Hae Anna.fi-sivustolta

Pentutehdas paljastui

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Järkyttynyt, 02.11.2007.

 1. sasae n. Vierailija

  Se pentutehtailupaikka ei tainnutkaan olla Orivesi, joka on Tampereen suunnassa, vaan orimattila tai joku sen tyylinen paikka, joka tapauksessa Helsingin ja Lahden välissä.

  Nykyisten korkeiden eläinlääkärimaksujen aikana paperittoman, viallisen koiran tai vaikkapa AIDSia sairastavan paperittoman rotukissanpennun ottamisesta maksaa aikaa myöten kalliimman hinnan kuin siitä 900:n paperillisesta. Siinä rahaa palaa kun niitä tauteja eläinlääkärillä testaillaan ja hoidellaan ja silti eläimen ikä jää lyhyeksi, eli hinta per elinvuosi on korkea.

  Viallisia on toki paperillisissakin, mutta hyvältä kasvattajalta ottaessa voi neuvotella vian tullessa esille osasta maksun palautuksesta ja saa muutenkin neuvoja pennun hoitoon. Pentutehtailijasta taas ei näy eikä kuulu mitään sen jälkeen kun raha ja eläin ovat vaihtaneet käsiä siellä huoltoaseman pihassa.

  Veljeni ja vaimonsa ottivat terrierin hyvältä kasvattajalta. Kun koira oli ollut 2 viikkoa heillä, paljastui veljelläni voimakas koira-allergia (lekurilla testattu) ja koira oli palautettava. Koska kyseessä oli hyvä kasvattaja, pennun pystyi palauttamaan ja saamaan miltei kaikki rahat takaisin.
   
 2. monta rotua Vierailija

  Jos hinta/laatu-suhteeltaan etsii parasta vaihtoehtoa, kannattaa hankkia sekarotuinen. Terveydeltään ne ovat vähintäänkin rotukoirien veroisia ja hinnat ovat paljon alemmat.
   
 3. kyllä kai Vierailija

  Onko noin? Onko sinulla kenties näyttöä sekarotuisten terveystuloksista? Vai onko siskon kummin kaimalla ollut kerran terve sekarotuinen joka eli 18 vuotiaaksi?
   
 4. nopea vastaus Vierailija

  http://www.koiranjalostus.fi/sekarotu.html
   
 5. kyllä kai Vierailija

  Tässä ainakin yksi linkki:

  http://www.sey.fi/elaintenviikko/koitehtailuevk05.html

  Googlella löytyy esim. hakusanalla "pentutehtailu" lisää linkkejä.

  En ihan ymmärrä logiikkaasi, millä puolustelet paperittomien pentujen tehtailua. Tottakai on selvää, että myös paperillisten koirien ja tunnettujenkin kennelien kohdalla voi tulla esiin ikäviä tapauksia, eihän maailma tässäkään suhteessa täydellinen ole. Mutta sekö sitten on hyvä (teko)syy siirtyä suosimaan kokonaan paperittomia pentutehdaspentuja? Oletko myös siirtynyt ostamaan pelkästään pimeitä pulloja koska Alkonkin tuotteissa silloin tällöin havaitaan vikoja?

  Itse ainakin valitsen mahdollisimman terveen rodun, mitä ei ole ihmisten oikkujen mukaan jalostettu luonnottomaksi, sekä sen jälkeen valitsen itselleni mahdollisimman hyvän kasvattajan, jolta saan hyvälaatuisen pennun sekä tukea mahdollisiin ongelmiin koiran eliniäksi asti. Tästä maksan ilomielin. Lisäksi käytän koiran tarvittavissa terveystutkimuksissa, koska haluan myös omalta osaltani edistää rodun kasvatustyötä vaikken itse kasvattaja olekaan. Koiran osto on niin iso asia, että on naurettavaa miettiä muutaman satasen säästöjä.
   
 6. kyllä kai Vierailija

  "Pienin kuolleisuus ja sairastavuus oli skandinaavisilla metsästyskoiraroduilla (pohjanpystykorva, suomenpystykorva, karjalankarhukoira, buhund) ja siperianhuskyllä. Sekarotuiset koirat sijoittuivat eliniän pituuden mukaan kärkijoukkoon ja olivat sairastavuuden suhteen 11 parhaan rodun joukossa (alle 10% vakuutetuista koirista sairasti vuonna 1996). jne."

  Tutkitut koirat olivat vakuutettuja koiria, ja erityisesti vakuutetut seropit taitavat olla kovin valikoitunutta joukkoa, joten ihan tämän (tai noiden muidenkaan tutkimusten) perusteella en vielä ehdoin tahdoin valitsisi huoltoasemalla kaupattavaa seropia jos vaihtoehtona olisi rotukoira tunnetuista, tutkituista ja terveistä vanhemmista.
   
 7. lkjlkjlj Vierailija

  Tuo vanha puuttellinen tutkimus seropeista ei vakuuta. Siitä puuttuu suurin osa roduista eivätkä seropit päässeet edes kymmenen parhaan joukkoon vaikka verrokkiryhmä oli noinkin pieni.
  Mitä seropien halpaan hintaan tulee,niin niidenkin hinnat ovat nousseet. Muodikkaat kääpiöseropit maksavat 400-1000e.
   
 8. .,mmnbmnb Vierailija

  Linkkejä löytyy googlettamalla. Etkö ole todellakaan kuullut näistä tapauksista vai provoiletko vain huviksesi?

  Paperittomille ranskiksille ei tehdä koskaan terveystarkastuksia. Niiden n.s halpa hinta johtuu pentujen halvasta ja huonosta hoidosta. Lahden takana muutenkin kaikki on halvempaa. Tuottajat käärivät mukavat rahat tyhmiltä suomalaisilta jotka ostavat huonolaatuisia piraattipentuja kovaan hintaan.

  Hyvistä yhdistelmistä olevia rekattuja rotikkapentuja ei tarvitse kauheasti mainostaa näillä nettipalstoilla,ne menevät muutenkin kaupaksi. paperittomia huonolaatuisia pentuja sen sijaan oli runsaasti,niille kun on vaikemapaa löytää hyviä koteja. Harrastajat ja kokeneet koiraihmiset kun eivät tehtailua tue.
   
 9. /// Vierailija

  Et siis pystynyt laittamaan esimerkkejä, etkä faktaa muidenkaan väitteiden tueksi. Ilmeisesti siis vain provoilet huviksesi. Eipä tainnut olla viimeisen vuoden aikana yhtään paperillista ranskispentua, joiden molemmille vanhemmille oli tehty terveystutkimukset. Mitään faktaa et ole pystynyt osoittamaan tuontipentujen huonosta laadustakaan. Voi sinua. ;)

  Paperittomia rottiksia myydään nettipalstoilla, koska se on niille sopivin myyntikanava. Paperillisia myydään rotuyhdistyksen pentuvälityksessä ja kasvattajien nettisivuilla. Niitä vasta paljon onkin myynnissä. Ei taida koteja olla kovin helppo löytää.

  Lisätään tähän vielä se, ettei paperittomuus ole synonyymi pentutehtailulle. Kuten jo on tullut mainittua ja todistettua, paperillisten kasvattajat ne ovat lehtien palstoilla epäsuotuisassa valossa olleet.

   
 10. no jep Vierailija

  lkjlkjlj, kritiikkisi ei vakuuta vähääkään. Et edes huomannut artikkelissa mainitun kuusi erillistä tutkimusta. Artikkelin kirjoittaja oli uskoakseni melko ansioituneempi koiranjalostuksen suhteen, kuin esimerkiksi nimimerkki kyllä kai. Tietääkö em. nimimerkki, että sekarotuisia saa muualtakin kuin huoltoaseman pihalta? Tuollaiset lapselliset kärjistykset vievät lopunkin uskottavuuden tekstistäsi.
   
 11. No voi sun Vierailija

  Kyllä paperittomien pentujen myynti on nimenomaan pentutehtailua. Mitä muuta se olisi? Ei kai kukaan niin hullu ole, että teettäisi koirilla pentuja ja lapioisi paskaa 8 viikkoa ihan silkasta hyväntekeväisyydestä pennunostajia kohtaan?

  Kyllä niitä teetetään sen vuoksi, että siitä saadaan maksimoitu hyöty. Ei suurempia kuluja (vanhemmat voi olla mitä vaan ja mistä vaan halvalla hankittu, käytetään omaa urosta, ruokitaan pennut halvimmalla moskalla mitä löytyy, laiminlyödään eläinlääkäritarkastukset) ja otetaan kuitenkin kunnon hinta per pentu (oli se sitten 400 euroa tai 600 euroa) ja saadaan lähes koko raha omaan taskuun.

  En ymmärrä tätä ihmistä, joka täällä paasaa paperittomien pentujen hyvyyttä ja paremmuutta. Ilmeisesti paperittomien kasvattaja...
   
 12. Minä tunnen erään työttömän pariskunnan, joka tehtailee paperittomia koiranpentuja. Ihan elääkseen ja rahoittaakseen alkoholinhuuruista elämäänsä. Harrastavat pieniä rotuja, jotka myös tekevät pentuja ristiin eli näitä seropeja.

  Ihmettelen kovasti niitä pennunostajia, jotka käyvät heillä ja näkevät suht onnettomat tilat ja kuraisen pihapiirin ja ei ne koiratkaan mitään putipuhtaita ole. Mutta kai se halpa hinta on niin kova houkutus, että muusta ei väliä. Heillä on käynyt eläinsuojeluvalvoja naapureiden pyynnöstä muutamankin kerran. Jotain huomautettavaa on ollut, mutta eipä sitä toimintaa kuulemma kieltääkään voi.

  Täytyyhän niitä tuloja jostain tulla, kun työtä ei ole eikä työkykykäkään.
   
 13. ,mn,n, Vierailija

  Et siis osannut käyttää googlea. En ole yllättynyt,sinulle kun tuo provoilu tutntuu olevan kovin tärkeä asia. Eipä löytynyt yhtään tuontipentua joiden edes toiselle vanhemmalle olisi tehty mitään tutkimuksia. Ethän sinäkään niitä tutkimuksia tai edes koirien hyvää hoitoa pidä tärkeänä koska tuet itse ja kannustat muita tukemaan tutkimattomien ja paperittomien tehtailua:D Jos sinua oikeasti ranskisten terveys kiinnostaisi,ostaisit silloin itse tietenkin vain tutkittujen vanhempien pennun ja kertoisit mielipiteesi tutkimusten tarpeellisuudesta myös rotuyhdistykselle.

  Paperittoman huonon tason näkee siitä että niiden tuottajat haluavat salata pentujen taustan keinolla millä hyvänsä. Pennut ovat usein alaikäisiä,sekarotuisia,sairaita ja sisarusten jälkeläisiä. Jos kaikki olisi ok,pennut olisi rekattu.

  Paperittomuus on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta synonyymi pentutehtailulle. Kuten on todistettu ja mainittu,paperittomien tuottajat ovat valitettavan usein otsikoissa ja ikävässä valossa.
   
 14. ghjghj Vierailija

  Ei vakuuta edelleenkään. Tutkimuksissa ei ole mukana kaikkia rotuja eikä mukana olleista (mitkä suorassa linkissä mainittiin) roduista saa kaikista millään yhtä isoa otosta kuin seropeista. Ei ole kovin realistista verrata 10000 seropia 50 kääpiövillakoiraan.

  Mutta kerro toki lisää näistä tutkimuksista,rotujen määrä ja nimeä muutama sairaus niin ehkä se ei vaikuttaisi ihan niin pilipalilta:D
   
 15. no jep Vierailija

  Riittää aivan mainiosti, että arvostettu asiantuntija on artikkelissaan todennut sekarotuisten olevan keskimäärin katsottuna rotukoiria terveempiä. Hän on tutkimuksiin perehtynyt, toisin kuin täällä kirjoittavat. Ikävää, että totuus ottaa noin koville kestää. ;)
   
 16. /// Vierailija

  Osaan käyttää Googlea. Löysin hetikohta tälläisen tapauksen. Tämäkin osaltaan todistaa aiemmat väitteeni. Mielenkiintoista, ettei paperittomista moisia otsikoita löydy.

  http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kennelin+pit%C3%A4j%C3%A4t+tuomittiin+el%C3%A4insuojelurikoksesta+Espoossa/1135231413523
   
 17. kyllä kai Vierailija

  Mitä faktaa sinulla on pimeiden tuontipentujen hyvästä laadusta?
  Ranskisten sivuilta selviää, että rotu ei kuulu PEVISAan, joten terveystutkimukset eivät ole pakollisia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että myös epämääräisissä olosuhteissa kasvaneet tuontipennut olisivat automaattisesti terveitä (tai edes puhdasrotuisia). KoiraNetistä selviää rekisteröityjen pentueiden osalta kuitenkin muutakin mm. sukusiitosprosentti ja näyttelytulokset, joista voi päätellä ainakin sen, että isä/emä on uskallettu tuoda asiantuntijoille nähtäväksi. Hämärien tuontipentujen vanhemmat eivät välttämättä päivänvaloa näe eivätkä kestä. Lisäksi ranskisten pentuvälitykseen päästäkseen on täytettävät tietyt kriteerit. Tässä linkki ranskissivujen ohjeisiin liittyen pimeisiin pentuihin:

  http://www.toydogs.net/rb/Rekister%F6im%E4t%F6n%20_pentu.pdf

  Jos sinä olet tyhmyyksissäsi ostanut halvemmalla tuontipennun, niin vahinko on jo tapahtunut eikä sille voi mitään, mutta turha täällä puolustella paperittomien pentujen hankkimista.


   
 18. kyllä kai Vierailija

  Siis minkä väitteesi tuo todistaa? Mitä yrität todistella, meille vai itsellesi?
   
 19. No muttta Vierailija

  Eihän paperittomia pentuja tuottavista kasvattajista voi edes tehdä eläinsuojeluilmoitusta tai päästä heidän kasvatusolojaan tarkastamaan, kun tuottavat pennnut itänaapurista pakettiautoilla ja myyvät ne parkkipaikoilla.

  Olen kuullut, että lehdessä on yleensä kännynumero ja jos pennun haluaa, se tuodaan tai sovitaan joku yleinen paikka, josta pennun voi noutaa. Tämä jankutus tästä yhdestä tunnetun kasvattajan ongelmakennelistä ei millään lailla todista, että suomalaiset koirankasvattajat olisivat huonoja ja ahneita ja jos tarkastamaan mentäisiin, löydettäisiin muiltakin epäselvyyksiä.
   
 20. /// Vierailija

  Haluaisin näyttöä mainituista epämääräisistä oloista, joissa tuontipentujen väitetään syntyneen. Tuontipentuja muuten tuodaan myös ihan laillisesti ja rokotettuna. Mitä tulee tuohon ranskissivujen linkkiin, niin siinä esiintyneet perustelut olivat osin aika ihmeellisiä. Ranskiksillahan ei ole mitään terveysvaatimuksia. Rabieksella pelottelukin ontuu, sillä koiria on tuotu Virosta ja Venäjältä valtavat määrät ja rabiesta ei ole niiden mukana tullut.
  Tuontiranskiksten laatua en ole hyväksi väittänyt. Olen vain tuonut esille sen tosiasian, että ostat tuonti- tai kotimaisen paperillisen ranskiksen, ei molemmille vanhemmille ole tehty terveystutkimuksia. Poikkeuksia toki saattaa löytyä vuosien varrelta.

  Tietenkin paperittomuuteen liittyy paljon epäkohtia, sitä en kiellä. Mutta tuollaiset yleistykset ja keksityt epäkohdat vievät uskottavuuttanne. Jos on näyttöä, esittäkää se, niin se on parasta valistusta. Esimerkkilinkkini osoittavat, ettei paperillisten kohdallakaan ole aina puhtaita jauhoja pussissa.

  Toistan vielä, etten ole mitenkään puoltanut paperittomia koiria. Jos kertoo tosiasioita paperillisten ja paperittomien hintaeroista, niin ei kai se puoltamista ole.

  Avaimet paperittomien myynnin vähentämiseen ovat paperillisten kasvattajilla. Korkeat hinnat ovat mahdollistaneet paperittomienkin myynnin kannattavuuden. Hinnat kohtuullisiksi ja tehtailukin vähenee, niin paperillisilla kuin paperittomillakin.
   
 21. Kahvi Uusi jäsen

  liittynyt:
  30.11.2006
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  0
  On hyvinkin loogista, että sekaroituinen on terveempi kuin puhdasrotuinen, sillä puhdasrotuisten jalostus on usein pelottavan sisäsiittoista juuri siksi kun jokin yksilö pidetään hyvänä käytetään sitä usein jatkamaan rotua. Toinen syy on se, että koirien ominaisuuksia jalostetaan liikaa. Rotuja pienennetään ja samalla niiden elimistö heikkenee, silmät pullistuvat entistä enemmän ulospäin, iho kärsii ja hengitystiet tukkeutuvat. Tämä varsinkin pienillä roduilla ("ruttunaamat" ja koirat joilla paljon ylimääräistä nahkaa). Tästä löytyy infoa mm Koirat lehdessä oisko marraskuun tai joulukuun lehdessä.
  Sekaroituinen sisäsiittoinen ei ole kuitenkaan yhtään sen terveempi, mutta sanotaanko vaikka, että kultainen noutaja ja labradori saavat terveempiä pentuja kuin esim kultainen noutaja ja kultainen noutaja sillä niissä ei ole samoja sukugeenejä. Tosin esim etelä-amerikkalaisella kultsulla ja suomalaisella kultsulla tuskin on samat sukujuuret=)
  Ei kukaan niitä pentuja tehtailisi ellei niille löytyisi ostajia.
  Jos en itse rodusta olisi tarkka niin mielummin ostaisin sekarotuisen pennun joka on syntynyt vahingossa siksi kun koira kävi naapurissa kylässä kuin pitkälle jalostetun mopsin. Haluaisin kuitenkin tavata koiran vanhemmat, kodin missä se asuu ja haluaisin, että ovat eläinlääkärin tarkastamat, madotetut ym.
  En ostaisi minkään rotuista koiraa auton takakontista, bensa-asemalta tai jostain mikä ei vastaisi yo kriteereitäni.
   
 22. kyllä kai Vierailija

  Meneeköhän tuo nyt noin? Eli jos risteytetään lonkkavikainen kultsu ja lonkkavikainen labbis niin saadaan tervelonkkaisempi pentu kuin että jos risteytetään kaksi tervelonkkaista kultsua?

  Sinänsä uskon kyllä, että joitain rotuja voitaisiin yhdistää ja että joissain roduissa geenipooli on käymässä liian kapeaksi. Mutta en usko, että ratkaisu tähän on se, että kaikenmaailman alkkikset ja muut epämääräiset rahanpuutteiset ihmiset risteyttävät navetoissaan koiria sikin sokin ja myyvät typeryksille näitä tuotoksiaan, joiden sukupuusta ei jää mitään merkintöjä minnekään. Rotujen yhdistämiseen tarvitaan tietoa ja harkintaa, ja siinä on lähdettävä tunnetuista rotukoirista joista löytyy tarvittavat tiedot.

   
 23. kyllä kai Vierailija

  Kuitenkin tuolla edellä kirjoitat mm. "Mitä ranskiksiin tulee, ei eroa ole juuri lainkaan paperillisten ja paperittomien kohdalla laadussa, hinnassa kyllä sitäkin enemmän." Kovin hyvin tunnut tietävän paperittomien ranskisten laadun, mistäköhän?
   
 24. /// Vierailija

  Miten laadussa voisi olla eroa kun kyseessä on sama rotu ja terveystuloksia ei juurikaan tehdä? Tilanne olisi aivan eri jossain pevisaan kuuluvassa rodussa.

  Rotukoirakasvattajien kohdalla se tieto ja harkinta näkyy ikävän usein puuttuvan. Harrastellaan näyttelyitä ja keskitytään jalostamaan komeita koiria. Ulkomuoto on tärkein, terveys ja luonne jäävät vähemmälle harkinnalle. Eipä ihme, että tutkimuksissa sekarotuiset ovat osoittautuneet terveemmiksi.

  Asiantuntijat ovat onneksi kiinnittäneet asiaan huomiota. Ylen MOT-ohjelmassa käsiteltiin taannoin rotukoirajalostuksen ongelmia ansiokkaasti. Tässä linkki ohjelmaan:

  http://lotta.yle.fi/motweb.nsf/sivut/ohjelma?opendocument&pageid=Content09332398EB0

   
 25. kyllä kai Vierailija

  Miten voit olla varma, että kyseessä on edes sama rotu, jos koiralla kerran ei ole papereita?
  Jos koira (isä/emä) on käynyt näyttelyssä, se on uskallettu tuoda omalla nimellä julkisuuteen tuomareiden ja alan muiden harrastajien nähtäville. Lisäksi tiedetään, että se on hermoiltaan kestänyt näyttelytilanteen. Rekisteröidyn pennun sukusiitosprosentti tiedetään, sekä että kyse ei ole välipennusta. Koiran suku on tiedossa. En tiedä miten sinä ymmärrät laadun, mutta nuo asiat tuovat minulle laatua pentuun. Laatu ei ole sama asia kuin mahdollisimman halpa hinta mistään mitään välittämättä.

  Ja kuten edellä jo sanoin, niin se että rahanahneet ihmiset tehtailevat paperittomia seropeja ja toiset pihit typerykset ostavat niitä, ei todellakaan ole rotukoirajalostuksen ongelmien ratkomista. Jos siis olet typeryyksissäsi ostanut paperittoman ranskiksen, niin et kai ihan oikeasti usko, että se yhdistelmä on tuotettu vain siksi, että on haluttu niin tarkasti harkita terveyttä ja luonnetta ja jätetty se ulkomuoto vähän vähemmälle?!?
   

Jaa tämä sivu