Hae Anna.fi-sivustolta

Seeprantalja seinällä!

Viestiketju osiossa 'Sisustus' , käynnistäjänä Sinttuminttu, 05.11.2007.

 1. Sinttuminttu Vierailija

  Katselin myytäviä asuntoja, ja tällainen osui silmiini. Minusta näytti kamalalta, ihan kuin eläin olisi pakotettuna siihen raajat levälleen, häntäkin roikkui vielä perässä. Hirveän hallitseva elementti, asetettu vielä vinoon, ihan kuin eläin epätoivoisesti yrittäisi siinä lähteä lentoon tai jotain.

  Kuinka joku voi tykätä tällaisesta? Vai olenko vain ahdasmielinen, kaavoihin kangistunut takarivin taavi?
   
 2. deisi Vierailija

  Minulla on itselläni porontalja juuri noin vinossa seinällä, muistona koto-Suomesta... Yksi vieras on sanonut, ettei pidä siitä, suurin osa on jättänyt huomioimatta koko yksityiskohdan ja pari on kehunut. Pääasia, että itse tykkään.

  Se, kuinka joku tykkää moisesta, on aika hankala kysymys - miksi meillä on erilainen maku? Enpä tiedä, niin vain on. Minulla on turkisten ja nahan kohdalla sellainen periaate, että nahan ja turkin käyttäminen on hyvä asia, jos eläin on tapettu ruoaksi. En siis missään nimessä pukeutuisi minkkiturkkiin, mutta käytän nahkakenkiä. Porot käsittääkseni syödään, eli sikäli taljani on mielestäni ihan ok. Seeproista en tiedä, onko niitä tapana metsästää ravinnoksi, vai liekö otus murhattu julmasti vain kauniin nahan takia. Kenties joku viisaampi tietäisi?
   
 3. Onhan ne karmeita Vierailija

  eläinten karvat seinillä ja lattialla.pölyävät ja keräävät kuoriaisia.
  kaverini kesämökillä oli porontalja seinällä ja vuosia sitten keväällä otimme sen alas tuulettumaan vietäväksi siinä oli kuolleita kuoriasia, hyi hitto kun mua inhotti.
  Tapahtuman jälkeen minulla olen luullut että niissä kaikissa taljoissa on elukoita.
  Kotiini en ottaisi yhtään täytettyä peuran päätä tai lintua, saati taljaa.Yäk!
   
 4. Twiggy Vierailija

  Meillä on olohuoneessa mattona lehmän talja ja ei siinä ainakaan ole mitään kuoriaisia ;) Eikä se tuoksu miltään, tiputtele karvaa tai ole muutenkaan sen ihmeellisempi kuin tavallinen matto. Seepraa en laittaisi lattialle, mutta epäilen, että nämä "seeprat" ovat usein kyllä värjättyjä lehmän taljoja.

  Minusta talja tuo mukavasti särmää ja pehmeyttä muuten aika moderniin ja vähäeleiseen sisustukseen, mutta makunsa tietty kullakin. Eläimen päätä en laittaisi seinälle, mutta matto on musta vähän sama asia kun nahkakengät. Eli jos menee ruoaksi, niin miksei nahkaa voisi käyttää (siis jos myös syö lihaa).
   
 5. Sinttuminttu Vierailija

  Ei muakaan häiritse se, että käytetään nahkakenkiä ja turkislakkeja, vaikka periaatteessa samasta asiastahan siinä kyse on. Eikä porontaljakaan ole niin huomiotaherättävä, jotenkin se on samaa kastia kuin lampaantalja, joka mulla oli lapsella lämmikkeenä pulkassa. Nää on niin tavallisia kotimaisia juttuja, taljojahan on aina käytetty peitteinä ja lämmikkeinä, ennen vanhaan ihan todelliseen tarpeeseenkin.

  Mutta se seeprannahka siinä seinällä oli niin raa'an näköinen viritys, että mulle tuli mieleen ihan kuin se olisi just nyljetty ja siihen ripustettu, ei vaan jotenkin mitenkään näyttänyt arvokkaalta eikä kivalta, vaikka sitä varmaan tavoiteltiin. Se oli niin selkeästi "tapettu eläin", tätä on kauhean vaikea selittää, mutta ehkä sama asia on niissä täytetyissä hirvenpäissä jne, jotka on kanssa musta kauhean onnettoman näköisiä seinille naulattuina.

  Porontaljan voisin minäkin pitää vaikka sängyllä pehmikkeenä ja lämmikkeenä, se on hyvin hoidettuna oikein kauniskin. Seinäkoristeena en osaa sitä ajatella, mutta makuja on niin monia.
   
 6. Afrikanmatkaaja Vierailija

  On meilläkin häräntalja mattona ja hyvä matto onkin. Etenkin allergiaperheessä.

  Silti seepraa ei voi verrata härkään, poroon tai lampaaseen. Vaikka monet seeprat ovat vain "seeproja" niin aidon tunnistaa juuri siitä hännästä, mitä värjätyssä lehmäntaljassa ei ole. Seeproja on sen verran vähän ja vain suojelupuistoissa että jokainen uusi talja on salametsästyksen tulosta. Vanhat taljat taas ovat muistoja siltä ajalta kun nämä suuret metsästäjät menivät Afrikkaan ja ampuivat ekstaasissa kaikkea liikkuvaa. Sen tuloksena monet eläimet ovat hyvin harvinaisia. Oli seepran talja uusi tai vanha paheksun sitä sillä niin kauan kuin tälläisiä käytetään sisustuselementteinä, niin kauan salametsästäjät "harjottavat ammattiaan".

  Kyseenalaisena pidän myös näitä värjättyjä seeprataljoja. Niillähän vain tavoitellaan jotain hyvin vaikeasti saatavaa. Ja sitten joku snobi keksii, että on hienoa omistaa aito seepratalja...

  Poron talja, tai lehmän tai lampaan, on sivutuote joka syntyy kun eläin tapetaan muuta tarkoitusta varten. Kaksi jälkimmäistä on tietenkin kotieläimiä ja porotkin vain puolivillejä. Poron talja menee ajan kanssa huonoksi ja saattaa todellakin kerätä loisia. Se myös tiputtaa karvan tukuissa vuosia kuivuttuaan. Lampaan taljalle eikä häräntaljalle näin ei käy.
   
 7. SantaCruz Vierailija

  Tulin äsken etelä-afrikasta ja olihan sitä paljo puhetta että tulli kerää uhanalaiset eläimet kuten krokotiilit pois laukusta ja antaa sakot.
  Kun siellä oli niin lähibaarin takapihallakin oli krokotiilifarmi, jossa varmaan tuhat krokotiiliä ja niilinkrokotiili muutenkin on luokiteltu LC (least concern)
  Uskoisin että suunnilleen sama pätee seeproihin, vaikka näin niitä parin viikon aikana vaan parikymmentä.
  Seepranlihaa sai ostaa jopa lentokentältä, eli lienee kasvatettua seepraa ja liha myös syödään.
  Krokotiilinlihaa sai myös syödä lähibaarissa ja kannatan suuresti lähistön pikkutiloilla kasvatettua ruokaa muutenkin :)
  Seeprantaljojahan myydään suomessa reilu tonnilla ja tuskin niitä saisi tänne myytäviksi ilman kohtuu aitoja todistuksia siitä että eivät ole salametsästettyjä.
  Itselläni oli hirvi seinällä, siitä kyllä hieman irtosi karva ja hirvi ei kestäisi lattialla.
  Olkkarissa on lehmä ja makkarissa peura ja hyvin kestävät.

  Ole kaverin koira kylässä (60kg peto), joka jynssäs sitä lehkää 2 vuorokautta.
  En ole ikinä saanut mattoa niin helposti puhtaaksi koirankarvoista.
  Imurilla vaan yli ja brand new :)

  Mielestäni nämä ovat luonnonvaroja jotka on moraalisesti ajateltuna hyvä hyödyntää, niin kauan kun lihakin syödään eikä ole uhanalainen eläin.

  Afrikasta olis saanu ostaa myös lähibaarin synnytyksessä kuolleen leijonan täytettynä, 27k€.
  Oli komea!
  Vaan yks pennuistakin oli jäänyt henkiin, se oli kyllä sulonen.
   

Jaa tämä sivu