Hae Anna.fi-sivustolta

Valmismatka

Viestiketju osiossa 'Yleistä rantalomista' , käynnistäjänä ""Sydän syrjällään"", 24.04.2005.

 1. Voisko joku kertoa onko matkanjärjestäjillä oppaat vastassa kentällä ohjaamassa busseihin, nimenhuuto bussissa, opas mukana lentokenttäkuljetuksen aikana. Entä poislähtiessä, tuleeko opas bussin mukana hakemaan matkalaisia hotellista. Muistan ainakin Aurinkomatkalla näin olleen joskus. Kuulin ettei esim. Tjäreborgin oppaat tee muuta kuin ohjaavat kentällä asiakkaat oikeisiin busseihin, ei nimenhuutoa. Paluumatkalla ei opasta bussissa, ei nimenhuutoa.
   
 2. Sunny Vierailija

  Tjarellahan nuo lentokenttäkuljetukset eivät kuulu pakosti matkan hintaan, ehkä siksi ei ole nimenhuutoakaan. Ainakin Finnmatkoilla Kanarialla opas oli vastassa kentällä ja saattoi pois, ei hätää... Vaikka opas ei joka paikkaan mukaan ehtisikään, kyllä hän varmaan antaa riittävän tarkat ohjeet jotta pärjäätte. :)
   
 3. muut elimet Vierailija

  Ei nyt nimenhuutoa ole, mutta kun tulet kentälle ja näet firman oppaita, kerrot nimesi ja hotellin, ohjaavta oikeaan bussiin. Miksi pitäisi tietää kaikkien nimet?
   
 4. matkalla Vierailija

  Ei Tjären oppaat kysyneet kuin ainoastaan mihin hotelliin menette, bussiin opas tuli kysymään oletteko oikeassa bussissa! Luettelivat hotellin nimet mutta ei esim. meidän hotellin nimeä ja kysyimme johon opas vastasi juu. Matka hotellille ilman opasta, kaupungissa bussiin astui opas ja saatteli asiakkaat hotelliin. Paluumatkalla auto tuli hakemaan, ei opasta, ei ollut kentällä vastassa, voi se olla tottumattomalle vähän outoa.Kyllä ennen oli selkeää kun oppaat nimenhuudolla tarkistivat että kaikki olivat mukana, ja paluumatka kun koitti opas oli bussin mukana hakemassa asiakkaat, mutta näin ei ole ainakaan Tjären matkoilla.Tämä oli rantalomakohteessa. Matkalla saattaa olla ensimmäista kertaa ulkomaanmatkallaan olevia, joten ei se niin valmismatkaa ole, tietääkseni aurinkomatkoilla varmistetaan kaikkien mukaantulo, annetaan bussissa neuvoja meno sekä paluumatkalla.
   
 5. matkalle:lle Vierailija

  No kyllä sitä voi itsekin avata suunsa. Kyllä viime kesänä ainakin opas kysyi hotellin, en muista kysyikö nimeä. Mutta kait jokainen nyt sentään niemnsä muistaa, ainakin menomatkalla, ei kait ne lentokoneessa niin paljoa tarjoile että muisti pettää! Aurinkoisella ja Tjärellä sama käytäntö, tiedän kokemuksesta. Mutta en ole uusvauton enkä eka kertaa reissussa...
   
 6. ex-opas Vierailija

  Nimenhuutoa ei saa Suomen lain mukaan pitää (intimiteettisuojalaki) sillä asiakastietoja ei saa luovuttaa edelleen ilman asiakkaan suostumusta. Jotkut firmat tekevät silti edelleen niin, nimilistat hotellin seinällä jossa sukunimi ja etunimen eka kirjain.
   
 7. Mikko matkaaja Vierailija

  Mitenkä matkatoimistot näillä valmismatkoilla tsekkaavat että kaikki ovat bussissa mukana, ei meidän tekemällä Tjäreborgin matkalla ainakaan mitenkään, ei suoritettu laskutoimitustakaan bussissa.Nimilistaa hotellin seinällä en ole koskaan nähnyt vaikka olen näillä valmisreissuilla jo matkannut 35 vuotta n. pari kertaa vuodessa. Kyllä matkatoimistojen opaspalveluissa on eroja. Silloin ensimmäisillä matkoilla oli tärkeää että oli opastusta. Niin se taitaa vielä nykyäänkin olla, olkoonkin sitten vaikka niitä uus`avuttomia ja kyllähän se kaikille on mukavampaa kun matka jatkuu sujuvasti.
   
 8. Ex-kirjoittaja Vierailija

  Mutta internetin keskustelupalstoilla voi herjata suruitta oikein nimellä kaikkia julkisuuden henkilöitä ja tietysti muita kirjoittajia...eikö sama laki koske kaikkia?
   
 9. Kiitos vastauksistanne, kyselen vielä noilta matkanjärjestäjiltä ja valitsen sitten,oikein hyviä ja mukavia lomamatkoja teille kaikille!
   
 10. Pirjo Vierailija

  Juuri niin, mitään nimenhuutoa ei saa todellakaan pitää, se on lainvastaista. Kenenkään ulkopuolisen ei tarvitse tietää ketä matkalla on. Matkanjärjestäjä ei saa myösköön antaa esim. puhelimitse tietoja kunkin lähdön matkustajista.
  Eiköhän kuulu perusasioihin itse kunkin muistaa sentään oma nimensä matkallakin...
   
 11. what? Vierailija

  Siis millaista pitäisi mainitsemasi ""opastuksen"" olla? Itse en ainkaan tarvi mitään henkilökohtaista opastajaa, valmismatkoillakin on tosi helppo liikkua. Jos ja kun pystyy itse huoelhtimaan itsestään, sen ei luulisi kuuluvan jollekin uusavuttomalla kanssaihmiselle ein nini snetin vertaa. Pyytäkööt apua ne jotka eivät onnistu missään.. kyllä niitä varmasti autetaan.
   
 12. ex-kirjoittajalle Vierailija

  No jos joku herjaa jotain nimeltä tai tuntomerkeillä maniniten, se nyt ei ole sallittua. Siihen täytyy ylläpidon puuttua. Ns. julkkiksilla on intiimisuoja matakampi, nämä netti sivut ovat asia erikseen.
  Mutta jos julkkkis AA lähtee matkoille kenen tahansa järjestäjän ""kyydillä"", ei siitä tule kuuluttaa yhtään missään.
   
 13. kysyn vaan Vierailija

  Mitä valmismatkoja muka on ollut 35 vuotta sitten?
   
 14. vbn Vierailija

  Voi hyvät hyssykät! 35 vuotta sitten ei eletty keskiaikaa, vaan ihmisiä oli viety vaikka miten kauan mm. Kanarialle ja Välimeren kohteisiin. Itsekin kävin Rhodoksella vuonna 1972, ja siellä oli silloin jo suomalaisten perustamia ravintoloitakin.

  Et sitten ole sattunut kuulemaan myöskään Kalevi Keihäsestä, joka aloitti ns. suuren yleisön lennot Kanarialle? Värikäs persoona, mutta ei valitettavasti bisnesmies loppuun saakka.
   
 15. Helmi Vierailija

  Aurinkoinen muistaakseni juhli juuri täyttä neljää pyöreää, joten valmismatkoja on tehty jo pidempään kuin 35 vuotta! Ja entäs nämä legendaariset Keihäsmatkat?

  Noh, aiheeseen. Saatan kuulostaa nyt ärsyttävältä, mutta mitenkään siihen pyrkimättä haluasin peräänkuuluttaa pientä vastuunkantoa omasta matkasta. Kyse on kuitenkin aikuisista ihmisistä. Ymmärrän kielitaidottomuuden ja ensikertalaisuuden yhdistelmän aiheutattamat ongelmat, mutta tässä on kyse niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin olla sovitussa paikassa sovittuun aikaan. Kyllä oppaat jo ilman huoneesta hakemista ja nimilistojen huuteluakin venyvät tilanteisiin, joita on toisinaan vaikea käsittää.

  Olimmepa itsekin valmismatkalla viime talvena. Ja mainittakoon, että en pidä itseäni valtakunnan kokeneimpana matkustajana ja kyllä, olen erinomaisen hyvä hukkaamaan sekä tavarani että välillä myös itseni. Silti se päiväkoti-fiilis, mikä bussissa vallitsi, oli viedä järjen. ""Sovitaan nyt sitten, että jokainen istuu ihan siellä omalla paikallaan. Että jos tulee asiaa, niin ei lähdetä liikkumaan yhtä mihinkään sieltä paikalta, vaan laitetaan sanaa tänne eteenpäin tulemaan"". Ja niin edelleen. Loputtomiin. Parin viikon aikana käytännössä mitään ei (olisi) pitänyt osata itse. Opas oli valmis tekemään kaiken. Mitä ihmettä tähän voisi enää lisätä? Ihan oikeasti??
   
 16. max Vierailija

  Sinua varten vissiin jos hukkaat itsesi ja tavarasi noita oppaita tarvitaan.
   
 17. Helmi Vierailija

  Pointti onkin se, että siinä vaiheessa, kun huomaan 1) olevani hukassa, 2) tavaroideni olevan hukassa, 3) koneen takavalot vilkkuvan lähtöselvitysaulan ikkunassa (tätäkin ON tapahtunut...), en huuda apuun äitiä enkä opasta, vaan etsin ihan itse oman pelastusrenkaani. Kun mokaa, pitää osata myös selvitä.
   
 18. on on Vierailija

  Ja on sitä matkattu ennen keihästä ja seivästä, miten ja kuka, se on toinen juttu...
   
 19. tumpelo pappa Vierailija

  Miksi te matkustatte valmismatkoilla niinkin paljon, tässäkin viestiketjussa on niin omatoimista ja ""tietäväistä"" matkustajaa että..Eikö kannattaisi varata majoituksen ja lennot itse eikä käyttää noita valmismatkojen palveluja jotka näyttävät ärsyttävän suunnattomasti, annetaan tumpeloiden rauhassa matkustella lomalennoilla, ja opastetuilla matkoilla, retkillä ym.
   
 20. AK Vierailija

  En ole Tjäreborgilla matkustanut, mutta Finnmatkoilla ja Aurinkomatkoilla on opas ohjannut bussiin, ollut yleensä mukana bussissa ja jakanut bussissa infopaketin ja siinä samalla on ollut tavallaan nimien tsekkaus, että kaikki ovat mukana. Takaisin lähtiessä opas on ollut bussissa mukana.

  Minusta valmismatkaan liittyy tietty turvallisuus ja oppaan/firman olisi se tunne kyettävä antamaan myös vähemmän matkustelleelle ilman, että kuitenkaan paapoo kuin päiväkotilapsia. Tottuneempi matkaajahan voi valmismatkallakin kulkea omia polkujaan. Turvallisuuden tunteen tuo juuri se, että jos joku ongelma tulee, voi vinkkejä kysyä siltä omalta oppaalta selvällä suomen kielellä.

  Omien kokemusteni mukaan Aurinkomatkoilla on ollut paras opaspalvelu. Sen takia esim. yksin lapsen kanssa matkustaessa mielelläni valitsisin Aurinomatkat.

  Kykenevä ja omatoiminen ihminenkin saattaa haluta helppoa lomaa esim. työstressien keskellä. Esim. perheen roudaaminen omatoimilomalle (siis kaikki itse varattuna) ja huolehtiminen, että kaikki sujuu, käy ihan työstä. Huolimatta kaikista uusista ihanista kokemuksista tarvitsisi melkein vielä lepoloman päälle.
   
 21. isoäiti Vierailija

  AK kirjoitit asiaa,on parasta valita sellainen matkanjärjestäjä jossa homma hoituu juuri kirjoittamallasi tavalla.
   
 22. Mikki Vierailija

  Jokainen on joskus ollut ensikertalainen. Ennen matkaa on huolissaan tuollaisista yksinkertaisista asioista, mutta palattuaan huomaa kuinka helppoa oli kuitenkin pärjätä.
  Kyllä ne oppaat yleensä laskevat matkustajien lukumäärän bussissa tai sitten he tulevat bussiin niin myöhään, että ovat tarkistaneet, että kukaan ei enää odota matkatavaroitaan. Joskus on sattunut, että jonkun tavarat ovat eksyneet jonnekin ja kyllä silloinkin on huolehdittu, että he eivät jää kentälle.
  Onneksi ei enää tarvitse oppaita kuin kysymiseen kentällä, että ""mikä bussi"" ja kertoo hotellin nimen. Sekin on jo vähentymään päin, kun ei ole enää sopivia pikkuhotelleja kohteiden keskustoissa, niin täytyy ottaa vain pelkät lennot ja hommata itse kämppä. Silloinhan eivät myöskään lentokenttäkuljetukset kuulu hintaan, joten enimmäkseen tulee hurautettua taksilla.
  Ennen lähtöpäivää on hyvä kuitenkin tarkistaa oppailta, että lentoaikatauluihin ei ole tullut muutosta ja ilmoittaa, että on lähdössä paluulennolle.
  Sattuu usein, että joku rakastunut tyttö päättääkin olla palaamatta eikä kerro mitään oppaille. Silloin on pakko jättää hänet, kun usein olinpaikkakaan ei ole tiedossa.
  No niin, rönsyili vähän tämä juttu, mutta onneksi ""aloittelijoita"" kuitenkin aina riittää, niin on oppaille työpaikkoja.
   
 23. Kira Vierailija

  Kaikilla suurilla matkanjärjestäjillä on sama käytäntö: Aurinkoinen, Finnmatkat, Tjäre.
  Ja omatoimimatkalle menee tietysti aikuiset ihmiset etupäässä sekä matkustamaan tottuneet vanhemmat lapsineen.
   
 24. ihmettelen Vierailija

  Kiralle, oletko ollut lähiaikoina Tjäreborgin matkoilla, ei ole samanlaista kuin Aurinkomatkoilla joilla oppaat ovat bussissa mukana mennen tullen. Otappa selvää paljonko vuosittain valmismatkoilla reissataan, tuskinpa ""etupäässä"" omatoimimatkoilla rantalomilla matkustetaan niinkuin kirjoitit. Kyllä matkustamaan tottuneet aikuiset ja vanhemmat lapsineen käyttävät hyvin paljon valmismatkoja.Ilmeisesti sinäkin kun tiedät kertoa matkanjärjestäjien käytäntöä.
   
 25. Kira Vierailija

  Viime vuonna olin kaikkien matkanjärjestäjien valmismatkoilla enkä huomannut mitänä eroa. Mutta minulle ei tarvi olla jonkun koko ajan suomen kielellä selostamassa mitä nyt tehdään seuraavski. Siksi en ehkä huomaa jos ei sitä opastajaa ole vieressä.
  Yhdellä matkalla olin matkanjohtajana, matka oli valmismatka sikäli että lento oli Aurinkoisen mutta asuttiin eri hotellissa kuin yksittäiset valmismatkalaiset.
  Oamt matkamme olivat taas yksi Tjären ja yksi Finnmatkojen eikä ollut mirään vaikeuksia missään kohtaa, opas tuli bussiin ja oli siinä koko ajan. Menen ja tullen. Mutat mitä väliä sillä on ketä muita siellä bussissa on, kuljettaja riittää ja se tietää mihin hotelleihin matkustajia on. kai myös hotelliin osaa kirjoittautua ilman kädestä pitäen neuvomista? En ymmärrä mitä nimienrkki ""ihmettelen"" oikein tarkoittaa... ei ilmeisesti ymmärrä kirjoittamaani, mutta se ei ole taas minun ongelmani.
  Edellisellä Tjären matkalla oli joku tauno tiedoton ottanut matkalaukkuni! syytä en tiedä mutta kun huomasin asian riensin oppaiden luo, (katsottiin kenen laukku oli se joka viimeisenä kiersi hihnalla, jo etukäteen tietysti). Laukussa oli myös hotellin nimi ja syöksyttiin bussille jossa mainittuun kylään ja hotelliin menijät olivat. ja siellähän se minun upouusi lilanvärinen samsonite oli! En tiedä koska tauno löysi laukkunsa (oli ihan erivärinenkin!) mutta ei kiinnosta! Tämän kerroin siksi että myös matkustajan neuvokkuudesta ei ole haittaa, olen opetellut jo kauan sitten hoitamaan erilaisia asioita ja teen sen meilelläni.
  Niin eli jos olet niin tottunut matkustamaan, miksi sitten valitat... ja mistä?!
   

Jaa tämä sivu