Hae Anna.fi-sivustolta

Arginiini - ihmeitä tekevä aminohappo

Viestiketju osiossa 'Vaihtoehtoiset hoitomuodot' , käynnistäjänä GreenCare, 23.05.2012.

 1. GreenCare Vierailija

  Arginiinin tuottama typpioksidi tarjoaa keholle moninaisia hyötyjä. Se suojaa myös tehokkaammin sydäninfarktilta kuin yksikään verenpainelääke.  Aminohappo L-arginiini on tärkeä tekijä sydän-ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Uusimpien tutkimusten mukaan arginiinin käytö lisäravinteena laajentaa verisuonia, helpottaa verenkiertoa, lisää monien hormonien tuotantoa, estää luiden haurastumista sekä pitää yllä terveitä kolesteroli-ja verenpainearvoja.

  Arginiinin teho perustuu hyvin pitkälti sen tuottamaan typpioksidiin. Typpioksidi on kaasu, jonka on todettu välittävän viestejä kehossa. Typpioksidin merkitys terveyteen ilmeni 1990-luvun puolivälin jälkeen, kun kolmen farmakologin sen hyödyistä tekemä tutkimus tuotti heille Nobelin fysiologian ja lääketieteen palkinnon.

  Typpioksidilla (NO) on siis paitsi keskeinen merkitys verisuonten ja systeemisen verenpaineen säätelyssä, myös uusien verisuonten synnyttämisessä (angiogeneesi). Typpioksidin aiheuttama parantunut verenkierto vaikuttaa muun muassa parantamalla haavoja, vähentämällä kipua ja turvotusta sekä tehostamalla immuunijärjestelmää. Lisäksi arginiini saattaa auttaa poistamaan kuona-aineita elimistöstä. Arginiinia käytetään myös väsymyksen hoitoon ja seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen sekä erektio-ongelmien hoitoon, sillä siitin jäykistyy typpioksidin vaikutuksesta ja on samalla erektiota ylläpitävä kaasu.

  Typpioksidin merkitys soluille on elintärkeä: ilman sitä solu kuolee. Kasvainsolujen kohdalla tämä ilmiö on tosin toivottava, sillä kun typpioksidia poistuu kasvainsolusta suurissa määrissä, magrofagit eli syöjäsolut tuhoavat kasvainsolut. Tutkimusten mukaan typpioksidi voikin estää kasvainten muodostumista sekä vatsalaukun syöpää.

  Terveissä soluissa typpioksidin lisääminen voi pidentää solujen elinikää. Tätä ominaisuutta voidaankin hyödyntää sairauksissa, joissa solut kuolevat ennenaikaisesti, kuten esimerkiksi Parkinsonin tai Alzheimerin taudissa. Tutkimuksista saatujen näyttöjen perusteella voidaan myös sanoa, ettei typpioksidi pidennä pelkästään yksittäisten solujen elinikää, vaan myös koko ihmisen elinikää sen parantavien vaikutusten vuoksi.

  Typpioksidin ansiosta muodostuu uutta luukudosta, sillä sen toiminta stimuloi luun muodostajasolujen eli osteoblastien toimintaa. Riittävä typpioksidin määrä takaa lisäksi, että uusia luusoluja syntyy enemmän kuin niitä tuhoutuu.

  Erikoislääkäri Jyrki Penttisen mukaan typpioksidin vähäinen määrä elimistössä näyttää olevan yhteydessä diabetekseen. Yhdysvaltalainen diabetestutkija Gerald Raven esitti vuonna 1988 teorian, jonka mukaan erityisesti miehillä esiintyvä keskivartalolihavuus, matala HDL-kolesteroli, korkea paastoveren insuliiniarvo ja kohonnut verenpaine liittyvät kaikki samaan tautikokonaisuuteen. Nykyään tätä kokonaisuutta kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi. Lukuisten tutkimusten mukaan sydäninfarktin keskeinen tekijä on insuliiniresistenssi, joka taas osin johtuu matalasta typpioksidin määrästä kehossa.

  Penttisen kirjoittamassa kirjassa Arginiini -2000 luvun ihmelääke? kerrotaan, että puhtaan arginiinin lääkkeenomaisesta käytöstä on jo sen verran kokemusta, että sen voidaan sanoa suojaavan sydäninfarktilta tehokkaammin kuin yksikään verenpainelääke. Penttisen mukaan korkea verenpaine on useissa tapauksissa oire siitä, että aineenvaihdunnassa on jotakin häikkää – usein häiriön syy löytyy juuri alentuneesta typpioksidin tuotannosta.

  Penttinen ottaa kantaa myös kolesterolitason alentamiseen lääkkeillä. Hänen mukaansa oireettoman henkilön kolesterolitason alentaminen lääkkein on vaarallista ja eliniän pidentämisen sijaan niiden käyttö lyhentää jäljellä olevaa elinaikaa. Penttinen toteaakin, ettei kolesterolia alentavia lääkkeitä pitäisi edes harkita, ellei taso ole poikkeuksellisen korkea. Penttisen mukaan on täysin mahdollista, että tulevaisuudessa erilaiset arginiinivalmisteet voivat syrjäyttää kolesterolilääkkeiden käytön.

  Typpioksidin määrä kehossa vähenee iän myötä. Typpioksidin tarvetta lisäävät edellä mainitut kohonnut verenpaine, ylipano, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä tupakointi.

  Arginiinia löytyy ravinnosta joidenkin pähkinöiden, seesamin- ja auringonkukansiementen, kookoksen, maitotuotteiden ja lihan muodossa. Sipuli ja ja erilaiset sienetkin ovat hyviä lähteitä.

  Ottaessa arginiinia lisäravinteena on huomattava, että sen käyttöä ei suositella, jos kärsii minkä tahansa tyypin herpesinfektiosta. Suuret määrät arginiinia voivat lisätä jo aktivoituneen viruksen leviämistä, kun vastaavasti erään toisen aminohapon, lysiinin, toimintatapa on täysin päinvastainen.

  ———

  Arginiini:

  - Yksi luonnon yleisimmistä amiinohapoista.

  -Argiinista tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia on tehty yli 100.000.

  - Arginiinia on kaikissa valkuaisainessa. Hyviä lähteitä ovat mm. pähkinät, sipuli ja sienet.

  - Arginiinin puutteen on todettu olevan sekä korkean verenpaineen että sydämen toimintahäiriöiden taustalla.

  Lähteet:

  Can This Amino Acid Stave Off Cardiovascular Disease?

  http://www.kyani.fi/Download/Typpioksidi.doc

  Etusivu - Lootus-kirja Oy

  Arginiini ? Wikipedia

  Jyrki Penttinen: Arginiini – 2000 luvun ihmelääke? – kirja.
   
 2. arginiinituote Vierailija

  Teknisesti näin on tosiaan mahdollista sanoa. Niin on paljon muutakin.

  Mutta voisitko perustella väitettäsi jollain vakavasti otettavalla tavalla. Löytyykö esimerkiksi yhtään tutkimusta, jossa kyseistä tuotetta olisi syötetty ihmisille ja sitten verrattu infarktien esiintymistä kontrolliryhmään? Paljonko kuolleisuus laski?
   
 3. GreenCare Vierailija

  Huomaa että tämä on keskustelu palsta eikä todistelu palsta, voit itse etsiä todisteita ja vertailuja jos ne on tärkein seikka tässä.
   
 4. ---- Vierailija

  Selvä. Viestisi olikin pelkkää läpänheittoa etkä itsekään uskonut löpinöittesi faktapuoleen.
   
 5. Sem Voima kanssamme

  liittynyt:
  25.06.2006
  Viestejä:
  23 334
  Saadut tykkäykset:
  19

  L-sitruliini vielä parempi. :))
   
 6. Argiinia lihaksiin Vierailija

  Argiini on ilmeisen hyvä lihasten muotoilussa. Soijaproteiini on yksi parhaista argiinin lähteistä, jos haluaa sitä lisäravinteena nauttia. "Arginiini vaikuttaa elimistössä typpioksidin tuotantoa lisäävästi. Se vapauttaa kasvuhormonia sekä tehostaa immuunipuolustusta. Lisäksi se lisää seksuaalista halukkuutta sekä parantaa erektiota. Proteiinijauheista eniten arginiinia sisältää luonnostaan soijaproteiini. Arginiinia on saatavilla lisäravinnekaupoissa myös erikseen l-arginiini muodossa. Sitä voi erikseen ostettuna käyttää esimerkiksi palautusjuomassa, treenilaturissa ja välipalajuomissakin." Koko jutun löydät täältä: http://www.lisäravinne.fi/arginiinilla-pumppia-lihaksiin/ Jo muutama kymmenen grammaa soijaproteiinia riittää treenin yhteydessä nautittuna muovaamaan nätisti lihaksia.
   
 7. vierailija Vierailija

  Soijaproteiini sisältää myös runsaasti lysiiniä, joka voi heikentää arginiinin tehoa.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti