Hae Anna.fi-sivustolta

Ääniyliherkkyys, misophonia

Viestiketju osiossa 'Klinikalla' , käynnistäjänä Vanilla, 13.08.2011.

 1. tare Vierailija

  Olen 74 ja minulle tuli viime kesänä todella paha ääniyliherkkyys, joka on vähän erilainen kuin
  tällä palstalla olevien kokemukset. Kipu ja reaktiot ovat kylläkin samankaltaisia. Lääkärin mukaan se on alkanut hermokivuista. Tällä hetkellä vain illalla pääsen noin kolmeksi tunniksi "normaalitilaan", kun olen ensin ottanut 20 mg oxynormia, 10 mg sirdaludia ja 1 stillnoct.
  Jos jollakin on tämäntapaisesta kokemusta, kirjoittaisitko?
   
 2. Vaikea elämä Vierailija

  Olen 18-vuotias ja tajusin vasta alle pari vuotta sitten, että reaktioni tiettyihin ääniin on erilainen kuin muilla ihmisillä ja löysin vaivalle nimen. Sen tajuaminen vain pahensi tilannetta.

  Syömisäänet ei ole minulla niinkään se paha, mutta erityisesti hengitysäänet ja vauvan itku (+joskus hikka, yskiminen) aiheuttaa niin suuren reaktion, että olen vahingossa vihanpuuskissani rikkonut tavaroita. Altistuessa rupean myös usein itkemään.

  Suhteeni perheeseeni ja parhaaseen kaveriini kärsii, kun välillä on aivan mahdotonta olla heidän seurassaan ja rupean tiuskimaan.

  Olen aina uskotellut itselleni, etten pidä lapsista ja että en koskaan halua niitä, mutta todellisuudessa en usko koskaan pystyväni hoitamaan sellaista niiden itkemisen takia.
   
 3. Apua Vierailija

  En tie pitäskö itkeä vai nauraa ku luen näitä. Hyvähän se on tietää mikä vaivaa, mutta missä parannuskeino.. Oon ihan pienestä asti kärsiny tästä. Jokaikinen ruokailu perheen kesken on päättynyt siihen, että juoksen omaan huoneeseen raivoomaan ja itkemään koska en vaan tosiaankaan voi sietää toisten syömisääniä. Se on ollu tähän asti aikalailla se ainoo pahin. Toinen on kun kattelen telkkua jonkun kanssa ja toinen alkaa vaikka hieroo jalkojaan yhteen, tää kuulostaa niin idioottimaiselta mutta ai hemmetti kun se on tuskasta. Nyt viime aikoina, lähi päivinä tää on menny ihan uusiin ulottuvuuksiin. Mulla on maailman paras poikaystävä, ei mitään huonoa sanottavaa. Ja tä suhde on ihan finaalissa kiitos mun tän sairauden mikä nyt ikinä onkaan. Poikaystävällä joku tukos nenässä, en enää ees tiedä onko vai voiko oikeesti olla että kuulen sen hengityksen vaan x100, en pysty enää olemaan edes puolta minuuttia samassa huoneessa/autossa kun mulla pimenee melkeen vintti tähän nenän vinkumiseen ja ähkimiseen. Tä on jotain ihan sairasta ja haluun päästä tästä eroon ennen ku kaikki on pilalla :(
   
 4. Tuki Vierailija

 5. Vertaistukea Vierailija

 6.  
 7. Loistavaa, että tästä puhutaan ja että oikeasti on muitakin, joilla on herkistynyt sietokyky. Minulla on ollut jo pian 60 vuotta. Ihan pahin on banaanin "lassutus" Herrajestas melkein voisin "huitaista" niin miestäni kuin kaikkia muitakin, jotka syövät suu auki mussuttaen ja hirveää meteliä pitäen. Olen jopa harkinnut omaa asuntoa, kun syömisasiat kerta kaikkiaan ovat sietämätöntä kuunneltavaa. Näkkäri, lusikan kalistelu puurokulhossa, hörppäily äänekkäästi......Kuuloni on niin hyvä, että melkein kuulen kun ruoho kasvaa. Yöllä kellon tikitys, patterin äänet, hissin äänet. No, mutta en siis ole ainut herkkäkorva, joten kestettävä tämä on kuin ison tytön.
   
 8. veeku Vierailija

  Hei, minulla on ollut misofonia kohta puoli vuotta ja olen miettinyt että onko siihen kunnollista hoitoa ja kauan se kestää? Jos joku teistä tietää niin voisitteko kertoa? ja muutenkin olen niin nuori ja haluaisin viettää kavereiden,perheen ja sukulaisten kanssa aikaa ettei tarvitsisi paikalta lähteä...
   
 9. veeku Vierailija

  Hei, minulla on ollut misofonia kohta puoli vuotta ja olen miettinyt että onko siihen kunnollista hoitoa ja kauan se kestää? Jos joku teistä tietää niin voisitteko kertoa? ja muutenkin olen niin nuori ja haluaisin viettää kavereiden,perheen ja sukulaisten kanssa aikaa ettei tarvitsisi paikalta lähteä...
   
 10. Jesenoleainoa Vierailija

  Ihanaa että on muitakin! Tunnistan itseni kuvauksesta, tiuskin kaikille mässyttäjille monta kertaa ja tekisi mieli potkaista. (Kerran heitin suklaavanukasta parhaan kaverini naaman koska hän tahallaan ärsytti minua syömällä äänekkäästi:rolleyes:)
   
 11. Misophonistiko Vierailija

   
 12. Mosi Vierailija

 13. MOI Vierailija

  Olen 14-vuotias nuori ja ääniherkkyys on tehnyt elämästäni helvettiä. Nukuin samassa huoneessa kahden veljeni kanssa ja en saanut nukuttua melkein koskaan, koska heidän hengityksensä sai minut raivostumaan ja ahdistumaan valtavasti. Nukuin sohvalla noin puoli vuotta. Sitten muutimme uuteen isompaan taloon, mutta sekään ei auttanut. TV:n basso ja matalat äänet saavat minut hulluksi niinkuin myös mässytys ja sipsien tai muiden pikkuruokien syönti. En saa nukuttua ja saan ahdistuskohtauksia. Kerran se meni niin pitkälle, että halusin tappaa itseni tai vahingoittaa itseäni jollain tavalla. Normaalisti ryntään ulos talosta ja lähden vain jonnekin. Ymmärrän, että muiden pitäisi rauhassa saada syödä ja katsoa TV:tä, mutta kukaan ei ota minua tosissaan, eikä näe miten paljon kärsin. Tilannetta ei myöskään helpota se, että äitini valittaa siitä kokoajan, eikä ymmärrä etten voi sille mitään. Olen yrittänyt peittää sitä ääntä esim. kuulokkeilla tai korvatulpilla, mutta se ei auta. En tiedä mitä tehdä.
   
 14. Sofia Vierailija

  Mulla on ollu tämä kyseinen "vaiva" varmaan 20- vuotta, mutta koska tuntuu että se vaan pahenee vanhetessaan niin rupesinpas googlailemaan aiheesta. Onneks löysin muitakin jotka tästä kärsii:D
  En siis kestä mitään syömiseen liittyviä ääniä, tai syömiseen liittyvää tuhinaa. Mun painajainen on lapsi joka syö banaania. Joudun jopa duunipaikan kahvihuoneessa miettimään että kenen vieressä voin istua ja valikoin paikan jossa syödään mun mielestä riittävän hiljaa. Äänet aiheuttaa mulle puistatuksia ja kylmiä väreitä, enkä enää pysty muuhun keskittymään kuin siihen ääneen. Ja tosiaan leffassa käyminen on mulle mahdotonta koska siellä on aina joku mässyttäjä-tuhisija vieressä. Onko tähän mitään apua olemassa?
   
 15. Korva kuulolla Vierailija

  Viheliäinen riesa, kun mässytys vie hermot. Kotona opetettiin, että maiskuttaminen on brutaalia eikä sitä sallittu. Bussissa kamalaa, kun joku mässyttää niin että bussi raikaa. On ruman näköistäkin, kun leuat liikkuvat kuin lehmällä märehtiessä. Entäs töissä, avokonttorissa. Työpöytien ääressä ei saisi syödä, mutta niin sitä kaavitaan posliinilautaselta metallilusikalla puuroa tai muuta lautassyötävää ja viiliä kaavitaan tosi tarkkaan purkista nopeasti lusikkaa pohjalla ja sivuilla raapien, että kaikki talteen vaan. Lähellä istuu yksi, joka maiskuttaa purkkaa koko aika. Välillä puhaltaa palloja, rikkoo ne ja ei kun mässy takaisin suuhun ja sama alusta. Viikosta ja kuukaudesta toiseen. On niin hermostunut olo, että varpaatkin tököttävät jäykkinä. Toivon, että mässyttäjien leuat nyrjähtäisivät välillä sijoiltaan. Kuinka sanoa vieraille, että ethän mässytä.
   
 16. Hilja Vierailija

  Olen ääniyliherkkä, samoin ainakin yksi lapsistani. Ääniä, jotka saavat mut raivon partaalle:
  - metallinen, kimeä, korkea puheääni tai nauru. En pysty tapaamaan yhtä puolison sukulaista hänen puheäänensä takia.
  - jatkuva kröhinä tai yskiminen
  - ruuan mässytys
  - se kun joku kalkuttaa lusikalla lautastaan tosi puhtaaksi
  - karkkipussien rapina, ääni joka lähtee, kun joku etsii täydestä penaalista tiettyä kynää (sai mut hulluuden partaalle, kun olin koulussa), avainnipun kilistely, tuulikello, ylipäätään kaikki terävät tai korkeat turhat äänet
  - liian kovalla soitettu musiikki (en esimerkiksi pysty käymään ilman korvatulppia ja tosi kovaa ärtymystä kuin muutaman tietyn ohjaajan vetämillä ryhmäliikuntatunneilla).
  Olen (tai sitten lapseni) ensimmäisenä laittamassa telkkarin ääntä pienemmälle tai sulkemassa ovea, jos toisesta huoneesta kuuluu melkein mitä tahansa ääntä.
  Kuuloni on hyvä, ei ole tinnitusta, ADHD:ta, mielenterveysongelmia tai mitää muutakaan, joka tuon voisi selittää. Tykkään ekstroverttina olla ihmisten kanssa, mutta heikon äänien sietoni takia mä vietän usein tunteja ihan täydellisessä hiljaisuudessa. Mitä stressaantuneempi olen, sitä enemmän ärsyynnyn äänistä.
   
 17. apua.pliis Vierailija

  Tulee mulle myös kamalia ajatuksia, jos joku syö.
   
 18. vierailija Vierailija

  hei! Minulla samaa ja olen vasta 13. Joskus saatan nukahtaa vaikka sohvalle ja herään jopa hengitys -tai mässäys ääniin. RAIVOSTUTTAVAA! Kerran kävelin mummuni kanssa hänen autolleen ja hengitys oli niin raskas, että tekisi mieli motata takaraivoon. Yleensä alan kuunnella musiikkia kuulokkeista niin ongelma ei haittaa. Äidilläni vielä leuat lonksuu ja mässytys on kova, joten aika monet raivarit oon saanu aikaseks tästäkin asiasta.
   
 19. Miten niin ääniyliherkkyys on sairaus. Minun mielestä ihminen joka mässyttää ja mussuttaa pöydässä ei omaa käytöstapoja. Maiskis maiskis, kyllä vois läheiset sanoa että pitää maiskutukset pois. Ajatelkaa jos kaikki ihmiset maiskuttas, ihan kamalaa kuultavaa ruokalassa
   
 20. vierailija Vierailija

  Siis olen 13 vuotta ja olen huomannut tuon syömis äänien "ahdistuksen" jo noin 4 vuotiaana. Kaverini aina maiskutteli kun oli hyvää ruokaa ja aina tuli kylmät väreet (kaverit ja perhe ovat sanoneet tästä minun ääni jutusta jo pitkään). En myöskään kestä maalipensselin ääntä yhtään jos siinä ei ole tarpeeksi vettä ja joidenkin laisten lyijyjen ääniä yhtään. Kaverini kertoi tästä misophoniasta minulle vain pari päivää sitten ja olen googlannut tätä todella paljon. Tykkään pirtää ja maalata todella paljon joten oikean kynän ja pensselin löytäminen on todella vaikeaa. Lempi aiheeni koulussa on matikka johon käytetään todella paljon lyijyä joten on kestänyt kauan löytää hyvää lyijyä lyijytäytekynään. Myös liitutaulut ovat varmaan pahin asia, koska pelkistä liiduista tulee kylmät väreet ja todella huono olo kun edes pidän semmoista kädessä. Onneksi ylä-asteella on pelkkiä valkotauluja eikä minun koulussa ole yhtäkään liitutaulua. Se on auttanut jo paljon koulunkäyntiä vaikka todella tyhmältä kuulostaakin. Vielä tuosta hengitys jutusta niin että minun mielestä hengityksen ääni on aina ollut rauhoittavaa mutta jos joku hengittää niin lähellä, että tunnen ilmavirran minulle tulee todella todella huono olo esim. illalla en saa välttämättä unta noin 2h jos joku on hengittänyt päälleni vähän aikaisemmin.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti