Hae Anna.fi-sivustolta

Perustanko yrityksen Thaimaahan vai Viroon?

Viestiketju osiossa 'Thaimaa' , käynnistäjänä Eki, 28.12.2011.

 1. Eki Vierailija

  Perustanko yrityksen Thaimaahan vai Viroon?

  Minulla yritys molemmissa maissa. Thaimaa ja Viro ovat logistisesti parempi paikka kuin Suomi, edullisemmat tuotantokulut. Minulle suurin juttu Viron kohdalla on kuitenkin se että voittoja ei veroteta niin kauan kuin voitot pysyy yrityksen tilillä. Vasta voittoja nostaessa niistä verotetaan. Tällä on suuri merkitys varsinkin oman yritykseni toiminnassa.

  Virossa on erittäin toimiva ja moderni viranomaisjärjestelmä ja taloutta säätelevä lainsäädäntö. Näin pääsääntöisesti siksi että muihin eurooppalaisiin järjestelmiin tutustuneet asiantuntijat ovat järjestelmän luoneet puhtaalta pöydältä, jä välttäneet niitä sudenkuoppia joita poliitikot ovat muissa maissa tehtailleet. Thaimaassa taas sovelletaan ja pähkäilään. Useasti onneksi yrittäjän eduksi.

  Verotuslainsäädäntö on moderni ja yksinkertainen. Sitä kiittävät niin yrittäjät kuin verottaja ja valtiokin! Merkittävänä erona Suomeen sekä viranomaisten asenteissa että lainsäädännössä on se seikka että yrittäminen koetaan lähtokohtaisesti hyväksi asiaksi, toisin kuin Suomessa. Thaimaan verotus ei ole ehkä moderni, mutta tavattoman yksinkertainen ja helppo laskea.

  Itse omaan kahdenkymmenen vuoden kokemuksen Viron liike-elämästä ja voin sanoa että organisaatio toimii modernisti ja moitteettomasti. Verotusjärjestelmä on oikeudenmukainen ja kannustaa yrittämiseen ja työntekoon ja kiinteä ja inhimillinen tasaveroprosentti tekee kaikenlaisen kikkailun tarpeettomaksi. Thaimaassa kokemukseni ovat vain muutama vuosi ja on liian aikaista ryhtyä asiantuntijaksi.
   
 2. Eki Vierailija

  Thaimaa;
  Verotus: yritysvero 25-30 %, arvonlisävero 7 %, korkein henkilökohtainen tulovero 37%.
   
 3. Hadermann Mõisnik, Karjakasvataja

  liittynyt:
  17.11.2011
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kohta Suomi on taas takapajula?

  Tämä on ollut oma veikkaukseni jo vuosia.

  Viime aikoina amerikkalaiset ovat osoittaneet orastavaa kiinnostusta suomalaisia biolääkealan yrityksiä kohtaan.

  Amerikkalaisyritysten investoinnit Suomeen ovat romahtaneet. Investoinneista on hävinnyt jopa neljännes, kertoo U.S. Bureau of Economic Analysis -tilastokeskukselta saamat tiedot.

  Suomi sai vuonna 2010 vain alle 1,5 miljardia dollaria suoria investointeja Yhdysvalloista. Vuonna 2009 summa oli kaksi miljardia dollaria. Alaspäin mentiin siis 26 prosentin vauhdissa.

  Ruotsissakin mentiin alaspäin, mutta siellä amerikkalaisyritysten määrä on Suomeen verrattuna moninkertainen.
  Suomessa toimii 500 amerikkalaista yritystä. Ruotsissa niitä on kolme kertaa enemmän ja ne ovat huomattavasti suurempia.

  Jos tämä meno jatkuu, Suomi jää takapajulaksi, vaikka hallitusohjelmassa kuinka lukee, että Suomen houkuttelevuuden eteen on tehtävä jotain.

  Mitään ei kuitenkaan tehty.
   
 4. Ville Vierailija

  Virossa sitä onkin kaikkea tarjolla:
  Kauhujen jouluyö Tallinnassa
  Keskiviikko 28.12.2011 klo 05.46
  Suomalaismies pelkäsi henkensä edestä, kun virolaispoliisi kyyditsi häntä jouluaattona.
  Helsinkiläismies kysyi poliiseilta neuvoa Tallinnan keskustassa. Sen jälkeen tapahtumat etenivät kuin rikosdekkarissa. (ZUMAWIRE.COM/MV PHOTOS)OIKEA VAI VALEPOLIISI?
  Helsinkiläismies sanoo, ettei hänellä ollut mitään syytä epäillä poliisimiesten aitoutta.

  - Ne olivat virkapukuisia poliiseja aidolta näyttävässä poliisiautossa. Minusta olisi outoa, jos miehet olisivat olleet valepoliiseja. Eivätkö sellaiset jäisi kiinni melkein heti?

  Mies uskoo, että Tallinnan keskustassa oli jouluyönä liikkeellä vain muutama poliisipartio. Tämän pitäisi hänen mukaansa helpottaa tapauksen selvittämistä.

  Mies kertoo pelänneensä automatkalla, että poliisit hakkaavat häntä pampulla. Aseella häntä ei uhattu, eikä hän sellaista nähnyt. Poliisien uhkaava elekieli riitti sen sijaan saamaan hänet suunniltaan.

  - Olen sen verran iäkäs. Pelkäsin, etten näe enää koskaan lapsenlapsiani.

  AINOA TAPAUS
  Suomen suurlähetystö Tallinnassa tuntee helsinkiläismiehen tapauksen. Mies oli pyytänyt seuraavana päivänä apua lähetystöltä.

  - Joulupäivystäjämme neuvoi tekemään rikosilmoituksen joko Tallinnassa tai Helsingissä, toteaa konsuli Sirpa Aalto.

  Edustuston tietoon ei ole Aallon mukaan aiemmin tullut vastaavaa tapahtumaketjua. Viron poliisia on totuttu pitämään luotettavana. Valepoliiseista ei liioin ole Tallinnassa uutisoitu.

  Valepoliisit olivat sen sijaan muutama vuosi sitten riesana Etelä-Virossa. Liettuasta lähtöisin olleet "poliisit" huijasivat hyväuskoisilta rahaa tekaistuilla surkutarinoilla.
  Kostotoimia pelkäävä helsinkiläinen toimitusjohtaja ei uskalla antaa nimeään julkisuuteen. Mies haluaa kuitenkin, että kahden virolaispoliisin toimet selvitetään.

  Mies jätti tapaninpäivänä tutkintapyynnön Helsingin poliisille. Jouluyön tapahtumat on kirjattu epäiltynä vapaudenriistona ja heitteillepanona.

  Mies kertoo eksyneensä aattona iltakymmenen jälkeen Tallinnan keskustassa. Nähtyään kadulla seisseen poliisiauton hän päätti kysyä autossa istuneilta kahdelta poliisilta, missä suunnassa hänen hotellinsa sijaitsi.

  Poliisit olivat toimitusjohtajan mukaan kehottaneet häntä nousemaan autoon ja luvanneet viedä perille.

  Yksin pimeään

  Kun helsinkiläinen istahti takapenkille, poliisiauto ampaisi liikkeelle kovaa vauhtia. Suuntana ei ollut hotelli vaan synkkä teollisuusalue Tallinnan liepeillä.

  - Sanoin, että mitä te oikein teette. Poliisit vastasivat, että turpa kiinni, mies kertoo kauhukokemuksestaan.

  - Olin sokissa. Mieleeni välähti, että minut ryöstetään ja tapetaan. Satoi kaatamalla, eikä missään näkynyt valoja.

  Matkalla poliisit puhuivat puhelimeen. Kun toimitusjohtaja kuuli heidän mainitsevan katuosoitteen, hän oli varma, että hänet ryöstetään laitakaupungilla.

  Perillä hänet komennettiin autosta ulos pimeään. Auto lähti takaisin, ja mies jäi yksin.

  Juosten turvaan

  Helsinkiläinen arvelee olleensa 20-30 kilometrin päässä Tallinnasta, kahden isomman tien risteyksessä.

  - En jäänyt odottelemaan ryöstäjiä, vaan lähdin juoksemaan pikkutietä, jottei minua löydettäisi.

  Iästään huolimatta hän on hyvässä kunnossa. Jonkin aikaa hölkättyään hän näki vapaan taksin. Naiskuljettaja vei hänet takaisin Tallinnaan ja hotellille.

  Toimitusjohtaja ei ole varma, mihin suuntaan hänet kyydittiin. Hän myöntää nauttineensa jonkin verran alkoholia, mutta sanoo muistavansa kaiken.

  - Kuka tällaista keksisi omasta päästään. Olen 61-vuotias ja minulla on oma firma. Uskon, että pystyn myös tunnistamaan poliisit. He ovat nuorehkoja miehiä. Kolmekymppisiä.

  PAULA JAVANAINEN
  paula.javanainen@iltalehti.fi
   
 5. Hadermann Mõisnik, Karjakasvataja

  liittynyt:
  17.11.2011
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Reppana piestaan jopa kirkossa. Virolainen sananlasku.

  Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala esittää, että kunnat kiinnittäisivät huomiota yrittäjien ikääntymisestä johtuviin omistajanvaihdoksiin. 50 000 yrittäjää luopuu bisneksestään. Se on moninkertainen määrä työntekijöitä.

  Varsinkin valtio ja kunnat voi olla riippuvainen yritysten tuottamista verotuloista, Kujala toteaa. Tämä ei ole minulle ainakaan uutta dataa.

  Suomessa jopa 50 000 yrittäjää luopuu liiketoiminnasta seuraavan viiden aikana. Monet muuttavat myös ulkomaille.

  Tätä isoa haastetta - mistä löytyy uusia yrittäjiä ja miten elinkelpoiset yritykset jatkavat - ei oikein ymmärretä , Kujala toteaa.
   
 6. Hadermann Mõisnik, Karjakasvataja

  liittynyt:
  17.11.2011
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oli keskustassa. Miksi ei ottanut taksia sielta? Vilkas mielikuvitus ja vapaassa maassa tuli naukkailtua. Porot on ihan oma rotunsa.
   
 7. Ville Vierailija

  Löysinpä, toki jo hieman vanhan artikkelin myös Thaimaan rikollisuudesta, ettei se täysin turvallinen maa olekkaan. Onnea kuitenkin sikäläisille, muunmaalaisille yrittäjille, joilla kaikki onkin vaimojen nimissä. Siellä kun täytyy olla isompi yritys tai sellainen toimiala, ettei paikallisista löydy asiaa osaavia työntekijöitä, jolloin voi kyllä työluvan saada, eräs kaverini pisti parivuotta sitten hanskat tiskiin siellä em. vaikeuksien takia.

  Thailand Crime
  rate or flag this pageFacebookBy Will Apse

  Getting Crime in Proportion

  Thai people are remarkably relaxed and easy going. Buddhist philosophy discourages 'hot bloodedness'. Politeness is ingrained from birth and most Thai people are both scrupulously honest and very unwilling to be intrusive.

  Even so, Europeans and Americans are universally viewed as wealthy and this leads to temptation. Some Thai’s have learnt to prey upon travellers and expats and in Thailand, crime can be a threat as much as it can in any other country.

  In matters of honour, business and love, Thai people can be transformed. 'Hot bloodedness' so frowned upon in Buddhist teaching can overwhelm individuals with fatal consequences.
  •Thailand: Health, Safety and Risks 1. Dangerous Animals
  Creatures that are a threat to your health and safety.
  The Statistics
  Thailand ranks low for most reported crimes when compared with Western countries- with one big exception. Thailand is near the top of any list of countries for murder with firearms.

  Gun crime is most often related to gang wars There is a serious problem of organized drug crime in the border areas with Burma, Cambodia and Laos. Guns are also often used to settle business disputes and jealous lovers- both men and women- use guns to settle scores depressingly often.

  A few foreigners each year are caught in the cross fire. An unknown number of foreigners (a few dozen, maybe) are murdered deliberately mainly as a result of business disputes but sometimes by jealous or abandoned lovers. There are occasional reports of foreign men being murdered by their Thai wives for money or property,

  Thailand's kids are some of the best behaved and likable kids in the world. Unfortunately, the number of murders committed by teenagers is frighteningly high- more than 1,400 in the last recorded year. Again, guns were the favorite weapon. Often the reasons for the murders are trivial matters of perceived disrespect.

  Perception of Crime in Thailand
  There is a widespread perception that crime is a serious problem amongst both Thais and expatriates. The local government in Phuket recently identified crime as being the biggest brake on the development of the tourist industry. Many expatriates believe crime levels in Thailand are as bad or worse than in their home countries, despite the statistics and in major tourist areas like Pattaya, Phuket and Ko Samui, this may be true.

  Crime Statistics for Thailand Thailand: Crime


  Crime Thailand

  Thai scammers can be young or old, male or female. They are all well dressed and far more 'helpful' than is normal. Crimes against Foreigners
  Scams

  Scams are common in Bangkok. In fact, scammers are the first Thais you are likely to have contact with on arrival at the airport. The touts will offer tours which are overpriced and hotels which are dingy and expensive.

  The best option is to queue for one of the official taxis that, for 600 bt, will take you into central Bangkok to a hotel of your choice.

  Away from the airport, taxi drivers and tuk tuk drivers are most often the scammers in Bangkok. If you need a taxi, hail one of the thousands of brightly painted cabs with a Taxi-Meter sign on its roof. If the driver switches on the meter, all is well. The legal fares are not expensive. If the taxi driver doesn’t switch on the meter it is best to get out at the first opportunity. The fare will be exorbitant and he will try any line to keep you in the back of his taxi..

  Most especially, beware of taxi drivers offering tours. These will include visits to grossly expensive shops and restaurants from whom the taxi driver will get commission.

  Taxi drivers sometimes pick up their victims outside famous monuments claiming falsely that the monument is closed. They then offer their own alternative tour.

  Most ordinary taxi drivers don't speak English and don't know Bangkok well (truly). Offering the driver a map- tourist maps are easy to find- is the best way to get to a destination. Hotel staff will write directions in Thai if you ask them.

  Avoid touts offering to take you to a gemstone shop. They will sell at hugely inflated prices. The gem scam is famous enough to have it's own wikipedia entry.

  •Thai gem scam - Wikipedia, the free encyclopedia
  •Gem Scammers in Bangkok Images
  Jealous Lovers of Either Sex can be a Threat to Your Health
  Street Robberies
  Street robberies are usually only a problem in highly commercialised areas like Phuket, Ko Samui and Pattaya. Large numbers of tourists with cash to spend attract criminal gangs. Ko Samui is notorious for bag snatching with gang members on motor cycles. Pattaya has a history of serious assaults during street robberies at night- often on drinkers walking home in the early hours. In Phuket, car drivers are stopped and robbed from time to time in the back streets and foreigners have been knocked from motor cycles and robbed.

  Avoid back streets at night!

  Sexual Assaults
  Given the many millions of tourists in Thailand each year, sexual assaults on visitors are very rare. Even so, they do happen and both men and women have been targeted. Keep a clear head and be aware of your surroundings at all times. If you sense any problems leave immediately. Remember there is safety in numbers.

  There have been occasional, unsubstantiated reports of travellers being given drugged food before being robbed or assaulted.

  Foreign Gangsters
  Russian mafia, English gangsters, paedophiles of every nationality, fraudsters and conmen- Thailand attracts a bad crowd.

  In a recent case, an elderly American retiree was shot after a very public internet row on a popular forum. He was resisting payment of exorbitant water rates demanded by an English property developer. The developer claimed the row had destroyed his 'business'. After the shooting, the Englishman fled. It was revealed that he was wanted as a leader of a drug gang in the UK.

  Pattaya as a Haven for Foreign Criminals

  Pattaya Daily News - Pattaya Newspaper, Powerful news at your fingertips

  Property Scams
  It is never a good idea to buy property in Thailand through the internet or from ads in local papers without a lot of advise from locals. Property laws are complex and lawyers and developers should be suspect unless well recomended by people with nothing to gain.

  Recently, Hua Hin has seen a string of murders of foreigners involved in the recession hit property business.

  Rural Areas
  Rural Thais are usually kind, open and helpful people. There are still dangers though. It is well known for quiet country roads to be blocked at night and travellers to be robbed. Also young Thai men are as capable of violence as any other men in the world. Young travellers should be aware of insensitivity and drunkeness in quiet communities.

  Full Moon Parties
  There have been incidents when foreigners have been assaulted by local men at full moon parties on Islands near Ko Samui.

  Crime Snapshot in Pattaya

  Holiday in Pattaya News: Pattaya Crime report. Januari 2009. Pattaya is notrious for crime.
  Crime committed by Foreigners
  Lese Majeste


  This is the crime of insulting the King of Thailand or the monarchy. It is taken very seriously and can result in long prison terms. Generally, foreigners are pardoned by the King and deported but only after a long stay in detention prior to trial.


  Thailand jails Australian for insulting monarchy - Telegraph

  Gambling


  All forms of gambling in Thailand are crimes except for the national lottery. Illegal card games are a national addiction, usually held in hotel rooms or back rooms of clubs and snooker halls.


  Police enforce anti-gambling laws strictly and in many communities it is the cause of most arrests. Never get caught with cards and money on the same table.


  Drugs

  Tackling drug crime is a high priority for the Thai authorities. Police have the power to stop and search suspects, their vehicles and their homes without a warrant. Sting operations are sometimes used to catch drug users. Clubs may be raided and urine samples taken for analysis. Anyone proving positive will be charged. Amphetamines are a commonly abused drug.

  Thai sentencing regimes are very variable, ranging from fines and deportation for possessing small quantities of marijuana to decade’s long jail terms for drug dealing.

  Recently the new government has sworn to wage a new ‘War on Drugs’. During the previous 'War on Drugs’, arrests increased threefold, sentences became harsher and 2,500 Thai's died at the hands of police.

  Trafficking can attract the death penalty- which is very bad for your health.


  Thailand threat to shoot 4,000 in drug war - Telegraph

  Passport Irregularities

  Passport or visa irregularities often result in a jail sentence of at least one year. Some companies and tour shops in the larger tourist centres offer to extend visas without the need to visit an immigration centre or leave the country. They then forge stamps in the passport which can lead to arrest when you try to leave Thailand.

  You may be refused entry to Thailand if your passport is damaged, especially if any pages are missing.

  Copyright and Illegal Software.  Ordinary Thais use pirate copies of Windows and other programs as a matter of course. Any computer shop will provide a full software package for free if you have an upgrade or need a repair.

  Lately, though, Thai authorities are taking a tougher line on intellectual property and copyright infringement by businesses. Among other measures, a recent law gives almost any government body the right to search computers for illegal software without warrants. Dedicated enforcement units will raid businesses on tip offs. Staff are offered large rewards for turning in employers using illegal programs. Heavy penalties can result.

  Thai Internet Laws  All Internet traffic is logged by ISP's in Thailand. Data and identities of surfers are retained for at least 90 days, Crimes range from hacking and fraud to lese majeste. All Internet pornography is illegal in Thailand.


  Counterfeit Goods  Pirated Cd's, counterfeit watches, clothes, cell phones and almost any kind of fake goods you can imagine are on open sale in markets all over Thailand. The police occasionally take an interest and arrest a few sellers. If you take fake goods back with you, customs in your country may arrest you on arrival.

  Vice


  Prostitution is illegal but the law is rarely enforced. Even the most remote rural community has some form of paid sex available- usually through a karaoke bar.

  In the last few years, underage prostitution (involving girls less than 18) has become a serious priority for police with many arrests.


  Thai Prisons

  Conditions in Thai prisons are generally poor with serious overcrowding and sometimes problems of TB, AIDs and poor medical treatment. Best avoided.

  Thai Prison Life – ???????

  Contact Visit at a Thai Prison | Thai Blogs


  Thailand Visa Overstay

  Currently, visas are issued for thirty days at airports but only two weeks at land crossings. This is apparently to discourage people from staying long term in Thailand by making regular 'visa runs' to the border.

  For overstaying your visa in Thailand there is a fine of 500bt per day. Overstaying for a long period can lead to arrest and imprisonment. The best option for anyone who overstays a visa long term- whether through illness or personal circumstances-is to exit through Suvarnabhumi International Airport. This is probably the only place where long term over-stayers are not arrested. The maximum fine is around 20,000bt- but this could change anytime and is worth checking.


  Longer term visas can be obtained legally in a variety of ways. The rules are constantly altered and a visit to the Thai Visa Forum is recommended.

  Visa-and-Immigration-Forums


  Thailand's Deep South
  A long running Muslim-Buddhist conflict has brought violence and crime to three of Thailand's, mostly Muslim, provinces on the Malaysia border.

  Most foreign countries advise against visits to Pattani, Yala and Narathiwat.
   
 8. Taavi Vierailija

  Mittee se poeka kirjottellee ulukomoan kielii.
   
 9. Hadermann Mõisnik, Karjakasvataja

  liittynyt:
  17.11.2011
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei kielitaito riita suomen kieliseen kaannokseen. En lue suomipalstoilta muuta kuin suomen kielista tekstia.
   
 10. lugeja Vierailija

   
 11. Ville Vierailija

   
 12. Hadermann Mõisnik, Karjakasvataja

  liittynyt:
  17.11.2011
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koko juttu oli provo ja toivon ko. henkilon Suomessa joutuvan vastuuseen tekosistaan.
  Suomen talouden alamaki, torkeat verot, holhous ja valtavat valtion velat saattavat suomalaiset moraaliseen krapulaan ja frustraatioihin.

  Aikoinaan oli Kaubamajan yhteydessa ravintola Kevad. Iltasanomat kirjoitti Kevad ravintolan palaneen.
  Sillon pitaisi palaa koko Kaubasmajan ajattelin. Totuus oli tuhkakupista lahtenyt kipina tekstiilivaliseinaan ja siita tuli savua seinaelemetti tuhoutui kayttokelvottomaksi.

  Suomalaisilla on suunnaton tarve kirjoittaa jaskaa Virosta, koska omat asiat menevat pain suurta katiskan leimasinta.
   
 13. Ville Vierailija

  Täältä Suomesta kun on saatavissa edullisesti myytävää, niin olisikohan perustettava Viroon kauppa:) :) :

  Kurinalainen varasliiga anasti 495 000 €:n edestä: Viroon
  Kurinalainen varasliiga anasti 495 000 €:n edestä: Viroon
  Julkaistu: 20.12.2011 9:56Kuva: Poliisi

  Poliisin julkaisemaa turvakameran kuvaa Jyväskylästä.Kuva: Poliisi
  Poliisin julkaisemaa turvakameran kuvaa Jyväskylästä.Kanta-Hämeen poliisi teki elokuussa läpimurron erittäin järjestelmällisesti yli vuoden toimineen virolaisen murtovarasliigan pysäyttämiseksi.

  Poliisi otti tuolloin kiinni viisi törkeistä varkauksista ja koruliikkeisiin kohdistuneista murroista epäiltyä henkilöä. Myöhemmin epäillyt vangittiin ja heidän lisäkseen kiinni otettiin kolme muuta henkilöä.

  Järjestelmällinen kultasepänliikkeiden ryöstely sai alkunsa elokuussa 2010, jolloin kahdeksan hengen rikollisryhmä murtautui Palokan Prismassa sijaitsevaan kultasepänliikkeeseen. Tuolloin anastettiin yli 24 000 euron edestä omaisuutta.

  Kahdeksan murtoa myöhemmin anastetun omaisuuden kokonaisarvo oli lähes puoli miljoonaa, 495 000 euroa.

  Murtojen tekotapa oli poikkeuksellisen ammattimainen. Varkaan tunkeutuivat kauppakeskuksissa ja tavarataloissa sijaitseviin liikkeisiin joko katon kautta tai rikkomalla ikkunan. Usein varkaat tekivät itselleen tien kohteeseen murtamalla kauppakeskusten rakenteita.

  Anastettu omaisuus kuljetettiin matkustajalautoilla Viroon ja sieltä mahdollisesti eteenpäin. Saalista ei ole saatu takaisin.

  Rikollisliigan toiminta päättyi 30. elokuuta Lahteen, jossa poliisi otti viisi ryhmän jäsentä kiinni murtopaikalta. Poliisi jättää tapauksen syyteharkintaan, ja se käsitellään käräjäoikeudessa ensi vuonna.
   
 14. Ville Vierailija

  Tässä hiemantietoa rikollisuudesta eripuolilla ja tässä osoitteessa: HAASTE - Etusivu on oikealla laidalla hieno 127 kb kokoinen pdf liite, josta löytyy hyvää tietoa rikollisuudesta eri maissa ja ei mitenkään yllätyksenä, että Viro on ensimmäisessä taulukossa kunniakkaasti ykkös sijalla!!!


  PalauteSivukarttaYhteystiedotEtusivuRikollisuus vaihtelee EU-maissa
  Lehtiarkisto
  Juttuarkisto aiheittain
  Tietoa Haasteesta
  Tilaukset ja osoitteenmuutokset
  Toimitus
  Aikataulut
  Ohjeita kirjoittajille
  Rikollisuus vaihtelee EU-maissa Tekstiversio

  Kauko Aromaa & Markku Heiskanen
  Vuoden 2005 kansainvälisen rikosuhritutkimuksen (EU-ICS) tulokset julkistettiin vihdoin helmikuussa Brysselissä. Tutkimuksen yleistulos näyttää olevan, että kotitalouksiin ja niiden jäseniin kohdistuvat rikokset ovat vähentyneet.
  Kansainvälinen rikosuhritutkimus tehtiin EU:n rahoituksella 15 vanhassa jäsenmaassa. Lisäksi tutkimukseen osallistuivat Viro, Puola ja Unkari sekä EU:n ulkopuolelta Norja ja Islanti (niiden tulokset eivät sisälly EU-ICS-raporttiin). Tutkimuksen aineiston keräsi Brysselistä käsin Gallup International. Toteutus oli ehkä liiankin kansainvälinen, sillä esimerkiksi Suomen haastattelulomake oli paikoin kömpelöä kieltä. Monen kysymyksen sanamuotoa oli muutettu aikaisemmasta, mikä heikentää vertailtavuutta aikaisempiin tuloksiin.

  Rikoksen kohteeksi joutuminen yleisyys
  Kuvion 1 (liitteenä) kaksiosainen pylväistö kuvaa koko pituudessaan haastatteluhetkeä edeltävinä viitenä vuotena tapahtuneita rikoksia. Punainen pylvään osa kuvaa rikoksen kohteeksi joutumisen yleisyyttä edellisen kalenterivuoden aikana. Tutkimusmaiden kansalaisista oli keskimäärin 46 prosenttia joutunut vähintään yhden kysytyn rikoksen kohteeksi viiden vuoden aikana. Mittariin kuuluvat kymmenen rikosta olivat: autovarkaus, varkaus autosta, moottoripyörävarkaus, polkupyörävarkaus, asuntomurto, asuntomurron yritys, ryöstö, henkilökohtaisen omaisuuden varkaus, naisiin kohdistunut seksuaalinen ahdistelu ja seksuaalinen väkivalta sekä pahoinpitely ja uhkailu.

  Eniten uhriksi joutuneita oli viiden vuoden aikavälillä mitattuna Virossa ja Hollannissa. Keskiarvon yläpuolelle sijoittuivat lisäksi Pohjoismaat Suomea lukuun ottamatta, Belgia, Luxemburg ja Iso-Britannia. Kuvion ääripäitä (Hollanti ja Portugali) lukuun ottamatta vanhojen EU-15-maiden väliset erot eivät vaikuta kovin suurilta.

  Yhden vuoden ajanjaksolla rikosten kohteeksi oli joutunut 15 prosenttia kansalaisista. Keskiarvo on tässä laskettu maiden keskiarvona, mikä ei ota huomioon eri maiden kokoeroja. Kiinnostavaa tuloksissa on se, että kärkimaiden järjestys muuttuu. Ykkösenä oli Irlanti (22 %) ja seuraavina tulivat Iso-Britannia ja Islanti (21 %), Hollanti ja Viro (20 %) sekä Tanska (19 %). Vähiten rikoksia olivat kokeneet espanjalaiset (9 %). Ero suurimman ja pienimmän uhriprosentin välillä on lähes 2,5-kertainen.

  Tulosten erilaisuus eri aikaväleillä herättää kysymyksen siitä, onko rikollisuustilanne eri maissa erilainen verrattaessa viiden vuoden ajanjaksoa yhden vuoden takaiseen tilanteeseen? Espanjalaisten vastauksissa viiden vuoden rikosprevalenssi oli 4,7-kertainen verrattuna yhden vuoden periodiin, kun taas Irlannissa se oli vain kaksinkertainen. Jos rikollisuustilanne on verrattain vakaa, muistivirhettä ei esiinny ja rikoksen kohteeksi joutuminen on verrattain satunnaista, viiden vuoden ajanjaksolla olettaisi tapahtuvan suunnilleen saman verran uhriksi joutumisia suhteessa yhden vuoden uhrikokemuksiin kuten Espanjan tuloksissa. Käytännössä, ja myös tässäkin aineistossa, hieman yli kolminkertainen määrä väestöstä joutuu rikoksen kohteeksi viiden vuoden aikana verrattuna vuoden aikana uhriksi joutuneisiin.

  Suomessa muita Pohjoismaita vähemmän uhreja?
  Suomi on ainoa keskiarvon alapuolelle jäävä Pohjoismaa kummallakin mittarilla tarkasteltuna. Suomessa on aikaisempienkin vertailujen perusteella vähemmän autovarkauksia, asuntomurtoja ja varkauksia kuin Ruotsissa ja Tanskassa, mutta esimerkiksi pahoinpitelyjen ja uhkailujen väheneminen lähes puolella vuodesta 2000 vuoteen 2005 ja naisten seksuaalisen ahdistelun väheneminen yli 60 prosentilla eivät vastaa muista lähteistä saatua kuvaa väkivallan kehityksestä Suomessa. Tulos saattaa liittyä siihen, että Suomen otos ei onnistunut toivotulla tavalla, vaikka sitä yritettiin jälkikäteen korjailla täydennysotoksella (tästä kirjoitimme Haasteessa 3/2006).

  Islanti oli ensimmäistä kertaa mukana vertailussa. Tietojen keruu tehtiin kansallisin voimin kuten Norjassakin. Islannin etenkin vuoden ajanjaksona mitatun, muihin Pohjoismaihin verrattuna korkean uhriprevalenssin taustalla on henkilökohtaisen omaisuuden varkauksien, pahoinpitelyjen ja uhkailujen korkeahko määrä. Islannin ja Norjan suhteellista rikostasoa saattavat nostaa mm. ”gallup-maita” tarkemmin toteutettu otanta ja lähempänä mittausajankohtaa (edellinen kalenterivuosi) tehdyt haastattelut.

  Rikosten poliisille ilmoittaminen
  Rikosten kohteeksi joutumisten poliisille ilmoittaminen on ollut perinteisesti yksi uhritutkimusten avainalueita. Poliisille ilmoittamatta jäävää osaa tapauksista kutsutaan piilorikollisuudeksi. Tutkimusraportissa tarkastellaan poliisille ilmoittamista laajemmin vain asuntomurtojen osalta (kuvio 2, liitteenä).

  Vajaaseen pariin prosenttiin Euroopan kotitalouksista oli murtauduttu vuonna 2004. Eniten asuntomurron kohteeksi oli jouduttu Englannissa (3,3 %). Seuraavina olivat Tanska, Viro ja Irlanti. Vähiten asuntomurtoja tapahtui Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Suomessa, joissa alle prosentti vastaajista ilmoitti joutuneensa asuntomurron kohteeksi vuoden aikana. Suomessa ja Iso-Britanniassa asuntomurrot ovat lisääntyneet vuodesta 2000, muissa maissa ne ovat vähentyneet.

  Keskimäärin kolme neljästä asuntomurrosta ilmoitettiin poliisille. Useimmin ilmoitettiin Hollannissa (92 %) ja Belgiassa (90 %), Iso-Britanniassa (88 % ja Saksassa (86 %) ja Irlannissa (85 %). Alhaisen ilmoittamishalukkuuden maita olivat Viro (50 %), Portugali (55 %), Puola (62 %), Espanja (63 %) ja Italia (65 %). Suomessa ilmoitettiin 71 prosenttia asuntomurroista poliisille.

  Kuluttajapetos, korruptio, viharikos, huumeet
  Perinteisten massarikosten rinnalle on nousemassa uusia ja erilaisia rikoksia ja turvallisuusongelmia. Taulukkoon 1 (liitteenä) on koottu niistä kuluttajapetos, korruptio, viharikos ja huumeiden näkyminen ympäristössä. Kuluttajapetos määriteltiin seuraavasti: ”… onko joku myydessään Teille jonkin tuotteen tai palvelun pettänyt Teitä tässä kaupassa?” Suomi, Italia ja Hollanti ovat kolme maata, joissa kuluttajapetoksia oli koettu vähiten. Eniten niitä oli Kreikassa, Virossa ja Unkarissa.

  Korruptio tarkoitti sitä, että kotimainen julkinen viranomainen, esimerkiksi tullivirkailija, poliisi, tuomari tai muu virkamies, on pyytänyt tai odottanut itselleen maksettavan lahjuksia palveluksista. Tällä kysymyksellä mitattuna korruptio on harvinaista lukuun ottamatta Kreikkaa, Puolaa ja Unkaria.

  Viharikoksessa selvitettiin, oliko haastateltu tai joku hänen perhepiiristään joutunut viimeisten viiden vuoden aikana rikoksen kohteeksi kansallisuutensa, rotunsa tai värinsä, uskonnollisen vakaumuksensa tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Italia ja Suomi näyttäytyvät puhtoisina maina, kun taas Ranskassa, Tanskassa, Luxemburgissa, Belgiassa ja Iso-Britanniassa – joissa ulkomaalaistaustaisia on paljon – viharikoksia oli koettu keskimääräistä useammin.

  Huumeiden kanssa kosketuksiin joutumista kysyttiin seuraavasti: Oletteko viimeisten 12 kuukauden aikana henkilökohtaisesti joutunut kosketuksiin huumeisiin liittyvien ongelmien kanssa asuinalueellanne, esimerkiksi nähnyt ihmisten välittävän huumeita, tai käyttävän niitä julkisissa paikoissa tai nähnyt käytettyjä huumeneuloja?

  Usein huumeiden kanssa kosketuksiin olivat joutuneet erityisesti kreikkalaiset ja puolalaiset. Suomessa, Unkarissa ja Ruotsissa tällaisia ongelmia oli kokenut harva. Tutkijat ovat havainneet huumeisiin liittyvien havaintojen ja turvattomuuden tunteen korreloivan voimakkaasti keskenään.

  Tyytyväisyys poliisin toimintaan
  Tyytyväisyys poliisin toimintaan on 1990-luvun alun runsaasta 40 prosentista noussut lähes 70 prosenttiin. Vain Ranskassa ja Puolassa tyytyväisyys oli hieman vähentynyt vuoden 2000 tutkimuksesta. Suomalaiset olivat kaikkien tyytyväisimpiä poliisiinsa. Suomalaisten tyytyväisyys oli kasvanut 20 prosenttiyksikköä. Vähiten tyytyväisiä poliisiin olivat entisten sosialistimaiden Puolan ja Viron vastaajat. Virossa tyytyväisyys poliisiin on kuitenkin lisääntynyt tasaisesti vuoden 1992 ensimmäisen mittauksen 16 prosentista. (Kuvio 3., liitteenä)

  Liittyykö tyytyväisyys poliisin toimintaan matalaan rikollisuuden tasoon tai korkeaan murtovarkauksien selvitysasteeseen? Tyytyväisyys poliisin toimintaan ei korreloi maiden rikollisuuden tasoerojen kanssa, mutta jonkin verran poliisille ilmoittamisen kanssa (r=.40, p=.028, n=20). Tämä heijastanee sitä, että luottamus poliisiin lisää ilmoittamista.

  Lopuksi
  Eri maiden rikoslukujen vertaaminen on vaikeaa, mutta haastattelututkimuksilla erot lainsäädännössä voidaan ylittää, ja siten saada vertailukelpoisempi kuva kuin poliisi- tai terveydenhoitotilastojen avulla. Siksi tulosten julkistaminen helmikuun alussa oli mediatapahtuma Keski-Euroopassa. Tulokset nostivat hälyn Irlannissa ja Englannissa, ja hallituksia vaadittiin eroamaan. Englannin työväenpuolue vetosi kansallisen British Crime Surveyn tuloksiin, joiden mukaan rikollisuus Englannissa on viime vuosina vähentynyt huomattavasti. Se tehdään vuosittain yli 45 000 henkilön otokseen perustuen, ja sitä pidetään yhtenä parhaiten toteutetuista uhritutkimuksista maailmassa.

  Mediahäly oli sikäli kiinnostavaa, että rikosten kohteeksi joutuminen oli myös EU-ICS:n mukaan vähentynyt Isossa-Britanniassa. Yhden vuoden luvuissa vain Belgiassa uhriksi joutuminen ei ollut laskusuunnassa. Viidessä vuodessa uhriksi joutuminen on lisääntynyt edelliseen mittaukseen verrattuna Belgian ohella Hollannissa, Itävallassa, Tanskassa, Virossa ja Portugalissa (kaikista maista ei ollut vertailumahdollisuutta). Tämä viittaa siihen, että rikokset ovat saattaneet vähentyä vasta viime vuosina.

  Tulokset ja niihin liittyvät ongelmat muistuttavat mieleen sen, että väestötasolla tehtävien uhrikyselyiden paras ominaisuus ei ole arvioida prevalensseja – siis yleisyyslukuja – vaan analysoida rakenteita, joihin ne perustuvat. Esimerkiksi uhriksi joutumisen prosesseja ja kasautumista koskeva analyysi olisi tärkeää. Tulevaisuudessa menetelmän haasteisiin ja mahdollisuuksiin kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota.

  Kirjoittajat työskentelevät YK:n yhteydessä toimivassa Euroopan kriminaalipolitiikan instituutissa HEUNIssa.

  Tutkimuksen tekijät
  Viralliselta nimeltään The EU International Crime & Safety Survey (EU-ICS) on Gallup Europen johtama tutkimus. Gallup Europe on vuonna 2003 perustettu Brysselissä toimiva markkinatutkimuslaitos, joka on kerännyt mm. Euroopan komission Eurobarometri-tutkimuksen aineistot.

  Tutkimuksen toteuttaneeseen ryhmään kuuluivat Gallup Europen lisäksi YK:n rikollisuuden tutkimuslaitos Torinossa, UNICRI; Max Planck -Instituutti Freiburgissa; INSTEAD (International Network for Studies in Technology, Environment, Alternatives, Development) Luxemburgissa ja alueellista grafiikkaa kehittävä GeoX Unkarissa. Ryhmä sai Euroopan komission tukea tutkimuksen tekemiseen 15 ”vanhassa” EU-maassa. Niiden lisäksi tutkimukseen osallistui kolme uutta jäsenmaata: Puola, Unkari ja Viro. Ryhmän ulkopuolella ovat vertailtavan aineiston keränneet mm. Islanti ja Norja; kumpikin teki tutkimuksen vuonna 2004, jolloin EU-ICS oli alun perin tarkoitus toteuttaa. Tavoitteena oli selvittää kotitalouksien ja niiden jäsenten rikoksen kohteeksi joutumista, heidän näkemyksiään rikollisuuden kontrollista, rikosten ehkäisyä ja väestön turvallisuuden tuntemuksia.

  EU-ICS:n ydin perustuu pitkälti aikaisempaan kansainväliseen rikosuhritutkimukseen (ICVS), jonka aikasarjoja on kerätty myös Euroopan ulkopuolisista maista vuosina 1989, 1992, 1996 ja 2000. Aineiston keruun lähtökohtana oli jatkaa tätä aikasarjaa EU-15:n alueella.

  Tiedot kerättiin siten, että kustakin maasta poimittiin keskimäärin 2000 kotitalouden otos, joista 800 oli maiden pääkaupungeista. Tiedot kerättiin tietokoneavusteisina puhelinhaastatteluina kotitalouksista, joissa oli perinteinen lankapuhelin. Poikkeuksena oli Suomi, jossa haastateltiin 500 henkilön lisäotos talouksista, joissa oli vain kännykkä. Tällaisissa talouksissa asuvat enimmäkseen nuoret, jotka suurelta osin puuttuivat Suomen alkuperäisestä lankapuhelinotoksesta. Lisäotos haastateltiin sen jälkeen, kun suomalaiset tutkijat olivat kummastelleet alkuperäisen otoksen rakennetta. Lisäotokselle tehtiin vain keskeiset uhriksi joutumista koskevat kysymykset. Muissa maissa ei vastaavaa lisäotosta haastateltu. Puolassa ja Virossa haastattelut tehtiin käynteinä.

