Hae Anna.fi-sivustolta

puruarka/kipeä hammas??APUA!!!

Viestiketju osiossa 'Klinikalla' , käynnistäjänä hulda84, 27.04.2011.

 1. hulda84 Vierailija

  elikkäs,vasemmalta ylhäältä paikattiin aika iso reikä täs n.kk sitten..lekuri sano et juurihoitoo ei nyt tartte.sano et voi jomotella hampaita viikkojenki ajan paikkauksen jälkee.. hammas kipuili vähän aiemmin ja välil puruarkuutta..pari päivää sit oli jumalaton särky mikä meni ohi,särky ei kuitenkaa ollut tykyttävää,vaan tasasta jomotusta.pari päivää lähes oireeton kunnes taas rupes jomottaa...tuntuu et poski tai leukaluuki ois välil kipee.... hammas edellee puruarka välil..nyt pelottaa ajatus juurihoidosta/poistosta.. ja mietityttää et odotanko vielä koska nyt ei oo sattunu hampaisiin...kaiken lisäks mulla on tosi kova hammaslääkripelko :(
  muilla samanlaisii kokemuksia ja vinkkejä???

  ja lisäys.. hammas oli hieman koputusarka ku lekuri kokeili...ei kuitenkaa paljon..välil särkenyt enenmpi nyt ei juuri lainkaa..mikähän vois olla???onko tulehdus JO edennyt pidemmällle?? ku toisaaltaröntgenkuvissa näkyi,että reikä ei ylttäs hermoon asti..ja et myös paikkakaan ei ihan yllä hermoon :0 mistä sit kipuilut jne?
   
 2. hulda84 Vierailija

  apua!!!!sanokaa nyt jotain!!hirvee h lääkäripelko kaiken lisäks:(
   
 3. kiinnostavaa Vierailija

  Ei tarvi välttämättä olla mikään tulehdus ja oletankin, että jos olisi niin ei särky lakkaisi välillä. Paikattu hammas saattaa olla tosi kauan kipeä. Tyttärelläni oli juuri tuon tapainen juttu, paikattu hammas oli puruarka ja hän meni sen kanssa hammaslääkäriin, siiitä otettiin kuva ja laitettiin väliaikainen lääkepaikka joka rauhoitti tilanteen ja juurihoitoa ei tarvittu vaan jonkin ajan kuluttua laitettiin taas pysyvä paikka.

  Tuohon lääkäripelkoon en osaa sanoa mitään muuta kuin, että kyllä ne puuduttavat hampaan kun pyytää.
   
 4. hulda84 Vierailija

  juu,tosiaa kipu lakkaa välii ilman lääkettä,välil vasta ku lääkkeen ottaa.. ja osaa sattua tosi kovasti..tuntuu et koko suu on tulessa.. ja mitenkähän niiden leuka/poskiluiden kaa?? ja hampilekuri sano et se laittoit siihen paikan alle hermoa suojaavaa ainetta..ei kuitenkaa lääkepaikkaa. oliko tyttäresi hammas koputusarka kokeiltaessa??ku mulle sanottii jos koputusarka nii se on vaarallista :(
   
 5. kiinnostavaa Vierailija

  En tiedä oliko koputusarka mutta kuitenkin pureminen sattui niin, että ei uskaltanut purra enää sillä puolella lainkaan.
   
 6. *** Vierailija

  Täällähän voidaan vain arvailla, että onko hampaassasi nyt kuitenkaan kaikki ihan kunnossa. Itsellä on samanlainen kokemus kuin sinulla. Minulla todettiin joskus 15-v. pieni reikä yläposkihampaassa, joka sitten paikattiin. Reikä ei siis aiheuttanut minulle mitään kipuja, joten en tiennyt sen olemassa olosta. Paikkauksen jälkeen kuitenkin hammas oli koko ajan arka. Paikkaa madallettiin useaan otteeseen, eikä siitä ollut mitään apua. Kaikki oli lääkärin mukaan ok, eikä kivun syytä saatu selville. Kärvistelin sitten puruaran hampaan kanssa useamman vuoden, siihen otti myös kylmä ja kuuma juoma, kylmä enemmän. Sitten aloin lukemaan hammashoitajaksi ja työharjoittelussa eräs hammaslääkäri katsoi hammastani, kun kerroin sen olleen kipeän monen vuoden ajan. Rtg-kuvat otettiin, niissä ei todettu mitään ihmeellistä, joten asialle ei tehty mitään. Hän nyki viisurini irti, katsottiin josko se auttaisi asiaan millään tavalla. Tuokaan ei asiaan sitten auttanut, joten menin käymään suuhygienistillä, joka katsoi kuituvalolla hammastani ja totesi ilman röntgeniä, että paikan alle oli tullut uusi reikä, sain ajan hammaslääkärille. Vaikka rtg-kuvassa ei mitään näkynyt, paljastui kuitenkin paikan alta iso reikä ja yksi hampaani juurista oli mennyt kuolioon. Hampaaseeni aloitettiin juurihoito ja sen jälkeen olen vihdoin saanut elää kivutonta elämää! Kärvistelin tuollaisen hampaan kanssa siis vuositolkulla, kun kaikki vakuuttivat, että ei siellä mitään ole! Sinuna suosittelisin vaan menemään uudestaan hammaslääkärille, jos kivut eivät helpota. Saavat avata paikan ja katsoa, onko siellä nyt kuitenkaan kaikki ok. Ja voin sanoa, että juurihoito ei ole mitenkään kivuliasta. Ekalla kerralla hammas puudutetaan ja seuraavilla kerroilla puudutetta ei edes välttämättä enää tarvita, koska ekalla kerralla hampaan juuret putsataan hermoista, joten hammas ei enään tunne sen jälkeen mitään. Tietty on mahdolista, että sinun paikkasi on myös liian korkea ja pieni paikan madallus riittäisi poistamaan ongelman. Mutta älä ihmeessä ala vuositolkulla kipuja kestämään! Kannattaa siis lähteä liikkeelle tuosta paikan madalluksesta ja seuraava askel olisi sitten juurihoito. Hammasta ei mielellään lähdetä poistamaan, jos se ei ole aivan pakollista.
   
 7. hulda84 Vierailija

  hm.. multa otettii röntgenkuvat ennen ku mitää hammasta alettii paikata.. nyt on ollu särkyä (tasasta jomotusta lähinnä,ei siis vihlomista jne)niin kävin lekuril, ja eka ne madalsi alahampaan paikkaa ja myös ylähampaan mut kivut ei lähteny..sit kävin n.pari vk sit uudestaa lekuril ja ne otti kuvat hampaista missä ollu isot reiät eli ylähampaissa,molemmin puolin takimmaiset hampaat. ne sano et paikka menee tosi läheltä hermoa ei kuitenkaa siihen osu..
  noh,tänään kävin uudestaa lekuril ja se sano et siistit paikat on ja kokeili purupaperil et paikat ei korota tms..sano et leukanivelis???tai jtn.vähän väljyyttä mut sano et et varmaa kuitenkaa tarvii purukiskoja..lääkäri sanoi et hän luottaa niihin röntgenkuviin.. ja sano et jos siellä ois toinen reikä alla se kuvasta näkyis. sano et oireiden perusteel ei vielä alotettas juurihoitoo/poistoo.. ku sanoin hänelle et hammas koputusarka nii hän vastasi et jos juuri ois tulehtunu pitäs sen sillä tavalla olla arka et koputat hammasta yhtee,nii sitä ei kärsis tehä yhtää..eli hänen mielestää oireet ei viittaisi juuritulehdukseen..
  nyt ois kesäkuun 6pv aika suuhygienistille ja lääkäri sano et jos siihen mennes yrität viel olla jne..
  hankalaa selittää,joten pahoittelen sekavaa tekstiä
   
 8. Hivveet- Vierailija

  No kysytään tyhmiä; tuntuuko tuo kipu jossain tietyssä asennossa, syömisen jälkeen vai miten se alkaa? Jos se on leukaluussa asti tuntunut, niin voi olla ihan hermokin jollain tavalla ärsytetty paikkauksen takia. Itseltäni otettiin kuvat muutamia vuosia sitten leukaluusta viisaudenhampaan poiston takia, ja lääkäri sanoi silloin, ettei niistä välttämättä näy onko hermo lähellä vai ei. Kävin siis kunnallisella puolella, voi olla että yksityisellä kuvat kertoo enemmän tekniikan vuoksi.
   
 9. hulda84 Vierailija

  hm.. mun mielestä kipu ei tunnu missää tietyssä asennossa jne.
  kipu alkaa sillee yht äkkiä,eka särkee vähän sit lujempaa..
  välil tuntuu sellasta pientä vihlomisen/kiristämisen sekaista tunnetta..
  ei kuitenkaa ärsyynny eityisemmin kuumasta tai viileestä...
   
 10. hulda84 Vierailija

  ihan alussa oli jännää ns.painetta hampaassa kun juoksevan hanan alta vettä joi
   
 11. hulda84 Vierailija

  ollut et esim.hanasta juodessa tulee ns.paineen tunne/kipu hampaaseen?paikattuun siis?
  ja nyt tuntuu et toiselta puolelta myös samassa kohas oleva hammas alkanu vihoitella?oon mietiny myös sitä et voisko esim.paikan reunas olla rakohampaan reunaa vasten siis?,josta pääsee ilmaa ja sit kipeytyy?
   
 12. -cherry Vierailija


  Minulla ainakin ison reiän paikkaaminen (tai lähellä hermoa oleva) muovilla aiheuttaa jumalatonta kipua. On sitten vaihdettu väliaikainen paikka ja laitettu lääkeainetta ja laitettu muovipaikka vasta viikon jälkeen kun hammas on rauhoittunut. Kipu on loppunut siihen paikkaan.
  Toisaalta taas se, että koputtelu ja puruarkuutta on, voi olla että on tulehdus kuitenkin juuressa. Sinuna menisin hammaslääkäriin, ottaa röntgenit että näkee onko kuitenkin nyt tulehdusta tai vaihtaa paikan väliaikaiseen+lääkeaina ja katsoo rauhoittuuko 1-2 viikossa.
  Jos on hammaslääkäripelkoa, niin isommilla hammaslääkäriasemilla on pelkopotilaisiin erikoistuneita hammaslääkäreitä-hinta on sama. Jos paljon pelkäät, niin on mahdollisuus ilokaasuun, tai rauhoittavaan pilleriin tai sedaatioon (kevyt nukutus). Nämä tietysti maksavat. Mutta varaa aika tälläiselle hammaslääkärille, he yleensä kyllä osaavat ottaa pelot huomioon jolloin sinäkin rauhoitut. Ainakin jos ole pääkaupunkiseudulla, voin suositella sinulle muutamaakin hammaslääkäriä!
   
 13. hulda84 Vierailija

  juu kävin tosiaa par vk,sit särkyjen takia ja röntgenkuvat otettii ja niiden mukaa tulehdus ei ois juurissa, vaikka paikat menee tosi läheltä hermoja molemmin puolin.
  ja viimeks ku viime viikol kävin lekuris nii se sano et luottaa röntgen kuvii et ei alkas vielä juurihoitaa/poistaa.. ja hän sano jos tulehdus ois juurissa nii mä en kärsis,nakuttaa hampaitani yhtee,et se tekis jo tosi kipeää.... pelotttaa onko 2poistoo vai juurihoitoo ku toinenki puoli alkanu kipuilla.... ja asun keskisuomen alueella.. kiitos kuitenki et oisit suositellu lekureja
   
 14. ml Vierailija

  Minulla oli sama juttu ja kävin samalla hammaslääkärillä, joka hioi paikkaa matalammaksi. Sanoi että iso muovipaikka joka jää kantamaan kun puree, elää senverran että ärsyttää juurta. En meinannut uskoa että pienellä hiaisulla vaiva paranisi, mutta niin vain kävi. Kannattaisi kokeilla.
   
 15. hulda84 Vierailija

  oliko sul iso reikä??ku mul ollaa jo hiottu tätä paikkaa :/
  nytki särkee pirusti:/
   
 16. cherry- Vierailija


  Ei hammasta ensimmäiseksi aleta poistamaan=) Joka tapauksessa menisin uudestaan hammaslekuriin, voisi kokeilla että ottaa muovipaikan pois, laittaa väliaikaisen paikan tilalle (sinne alle tulee lääkeainetta joka rauhoittaa hampaan) ja katsoo lähteekö kipu pois. Sitten 1-2 vkon päästä muovipaikka takaisin jos kipu on korjaantunut. Yleensä tämä auttaa. Ei tarvi olla tulehdusta, mutta jos iso paikka lähellä hermoja niin muovi voi ärsyttää. Ja onko paikka ok, ettei siihen ota huonosti vastaan vastakkaiset hampaatkaan?
   
 17. hulda84 Vierailija

  kävin siis viime viikol lekuris..
  ja purupaperil katottii et paikka ois hyvin..
  ketuttaa vain ku mitää ei tehä ja kivut jatkuu
   
 18. cherry- Vierailija


  Mene toiselle hammaslääkärille.
   
 19. hulda84 Vierailija

  hmm. itseasias oon käyny nyt vähän ajan sisää 4, eri lekuril..
   
 20. rauhoitti tilanteen Vierailija

  Pulpiitti
  Pulpiitti on hampaan sisällä olevan hermo- ja verisuonikimpun irreversiibeli tulehdus ja yleisin hammassäryn syy. Tulehdus on seurausta termisistä, kemiallisista tai mekaanisista ärsykkeistä tai kariespesäkkeen bakteeri-invaasiosta. Tulehdus johtaa hoitamattomana pulpan gangreenaan. Äkillisen pulpiitin oireita ovat makean, kuuman ja kylmän aiheuttama lyhytaikainen viiltävä kipu. Tulehduksen levitessä kipu muuttuu sykkiväksi jomotukseksi, jota kylmä lievittää päätyen lopulta jatkuvaan kipuun. Tällöin kipu yleensä paikallistuu hyvin ja hammas on puru- ja koputusarka. Pulpiittikipu voi tuntua eri paikassa ja jopa eri leuassa mutta kuitenkin aina samassa kasvonpuoliskossa. Se voi lisäksi säteillä korvaan, poskelle ja ohimonseutuun ja se voi muistuttaa lähes mitä tahansa kasvokipua. Pulpiitin hoito edellyttää aina hammaslääkärin toimenpiteitä eikä ainoastaan antibioottihoitoa.
   
 21. Moikka Vierailija

  Mulla laitettiin lääkepaikka särkevän hampaan päälle ei mitään apua toinen yö meni taas valvoessa ja jumalattomassa kivussa:( taas päivystykseen jossa todettiin pulpiitti hammasytimen tulehdus antibiootit panacod burana 1000mg ja välitön juurihoito ei auttanu edes puudutukset voin sanoo että se hoito sattu niin paljon :/ mutta kipu lakkasi siitä tunti eteenpäin.. Yleensä tulehduksen aikana ei tehdä juurihoitoa sen kivun takia kun puudutus ei vaikuta
   
 22. iiris marialotta Vierailija

  AINA, ku mulla on hammas tullut koputus- ja puruarkaksi, on hammas jouduttu juurihoitamaan.Kipu on ollut välillä todella hirvittäväkin, ihan semmoista hermosärkyä. Joskus on ollut miedompaa kipua.

  Eli mars lääkäriin. Itse juurihoito ei ole sen tympeämpi juttu kuin paikkaaminenkaan.
   

Jaa tämä sivu