Äärimmäinen mies ja mykkäkoulu

  • Viestiketjun aloittaja Kiitos taas tästäkin viikonlopusta!
  • Ensimmäinen viesti
en ymmärrä sinua
Sanoit miehesi olevan kolmekymppinen, kerrot olevasi 9 vuotta nuorempi, sinä olet siis 21 vuotias. Siitä huolimatta olet jo ainakin vuoden ollut nykyisen kanssa = eli aloittaessanne olit 19-20 vuotias. Ja tätä ennen sinulla on ehtinyt olla pitkä parisuhde = minulle pitkä parisuhde tarkoittaa, että yhdessä on eletty vuosia.
Muutitko yhteen asumaan jonkun kanssa jo 12-15 vuotiaana?

Eihän tuo sinun nykyinenkään parisuhde terveeltä kuulosta.
Miksi miehellä olisi oikeus käskyttää sinua kuin koiraa pelkästään sen takia kun olet häntä nuorempi?
Sinulla on ilmeisesti aika sairas kuva hyvästä elämästä ja parisuhteesta.

Kasvaisit ensin itsenäiseksi ihmiseksi, hankkisit ystäviä, oman elämän, hoitaisit itsesi kuntoon ja vasta sen jälkeen aloittaisit seurustelusuhteen jonkun tervepäisen ihmisen kanssa. Meinaan jo tänne kirjoittamasi tiedon perustella nykyinen miehesi ei ole mikään hyvä mies.
 
Täällä myös
Sanoit miehesi olevan kolmekymppinen, kerrot olevasi 9 vuotta nuorempi, sinä olet siis 21 vuotias. Siitä huolimatta olet jo ainakin vuoden ollut nykyisen kanssa = eli aloittaessanne olit 19-20 vuotias. Ja tätä ennen sinulla on ehtinyt olla pitkä parisuhde = minulle pitkä parisuhde tarkoittaa, että yhdessä on eletty vuosia.
Muutitko yhteen asumaan jonkun kanssa jo 12-15 vuotiaana?

Kasvaisit ensin itsenäiseksi ihmiseksi, hankkisit ystäviä, oman elämän, hoitaisit itsesi kuntoon ja vasta sen jälkeen aloittaisit seurustelusuhteen jonkun tervepäisen ihmisen kanssa. Meinaan jo tänne kirjoittamasi tiedon perustella nykyinen miehesi ei ole mikään hyvä mies.
Aikaisempi parisuhteeni kesti 3 vuotta, ja kyllä, se oli minulle ikääni suhteutettuna pitkä parisuhde. Kymmenen vuoden päästä 3 vuotta ei ehkä enää ole minusta pitkä suhde mutta parikymppisen elämässä se on.

Ja mitä itsenäisyyteen ja ystäviin tulee. Olen jo muutaman vuoden elänyt omillani kaukana vanhemmistani ja hoitanut omat laskuni, käynyt työssä, opiskellut. Ystäväpiirini on laaja ja minulle tärkeä.

Vaikka herkkä olenkin niin se ei tarkoita etten olisi "hoitanut itseäni kuntoon". Aina parisuhteet eivät ole niin mustavalkoisia, että kun tulee ensimmäiset vastoinkäymiset niin pystyy päättämään, että nyt minä jätän tämän.
 
Viimeksi muokattu:
Pariterapeutti
Vaikenetko parisuhteessa? – 5 vinkkiä parisuhteen parantamiseksi

Puhutko tarpeeksi kumppanisi kanssa? Monessa suomalaiskodissa mökötetään riidan tai vaikeuksien sattuessa hiljaa – onhan meillä pitkä tunteiden vaientamisen kulttuuri. Lue Väestöliiton ja psykoterapeutin vinkit vaikenemisen kulttuurin purkamiseksi ja parisuhteesi pelastamiseksi.

Jos jo lapsena oppii siihen, ettei vaikeita tunteita saa jakaa, taitoa ei osaa aikuisenakaan. Tästä juontaa juurensa monen avioliiton vaikeneva arki ja se, ettei tunteita osata käsitellä.

Jatkuva vaikeneminen voi olla yksi lähestyvän eron merkeistä parisuhteessa. Toiselta osapuolelta ei ehkä haluta ottaa vastaan enää mitään asioita. Vaikenija rakentaa suojamuurin ympärilleen, eikä toisella ole tulemista hänen reviirilleen. Vaikenemisen noidankehän voi kuitenkin purkaa.

1. Tiedosta, onko vaikeneminen ongelma
Ensiaskel vaikenemisen kulttuurista pääsemiseen on asian tiedostaminen. Jos on lapsena tottunut siihen, että etenkin hankalista asioista vaietaan, sitä voi pitää täysin normaalina tilanteena. Parisuhteen toinen osapuoli ei kuitenkaan yleensä koe tilannetta niin, vaan hän turhautuu. Parisuhteessa kannattaa keskustella siitä, millaiseen puhekulttuuriin toinen on tottunut. Elämäntilanne vaikuttaa myös paljon: vastarakastuneet puhuvat yleensä paljon toisilleen, mutta vuosien ja vuosikymmenten mittaan puhe voi vähentyä koti- ja työvelvoitteiden puristuksissa, ja se on aivan luonnollista.

2. Tunnista, mitä vaikenemisen taustalla on
Ankaran kasvatuksen saaneilla on taipumusta tunteiden vaientamiseen. Jos kukaan ei ole ottanut sinun tunteitasi vastaan lapsuudessasi, aikuisena voi olla vaikea luottaa siihen, että joku kuuntelisi ja hyväksyisi ― saati vielä rakastaisi tunteenpurkauksen jälkeen.

Tunteiden vaientamisessa on isoja ikäryhmittäisiä eroja: vanhimmat sukupolvet vaikenevat eniten tunteistaan. Kenellekään ei ole hyväksi jatkuva tunteiden tukahduttaminen.

3. Tunnista omat tunteesi
Ennen kuin tunteistaan voi puhua, ne täytyy tunnistaa. Tunteiden tunnistamisen jälkeen ne pitäisi vielä osata sanoittaakin, ja se voi joskus olla vaikeaa. Vihan ja häpeän tunteistakin pitäisi voida puhua parisuhteessa, tosin olennaista on, miten niistä puhuu. Kun kielteisistä tunteistaan puhuu, niiden voima ei usein tunnukaan enää niin lannistavalta.

Vaikka tunteistaan ei puhuisi, toinen yleensä aistii ne sanattoman viestinnän kautta. Tunteilla on myös taipumus ”tarttua”.

4. Uskalla jakaa tunteet
Hyvien ja vaikeiden tunteiden jakaminen lähentää parisuhteessa, jatkuva vaikeneminen tunteista voi puolestaan johtaa eroon. Jos tunteistaan ei kerro, ei voi myöskään olettaa toisen ymmärtävän, miksi käyttäytyy tietyllä tavalla. Omista tunteistaan puhuminen rehellisesti on reilua toista osapuolta kohtaan.

5. Muista, että vaikeneminen voi liittyä persoonaan
Stereotyyppinen kuva parisuhteesta on vaikeneva mies ja puhelias nainen, mutta asetelma voi olla toisinkin päin. Hiljaisuus voi myös kuulua luonteeseen. Keskustelun ja hiljaisuuden määrässä olisi hyvä saavuttaa molempia tyydyttävä kompromissi. Kuuntelemisen taitokin on mitä tärkein.

Puhumattomuus voi liittyä myös vaikka siihen, että toista halutaan säästää työhuolilta. Silloin olisi hyvä kertoa toiselle selvyyden vuoksi, että hiljaisuus ei liity häneen, vaan esimerkiksi työstressiin.

https://anna.fi/suhteet/parisuhteessa/vaikenetko-parisuhteessa-5-vinkkia-parisuhteen-parantamiseksi
 
vierailija
Te, jotka olette aloittaneet tai aloittamassa uutta suhdetta, tarkistakaa onko ihastuksellanne mitään harrastusta työn lisäksi. Jos ei ole, niin tulevaisuudessa eläkkeelle jääminen tulee olemaan piinallista.

Kun työ, varsinkin sellainen työ, jossa on saanut päivittäin jutella asiakkaiden kanssa, loppuu, niin alkaa puolison kontrollointi. Ja puolison harrastusten pois kiukuttelu. Yksi kerrallaan, mitään ei saisi enää olla. Koska niitä ei enää miehen näkökulmasta katsottuna tarvita. Niillä ei tarvitse enää kehuskella kenellekään, joten ovat siis turhia.

En saa olla kiinnostunut mistään, ellei siitä ole hyötyä hänelle. Minusta on kuitenkin mielenkiintoista tietää maailman asioista. Vaikka siitä ei suoranaista hyötyä olisikaan.

Olen ehdottanut hänellekin harrastuksia, mutta vastaus on aina sama. Ei kiinnosta! Mikään ei kiinnosta, paitsi se mykkäkoulu.

Mykkäkoulu saattaa alkaa milloin vain. Kun aamulla heräsin, istui hän jo mököttämässä. Nukkumaan mennessä en vielä arvannut tätä. Mietinkin, että olenkohan unissani suututtanut hänet jotenkin. Muiden ihmisten edessä hän on mitä parhain seuramies. Mökötys katkeaa, kun tapaamme esimerkiksi kaupassa jonkun tutun. Mutta se jatkuu heti, kun selkä kääntyy.
 

Yhteistyössä