Hae Anna.fi-sivustolta

Alaskan vuodenajat murroksessa

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä Kompiainen., 08.06.2019.

 1. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 657
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ilmastomuutos ei ole Alaskan asukkaille teoriaa, vaan he elävät sen ohessa jo nyt arkeaan. USA:n presidentti Donald Trump päätti luopua Pariisin ilmastosopimuksesta, vaikka yhden osavaltion lukemat osoittavat selkeästi ilmastomuutoksen olemassaolon. Alaskassa on tuhansia jäätikköjä, jotka menettävät yhteensä 75 miljardia tonnia jäätä vuosittain. Lumisateet tulevat syksyisin myöhemmin ja sulavat aiemmin kuin ennen.

  Avoin merivesi varastoi aurinkolämpöä toisin kuin jää, joka heijastaa sitä takaisin. Vuoden 2019 alku on ollut poikkeuksellisen lämmin, mikä vaikeutti paikallisten kykyä ennakoida sääoloja samoin kuin aiemmin. Moottorikelkalla ei rohjeta enää ajaa jäällä ilman pelastusliivejä, koska viisi ihmistä on jo hukkunut ohuiden jääolojen vuoksi. Jäätiet ovat elinehto alaskalaisille, jotka käyttävät niitä samoin kuin muut maanteitä.

  Aiheen antoi:

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/i-alaska-ar-det-nya-klimatet-redan-vardag/


  (Trump pohtinee siten, että Alaskan rikkaudet on löydettävissä entistä helpommin, kun jääpeite sulaa. Venäläiset myivät aikoinaan Alaskan rahapulassaan USA:lle, joka on jo nyt hyötynyt osavaltiosta monin verroin enemmän kuin maksoi siitä.)
   
 2. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 657
  Saadut tykkäykset:
  3
  Alaskan ensimmäisen luterilaisen saarnan piti Suomen kansakoulun perustaja, pappi Uno Cygnaeus, joten suomalaisilla on historialliset siteen alueelle. Suomalaisista osa halusi venäläistyä ja siirtyi kannattamaan ortodokseja, mikä aiheutti ristiriitoja, koska jotkut pyrkivät halventamaan muiden uskoa. Jos haluaa tietää hieman enemmän, kannattaa lukea Wikipedian tiedot aiheesta.

  Taloudellisesti ollut erinomainen sijoitus Yhdysvalloille, sillä kultaryntäys tuki maan taloutta jo aikoinaan, minkä lisäksi osavaltiossa on öljyä, maakaasua ja arvometalleja. Ja nyt jäätiköiden sulaessa, paljastuu rikkauksia taatusti enemmän kuin osataan edes kuvitella.


  https://fi.wikipedia.org/wiki/Alaska
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti