Hae Anna.fi-sivustolta

Allergia ja siivoaminen

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä tukkoinen, 21.02.2006.

 1. tukkoinen Vierailija

  Hei!
  Kertokaa, huonepölyallergiset, miten selviätte siivouksista (mattojen puistelu, imurointi...) ym. pölyttelyistä ehjin nahoin.
  Itselläni on todella voimakas mm. huonepölyallergia ja siivoaminen (vaikka mies avustaakin), on yhtä tuskaa. Monta päivää joka paikka tukossa, silmät turvoksissa jne. Allergialääkettä (+astmapiippu) on käytettävä, mutteivat nekään ihmeitä tee.

  Meillä oli vuoden verran siivooja, mutta hän muutti toiselle paikkakunnalla, emmekä (kohtuuhintaista) uutta henkilöä ole löytäneet.
  (Siivousfirmojen hinnat alk. 22 euroo tunti, on mielestäni aika kova hinta, kun siivottavana on ok-talo ja joka viikkohan on siivottava.)
  ?
   
 2. Laura Vierailija

  Jos sinulla on todella noin paha allergia, eikö kannattaisi harkita jotain helppohoitoisempia tekstiileitä? On sellaisia mattoja jotka eivät juuri pölyä kerää..
   
 3. Sama Vierailija

  tuli minullekin mieleen. Tekstiilit mahdollisiman vähiin kodista, ja muutenkin sisustuksesta voisi karsia kaikkea mikä kerää pölyä ja vaikeuttaa siivoamista. Täytyykö ne kirjahyllyt sun muut pöydänpäälliset olla täynnä kaiken maailman koriste-esineitä ja purnukoita?
   
 4. tukkoinen Vierailija

  Sehän tässä vähän hullua onkin, kun tämä allergia on pahentunut näin vanhemmiten.
  Sohvakalustomme on kyllä materiaalia, joka pölyää, mutta kun ne ei oo niin halpoja ostoksia, eikä tyhmyyksissämme tajuttu hankkia toisenlaista (mies ei halua nahkaista missään nimessä).

  Ja toinen juttu vielä sekin, että olen kirjahullu ja kodissamme on montakin kirjahyllyä (avo)pullollaa kirjoja, eikä kyllä ainuttakaan koriste-esinettä niissä hyllyissä. Kyllä niitä kirjoja imuroidaan, mutta tiedätte varmaan, et ne kerää pölyä.
  ...mutkun tuo kirjallisuus on mun harrastus.
  ...kun oliskin rahaa pistää uusiks koko talon kalustus:(
   
 5. Lenne Vierailija

  Allergiasi pahenee vaan mitä tarkempaa siivoat. Luin juuri tutkimuksesta, jossa esim. maatilan lapset kärsivät vähiten allergioista. Tottuneet eläinpölyyn ja epäsiisteyteen. Kohta et kestä mitään, jos et totuttele. Luulosairautta sanoi esim. mielenterveysseuran puh.johtaja Pirkko Lahti ovat useimmat allergiat ja astmat.
   
 6. tukkoinen Vierailija

  Tuohon Pirkko Lahden toteamukseen en kyllä yhtyisi. On kuitenkin tuota ikää jo melkein 50, joten on tässä ehtinyt jo oppia, mikä on luulottelua ja mikä todellisuutta.
  Astma on todettu 15 vuotta sitten ja siihen on hyvä lääkitys. Nämä vaivat kun näyttävät minun tapauksessani vain pahenevan kun ikää tulee lisää. Mietin vain konsteja, millä edesauttaa vaivoja. Suvussamme on muutenkin hyvin paljon allergioita jo pitkälle isovanhempiini asti.

  Vielä työpaikan pölyt lisäävät valitettavasti tätä olotilaa...
  Että en taida ihan pelkästään kuvitella:)
   
 7. ? Vierailija

  Tuli tässä lukiessa mieleen että oletko jatkuvsti tukkoinen. Olisko mahdollisuus että kotona olis hometta? Tai töissä?
   
 8. tukkoinen Vierailija

  No kotona tuskin on, kun pari vuotta sitten rempattiin itse koko talo ja tutkitutettiin kaikki mahollinen (ostettiin siis talo silloin).

  Mutta töissä hyvinkin saattaa olla. Katto vuotaa joskus, paikallisesti on kyllä korjattu, mutta kuka sen sanoo, ettei siellä vuorivillojen seassa ole märkää. Mut pomo on niin välinpitämätön, ettei vaivaudu teettämään minkäänlaisia tutkimuksia/korjauksia, ei edes salli, että työterveyshuollosta kävisivät työpaikallamme (ei edes työpisteeni ergonomiaa tartte tarkistaa, vaikka tarvetta olisi).
  Että hyvinkin on mahdollista homekin, mutta tuohon asiaan en voi vaikuttaa. Eikä uutta työpaikkaa ole kiikarissa, on sen verran vähän paikkakunnalla oman alani hommia, ja paljon työttömiäkin. Onhan se selvä, että lehtitalossa paperipöly tukkii vähemmänkin herkän ihmisen nenän, saati sitten pölyallergisen. ”Paperipöly-allergiaa” en ole koskaan tutkituttanut...
   
 9. sahne Vierailija

  Tuli mieleen tuosta sun kirjakokoelmasta, että kannattaisikohan teetättää kirjahyllyihin nätit lasiovet tai ostaa kokonaan uudet ovelliset kaapit. Näin kirjat keräisivät edes pikkaisen vähemmän pölyä.

  Jos sohvaa ei ole varaa tai intoa uudistaa allergiaystävällisemmäksi, niin aloittakaa nyt ihmeessä aluksi sitten vaikka muuttamalla matot, verhot yms. muut tekstiilit mahdollisimman vähän allergisoiviksi. On siitä varmasti edes pieni apu tilanteeseesi.

  Ja muistahan pitää ikkunoita auki kun siivoat, se helpottaa edes vähäsen, kun ilmaan pölähtänyt pöly pääsee pikkuhiljaa ulos, eikä jää vain leijumaan. Mulla ainakin pakollinen toimenpide, kun pienessä makkarissamme vaihdan lakanoita
   
 10. johanna Vierailija

  Hankkikaa imuri, jossa on Hepa tai S-suodatin, suodattaa pölyn paremmin kuin tavalliset suodattimet. Kannattaa myös harkita mikrokuitumopin ostamista, se ei levitä pölyjä huoneilmaan. Myös mikrokuituliinat ovat käteviä eivätkä levitä pölyä. Lattiat ja muut pinnat kannattaa pestä mahdollisimman usein nihkeällä, edellämainitusta syystä.

  Kaikki mahdollinen tavara kannattaa laittaa kannellisiin laatikoihin tai ovien taakse. Mattojen ja muiden tekstiilien määrä minimiin, ja mahdollisimman sileitä tekstiileitä.
   
 11. tukkoinen Vierailija

  Kiitos kannustavista neuvoista! Mukavaa keskustelua ollut:)
   
 12. Laura Vierailija

  Vaikka tuolla alussa vähän tylysti totesin sinua hankkimaan paremmat tekstiilit kotiisi täytyy sanoa, että täydet sympatiat saat minulta.

  Allergia ei missään nimessä ole luulosairaus niinkuin joku tuossa väitti! Äitini joutui vaihtamaan alaa pölyallergiansa takia.

  Jos ja kun kaikkien tekstiilien vaihtaminen kodissa ei ole mahdoillista panosta hyvään imuriin. Myös liinavaatteiden mankelointi on hyvä keino estää jonkunverran huonepölyä.

  Tuolta löytyy jotain vinkkejä:
  http://www.nic.fi/~sataa/oppaat/Allergiasaneeraus.htm
   
 13. Itse kärsin samasta vaivasta... Aikojen saatossa olen saneerannut kotia niin että mattoja ei enää montaa ole ja nekin pölyämättömiä. Raanut saivat passituksen ulos meidän kodista. Kirjat ja koriste-esineet lasiovien taakse. Turhat tavarat pois, jotta siivoaminen on helppoa. Hyvät siivousvälineet eli imuri, jossa pestävä hepasuodatin ja moninkertainen allergisille suositeltava pölypussi, mikrokuituliinat ja mkrokuitupölymoppi. Ja olen luopunut ""vanhanaikaisesta"" viikkosiivouksesta pääpiirteissään. Kun huomasin, että vedin ihan tukkoon kun kerralla kaikki pölläytin ympäri! Eli siivoan huoneita eri päivinä ja pölyä koitan pyydystellä pikaiseen pölymopilla useamminkin ettei pääse pöly kertymään.

  Ja siivoaminen käytännössä niin ettei pölyt nouse ilmaan. Eli matot varovasti rullalle ja ulos (mies tamppaa) kuten petivaatteetkin. Mikrokuituliinoilla pölyjen pyyhintä ylhäältä alas. Pölymopilla lattioiden pyyhintä kuivana (saat pölyt ja roskat pois ilman että pöly nousee ilmaan). Sen jälkeen lattian pesu mikrokuitumopilla. Eli kunnon siivouksen aikana en käytä imuria, joka nostaa pölyn ilmaan. Jos on kangassohva, joka täytyy imuroida, imuroisin sen vasta siivouksen päätteeksi, kun pölyt on jo lattioilta siivottu tai vaikka edellisenä päivänä niin ehtis pölyt laskeutua.:) Näin ainakin minä olen paremmin kestänyt siivoushommat.

  Ja eihän nykysuositusten mukaan mattoja tarvii joka viikko ulos raijata, jos hommaa pölyämättömät mallit. Imurointi ja välipaikkojen pyyhintä riittää. Meillä ainakin on jokaviikkoinen tehosiivous turhaa, kun joka päivä koitan tehdä jotakin. Turhaa roinaa ei pyöri ympäriinsä (vaikka 2 lastakin on) ja kaikelle löytyy paikkansa kaapeista tai vitriineistä.
   
 14. 4-h Vierailija

  4-H liitolta saa tilata kotiapua; siivous, kaupassakäynti,jutteluseura puutarhanhoito, yms 15 euroo tunti. tietty kotitalousvähennys -60%
   
 15. kaikkivaanulos Vierailija

  Tavallisesta pölynimuristakin voi tehdä "kaikki pois"- mallin. Imuritarvikekaupassa on esim. 8 m mittaisia imuletkuja.
  Imuri parvekkeelle, letku oven rao.sta tai seinään tehdystä rei
  stä sisälle.
  Meillä ollut käytössä vuosikymmenet mökillä ja kerrostalossa.
   
 16. vierailija Vierailija

   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti