Hae Anna.fi-sivustolta

AstralTV

Viestiketju osiossa 'Yliluonnolliset ilmiöt' , käynnistäjänä ninnuuuuuuuuu, 14.03.2014.


 1. ei kannata ihan liian sinisilmäisesti glorioida tiedettä. Tiede on hyvin erehtyväistä ja hyvin sekasortoista.

  Tiede on teoriassa itsekorjautuvaa. Se on tieteessäkin kovin vaikea muuttaa kauhtuneita ajatuskaavoja tai saada joku kollega vakuuttumaan siitä että hänen teoriansa on väärässä - vaikka olisi todisteita.

  tiede ei myöskään hyväksy mitä tahansa tulosta. Tiedettä tehdään usein sponsoroituna. Se on puolueellista tiedettä.

  Tieteen ei voi myöskään väittää lähtevän tosiasioista. Sen sijaan voi sanoa, että tiede lähtee vakiintuneesta todellisuuskäsityksestä (joskus vakiintunut todellisuuskäsitys voi olla tosiasia, mutta aina se ei sitä ole)

  muistakaa aina, että totuuskin voi olla muuttuvaista laatua ja hyvin usein tiede on sen viimeinen pysäkki.

  Nuo vakiintuneet todellisuuskäsitykset eivät kuitenkaan aina ole tosia, sillä aika ajoin huomataan, että hei... ei se asia olekaan noin. Siitä lähtee sitten pahimmillaan vuosikymmenien vääntö, että voiko vanha tieto olla väärässä ja tehdään tutkimuksia tutkimusten perään ja kiistellään siitä kenen tutkimus on pätevin. Mutta sen kiistan tarkoitus ei suinkaan ole löytää pätevin tutkimus, vaan päästä nokkittelemaan kollegaa, jotta saisi itse julkaistua oman tutkimuksensa ranking listan kärjessä olevissa tietellisissä julkaisuissa (siihen tarvitaan nimittäin hyvän tutkimuksen lisäksi medianäkyvyyttä). sillä tiedemies on tosi tiedemies vasta sen jälkeen, kun hänellä on kansainvälistäkin nimeä ja saanut merkittäviä seminaarikutsuja.
   
 2. Artangel Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.03.2014
  Viestejä:
  2 180
  Saadut tykkäykset:
  0
  .......
   
  Last edited: 14.08.2014
 3. Inke Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  22.06.2006
  Viestejä:
  9 744
  Saadut tykkäykset:
  543
  Ei kahta ilman kolmatta, oletus toteutuu tässä lainatessani engel48.n viestiä. Ymmärrän sanomasi *tiede korjaa itseään*, mutta haluan olla vähän jäärä ja luulotella, ettei korjaaminen ihan noin vain tapahdu, eikä itsesään. Ensin täytyy olla jokin epäilyoivallus, ettei asia olekkaan aukottomasti faktaa, vaan sitä ensin hutkitaan ja tutkitaan, ehkä vielä toistuvastikin hutkitaan. tiedemaailma on kriittinen ja analysoiva, eikä aina kollegiaalisuus elä niissä piireissä.

  Jotenkin hörhönä (voi miten rakastankin tuota sanaa) en ole ihan vakuuttunut että se olisi aina sama, siinäkin tapahtuu muutoksia, huutokset ovat vain erilaisia, ja todennäköisesti myös tiede tulee joskus avuksi todentamaaan nyt mahdottomalta tuntuvaan mahdolliseksi, näin oletan. Usko on asia, jonka erotan hörhöilystä, niitä ei oikein voi niputtaa mielestäni. Uskon kuitenkin ihmisessä olevan sisäänrakennettuna tarpeen rakentaa itselleen jonkinlainen uskonkäsite, jossa uskon kohteen jätän tässä määrittelemättä.

  Ihminen on mielenkiintoinen epeli, jossa oikeastaan on olemassa kaikki tarvittava. Joku tiedemies voi pähkäillä *päänsä puhki* ja tsadam, uni ratkaisee hänen ongelmansa ja unen avustamana syntyy teoria, joka jää elämään vielä pitkään tiedemiehen kuoleman jälkeenkin ja jotkut pösilöt sanovat *joka uniaan usko, se varjoaan pelkää*.
   
 4. Artangel* Vierailija


  olet ihanniinkuin se yksi star trek tyyppi :D
   
 5. Inke Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  22.06.2006
  Viestejä:
  9 744
  Saadut tykkäykset:
  543

  En ole tutustunut Star trek-saagaan, jioten en osaa siitä sanoa mitään. MInule näytetään aina kun luen Sivaltajan viestiä erästä sukulaismiestäni ja se saa aikaan jotain outua hellyydentunnetta. Älykäs, skeptinen, järkähtämätön ja niin särmätyyppi tämä sukulaismies. Tunteidensiirtona aina tämankaltaisia ilmiöitä pidän.
   
 6. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 932
  Saadut tykkäykset:
  18
  Tämäkö?

  [​IMG]
   
 7. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 932
  Saadut tykkäykset:
  18
 8. Inke Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  22.06.2006
  Viestejä:
  9 744
  Saadut tykkäykset:
  543
  Ok. Mielenkiintoisia näkemyksiä, jossa on ymmärretty OM äännähdyksen merkitys sen sanan käyttäjälle itselleen. hatunnorton arvoinen oivallus. Kopioin omaksi mantarkseni artikkelista sanat:

  *Tieteellinen maailmankuva ei ole jotakin, joka on osoitettu oikeaksi. Se on pikemmin hahmotelma mahdolliseksi todellisuudeksi.*

  Kopion kiinnitän magneetein jääkaapin oveen, sillä tämän hyväksyn itselleni sopivaksi ehdoitta ja mitenkään nikottelematta.

  Vähän niin kuin skeptikko-särmä-sukulais-henkilökin sanoo, täti-kulta, ei kaikkea voi vielä tietää, eikä todistaa.
   
 9. Artangel Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.03.2014
  Viestejä:
  2 180
  Saadut tykkäykset:
  0
  .......
   
  Last edited: 14.08.2014
 10. Artangel Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.03.2014
  Viestejä:
  2 180
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, juuri tämä :D Tykkään kyllä tästä hahmosta jotenkin :DD
   
 11. Artangel Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.03.2014
  Viestejä:
  2 180
  Saadut tykkäykset:
  0
  .......
   
  Last edited: 14.08.2014
 12. Artangel Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.03.2014
  Viestejä:
  2 180
  Saadut tykkäykset:
  0
  .......
   
  Last edited: 14.08.2014
 13. jassu Vierailija

  Stephen Hawking on suuri teoreettinen fyysikko, mutta myöntää jopa yhdentoista ulottuvuuden olevan mahdollista.
   
 14. pihalla Vierailija


  Uskonnon määrittely yliluonnollisen kautta

  Uskonnon määrittely yliluonnollisen kautta sisältää perimmäisen oletuksen, jonka mukaan yleisin, yhteisin ja keskeisin seikka kaikissa uskonnoissa on se, että niissä uskotaan yliluonnollisiin olentoihin ja todellisuuksiin. "Yliluonnollinen" ymmärretään yleensä näissä määritelmissä jonain sellaisena, jonka olemassaolosta ollaan täysin varmoja, vaikka siitä ei ole olemassa minkäänlaisia todisteita. Yliluonnolliset uskomukset ovat jotain sellaista, johon uskotaan perustein, jotka eivät ikinä riittäisi ns. arkipäiväisten uskomusten katteeksi.

  Jos joku vaikka sanoo sinulle, että "risteyksessä on rekka", mutta et kykene näkemään, kuulemaan, koskemaan tai millään muullakaan tavalla havainnoimaan sitä, niin et ikinä usko sitä. Jos joku sanoo "tässä huoneessa on enkeli", saatat uskoa sen siitä huolimatta, että et pysty sitä havainnoimaan.

  Seuraavassa erilaisia uskonnon määritelmiä, jotka nojaavat ajatukseen yliluonnollisista olennoista:

  Uskonto on uskoa henkisiin olentoihin. (Tylor, Sir Edward Burnett, 1832-1917, englantilainen antropologi)

  Uskonto on yritys lepyttää ihmistä ylempiä voimia. (Sir James Frazer, 1854-1941) (Ihmistä ylempien voimien lepyttämistä tai sovittelua niiden kanssa; voimien, joiden uskotaan ohjaavan ja kontrolloivan luonnon kulkua ja ihmisten elämää. Uskonto muodostuu kahdesta elementistä, uskosta ihmistä korkeampiin voimiin ja yrityksestä lepyttää tai miellyttää niitä.)

  Uskonto on joukko myytein rationalisoituja rituaaleja, joiden avulla mobilisoidaan yliluonnollisia voimia saattamaan aikaan tai ehkäisemään muutoksia ihmisten tai luonnon tilassa. (Wallace)

  Uskonto on joukko uskomuksia ja symboleita (ja niistä johdettuja arvoja), jotka koskevat erottelua empiirisen ja yliempiirisen, transendenttisen todellisuuden välillä, empiiriseen kuuluvien toimintojen ollessa alistetut ei-empiiriselle. (William Robertson Smith, 1845-1894) E) Uskonto on instituutio, joka koostuu kulttuurisesti kaavoittuneesta vuorovaikutuksesta kulttuurisesti ilmaistujen yli-inhimillisten olentojen kanssa. (Melford Spiro) F) Uskontoihin kuuluu jonkinlainen käsitys yliluonnollisesta olennosta, -maailmasta, tai -voimasta ja käsitys siitä, että tämä yliluonnollinen on aktiivinen, että yliluonnollinen voi vaikuttaa tapahtumiin ja olosuhteisiin täällä maan päällä. (Rodney Stark (1957-) & William Sims Bainbridge (1940-))

  Yleinen teologia : Uskontotiede
   
 15. Artangel* Vierailija

  mikäs funktio tällä nyt on?
   
 16. engel48 Uusi jäsen

  liittynyt:
  16.11.2006
  Viestejä:
  2 027
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olipa painavaa asiaa.
  Lueskelin tekstiä " uskonnollisella hartaudella"
   
 17. jos vaikka Vierailija


  "Kun puhutaan tieteestä ja uskosta, on tärkeä ensin selvittää, mistä puhutaan"
  Tieteellinen maailmankuva, Kari Enqvistin alustus
   
 18. Inke Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  22.06.2006
  Viestejä:
  9 744
  Saadut tykkäykset:
  543

  Näinhän minullekin on selitetty OM mantran toimivan, taidettiin käyttää verbiä *resoni*, eiköhän se sana tarkoita samaa kuin vibraatio. Olikohan niin että OM olisi ensimmäisiä äännähdyksiä, mitä ihminen on alussa käyttänyt, kun puhe ei ole ollut vielä kehittynyt.

  Olisikohan kaukaa haettu minulta tähän aiheeseen, eräs hyvin iäkäs tuttava murisee syödessään hyvää ruokaa tavalla, jolla joskus tunnustelen OM äänen avulla omien resonanssionteloiden väreilyä.

  Niin tai näin, niiltä ajoilta kun kun kommunikaatio on ollut hyvin alkeellista, ei kukaan ole kertomassa miten vuorovaikutus on ihmisten välillä pelittänyt.
   
 19. Inke Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  22.06.2006
  Viestejä:
  9 744
  Saadut tykkäykset:
  543
  Hmmm, mitä on ateistin uskonnollinen hartaudella lukeminen, onko se ennakkoasenne luettavaa tekstiä kohtaan.

  Mielenkiintoista on se, että uskonto on asia mikä aina puhuttaa, riippumatta siitä onko keskustelijoilla uskonnollista vakaumusta. Politiikan sanotaan olevan samoin puhutteleva aihe, mutta ainakaan henk.koht. en useinkaan ole tilanteissa, joissa polittiset keskustelut jatkuisivat aloitusta pitemmälle. Toista se oli minun nuoruudessani, huoks... ei aika mennyt koskaan palaa... :)
   
 20. Artangel* Vierailija


  Voi kulta rakas, ihan turhaan sinä mulle tuota tekstiä työnnät, kun olen kyllä lukenut sen jo :)
  Minulla ei ole mitään uskontoa, enkä usko mihinkään vain uskomisen ilosta.
   
 21. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 932
  Saadut tykkäykset:
  18
 22. Artangel* Vierailija


  kuolen...
   
 23. Artangel Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.03.2014
  Viestejä:
  2 180
  Saadut tykkäykset:
  0
  .......
   
  Last edited: 14.08.2014
 24. Artangel Uusi jäsen

  liittynyt:
  20.03.2014
  Viestejä:
  2 180
  Saadut tykkäykset:
  0
  .........
   
  Last edited: 14.08.2014
 25. Sivaltaja Uskonnoton

  liittynyt:
  01.09.2009
  Viestejä:
  3 932
  Saadut tykkäykset:
  18
  Tuo on yksi esimerkki Enqvistin mainitsemasta finnifilosofiasta.

  EDIT: Näköjään finnifilosofiaa ei tuossa aikaiksemmassa Enqvistin kirjoituksessa mainittu, vaan se löytyy täältä:
  Enqvist Puolimatkalle: Antakaa tieteen mennä menojaan!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti