Hae Anna.fi-sivustolta

Anteeksipyyntö

Viestiketju osiossa 'Ihmissuhteet' , käynnistäjänä vierailija, 29.03.2020.

 1. vierailija Vierailija

  Tyhmä kysymys. Oma mielenterveys on jo pahasti järkkynyt manipuloivan ihmisen kanssa ja tuntuu että erosta huolimatta manipulointi jatkuu. En usko tässä tyhmässäkään kysymyksessä enää itseäni ja sitä miten itse koen anteeksipyynnön.

  Exä siis jäi kiinni toistuvista pettämisistä vuosien ajan. Yhdestä oli jäänyt kiinni, hölmönä annoin anteeksi, koska asia käsiteltiin ja elämä jatkui. Sitten paljastui asioita ennen ja jälkeen tuota toista suhdetta. Erohan siitä tuli. Välit ovat tulehtuneet. Lapset kärsii tilanteesta.

  Tuntuu ettei toinen ole pahoillaan mistään. Tiedän ettei vielä tässä vaiheessa voi odottaakkaan aitoa anteeksipyyntöä. Kuitenkin kaipaisin tilanteen rauhoittumisen kannalta edes pienen pientä anteeksipyyntöä. Sana Anteeksi, ei näköjään kuulu miehen sanavarastoon. Kaiken maailman selittelyt kyllä.

  Typerintä tilanteessa on kuukausia jatkunut mielipide ero aiheesta. Itse odotan Anteeksipyyntöä, edes pientä elettä että katuu edes sitä ettei osannut hoitaa eroa lasten kannalta paremmin, olisi ensin lähtenyt ja säätänyt sen jälkeen.
  Kaikista ärsyttävintä tilanteess on exän jatkuva hokeminen, että on valmis pyytämään anteeksi... heti kun tietää että olen valmis antamaan anteeksi, heti kun ilmoitan että annan anteeksi. Siis mitä ihmettä? Mitä mä en tässä kuviossa älyä?
  En ensinnäkään edes tiedä mitä mun pitäisi antaa anteeksi, mitä oikeasti on tapahtunut. Voiko toinen oikeasti edes olla pahoillaan yhtään mistään jos ajattelee asioista näin. Minusta anteeksipyyntö ja anteeksianto ei toimi miehen ajattelemalla tavalla.
  Eihän lapsiltakaan vaadita antaa anteeksi kaverin tönäisyä, vaan joka teki väärin, pyytää anteeksi että toimi ikävästi.

  Kyllä tiedän, luulen tietäväni että tämän pienen asian etenemiseen tulee menemään aikaa. Alkaa vaan oma pää toimia niin, että olenko vain tyhmä kun en ymmärrä miehen logiikkaa asiassa?
   
 2. Wanha waari Vierailija

  Et ilmeisestikään ole tyhmä.
  Tämä aluksi, jos et viitsi lukea kaikkea.
  Anteeksianto ei ole mikään urakka, suoritus. Se on päämäärä, jonka saavuttaminen saattaa kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä. Ja kaikki kaikessa siinä on oma mielenrauha.
  Et voi pakottaa itseäsi anteeksiantoon, eikä sinua siihen voi pakottaa kukaan muukaan.
  Se on vain luonnollinen päätös sille prosessille, jonka tällainenkin erokuvio jälkipuinteineen sysää liikkeelle. Se, että olet antanut anteeksi, tarkoittaa, ettö olet käsitellyt asian kokonaan ja kaikilta puoliltaan ja siirtänyt sen vain muistijäljeksi alitajuntaasi. Et osaa enää syyttää ketään etkä mitään, toteat vain, että näin kävi.
  Ehkä sekin, jolle annat anteeksi, pääsee lopullisesti yli asiasta vasta kuultuaan, että sinäkin olet päässyt. Tässä tapauksessa, noilla antamillasi alkutiedoilla tästä tuskin on kyse, sillä kaveri tuntuu sen laatuiselta, että hänelle on tärkeämpää, ainakin tässä vaiheessa, sinun pahoinvointisi kuin omakaan hyvinvointinsa.
  Et todellakaan voi antaa anteeksi mitään sellaista, mistä et edes tiedä.
  Pitkän suhteen päättyessä noin, on täysin selvää, että petetyllä osapuolella on paljon muutakin selviteltävää, jo ihan käytännön asioiden mentyä täysin uusiksi. Varsinaisen asian käsittely tapahtuu jossain taustalla.
  Kiukku siitä, että näin kävi, mahdolliset syytökset ja itsesyytökset, arjen uudet kuviot ja ties kuinka monta muuta asiaa. On kohtuutonta tällaisessa tilanteessa kerjätä toiselta mitään sellaista, mihin toinen pystyy, kenties vasta vuosien päästä, kaikkien yksityiskohtien ja taustoilla vaikuttaneiden motiivien edes jollakin tapaa selvittyä.
  Kun mukana on vielä lapsia, on tilanne vieläkin monimutkaisempi. Niille kun pitäisi saada järjestetyksi olo turvallisuudesta tällaisessakin tilanteessa, missä toiselta pauuttuu täysin taju, missä mennään. Tai sitten vain ei kerta kaikkiaan kiinnosta se, miltä lapsista tällaisessa tilanteessa tuntuu.
  Tärkeintä siis on, että pidät oman pääsi koossa, pyrit suodattamaan tuon ulkopuolisen häirinnän popis ja yrität mahdollisuuksien mukaan keskittyä arjen hoitamiseen. Sitä kautta ne lapsetkin vähitellen pääsevät mukaan taas kuvioihin. Ei ole myös mitenkään järkevää peitellä eron tuomia tunteita lapsilta, mutta kohtuus kaikessa. Näin lapset oppivat senkin, että vaikeistakin asioista on mahdollista päästä yli.
  Tunteita on turha peitellä siksikin, että lasten huomiokyky on sikäli tarkka, että niitä ei yksinkertaisesti saa petettyä. Peittely ja salailu vain lisäävät pelkoa ja epävarmuutta, jota tuollaisessa tilanteessa on jo muutenkin liikaa.
  Ylireagointi ja sen näyttäminenkin tekee saman vaikutuksen, lapset saavat käsityksen vanheemmasta, joka ei hallitse tilannetta eikä tunteitaan. Sekin lisää pelkoa ja epävarmuutta.
   
 3. Hauska mies Vierailija

  Ei anteeksiantoa voi pyytää ehdollisena. Anteeksi pyydetään silloin, kun on menetellyt väärin. Ei siitä palkkiota pyydetä.
  Tässä ap:n tapauksessa mies ei tunne minkään sortin synnin- tai katumuksen tunnetta. Aiemmin se sana "anteeksi" on toiminut siten, että hän on saanut luvan unohtaa asian ja jatkaa toimintaansa taas puhtaalta pöydältä. Ei häntä häiritse pätkääkään, miltä toisesta tuntuu.

  Koska olette jo eronneet, jatka elämääsi ja anna sinäkin menneitten jäädä taakse. Katkeruus ja kaunan tunteet pilaavat kaiken. Ukko ei ollut paras mahdollinen sinulle. Nyt on uusi sivu käännetty, joten tee elämä lasten kanssa mukavaksi ja anna miehen elää omaa elämäänsä tästä eteenpäin miten tahtoo. Taaksepäin tuijottelemalla vain kompastuu.
   
 4. vierailija Vierailija

  Anteeksianto on sisäinen prosessi, anteeksi voi antaa, mutta se ei tarkoita, että oltaisiin jotenkin väleissä. Anteeksiannon hedelmä on sisäinen rauha, joka "ei muistele kärsimäämsä pahaa". Anteeksi voi antaa, vaikka toinen ei sitä pyydäkään (esim. kuolleelle voi antaa anteeksi ). Vaikuttaa silti, että mies on niin paatunut ja kovasydäminen, että katumusta ja anteeksipyyntöä on turha odottaa. Päästä irti siitä odotuksesta, jopa vaatimuksesta, että hän pyytäisi aidosti ja vilpittömästi anteeksi.
  Ettei vaan kyseessä olisi narsistinen persoonallisuus, oletko ajatellut sitä?
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti