Hae Anna.fi-sivustolta

70-luku!?

Viestiketju osiossa 'Kodin juhlat' , käynnistäjänä bilehile 70-luvulta, 05.11.2007.

 1. bilehile 70-luvulta Vierailija

  Viikonloppuna on juhlat, joiden teema on 70-luvun discobilettäjä.
  Miten pukeutuisin? En muista mitään muuta 70-luvulta, kuin ne kaamean leveälahkeiset housut...

  Mitä naisilla oli päällään bileissä? Entä hiukset? Meikki? Kengät?

  Kaivelkaa muistilokeroitanne ja auttakaa!!!
   
 2. vm 59 Vierailija


  70-luvun alussa oli ne leveälahkeiset, pillifarkut tuli sitten puolivälissä vuosikymmentä. Eli molempi parempi?

  Alkuvuosina housut oli matalavyöräroiset, leveälahkeiset ja piiiitkät, eli puntit viiletti maata (rikkinäisinä...) ja usein peitti kengän kokonaan, lahkeissa saattoi olla myös "levennys" eli reiusti vaikka eri värisellä kiilalla kapeista lahkeista oli tehty leveät. Housun takataskuun kuuluu ilman muuta leveä varsikampa. Paidaksi kävisi vaikka mummon vanha laamapaita. Niitä värjättiin itse pesukoneessa kirjaviksi. Laitettiin naruilla joistakin kohti kiinni ja sitten väripaljuun. Tuli "hienoja" kirjavia paitoja. Yläosa oli aina kapea ja tiukka.

  Myös midi/maxi villatakit oli muotia, eli puoleen sääreen tai nilkkaan olevat villatakit. Slipoverejakin oli ja tietysti Marimekon pallopaidat oli aivan kuuminta hottia.

  Kengät oli korkeapohjaiset ja -korkoiset (monta senttiä pohjaa) ja pyöreäkärkiset. Tai sitten jalassa oli Hai-saappaat (ehkä nyt ei bileissä) ja housun puntti sitten ehdottomasti takaa saappaassa. Koulussa kyllä oltiin kumisaappaat jalassa koko päivä koko talvi.

  Pitkät hiukset oli usein isoilla paplarikiharoilla auki, keskellä päätä jakaus.
   
 3. 70-luvun puolivälissä oli muoti, jota ei ainakaan vielä ole ns. uusioitu, eli kummallinen paitapusero-neulepusero -yhdistelmä. Paitapusero oli vaalea, hillitysti kuvioitu ja siinä oli pitkät, teräväkärkiset kaulukset. Sen päälle puettiin sitten lyhythihainen neulepusero, joka oli niukkalinjainen ja lyhyt, vyötärömittainen. Siis pitkähihaisen paidan päällä oli lyhythihainen pusero. Tämän asun alaosana oli ehdottomasti suorat, hyvin leveälahkeiset housut. Ja tosiaan ne korokepohjakengät.

  Yhteen aikaan oli myös villakankaisia isoruutuisia puolihameita, viistottuja malliltaan. Ne ulottuivat alle polven, ja niiden kanssa pidettiin saappaita.

  Huulikiilto tuli silloin, meillä kaikilla tytöillä oli taskussa aina huulikiiltoputkilo, ja sitä vedeltiin huuliin vähän väliä.
   
 4. lainaapa leffa Vierailija

  Leffoista löytyy vinkkiä: Saturday Night Fever tai Staying Alive.
   
 5. Qsta Vierailija

  Minihame + strechsaappaat (valkoiset), tiukka paitapusero ja päällä lyhythihainen neulepusero (lyhkäinen ja tiukka) tai maxi villatakki sen paitapuseron kanssa.

  Vaihtoehtona minihameelle ne lantiomalliset pitkikset, joissa lahkeiden alaosa liehui!
   
 6. bufff Vierailija

  Olikos silloin ne kamalat "ketjuvyöt" käytössä? Muistan kun joskus "kaikilla" naisilla piti olla sellainen ketjuvyö, ei mikään punkkarityylivyö vaan sellainen "hieno"?

  Ja käytettiinkö 70-luvulla hilettä ja kimalletta meikissä ja hiuksissa? Saatan muistaa väärinkin..

  Ja nyt tulee hämärä mielikuva sellaisesta maxiliivistäkin.. Siskolla oli johonkin aikaan sellainen ja vieläpä jostain kamalasta kirjavasta "teryleenistä" tehty.
   
 7. Edelliselle..... Vierailija

  Oli hilelttä ja kimalletta meikissä ja hiuksissa.
   
 8. n47 Vierailija


  Juu, oli ketjuvyötkin, muistan itsellänikin olleen sellaisen. Mikrot eli ihan lyhyet shortsit oli myös kuuminta hottia noiden stretch -saappaiden kanssa.

  Katsele Abban vaatteita 70-luvun kuvista. Se oli juuri sitä.

   
 9. Isosiukku Vierailija

  Mutta nuo mikrot ja stretsch-saapaat oli ihan 70-luvun alussa, osin 60-luvun puolella jo. Se 60-luvun söpöliinimuoti vaihtui hyvin pian 70-luvulle tultaessa siihen haisaapas-muotiin, joka käsitti pitkänpitkät, maataviistävät farkut tai suorat housut, kuviolliset niukkalinjaiset paitapuserot, tyköistuvat polveen ulottuvat vyölliset papliinitakit ja alaspäin kammatut hiukset. Tupeeraukset oli aivan out silloin. Väreistä suosittiin ruskeaa, mustaa, vihreää ja beigeä, mutta ehkä eniten juuri tuota ruskeaa. Minusta koko 70-luku oli ruskea vuosikymmen ja kaikki muoti oli jotenkin alaspäin valuvaa. Ruskeat huulipunatkin tulivat silloin.

  Ketjuvyö minulla oli 60-luvulla, sitä pidettiin tunikamallisen puseron tai liivin päällä. Jotenkin en osaa mieltää sitä enää 70-luvulle.

  Kävin 70-luvun puolivälissä kauppaopiston ja erityisen hyvin on jäänyt mieleen tuon ajan muoti-ilmiöt, joita me pikkukaupungin nuoret naiset kiihkeästi jäljittelimme.
   
 10. Aika kummallisia asioita täällä kerrotaan 70-luvun bileisiin, joillan ei ole mitään tekemistä 70-luvun kanssa. Toisaalta 70-luku on 10 vuotta ja siinä ajassa muoti muutui. Itse olen ollut nuori koko 70-luvun ja tarkka silloin muodista, joten muistan melko hyvinkin.

  - 70-luvun alussa oli vielä hippivaikutteita ja sellaista "inkkari" pukeutumista. Hameet olivat lyhyitä, poopaidat ja lyhyet takit olivat muotia. Pojilla oli pitkät hiukset ja tyttöjen hiuset olivat vielä melko "au naturelle". Vuonna 1774 minulla on mikrosortsit ja bleiseri ruudullisesta kankaasta.
  - 70-luvun puolivälissä piti olla farkkujen ja housujen lahkeet olla niin leveät kuin vain pystyi. Vakosametti oli suosittua. Erilaiset lurex yms. kiiltävät paitapuserot tulivat muotiin ja niitä käytettiin mm. slipoverien kanssa. Merkkivaatteita ei ollut - ihan ensimmäiset brandimerkit taisivat olla lagosten krokotiilit, jotka tulivat tennispaitoihin 70-luvun lopussa (Suomeen) ja farkkujen piti olla lannelevikset.
  - Materiaalit olivat usein tekokuitua (tosin Suomessa ei niin paljon kuin muualla esim. USA:ssa) ja pojat käyttivät "miesten paitoja" koulussakin, nykyisinhan kaikilla on jonkinlainen t-paita viritelmä.
  - 70-luvun loppupuolella minäkin kuljin diskoissa, jossa lauloi Boney-M, Donna Summer yms. suuret discohitit. Silloin ei mielestäni ollut erikseen biletysvaatteita vaan mentiin tavallisissa "siisteissä vaatteissa", mutta kiiltävät pinnat eivät haitanneet. Insinööriopiskelijat tunnisti siitä, että monella oli tavallinen ruutupaita ja farkut, kauppatieteilijat pukeutuivat paremmin. Musta tuli muotiin ihan vuosikymmenen lopulla.
  - Muistan, että 1776 hameiden pituus piteni, lisäksi tuli maksi ja midi -muoti
   
 11. ulkoelli2 Uusi jäsen

  liittynyt:
  01.11.2007
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Huvitti kun edellinen kirjoitti 1774 ja 1776..? Varmaankaan tässä ei tarkoitettu 70-lukua 200 vuotta sitten. :)
  Siis 1970-luvulta tulee meikkaamisesta mieleen silmien tumma kajalointi ja paksusti piti olla myös ripsiväriä ala ja yläripsissä. Luomiväreissäkin oli enemmän värejä ainakin diskokäyttöön vihreää ja sinistä. Huulikiilto on silloin uusi asia, mutten muista sen olleen oma suosikkini, vaan käytin tavallista huulipunaa. Niin ja poskipunaa piti laittaa myös, mieluiten kahta eri väriä. Luonnonmukaine meikkaus on mielestäni vasta 90-luvun keksintöä, sitä ennen meikin piti näkyä.
  Hiukset väännettiin kihartimella reunoista ylospäin (lähes poikittainen korkkiruuvi). Ideaa voisi ottaa 70-luvun bileisiin vaikka Abban 1974 Euroviisuvoittoasusta (Waterloo), jossa Angetella oli virkattu päähine ja satiini vaatteet ja housut tungettu korkeavarsisiin saappaisiin.
  Eikös Suomessa näy tai ole näkynyt "That 70's Show" telkkarissa. Siinähän saa ideoita sen aikaiseen pukeutumiseen - tosin Suomessa muoti oli hiukan erilaista kuin Amerikassa. Vielä 70-luvulla Eurooppalainen ja myös suomalainen muoti oli jotenkin jenkkejä edellä - jenkit tulivat aina noin vuoden pari perässä. Suomessa ei kuitenkaan ollut vielä 70-luvulla sellaista varallisuutta kuin nykyisin (tai se oli erittäin harvalla - paljon harvemmalla kuin nykyisin) ja vaatteita oli suht.vähän. Diskossa käytettiin samoja perusvaatteita, mutta yhdisteltiin ehkä hiukan rohkeammin. Myös diskotopit tulivat ensimmäisen kerran muistaakseni muotiin 70-luvun lopulla. Vaatteet olivat sellaisia perusmalleja ja leikkauksia - mitään jippoilua ei vielä ollut, se tuli vasta 80-luvulla. Omista discovaatteistani 70-luvun lopulla muistan pörröisen angoravillaneuleen, jossa oli lyhyet hihat ja o-kaulus, jota käytin viininpunaisten sammareiden kanssa, jossa oli leveät lahkeet. Koruja käytettiin vähän ja muutoinkin asusteissa oli varsin niukka valikoima. Peruskorut - yleensä hopeaa. Muistan myös kopioineeni jotain vaateideoita Marie Osmondilta (joskus 1997?). Tein mm. itse sellaisen asun, jossa oli vaaleansininen polvipitkä hame, hameessa kaksi mustaa samettinauhaa reunassa. Lisäksi asuun kuului samasta, mutta mustasta kankaasta tehty liivi (vähän kuin miehen pukuliivi, mutta kangas oli pehmeää) sekä hameen värinen jersey-paitapusero, jossa oli kiiltoa. Asuun kuului myös kengät (milläs nimellä niitä nykyisin kutsutaan) jossa oli korkkikorotusta ainakin 5 cm + korko, joten sain pituutta ainakin 10 cm lisää (lyhyt kun olen.)
   
 12. Platforms? Vierailija

 13. vm 59 Vierailija


  "Höh, omituisia juttuja" nimimerkki ei kovin muodin perässä ole mennyt....
  minulla oli valkoiset mikroshortsit koulun kevätjuhlissa 1971. Muistan sen oikein hyvin kun olin silloin oppikoulun ekalla. Samettihousut oli myös kyllä muotia.

  Ja katselin valokuvia juuri, että siskollani oli vuonna 1973 kuvassa päällään villatakki, jonka muistan olleen alun alkaen midi mutta tuossa kuvassa se oli jo lyhennetty takapuolen alle (kun mitään vaatteita ei pois heitetty vaikka ne meni muodista, niitä vaan nykykielellä "tuunattiin"). Katsoin myös luokkakuvasta että ainakin 3 tytöllä oli liina kaulassa, sitä muotia en muistanutkaan. Siis sellainen "fritsuliina" tiukasti solmussa kaulan ympäri.

  Tuotemerkkeinä oli Micmac, Levis, Wrangler, Lee..... minulla on vielä tallella Wranglerin farkut jostain 1976-77 vuodelta.

  Housujen lahkeet oli leveät 70-luvun alussa ja vuoslkymmenen puolivälin jälkeen tuli pillifarkut. Ne kiskottiin jalkaan kosteana (kuivana ei olisi menneet) henkaria apuna käyttäen- Maattiin selällään lattialla ja henkarin koukku vetoketjun reikään ja kiskottiin. Muuten olisi ollut sormet verillä. Meillä oli monella jatkuvat mustelmat tuon muodin aikaan lantioluiden päällä kun veri ei kiertänyt...

  Slipoverit oli muotia, samoin kaikki pörröiset neuleet.
   
 14. Luokkakuvista ei ehkä näe parhainta biletysmuotia. Ei 70-luvulla päässyt edes mihinkään paikkoihin kouluikäisenä (alle 18 v.) ellei mennyt jonnekin tanssilavoille.

  Bileisiin pistettiin jotain "klitteriä, angoraa, kuvioitua tms." ja meikkiä käytetiin paljon silmissä. Jossain vaiheessa oli intialaiset puuvillavaatteet, jossa oli lasi/peilipaloja haluttuja, mutta ne eivät olleet (ainakaan itselläni) sellaisia hippimäisiä kuin 60-luvulla. Itse muistelen "tuunanneeni" jotain vanhoja farkkuja bilekäyttöön niiteillä. Hiuksia piipattiin piippisaksilla kiharaan - jotenkin muistelen, että kunnon säkkäräpermanentit tulivat vasta 80-luvulla nuorille muotiin, joten enemmänkin kasvatettiin pitkää suoraa tukkaa.
   
 15. 511 Vierailija

   
 16. 511 Vierailija

   
 17. ei poikkeus Vierailija

  Meillä ja monella muulla oli kyllä tapana käydä väärillä (ei väärennetyillä) papereilla ravintolassa. Minullakin oli kaverin isosiskon passi enkä muistuttanut häntä pätkääkään mutta ei sitä kuvaa ovella katsottu. Muistan olleeni pubissa ja ravintolassa samana iltana kun Abba voitti euroviisut (jäi mieleen) ja olen syntynyt 1958 eli olen ollut 15-vuotias keväällä 1974. Osa meidän ripariporukoista meni suoraan kirkosta kapakkaan.

  Yhteen pubiin oli ikäraja 19, olimme käyneet siellä vuosia kun kaverillani oli synttärit ja hän hehkutti tutuksi käyneelle pokelle, että saa onnitella, täytän tänään 19...
   
 18. mikroshortsit! Vierailija

  Huvitti lukea tuon jonkun kirjoitus niistä mikroshortseista koulun kevätjuhlassa v. 1971. Just tasan näin! Ne valkoiset mikroshortsit tuli juuri silloin muotiin, 1970-71. Himoitsin niitä ihan kauheasti silloin v. 1970, mutta en saanut niitä. Päätin, että seuraavaksi kesäksi hankin valkoiset mikroshortsit ja ne stretch-saapaat, ja niiden lisäksi sitten vielä valkoinen pitkä villatakki. Se oli juuri silloin niin hottia, vaikka sitä sanaa ei käytettykään.

  No just. Seuraavana kesänäpä olinkin jo niin pitkällä raskaana, että mikroshortsit ei tulleet kuuloonkaan. Ja sitä seuraavana, kun olisin taas ollut sutjakassa kunnossa, ne ei enää olleet muotia, ei niitä ollut enää kaupoissakaan.

  Eli niin nopeasti ne muoti-ilmiöt tulee ja menee. Minä lasken noiden mikroshortsien kuitenkin kuuluvan sinne 60-luvun puolelle, sitä muotia ne edustivat, 60-luvullahan minihameet olivat lyhyimmillään, yhtä lyhyitä tapaa vasta nyt. 70-luvulla hameiden helmat alkoivat taas pidetä, ihan vesiraja-minejä pidettiin jo vanhanaikaisina. Pitkikset valtasivat etusijan naisten vaatteissa.

  Tuon hippimuodin tunnistan, sitä oli kyllä jo 60-luvulla. Seitsemänkymmentäluku oli nuorten vasemmistolaisuuspolitiikan aikaa ja sekin näkyi pukeutumisessa. Aktiivisimmilla tytöillä (lähinnä yliopisto-opiskelijoita) oli itse asiassa nyt ajateltuna ihan kamalat pitkät mustat tai harmaat palttoot ja ne iän ikuiset venäläiset kukkahuivit käärittynä päähän tai hartioille. Nuoret tytöt oli kuin vanhoja mummoja!

  Midi- ja maksimuotikaan ei tullut 70-luvulla, vaan nimenomaan jo 60-luvulla vastapainoksi minimuodille. Muodikkain oli sellainen tyttö, jolla oli lyhyen lyhyt minihame, mutta lähes nilkkoihin ulottuva villatakki siinä päällä tai sitten maahan asti ulottuva tyköistuva, vyöllinen talvitakki. Vanhassa lukion luokkakuvassani tämä muoti näkyy oikein selvästi.

  Minusta 60- ja 70-luvuilla muoti oli jotenkin tarkkarajaisempaa kuin sen jälkeen. 80-luvulla vapauduttiin jo enemmän, vaikka tietysti silloinkin oli omia muoti-ilmiöitään. Mutta ne ei olleet enää niin "sitovia," en osaa sitä paremmin valaista. Silloin alettiin hyväksyä jo kaikenlaista, eikä oltu enää niin vaativia muodikkuuden suhteen, tai sanotaanko, että muotia alkoi olla jo melkein mikä vain. Olit ihan muodikas, vaikka päälläsi olisi ollut vain farkut ja teepaita.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti