Hae Anna.fi-sivustolta

Asuntolainan poismaksu?

Viestiketju osiossa 'Säästöpossu' , käynnistäjänä Tiukulainen, 19.02.2009.

 1. Tiukulainen Vierailija

  Hei te viisaammat!

  Jos on mahdollisuus maksaa loppu asuntolainasta pois, onko se "edullisempaa" kuin maksella pikku hiljaa lainaa pois?

   
 2. nnnn,. Vierailija

  no järjellä ajateltuna tietenkin on! mutta onko sulla ehto että menee sankiota onkin jo toinen juttu..
   
 3. yleensä on Vierailija

  Yleensä on, koska jos maksaisit pikkuhiljaa, maksaisit myös korkoja koko ajan.

  Jos aletaan saivartelemaan, kannattaa laskea, paljonko olisi korkomenot - niiden takia saamasi alijäämähyvitys (eli veroprosenttisi on alhaisempi asuntolainan korkojen vuoksi). Toisaalta jos sijoittaisitkin loppulainan maksuun tarvitsemasi summan ja saisit siitä korkotuloja enemmän kuin mitä nettona maksat asuntolainan korkomenoja, olisi sen sijoittaminen muualle järkevämpää. Nyt kyllä erilaisten määräaikaisten tilien korot ovat todella alhaiseet, niin kuin on asuntolainankin korot, eikä osakkeetkaan ihan lyhyellä tähtäimellä todennäköisesti tuota, joten itse varmaankin maksaisin pois, jollei kyseiselle summalle ole mitään muuta tarvetta.
   
 4. vielä lisäys Vierailija

  Jos sinulla on esim. kiinteäkorkoinen laina, voit joutua maksamaan pankille ylimääräistä siitä, että maksat lainan "liian aikaisin" pois. Jos sinulla on laina sidottu ihan normaalisti primeen tai euriboriin, ei tälläisiä lisämaksuja tule.
   
 5. laskuri. Vierailija

  1) Lainasta maksat AINA korkoa.

  2) Googlaapas verolaskuri, ja tarkista onko sillä juurikaan minkäänlaista vaikutusta veroihisi. Verolaskurin avulla näppärästi laskea vaikutuksen nettotuloihisi.

  3) Onko saamasi talletuskorko/sijoitustuotto korkeampi kuin lainan korko. Jos on, älä maksa.

  4) Inflaatiokin kannattaa ottaa huomioon. Talletuksen koron tulee olla isompi kuin inflaatio + lähdevero/sijoitustuoton vero. Muutoin talletus menettää arvoaan. Toisaalta inflaatio myös syö lainan arvoa.

  Itse maksaisin pois. Ihan vain oman arvomaailmani kautta ;)
   
 6. Tiukulainen Vierailija

  Kiitos paljon asiantuntevista vastauksistanne! Nyt otankin pankkiin yhteyttä ja selvitän tuon asian, että meneekö "sanktio" jos maksan suunnitelua aiemmin lainani pois.

   
 7. Alijäämähyvitys on enintään 30% maksettujen korkojen määrästä, joten vähintään 70% koroista maksetaan AINA itse. Velan pitäminen kannattaa vain, jos rahoilleen saa paremman koron mitä maksaisi velasta -> eli velan korko miinus verohyvitys < säästöjen korko miinus pääomavero.
   
 8. Hei, mitä siellä pankissa sanottiin? Tuliko sanktioita?
   
 9. Se selviää nopeasti ja kätevästi myös kaivamalla oma kappale siitä velkakirjasta esiin ja lukemalla lainan ehdot. Kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
  - jos lainan korko on kiinteä, voi joutua maksamaan pankille sanktiota = hyvitystä saamatta jäävästä korosta, varsinkin jos lainasumma on tarpeeksi iso.
  - jos lainan viitekorko on pitkä (yli 3 v), voi joutua maksamaan
  - Eurobor 1-12 kk -sidonnaisia lainoja voi yleensä lyhennellä vapaasti ylimääräistä ilman kuluja
  - jos velkaa on ihan vähän jäljellä, selviää yleensä sanktiotta

  Pankkien nettisivuilla on myös palvelumaksuhinnasto, joissa on selostettu ylimääräisen lyhennyksen tai ennenaikaisen maksun mahd. kustannukset.
  Moni asioi mielellään nettipankissa, kun ei "kehtaa" kysyä pankista suoraan.

  Olen OP:n asiakas ja asuntolainaa on jäljellä hiukan vaille 40.000 €. Lainani on sidottu lyhyeen euriboriin. Voi tehdä ylimääräisen lyhennyksen kirjoittamalla maksun saajan tilinumeron kohdalle oman lainani numeron, maksun saajaksi tulee pankki. Seuraavassa vaiheessa minun pitää valita onko kyseessä A) normaali lyhennyserän maksu (lainani on suoraveloituksessa, joten siitä ei ole kyse), B) ylimääräinen lainanlyhennys (siitä on kyse) vai C) lyhennyserän maksu etukäteen.

  Ylimääräinen lyhennys ei näy heti nettipankissa, vaan vasta seuraavana pankkipäivänä, kun se on käsitelty. Ylimääräinen lyhennys näkyy tilillä maksussa olevana maksuna.
   
 10. Kysyin sitä siksi, koska minulla ei ole vielä asuntolainaa ja olen kohta ottamassa sitä. Koska tulomme ovat kasvamassa, tiedän että sitä lainaa voisimme sitten lyhentää nopeammin esim. vuoden päästä kuin tällä hetkellä. Huomenna olen menossa pankkiin kyselemään.
   
 11. Sujut Vierailija

  Maksoin viime vuonna lopun asuntolainamme kerralla, oliskohan ollut vielä kolme vuotta jäljellä. Ei ole pankista mitään kuulunut.
   
 12. Lisälyhennyksiä Vierailija

  Me sovittiin heti aluksi pankin kanssa, että lainaa voidaan lyhentää enemmän kuin mitä kk-lyhennykseksi on määritelty. Eri asia tietty se, jos maksaa lainan kokonaan pois - siitä voi lisäkustannuksia tullakin.
   
 13. Otin alunperin lainan pisimmällä mahdollisella lyhennysajalla (asp-laina, 18 vuotta), eihän tulevaisuudesta koskaan varmasti tiedä, mitä tuo tullessaan. Makselin sitten ylimääräisiä lyhennyksiä 1-2 kertaa vuodessa vähän tilanteen mukaan ja lopulta laina lyheni loppuun alle 7 vuodessa. Ei mennyt mitään ylimääräisiä maksuja missään vaiheessa.

  Korko oli koko ajan 12 kk euribor ja kerran tuon laina-ajan aikana sovin marginaalia alemmaksi, kun ne olivat laskeneet kautta linjan. Siinäkään ei ollut mitään ongelmaa.

  Ainakin viime syksynä katsoin, että kannatti mielummin maksaa loppulaina pois säästöillä, kun hyvätuottoinen islantilaistilini kävi liian riskialttiiksi ja keväällä määritelty euribor teki lainasta kalliin muihin talletuskorkoihin verrattuna.
   
 14. Krister Vierailija

  Maksoin juuri 26 400 Euron sanktiot OP pankille ,jouduin myymään asuntoni kun jousuin osaaik työttömäksi, tein reklamaationkin mut ei se auttanut, joten laitoin asian eteenpäin kuluttaja-asiamiehelle, sekä valituksen Euroopan asuntoluottoja valvovalle komissiolle myös.
  Ehdot ovat täysin kotuuttomat ,vaikka kuinka olisi kiinteäkorkoinen sopimus , muut pankit ovat tulleet aina vastaan 50 % ko.tapauksissa , joten olkaa tarkkana tuon OP kanssa ne antavat tosi helpolla lainaa , mutta sitten ....
   
 15. vaihtuvakorkoinen Vierailija

  Kiinteäkorkoisessa lainassa on hyvät puolensa ja huonot puolensa. Hyvä puoli on se, että vaikka markkinakorot ja samalla niihin sidottujen lainojen korot nousevat, kiinteäkorkoisen lainan korko on ja pysyy samana koko sovitun ajan. Jos markkinakorkoisten lainojen korot nousevat korkeammiksi, pankki ei tule vaatimaan asiakkaalta lisäkorkoa. Vakaa korko tuo asiakkaalle ennustettavuutta.

  Huono puoli on se, että vaikka markkinakorot laskevat, kiinteäkorkoisen lainan korko ei laske. Kiinteäkorkoinen laina voi korkojen laskiessa tulla huomattavan kalliiksi vastaavaan markkinakorkoiseen verrattuna, mutta sopimus on sopimus.

  Mikäli joutuu irtisanomaan lainansa ennen aikojaan tai haluaa maksaa sen pois ennen aikojaan, markkinakorkoinen laina ei yleensä aiheuta korkohyvitysvaadetta pankilta.

  Kiinteäkorkoisen lainan tapauksessa pankki haluaa itselleen sen korkotuoton, jonka se menettää. Pankki on hankkinut rahoituksen muualta asiakkaan kiinteäkorkoiseen lainaan sillä ajatuksella, että laina mysö tuottaa korkoa ennalta suunnitellun määrän. Nyt korkotuotto asiakkaalta jää pois, mutta pankki joutuu silti maksamaan rahoituksesta toisaalle koron alkuperäisen suunnitelman mukaan. Pankki ei halua tappiota itselleen, siksi sitä karhutaan laina-asiakkaalta, joka lipeää sopimuksesta kesken kaiken. Pankit eivät ole varsinaisia hyväntekeväisyyslaitoksia. Kyseessä ei ole sanktio vaan korvaus.

  Jos sinulla olis ollut vaihtuvakorkoinen laina, korkoprosenttisi olisi luultavasti paljon alempi ja saisit joustoa lainaasi hyvin pienellä korvauksella.

  Sinulla on ollut mahdollisuus lainaa ottaessasi varautua esim. työttömyyteen tai sairauteen jollain vakuutustuotteella. Ilmeisesti olet sama kirjoittaja, joka valittaa tylyä kohtaloaan suomi24:ssä. Siitä kirjoituksesta päätellen lainaa on otettu tappiin asti.

  On aika härskiä väittää, että KAIKKI pankit ovat AINA tulleet vastaan. Mistä sinä sen tiedät?

  Kun ottaa itselleen lainaa, kannattaa miettiä vaihtoehtoja ja valintojen seurauksia. Laina on sopimus, siinä on kaksi osapuolta ja sopimus sitoo aina molempia osapuolia. Lue lainaehdot.
   
 16. Stackars dig Vierailija

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti