen väärti.

  - En ole muuten niille koskaan vaihtanut edes multia, enkkä leikellyt!! Pelargonia tykkää "huonosta mullasta", lannoitan kylläkin joka kastelun yhteydessä kanankakkavedellä.

  Tuo pimeässä talvettaminen on ehkä taiteen sääntöjen mukaan ihan ok, mutta esim. Canarialla pelargoniat kasvavat villinä luonnossa, eivätkä matkaa mihinkään viileään luolaan talveksi. Olihan ennenvanhaankin mummon ikkunalla pelargonioita kesät-talvet.

  Olisin niin mielelläni laittanut kuvan mukaan, mutta olipa hankalaa, joten piti luopua siitä. Ja anteeksi, että olen aivan toista mieltä nyt kanssanne;)
   
 24. nooh Uusi jäsen

  liittynyt:
  31.12.2012
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viimesyksynä kokeilin pelargonien talvettamista ensikertaa..Lukumääräisesti niitä on 15..osan laitoin kellariin ja osa on tuossa tämän työhuoneen ikkunalla. Menestyneimmät on juurikin nämä jotka on huoneenlämmössä olleet. Kauniin vihreää versoa jo työntävät. Opin ainakin sen että pimeä kellari ei ollutkan se paras vaihtoehto :)
   
 25. Pelakuuni Vierailija

  Pelargionia eivät todellakaan ole kranttuja. Omani ovat talvehtineet jo vuosia valoisassa paikassa, jossa talvella on hyvinkin kylmä. Olen niitä leikannut syksyisin kun ovat liian suuriksi päässeet. Omani näyttävät olevan talvilaatua, koska kukkivat ympäri vuoden ja kuvat ovat isompia syksyisin kuin kesäkuumalla. Näyttää kyllä hassulta, kun ne kukkivat keskellä talvea.
   

Jaa tämä sivu