  EU-ICS:ssä haastateltiin 41 776 henkilöä; se on suurin EU:ssa tehty kansainvälinen rikosuhritutkimus. Tutkimuksen vastausprosentti oli 47. Heikoimmin onnistuttiin Luxemburgissa, jossa saatiin 37 % otoksesta haastateltua, parhaiten Suomessa (lankapuhelinotos), jossa vastausprosentti oli 57. Vuonna 2000 vastausprosentti Suomessa oli 77 %. Silloin haastattelut teki Tilastokeskus.
   
 15. KBH5050 Uusi jäsen

  liittynyt:
  23.12.2011
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hienoa, että Ville on löytänyt tutkittua tietoa tästä Viron rikollisuudesta, jonka kyllä käytännössä kaikki, paitsi Eva tietävät. Faktatietoa voin aina ilolla lukea ja nuo liitteen palkkitiedot myö puhuvat omaa kieltään naapuristamme. En toki missään nimessä kaikkia Virolaisia laita samaan junaan. Moniaat kerrat olen sielläkin käynyt ja hyviä ystäviäkin löytyy. Mutta se rikollisuus siellä ja myös sieltä tänne tuleva...

  Eipä ihme, että alkuinnostuksen jälkeen, jo vuosia sitten on alkanut hiipumaan Suomalaisten into perustaa yrityksiä Viroon. Siellä kun on toisinaan vaikeuksia saada rehellistä työvoimaa!
  Hyvä ystäväni perusti aikoinaan Viroon liikennealan firman ja hyvät työntekijät tankkasivat firman luottokortilla jatkuvasti polttoainetta muuallekkin, kuin firman autoihin!
   
  Last edited: 19.01.2012
 16. Hadermann Mõisnik, Karjakasvataja

  liittynyt:
  17.11.2011
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkistin kaksi kertaa ennen kuin kirjoitin. Tama on Thaimaa palsta. Olenko silti erehtynyt?
   
 17. KBH5050 Uusi jäsen

  liittynyt:
  23.12.2011
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eki aloittajana kuulosti juttuineen auvan samalta kuin eräs Ampsu eli Jekke aikoinaan. Mene ja tiedä sitten-( Evahan varmasti tietää asian kylläkin, koska kuuluu samaan ryhmään. Hieman myöhään vain heräsi tähän viimeiseen kommenttiinsa, kun tosiasioita Virosta lyötiin eteensä. Eipähän aikaisemmissa vastauksissaan mitään maininnut, ehkäpä olisi joku viesti aikaisemmin pitänyt tarkistukset tehdä :) :) :)

  Kukahan lie aloittanutkaan tämän topicin, joka ei liity lainkaan Thaimaahan:
  http://keskustelu.plaza.fi/matkalau...aa/1880132/mika-mattaa-suomessa/#post11086993

  Lieköhän aivan Eva Jekenpoika Ampsulainen:)
   
  Last edited: 20.01.2012
 18. Huimamies Vierailija

  Eiköhän verokusettaja-ampsun jutut ole jo päätöspisteessä.
   
 19. KBH5050 Uusi jäsen

  liittynyt:
  23.12.2011
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  0
 20. Onpas kuuluisa henkilö. Huh huh näitä pellejä.
   
 21. Tiina Manninen Vierailija

  En tiedä miten tämä liittyy Thaimaahan? Itse jouduin saman tyylisestä herjasta kuulusteluihin. Kannattaa miettiä sanomisiaan.
   
 22. Ville Vierailija

  Heippa vain Eva!
  Näin Runeberginpäivän kunniaksi haluankin kertoa jälleen yhden totuuden :)
  Villehän onkin vanha hyvä tuttusi pitkältä ajalta ry:stä, klupeihin ja infoihin kiertäen ja kaartaen löydämme, ehkäpä syy-yhteyden(voit sieltä picasasta tarkastaa, lipun liehumisen syyt!).
  Olisit ollut ystävyyden arvoinen kaveri aikoinaan, mutta...
  Lopusta voitkin vetää omat johtopäätöksesi!
  Toivottavasti alat kuitenkin jälleen kirjoittelemaan tänne? Vai olenko se yksinäinen mörkö, joka sinua vainoillaan pelottaa aina? Olen kylläkin kuvitellut sinut karskiksi Virolaiseksi mieheksi, vähän, kuin itse olen ilman tuota Virolaisuutta.
  Pirullista on toisinaan huomata olevansa vain erehtyväinen kansalainen, toveriksi en kylläkään ole vielä erehtynyt, kuten jollekkin täällä itseäsi mainostit.

  Lämpimät terveiset Villeltä sinulle, reissupoika myös myötäelää kanssasi :)!
   
 23. Ville Vierailija


  Kokoketjuhan joutaisi poistaa tarpeettomana !
   
 24. Hadermann Mõisnik, Karjakasvataja

  liittynyt:
  17.11.2011
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos terveisistä!
  Ei kiinnosta kirjoittelu millekään thaipalstalle. Jään mieluummin möröksi.
   
 25. KBH5050 Uusi jäsen

  liittynyt:
  23.12.2011
  Viestejä:
  111
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noh, noh Eva kovin tulee yksinäiseksi tämä kirjoittelu tännekkin, ilman ansiokasta seuraa!
  Sinuahan voisin pitää vaikkapa oppi-isänä näissä multinimimerkeissä, opinhan täälläkin jopa kolmea nimimerkkiä käyttämään :)
   
  Last edited: 05.02.2012

Jaa tämä sivu