Hae Anna.fi-sivustolta

Ahvenanmaalla ei saa puhua suomea

Viestiketju osiossa 'Yleistä keskustelua' , käynnistäjänä vierailija, 21.09.2019.

 1. vierailija Vierailija

  Ei riitä että Ahvenanmaa on yksikielinen ruotsinkielinen. Sen lisäksi Ahvenanmaa on rasistinen jossa suomen kieli on kielletty vaikka siellä asuu 5% suomenkielisiä.
  Maa jossa suomen kieli on kielletty ei voi olla kaksikielinen. Suomen kieli on kielletty että ruotsin kieli säilyisi, mutta se osoittaa että Suomi ei ole kaksikielinen vaan yksikielinen maa jossa on ruotsinkielinen vähemmistö.
  Ahvenanmaalla toimineen suomenkielisen poliisipäällikön yhteydenotot mantereelle suomenkielisten kollegojen kanssa, olisi pitänyt käydä ruotsiksi. Hänen katsottiin toimineen väärin puhuessaan puhelimessa suomea suomenkieliselle poliisille tai virkamiehelle tms.
  Suomenkielisen poliisin Ahvenanmaalla pitää käyttää tulkkia jos hän asioi Suomen poliisin kanssa mantereella.
  Jos sama poliisi puhuu englantilaisen poliisin kanssa hän saa puhua englantia ilman tulkkia.
  Et voi koskaan aliarvioida ruotsinkielisten tahojen vihaa suomen kieltä kohtaan. Voit myös itse arvioida vaikuttaako heidän asenteensa kielen lisäksi suomenkielisiin ihmisiin.
  Jos ruotsinkieliset tahot vihaavat jotain kieltä noin paljon niin miten paljon he voivat vihata saman kielen puhujia ihmisinä?
  Ruotsinkieliset hyväksyvät suomalaiset vain jos nöyristelemme ja toimimme heidän kielellään.
  Vuonna 1809 tapahtunut onnellinen tapahtuma jossa Ruotsi menetti Suomen on ruotsalainen tragedia josta ruotsinkielinen maailma ei ole vieläkään päässyt yli.
  uutinen täällä
  http://vastranyland.fi/opinion/ledare/2013-04-05/435691/finskan-forbjuden
  Ahvenanmaalla vaali-info seitsemällä kielellä, mutta ei suomeksi, vaikka suomenkieliset ovat suurin vähemmistö Ahvenanmaalla.
  Englanti, eesti, thai, romania, venäjä, ja latvian kieli ovat sallittuja mutta suomen kieli on vainottu kieli Ahvenanmaalla.
  http://hbl.fi/nyheter/2015-10-01/772647/alandsk-valinfo-pa-sju-sprak-men-inte-finska
  Ahvenanmaan suomenkieliset vaikenevat
  http://gamla.hbl.fi/nyheter/2014-01-17/555701/ahvenanmaan-suomenkieliset-vaikenevat
  Pietarsaaren suomenkieliset ovat toisen luokan kansalaisia
  http://m.iltalehti.fi/uutiset/201703272200092455_uu.shtml
   
 2. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  6 121
  Saadut tykkäykset:
  299
  Kieli on kuin etnisyys, siistä kiistellään ja naristaan ja kritisoidaan ja syrjitään ja vaikka mitä.
  Tuli mieleen maahanmuutto ja intergaatio kun luin avauksen :)
  Kaikkein parhainta olisi jos olisi vain yksi kieli ja yksi etnisyys ;)
  Mutta kun niin ei ole.
  Byrågratia on kenkkua, erittäin kenkkua.
  Avaus oli hienosti kirjoitettu ja hyvin perusteltu linkkien kanssa, sanon vaikka Ruotsissa asuva olenkin.
  -
   
 3. vierailija Vierailija

  Suomenkielisten asema kotimaassaan, mm. Ahvenanmaalla on syrjitty. Lastentarhassa Ahvenanmaalla oli laulettu säännöllisesti puoli tuntia viikossa suomalaisia lastenlauluja, koska osa lapsista oli suomenkielisiä. Paikallinen Landsting (paikallinen kansanedustuslaitos) nimenomaisesti teki päätöksen jolla se kiellettiin. Lasten identiteettiin kajottiin kun kiellettiin suomenkielisten laulujen laulaminen.

  Ahvenanmaalle ei voi perustaa edes yksityistä suomenkielistä koulua puhumattakaan että annettaisiin äidinkielen opetusta suomenkielellä. Ahvenanmalla annetaan suomen kielen opetusta aina vieraana kielenä, myös suomenkielisille lapsille!

  Ahvenanmaalla ei saa omistaa edes asuntoa jos ei osaa ruotsia. Sairaanhoitajat Maarianhaminan sairaalassa ei saa puhua suomea edes kahvipöytäkeskusteluissa kahvitunnilla.

  Suomalainen ei voi ostaa asuntoa, taloa tai perustaa yritystä jos ei osaa ruotsia. Venäjällä suomalainen saa ostaa talon, asunnon tai perustaa yrityksen vaikka ei osaa venäjää.

  Suomi on ruotsinkieliselle ruotsin kielellä yksikielinen, koska hän voi toimia koko maassa yksikielisesti ruotsin kielellä. Suomenkielisen on oltava kaksikielinen ja osattava ruotsia Ahvenanmaalla voidakseen toimia koko maassa. Suomenkielisten velvollisuus on opiskella ruotsia ei osata ruotsia. Oikeuksia ei ole.

  Hävetkää suomalaiset heikkoja johtajianne ja itseänne. Suomalaiset ovat heikkoja ja Suomi on rasistinen maa.
   
 4. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 656
  Saadut tykkäykset:
  3
  Sinänsä ei ole ihme, että ahvenanmaalaiset ovat huolissaan ruotsin kielen kohtalosta, sillä heillä on pieni kulttuurinen ja omaperäinen väestö ylläpidettävänään. Riikinruotsia eivät puhu, vaan omaa murrettaan. Jopa Suomi on yhteisönä pieni, joten sen on varjeltava kieltään samalla tavoin kuin Ahvenanmaan. Perheillä on iso vastuu siitä, että kaikki puhuvat lapsilleen äidinkieltään, joten isä voi puhua ruotsia ja äiti suomea, jos ovat kielellisesti poikkinaineita.

  Norrbottenissa on paljon suomalaisia, jotka käyvät koulunsa ruotsiksi. Arkikielenään käyttävät meänkieltä, missä ruotsalaiset sanat on ikään kuin suomennettu. Ruohonleikkurista tulee grääsliippari ja pururadasta slinga, joka kierretään talvisin hiihtäen. Joutuivat aikoinaan koulussa puhumaan välitunneilla ruotsia rangaistuksen uhalla, mutta säilyttivät silti kielelliset juurensa, joten kulttuurisen perinteen kitkeminen on vaikeata pakkokeinoin.

  Suomalaiset arvostavat omaa kieltänsä jopa ruotsalaisia enemmän, vaikkeivat pidä kulttuurisia juuriaan muutoin ensiluokkaisina. On lyhyt aika siitä, kun kyettiin nousemaan hyvinvointiin, koska siihen päästiin vasta presidentti Urho Kekkosen aikana. Nyt aika on taas ankeutunut, koska suomalaiset alkoivat äänestää siten, ettei koko maan etu enää toteudu. Rahat isketään rautaan, kun hiillostajat hihkuvat peloissaan, vaikkei maata uhkaa mikään muu kuin oman väestön turhautuneisuus ja liikalihavuus. Tietysti suomen kielen halveksunta on osallinen kaikkeen, sillä missään muualla yritysten nimiä ei ole muutettu ulkomaiseksi samalla tavoin kuin Suomessa.
   
  Last edited: 24.09.2019
 5. vierailija Vierailija

  Ja mikähän kieli ja etnisyys se olisi?

  Pitäisikö olla myös vain yksi uskonto, musiikkimaku, hiusten väri ja pizzan täyte? Ettei vain kiisteltäisi.
   
 6. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  6 121
  Saadut tykkäykset:
  299
  Se riittäisi jos kaikki tuntisi itsensä maailmankansalaisiksi ja eläisivät sovussa keskenään pallollamme :)'Mitään väliä mihin uskoo, kunhan osaisivat vain elää sovussa.
  -
   
 7. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  6 121
  Saadut tykkäykset:
  299
  Min'ä vierailen silloin tällöin Ahvenanmaalla ja puhun joskus suomea siellä ja kukaan ole kieltänyt.
  En oikein usko tuohon että siellä ei saisi puhua suomea. Se taitaa olla vain, mmmm sellaista pientä narinaa mitä eräät suomalaiset pitää ;)
  -
   
 8. vierailija Vierailija

  Katso tuosta äläkä valehtele:

  http://vastranyland.fi/opinion/ledare/2013-04-05/435691/finskan-forbjuden
  Ahvenanmaalla vaali-info seitsemällä kielellä, mutta ei suomeksi, vaikka suomenkieliset ovat suurin vähemmistö Ahvenanmaalla.
  Englanti, eesti, thai, romania, venäjä, ja latvian kieli ovat sallittuja mutta suomen kieli on vainottu kieli Ahvenanmaalla.
  http://hbl.fi/nyheter/2015-10-01/772647/alandsk-valinfo-pa-sju-sprak-men-inte-finska
  Ahvenanmaan suomenkieliset vaikenevat
  http://gamla.hbl.fi/nyheter/2014-01-17/555701/ahvenanmaan-suomenkieliset-vaikenevat
   
 9. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  6 121
  Saadut tykkäykset:
  299
  Tuo ei estä sinua puhumasta suomea. Kukaan ei kiellä sinua puhumasta suomea Ahvenanmaalla. Olen puhunut siellä suomea ja kukaan ei ole kieltänyt tai reagoinut siihen negatiivisesti.
  Koska Ahvenanmaa on ruotsin kielinen kuten on Ruotsikin, se on aina oletettavaa että ihminen opettelee maan kielen jotta tulee toimeen siellä.
  Tällä en puolusta Ahvenanmaata ja sen politiikkaa. Sanon vain että on tärkeää opetella sen maan kieli minne on mennyt asumaan. Työ ja kieli on se jonka avulla ihminen intergoituu yhteiskuntaan.
  -
   
 10. vierailija Vierailija

  Ei tuo mitenkään perustele syrjinnän hyväksymistä suomalaisia kohtaan.
   
 11. vierailija Vierailija

  Ahvenanmaalla on aina ollut suomenkielinen vähemmistö ja muinaisina aikoina se on ollut suomenkielinen. Puheesi siitä että pitää opiskella paikallinen kieli on silkkaa pas..kaa. Ei englantilaiset mitään paikallisia kieliä yleensä opiskele esim. työkomennuksen aikana.
   
 12. vierailija Vierailija

  Enabuske kirjoitti ihan oikein Ahvenmaalaisista, noista riippakivistä Suomesta joita he sanoo Emämaaksi ja tekevät kaiken oman mielensä mukaan, kuten nytkin, nostavat täyden sopeutumiseläkkeen... sillä lailla.....
   
 13. vierailija Vierailija

  Ei tuo rasismia laillista.
   
 14. vierailija Vierailija

  Kyllä kielletään. Maarianhaminan sairaalan kahviossa ei saa hoitajat puhua suomea edes kahvitunnilla keskenään. Näin on natsit Ahvenanmaalla.
   
 15. vierailija Vierailija

  Ahvenanmaa kuuluu Suomeen ja täällä on suomi paikallinen kieli. Miksi ei suomen kieli kelpaa, mutta pakkoruotsi pitää olla kaikille Suomessa.
   
 16. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  6 121
  Saadut tykkäykset:
  299
  Tiedätkö miksi usein kielletään työpaikoilla puhumasta vieraita kieliä?
  Siksi koska monessa työpaikassa syntyy riitaa etenkin naisten keskuudessa kun puhutaan omia kieliä samassa huoneessa ja jopa samassa kahvipöydässä.
  Sellainen aiheuttaa usein riitaa ja epäsopua. On monia jotka luulee että heistä puhutaan.
  Kaikkien hyvinvoinnille on parasta yrittää keskustella samalla kielellä.
  Minäkin muistan parissa työpaikassa ollessani Ruotsissa, ihmiset riiteli siellä kielistä kun luulivat että juorisivat ja oli siellä jokunen suomalainenkin jotka tykkäsi erittän huonoa kun eräät puhui keskenään arabiaa kahvipäydässä, eivät pitäneet siitä.
  Toistensa ymmärtäminen toistensa läheisyydessä on hyvin tärkeää ja mikä on se joka lähentää ihmistäKommunisointi tietenkin.
  Jos puhuu vain omaa kieltään jonkun kanssa, ei ole mukana yhteisössä, syrjäytyy ja sellainen johtaa usein riitelyyb.
  Työpaikoilla myös usein keskustellaan uskonnoista ja aina jotkut loukkaantuu, muistan kun kerran pomo sanoi että kahvipöydässä ei sitten enää puhuta auskonnoista :)
  -
   
 17. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  6 121
  Saadut tykkäykset:
  299
  Tuohon minulla ei ole vastausta.
  Minun mielipide on että puhutaan sitä kieltä mitä mitä ympäristö puhuu, jotta ei tunne itseään ulkopuolöiseksi tai että muut ei tunne itseään ulkopuoliseksi.
  Jos ei osaa kieltä, niin se on tietenkin eri asia avallaan.
  Ei kannata akiistellä kielistä, parasyta on jos sopeutuu ympäristön kieleen kun kerran sinne on mennyt.
  Kieli yhdistää ihmeellisen hyvin ihmisiä, ei tunne oloaan vieraaksi jos keskittyyn kieleen eikä vain ajattele ettöä omaa kieltä haluan vain puhua ;)
  -
   
 18. vierailija Vierailija

  Ihan turhia länkytät. Et ollenkaan ymmärrä että suomalaisten oikeutta omaan kieleen ja ilmaisemiseen rajoitetaan. Se ei ole mitään kiistellä, koska sen oikeuden rajoittaminen ei oikeuta edes luisteluun, vaan se on yksioikoisesti kiellettyä.
   
 19. vierailija Vierailija

  Suomen kielen kielto on tosi asia ja lehdissä on siitä kirjoitettu. Mitä sinä oikein yrität kyseenalaistaa. Oletko jokin suuri auktoriteetti jonka tehtävänä on sensuroida faktoja täällä.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti