Hae Anna.fi-sivustolta

Ammattiliitto

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä amanda, 13.05.2019.

 1. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  4 856
  Saadut tykkäykset:
  283
  Miten on, onko Suomessa ammattiliitot vahvoja? Tai onko työnantajat kovina?
  Onko nuoriso kiinnostunut ammattiliitoista ja ovatko he mukana?

  Itse tein aikaisemmin monta vuotta töitä ammattiliitossa työpaikkani kautta. Oli erittöin mielenkiintoista ja minulta riitti voimaa "taistella"/neuvotella työnantajien kanssa saadaksemme paremmat olot työläisille.
  Vuodet vieri ja aloin havaita että työnantajat tuli kovemmiksi ja kovemmiksi, oli vaikea neuvotella ja atehdä sopimuksia, sillä työttömyys alkoi olla suurempi ja monet työntekijät pelkäsi työnsä puolesta ja alkoi tehdä niin kuin työnantaja halusi vaikka se ei ollut ollenkaan hyvä asia työläisille.
  Tuo johti siihen että meillä jotka neuvottelimme työnantajan kanssa, ei ollut mahdollisuuksia paljoakaan jäljellä juuri sen takia kun sitten työntekijät äänesti asiasta ja useimmiten se oli niin että äänestystulos oli työnantajien tahdon mukaan. Kutsuimme heitä p-nuolijoiksi :)
  Lopulta tulin siihen pisteeseen että sanouduin irti ammattiliiton työstäni, sillä oli mahdotonta neuvotella niin että olisi ollut jotenkuten hyvä mieli.
  Uudet jatkoi työtä ammattliitossa ja he teki oma aloitteisesti usein niin kuin työnantajat halusi, valitettavasti.

  Se minkä me vanhukset saimme aikaan ammattiliitoissa, menee pois pikkuhiljaa sillä nuorisosta monet ei halua olla mukana ammattiliitossa edes. On kuin työmme ja se miten saimme kamppailla etuuksiemme puolesta, on nyt palanut osittain tuhkaksi.
  Toisin sanoen nuoriso nyt ja tuleva sukupolvi ei saa paljoa aikaiseksi itselleen, on vain oltava niin kuin työnantaja sanoo, on toteltava, eivät saa edes ammattiliitosta apua jos tarvitsisivat kun eivät monetkaan heistä ole mukana liitossa. Ei hyvältä näytä.

  Eilen juttelin yhden lasteni kanssa ja poikani sanoi että ei kuulu ammattiliittoon enää. Sanoi että aina ne jotka on alkaneet tehdä työtä ammattiliitossa, vaikkakin erittäin vähän, niin heidät on siirretty muualle töihin, siis sillä tavalla rangaistu.
  Vaikuttaa siis että työnantaja suosii heitä jotka ei ole mukana ammattiliitossa ja eivät toimi ammatiliitossa.

  Onko Suomessa asia yhtä huonosti?

  Mitä mieltä olet itse asiasta, onko ammatiliitto tärkeä olla olemassa, tai onko parempi olla ilman ammattiliittoa ja olla vain työnantajan armoilla hiljaisena ja tottelevana? :)

  Kauan sitten Ruotsissa oli ammattiliitot voimakkaita. Nykyään taitaa olla hieman huonommin siis. Aikakautemme on työnajatien aikakautta ja työläiset pelkää menettävänsä työpaikkansa.
  Mutta tuo pelko aiheuttaa sen että ammattiliitto heikkenee heikkenemistään.
  Ehkäpä seuraava sukupolvi tulee olemaan vieläkin enemmän työnantajien armoilla kun ammatiliitot heikkenee vieläkin enemmän sen takia että nuorisoa ei kiinnosta ja useat pelkää.
  -
   
 2. vierailija Vierailija

  Ammattiliittojen avulla saimme sunnuntain vapaaksi ja siitä sitten vaatimukset lisääntyivät, kun porukalla oli valtaa -lakkoilulla. Nykyinen ammattiliitto taitaa olla oman edun tavoittelijoiden vallassa.Mikä on sääli. Keskittyivät vääriin "asiakkaisiin" ja unohtivat täysin sellaiset duunarit, jotka eivät nauti vakituisen työpaikan eduista. Väärin segmentoitu ja niistä hedelmistä liitto nauttii sitten nyt.
   
 3. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  4 856
  Saadut tykkäykset:
  283
  Turha syyttää ammattiliittoja. Ammattiliitot ei kovinkaan paljoa voi silloin jos osa kansasta alkaa pelätä ja eivät uskalla enää mitään.
  Eikähän se ole niin että sellainen ammattiliitto kuin kansakin.
  Ammattiliitot toimii monissa asioissa niin kuin työäläiset äänestää ammattiliiton kokouksissa ja jos työläiset ei uskalla äänestää työnantajaa vastaan, silloin aina enemmistö voittaa ja näin työnantajat saa tahtonsa läpi työpaikoilla ja ammattiliiton työntekijät ei silloin mitään voi.
  Noin kun työpailoilla toimitaan nykyään, pelokkaasti, niin se tuntuu ammattiliito toiminnassa ja heillä on silloin suuria vaikeuksia saada paljoakaan aikaan, kun eivät saa enää tarpeeksi paljon apua ja kannatusta kansalta.
  Näin ollen vaakalauta on epätasapainossa ja on työnantajille hyväksi ja työntekijöille haitaksi.
  Kenen syy? Heidän jotka ei uskalla olla mukana ammttiliitoissa ja heidän jotka on mukana mutta eivät uskalla äänestää työnantajan ehdotuksia vastaan millään tavalla.
  -
   
 4. duunari Vierailija

  Ammattiliitot perustettiin turvaamaan työntekijöiden oikeudet työnantajina toimivan porvariston mielivaltaa vastaan. Nykyäänkin ammattiliittoja tarvitaan samasta syystä, sillä työnantajien ja heidän etujärjestönä toimivan EK:n toiminta on käynyt yhä vain härskimmäksi kasvavan ahneuden ja voitontavoittelun vuoksi.

  Myös ammattiliitot ovat huomioineet ajan hengen, mm. pätkätyöt ja ns. nollatuntisopimukset, joissa työsuhdeturva on toistaiseksi lähes olematon. Myöskin työttömiä kurittava aktiivimalli sai liitoissa aikaan jyrkkää vastustusta, joka ei kuitenkaan tuottanut riittävästi tulosta erityisen vahvan porvarihallituksen aikana.

  Liiton etu on jäsenien etu, joten miksipä liitot eivät ajaisi jäseniensä etuja, oli sitten kyseessä työntekijä- tai työnantajaliitto. Liittojen luomat selkeät pelisäännöt ovat myös työnantajan etu, ja liittoon kuulumisen käyttäminen työnsaannin esteenä, tai perusteena työntekijän irtisanomiselle tulee säätää laissa rangaistavaksi teoksi.
   
 5. vierailija Vierailija

  Olen eronnut entisestä ammattiliitostani, enkä ole uuteen mennyt, koska tuntui, että työntekijöitä hyysätään suomessa ihan liikaa. Kaikenlaiset vapautukset ja etuisuudet ja työnantajille tulevat velvoitteet johtivat siihen, ettei työnantajilla ole oikein varaa palkata tarpeeksi työntekijöitä ja sitten he, jotka ovat palkkalistoilla joutuvat raatamaan niska limassa, kun laiskemmat työntekijät vain lepsuilevat ja luottavat ammattiliiton tuomiin suojiin ja ovat saikulla milloin mitenkinä vähäpätöisestä syystä. Joskus touhu on ihan naurettavaa.
   
 6. vierailija Vierailija

  Kaksi vuosikymmentä liian myöhään. Vuokrafirmat ja kaikenmaailman sopparit joissa sai kenkää heti kun naama ei miellyttänyt tuli Suomen työmarkkinoille jo 90 -luvulla. Ammattiliitto käänsi selkänsä keikkaduunareille jo silloin. Se on menetetty työväestö ammattiliittojen kannalta. Suomessa pyörii tälläkin hetkellä satojatuhansia ilmaistyöntekijöitä, joilla ei ole minkäänlaista turvaa työmarkkinoilla. Ammattiliittojen ongelma oli se, että he keskittyivät ja keskittyvät kai vieläkin ainoastaan vakituisten etuihin. Ihmisen elämä on jo turvattu vakituisella työsuhteella, kaikenmaailman ammattiliittojen kiristämät etuisuudet siihen päälle on kuin kirsikkaa kakkuun.
   
 7. bonusjohtaja Vierailija

  Hienoa, että noin ajattelevia duunareita vielä löytyy! Työntekijäliitot ovat syvimmästä helvetistä ja niiden olemassaolo pitäisi kieltää lain voimalla juuri noista mainitsemistasi syistä. Itse en enää palkkaa yhtään duunaria, joka kuuluu liittoon.
  Kaltaisellasi työntekijällä on varmasti töitä tarjolla yllin kyllin, ja palkkaisin itsekin työnantajan etua ensisijaisesti ajattelevia duunareita, jos vain sellaisia jostakin vielä löytyisi. Palkkaa en tietenkään voisi maksaa kuin murto-osan liittojen sanelemista lukemista, enkä myöskään voisi tarjota loma- tai muitakaan etuja, mutta se tuskin haittaisi duunaria, joka ajattelee sinun tavoin.
  Työajat firmassani vaihtelevat nollasta muutamaan tuntiin viikossa, mutta koska työtehtäviä voi tulla kaikkina päivinä ja mihin vuorokauden aikaan hyvänsä, edellytän tietenkin sitoutumista jatkuvaan varallaoloon, josta luonnollisestikaan en voi maksaa korvausta - kukapa sitä nyt joutenolosta kenellekään maksaisikaan!
  Irtisanomissuojan puuttuminenkaan ei liene ongelma noin joustavalle työntekijälle, mutta valitettavasti täällä Suomessa ammattiliitot määrittelevät irtisanomisetkin työnantajan puolesta.

  Valitettavasti Sipilän hallituksen työ ammattiliittojen alasajosta jäi pahasti kesken, eikä varmasti saa jatkoa tällä hallituskaudella kokoomuksenkin jättäytyessä oppositioon.
   
 8. vanha työhevonen Vierailija

  Sanoin just itseni irti ammattiliitosta, koska en koe saavani mitään apua sieltä tarvittaessa. Palkkani on monta tuhatta kruunua huonompi kuin työkavereiden, jotka tekee samoja töitä, samaan tapaan ja samoilla ehdoilla. Viimeisessä työhaastattelussa pomo sanoi että "minä en tykkää tuollaisista vanhoista, suomalaisista työhevosista, jotka vain paiskii töitä. Haluan tänne tänne nuoria ja raikkaita, kekseliäitä työntekijöitä, en työhevosia."

  Tämä vanha työhevonen on pelastanut saman pomon niin tuhannen kertaa pulasta, kun on ollut liian vähän porukkaa paikalla. Kun otin palkka/ huonokohtelu-ongelman esille ammattiliiton kanssa, niin käskettiin vain vaihtamaan työpaikkaa, he kun eivät kuulema mahda mitään jos on huono pomo. Toinen ammattiliiton edustaja nauroi päin naamaa ja uskoi että valehtelen. Kun halusin kertoa lisää tilanteestani työpaikalla, niin se löi luurin korvaan. Siispä sanoin itseni irti ammattiliitosta tänään. Liiton edustaja halusi kuulla miksi ja kun kerroin, niin oli aika järkyttynyt. Hän kuitenkin uskoi eikä pitänyt valehtelijana.
   
 9. einimimerkkiä Vierailija

  olin työharjoittelussa päiväkodissa ja kun lapset pyysivät mukaansa leikkimään, menin. ajattelin, että lapsilla voi olla myös päiväkodissa psykologinen tarve saada aikuinen mukaan leikkiin ja jos lapsi tulee pyytämään, on ihan ok suostua: kyllä he osaavat myös leikkiä keskenään, kun tulee sellainen tarve ettei aikuisia tarvita mukaan.

  Kohta päiväkodin muut työntekijät juttelivat jotain keskenään kauempana ja siitä ryhmästä tuli yksi nainen sanomaan minulle ettei noiden lasten kanssa tarvitse leikkiä, että riitää kun vain seisomme ja katsomme ettei kukaan kuole tai ketään hakata. Okei... harjoittelijana ei ole viisasta sanoa vastaan, joten loppuharjoittelu sitten sujui hyvin siellä seisoskellessa muiden laiskureiden kanssa ja sain oppia mm. siitä miten ja millä sanavalinnoilla saa parhaiten saikkua työterveydestä ja miten voi varmistaa, että juuri se tietty lääkäri on paikalla, joka sitä saikkua helpoiten kirjoittaa. Opinkin monta kikkaa...

  kun tällaisia tapauksia on tullut nähtyä milloin missäkin työpaikassa ja nähtyä miten helposti ollaan huutamassa ja kiljumassa omien oikeuksien perään, mutta ei niin väliä omien velvoitteiden suorittamisesta, niin olen alkanut tosissani ajastella ettei meillä tosiaankaan pitäisi olla näin voimakasta ammattiyhdistysliikettä ja voisimme myös luopua kaikille kuuluvasta oikeudesta lapsilisään ja hoitovapaille.

  ulkomailla työskennellessäni pääsin mukavaan itselleni sopivaan työkulttuuriin, jossa oikeasti tehdään töitä eikä roikuta somessa.
   
 10. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  4 856
  Saadut tykkäykset:
  283
  Se jos jotkut käyttäytyy huonosti, kiljuvat ja räyhäävät ja niin edelleen, se ei ole ammattiliittojen syyt. Syy on heissä jotka huonosti käyttäytyvät.
  Huonosti käyttäytyviä on myös heissä jotka ei kuulu ammattiliittoon.
  Se miten käyttäytyy on yksilön oma asia, ammattiliitto ei määräyksiä tee että olisi käyttäydyttävä huonosti ja laiskasti.
  Myöskään työnatajat ei määrää että olisi käyttäydyttävä huonosti, mutta p-nuolijat itse valitsee lipevän ja toisia syyttävän käyttäytymisen, kuvitellen sen olevan hyvää käytöstä.
  Olen nähnyt monenlaista käyttäytymistä vuosieni aikana kun työskentelin ammattiliiton asioissa.
  -
   
 11. vierailija Vierailija

  No juurikin näin. Eihän se nyt, hyvänen aika, ole ammattiliittojen asia pitää huolta työntekijöiden työmoraalista tai käytöksestä.

  Jos nyppii, kun kollegat eivät hoida töitään tai hoitavat ne päin p.ersettä, asiasta tulee kertoa esimiehelle. Esimiesten velvollisuus on puuttua asiaan.

  Ihan sallittua on myös itse hoitaa omat työnsä hyvin eikä peesata lusmuilijoita.
   
 12. vierailija Vierailija

  Tässä tapauksessa ongelma on selvästi työnjohdossa, ei ammattiliitossa. Näitä ongelmia on erityisesti yksityisissä laitoksissa, joissa johtajistolla ei ole ammattitaitoa johtamisessa, ja vuoroesimiehetkin on valittu hommaan sillä perusteella, että on firman johtajan perhetuttu tai peräti sukulainen.
   
 13. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  4 856
  Saadut tykkäykset:
  283
  Se on tosiaankin aika tavallista nykyaikana että kaikesta syytetää jotain ja tässä tapauksessa työväenliittoja.
  Ammattiliitot on sellaisia kuin on heidän jäsenet.
  Jos jäsenet on mukana ja puolustavat liittoaan ja uskaltavat toimia, on silloin liitto voimakas.
  Mutta jos jäsenet tai entiset jäsenet tai aina ulkopuolella olevat, lisääntyy ja alkaa olla pelokkaita ja tekevät aina niin kuin työnantaja haluaa, niin silloin on ammatiliitot heikkoja, siis aivan samanlaisia kuin jäsenet tai entiset jäsenet, pelko on antanut valla. Työntekijät pelkää ja näin ollen on ammattiliitto heikko.
  Se on vaan niin helppoa silloin haukkua ammattiliittoa sen heikkoudesta. Mutta ei haluta ymmärtää että ammattiliittojen heikkous johtuu jäsenien pelokkuudesta ja vähemmyydestä. Omasta heikkoudesta syytetään ammattiliittoja.
  -
   
 14. vierailija Vierailija

  Ammattiliitot ajavat etupäässä omaa asiaansa, ei jäsentensä.
   
 15. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  4 856
  Saadut tykkäykset:
  283
  Tuo on mielipiteesi vain. Etenkin kun et anna päteviä todisteita väitteellesi.
  -
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti