Hae Anna.fi-sivustolta

Asunnon myynti itse

Viestiketju osiossa 'Niksit ja vinkit' , käynnistäjänä JusMa, 26.02.2014.

 1. JusMa Vierailija

  Aion laittaa kerrostaloasuntoni myyntiin ja ilman välittäjää. Asunto sijaitsee hyvällä paikalla Helsingissä, joten uskon, että saan sen myytyä. Ottaisin kuitenkin mielelläni vastaan vinkkejä muilta itse myyneiltä, mikä tahansa asia tähän liityen kiinnostaa !

  Kiitos !
   
 2. välittäjä Vierailija


  Tutki lähitalojen hintapyyntöjä ja jos mahdollista, saatuja hintoja. Oikea hinnoittelu on a ja o.
  Tilaa isännöitsijältä kaikki paperit ja ota niistä tarpeeksi kopioita.

  Piirrätä tai piirrä itse pohjapiirustus huolellisesti sellaiseksi kun se tosiasiassa on, jos asuntoon on alkuperäisestä tehty muutoksia.

  Ota hyvät kuvat. Älä kuvaa vessanpönttöä tai tiskiharjaa vaan kuvaa kaikki tilat hyvässä valossa niin, että niistä näkee millainen asunto on.

  Tee ilmoitus huolella. Kerro tulevista remonteista avoimesti.

  Pese ikkunat, tuuleta, tyhjennä asunnosta ylimääräiset tavarat nyt jo, jouduthan joka tapauksessa pakkaamaan ne muutossa.

  Tee houkutteleva ilmoitus, ja todenperäinen. Mieti kuka tai millainen ostaisi asunnon ja korosta ostajalle merkitseviä asioita. Ota selvää ympäristön kaavasuunnitelmista, tulevista rakennusprojekteista ja muutoksista. Selvitä parkkipaikat, ne on olennaisen tärkeitä 99% ihmisille.

  Jollet halua välittäjien soittoja, laita ilmoitukseen teksti: Ei välittäjille.

  Onnea matkaan!
   
 3. välittäjä Vierailija


  Lisää vinkkejä:

  Kun saat ostotarjouksen, ota se aina kirjallisena.
  Hinta, maksuaikataulu, vapautuminen jne. on sovittava tarkasti.

  Jos maksu tulee kahdessa erässä, älä anna omistusoikeutta äläkä vakuuksia ennenkuin vähintään puolet on maksettu. Pankkisi kirjoittaa ostajalle säilytyssitoumuksen joka riittää.

  Ole tarkkana pankissa, tekevät paljon virheitä asuntokaupoissa.
  jos epäröit, voit pyytää jotain välittäjää katsomaan kauppakirjat. Siitä ei yleensä veloiteta muutamaa satasta enempää.
   
 4. JusMa Vierailija

  Olen edennyt asunnon myynnissä siihen, että olemme laatimassa kauppakirjaa. Ostaja on kertonut olevansa kovin herkkä kosteusmikrobeille, hän on tutkinut tarkkaan 2 kertaa huoneiston ilmanvaihtoa eikä siinä yhteydessä havainnut huomauttamista. Nyt hän haluaa kuitenkin kauppakirjaan lausekkeen "Ostaja ilmoitti myyjälle, että kaupan ehtona on se, ettei huoneistossa esiinny kosteusongelmia eikä haitallisia mikrobeja". Siellä on myös lauseke "Ostaja on tutusnunut huoneistoon siinä määrin kuin se on huoneistoesittelyssä mahdollista ja hyväksyy sen siinä kunnossa kuin se kaupantekoa esiteltäessä oli". Voiko tuosta 1. lauseesta koitua myyjälle hankaluuksia, jos ostaja myöhemmin asuessaan huomaakin jotain kosteusongelmia, joista hänelle tulee terveyshaittoja ? Eikö hänen tule sitten todistaa, että terveyshaitat aiheutuvat nimenomaan huoneiston kosteusongelmista ? Jos ongelmia ei ole ostoajankohtana ollut, mutta ilmenee myöhemmin (= 2 vuoden sisällä, joka kai on myyjän vastuuaika), onko se silloin edelleen myyjän vastuulla ? Hyväksyisittekö tuon 1. lauseen kauppakirjaanne ?
  Kysyin ostajalta, haluaako, että järjestetään kosteusmittaus, mutta sanoi, ettei halua. Isännöitsijä on myös sanonut, että kukaan talossa ei ole valittanut sisäilmaongelmista ja kaikki suodattimet vaihdetaan 2 kertaa vuodessa ja iv-kanavat on juuri viime vuonna puhdistettu.
   
 5. Hieman Vierailija

  Hieman kuulostaa erikoiselta. Koska ostaja on tutkinut huoneiston pariinkin kertaan ja erityisenhuolellisesti kosteusongelmien takia, on erikoista, jotta hän vaatii ikään kuin vapauttusta ostajan tarkastusvelvollsuudesta.

  Jos tuo ensimmäinen lauseke kauppakirjaan laitetaan, kannattaisi ainakin laittaa kauppakirja liitteeksi isännöitsijän todistus siitä, että sisäilmaongelmista ei ole tullut ilmoituksia, kanavien puhdistamisen ajankohdasta ja suodattimien viimeisestä vaihtamisesta sekä tuosta, että ostaja ei halunnut myyjän ehdottamaa kosteusmittausta huoneistossa.

  Varautuisin todella huolella mahdollisuuteen, jotta ostaja voi yrittää myöhemmin vaatia em. asioiden vuoksi hyvitystä yms. vaikka noila antamillasi tiedoilla hän tuskin siinä onnistuu. Riidat ja käräjät ovat kalliita ja inhottavia, joten niiltä välttyäkseen kannattaa aina laittaa tekstiä tai liitteitä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ostajan täytyy kyetä todistamaan mahdollisten vaurioiden todennäköinen alkamisaika, jos hän vetoaa niihin myöhemmin.
   
 6. välittäjä Vierailija

  Myyjä ei vastaa kosteusongelmista eikä mikrobeista, vaan taloyhtiö, joten lauseke kauppakirjassa on turha ja tehoton.
  Jos ostaja haluaa kosteusmittauksen, maksakoon sen itse tai sopikoon siitä isännöitsijän kanssa.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti