Hae Anna.fi-sivustolta

Cavalier kingcharlesinspanieli

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Aniina, 12.09.2005.

 1. Sääli Vierailija

  Kivan luonteisia, mutta tosi sairaita. Yksi eläinlääkäriklinikka Helsingissä ei suostu enää leikkaamaan rodun edustajia, koska ne on jalostettu liian pitkälle. Aivot eivät mahdu kalloon ja liian pitkälle viety jalostus aiheuttaa kovia kipuja eläimille.
   
 2. Niin ja näin Vierailija

  Se on kylläkin shar pei, jota ei eläinklinikka hoida.

  Ja jalostus ei aiheuta kipuja millekään eläimelle, sairaudet voivat aiheuttaakin.

  Mitä tulee cavalieriin, harkitsisin tarkkaan rotuvalintaa ja jos siihen päätyisin, miettisin valmiiksi mitä teen jos koiralla on tämä rodun sairauksista ehkä ikävin, oireinen syringomyelia. Hoitaminen on toki mahdollista, mutta edellyttää jokapäiväistä, pahimmillaan useasti päivässä tapahtuvaa lääkintää useammalla lääkevalmisteella. Syringomyelia ei kuitenkaan koskaan parane ja se on etenevä sairaus, joten lääkityksellä voidaan ainoastaan vaikuttaa oireisiin, ei itse oireiden aiheuttajaan.

  Tosiasia on, että cavaliereilla on luvattoman paljon rotuominaisia sairauksia. Rodussa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta asia kannattaa tiedostaa ja tehdä itselleen selväksi; tottakai on todennäköisempää saada ns. normaaliterve koira, mutta kun rodun terveystilanne on se mikä se on, ei ole liioittelua varautua mahdollisuuteen koirasta, joka ei ehkä ole perusterve ja joka ei ehkä ole yhtä pitkäikäinen kuin samankokoiset koirat muissa roduissa.
   
 3. Sääli Vierailija

  Kyseessä on nimenomaan Cavalier, jolla on syringomyelia. Asiasta on ollut paljon keskustelua lehdissä ja mediassa. Rotu halutaan lopettaa, koska se aiheuttaa vain tuskaa koirille. Pysyvää hoitomuotoa ei ole ja leikkaukset pitkittävät vain kärsimystä.

  TS: Koirarotu uhataan hävittää - aivot eivät mahdu kalloon | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi
   
 4. ttt. Vierailija


  Olet väärässä. Se rotu, jota eräs eläinklinikka ei suostu hoitamaan on juuri mainittu Shar Pei.

  Eläinklinikka jättää yhden rodun hoidotta | Helsingin Uutiset

  "Malmin Eläinklinikka Apex on ilmoittanut, että siellä ei toistaiseksi hoideta shar pei -rotuisia koiria. Poikkeuksena ovat kuitenkin ensiapua ja jatkohoitoa vaativat potilaat. Käytäntö on ollut voimassa marraskuun alkupuolelta lähtien."
   
 5. Sääli Vierailija

  En tiedä mistä horiset, koska kai minä nyt tiedän minkä koiran omistan ja sen, jos sitä ei haluta jossakin leikata. Haloo taas.
   
 6. sääli. Vierailija

  Siinähän se oli linkin tekstissä kerrottu. Shar Pei on rotu, jota eräs eläinlääkäriasema ei hoida. Sinun koirasi ei asiaan liity millään tavalla.
   
 7. rautalanka Vierailija

  Ilmeisesti joku omistaa Cavalierin jolla on syringomyelia, ja jota ei jollain eläinlääkäriasemalle ole suostuttu leikkamaan.

  Miten sharpei ja Apex tähän liittyy...
   
 8. hohhoijaa Vierailija

  Ööh, ei syringomyeliaa edes hoideta leikkauksella, eikä Apex ei ole kieltäytynyt cavalierien hoitamisesta, voit vaikka soittaa sinne ja kysyä. Luetun ymmärtäminen taas nolla...

  Apex ei hoida Shar Pei-rotuisia koiria niiden lukuisien jalostuksesta johtuvien ongelmien takia. Apexin tiedotteen asiasta voi lukea heidän omilta sivuiltaan: Apex - Malmin Eläinklinikka - Ajankohtaista
   
 9. hoh Vierailija

  Jos nyt unohdetaan Apex ja sharpei, niin kyllä syringomyeliaa voidaan hoitaa myös kirurgisesti, mutta tehdäänkö sellaista vai onkohan kovinkin yleistä että eläinlääkärit kieltäytyvät leikkauksista? Tuntuisi että piikki olisi armollisin hoito :(
   
 10. gah Vierailija

  Lääkehoito on tehokkain ja sitä käytetään ehdottomasti eniten. Syringoleikkauksesta on hyötyä vain tietyissä tapauksissa, ja silloin eläinneurologi leikkaa ilomielin. Tarpeettomia leikkauksia ei tehdä, jokainen tapaus arvioidaan erikseen, mutta jos leikkauksesta on hyötyä, ei eläinlääkärit siitä kieltäydy.
   
 11. Syringosta Vierailija

  Juu ei niitä cavojen syringoja tosiaan "jossain" leikata. Ei se, jos lähiön x tai kunnan y eläinlääkäriasema z ei suostu leikkaamaan cavalierin syringoa, tarkoita että MIKÄÄN asema ei sitä leikkaa. Syringomyelialeikkaus ei ole ihan mikään kastrointi, jonka osaa jokainen eläinlääkäri ja joka voidaan tehdä käytännössä missä tahansa rutiininomaisuutensa ja ns. helppoutensa ja vähäriskisyytensä vuoksi. Syringoleikkaus vaatii erityisosaamista ja perustasoa paremman varustelutason.

  Eipä näitä leikkauksia tietääkseni Suomessa tehdä kuin parilla asemalla. Leikkaus muutenkin on hieman kyseenalainen, koska riskit ovat suuret ja tulos on korkeintaan väliaikainen; kun kalloon tehty aukko taas kasvaa umpeen, tilanne on sama kuin ennen leikkausta. Ja leikatuista koiristakin suuri osa joutuu joka tapauksessa käyttämään säännöllistä lääkitystä että jokainen voi itse punnita hyötyjen ja eläimelle leikkauksesta aiheutuneiden haittojen suhdetta. Ei syringo ole mikään kasvain, joka poistetaan ja homma ok; aivojen painetta voidaan leikkauksella vähentää = oireisiin yrittää vaikuttaa, mutta itse syy = sairaus ei silti poistu.
   
 12. Satu Vierailija

  En voi rotua suositella, vaikka cavalieerit ovat aivan ihania ja kaikin puolin täydellisiä koiria - terveyttä lukuun ottamatta. Itselläni 2½ v ja 1½ v tytöt, vanhemmalla ollut oireileva syringomyelia pennusta lähtien, syö säännöllisesti neljää lääkettä ja silti on oireita. Kohta edessä leikkaus viimeisenä vaihtoehtona, näitä on Suomessa tehty muutamia, Englannissa paljon enemmän. Toiselta tytöltä on polvet leikattu jo vuoden ikäisenä, terveeksi on magneettikuvauksessa todettu, tosin kallon epämuodostuma toki löytyy, ja talvella hinkkaa kovasti päätään lumeen. Niin ihania kuin cavalierit ovatkin, kokisin itse täysin epäeettiseksi tämän rodun yksilön hankkimisen näiden jälkeen.
   
 13. Love Cavaliers Vierailija

  Otetaan Cavalierkingcharles koiria hyvään hoitoon Hyvinkäälle, ilmaiseksi. Rakastamme juuri tämän rodun ylväitä edustajia. Myös insuliinidiabeetikot ja sydänsairaat hoidetaan rutiinilla. Oma 12 v. Kalle Cavalierimme menehtyi ja ikävä on kova. Iltaisin 0500-600421
   
 14. Sarbanewa Vierailija

  Itselläni nyt 1,5v. cavalier uros ja kaveri on luonteeltaan samanlainen kuin isäntänsäkin. Me juostaan metsässä, käydään koirapuistoissa, uidaan, ei haukuta ketään, eikä aristella ketään(valitettavasti ei edes käärmettä, ellei se sihise lujaa ensin).
  Kaveri syö niin että aina on kupissa ruokaa ja yhtään ei ole yli painoa(jotkut haukkuvat hoikaksi), hän syö noin kerran päivässä.
  Luonne on todella reipas, ketterä, ei vikise eikä rutise. Koira silminnähden nauttii ulkoilusta kuten minäkin kelillä kuin kelillä.

  Kaveri oppi sisäsiistiksi 6kk vanhana, on todella viisas ja nokkela, tottelee, voi pitää vapaana, eikä koskaa purisi ihmistä.

  Valitettavasti kun kaveri raaputtelee korvaansa tms..hinkaa itseään lumessa, niin tulee välillä mieleen, että onko se nyt sairas kun se noin tekee. Nämä kauhutarinat mitä rodusta kirjoitetaan kannattaa tiedostaa, mutta niitä kirjoituksia on aivan turha alkaa kaikkia lukemaan sanatarkasti ja pelätä koiran sairastumista kokoajan.
  Pitää muistaa nauttia joka hetkestä ja siitä mitä on. Niin kuin mammani on sanonut: Ei sairasteta ennen kuin ollaa kipeitä!

  Ei voi muuta kuin suositella! Koira tulee samanlaiseksi kuin isäntänsä/emäntänsä.

  Itselläni ollut yhteensä 3kpl Cavalierejä ja 1kpl bullmastiffi.

  Wuf!!
   
 15. -- Vierailija

  King charlesin spanieli cavalier on maailman parhain koira mitä voi koskaan olla. Se on niin kiltti ja seurallinen, että toista saa etsiä. Mutta sydänvika on niin valitettava asia, kun oma koirani kuoli 4 vuotiaana. Tosin takana oli lääkärin väärä diagnoosi. Kamalinta oli, että sydänvika vei 2 viikon sisällä koko koiran, ja koira kuoli kotiimme.
   
 16. Iloinenomistaja Vierailija

  Haloo hei...

  Kaikkea sontaa täällä viitsitäänkin lietsoa!

  Esim tuota "aivokoppasairautta" esiintyy paljon muillakin roduilla mm. tiibetin spanieleilla ja jopa useista kissaroduistakin sitä on löydetty.
  Tuo juttu mikä oli silloin joskus lehdissä sattui vain "osumaan" juuri tälle ihanalle rodulle!
  Muitahan lukijat eivät sitten huomaakaan!

  Ja hyvin monesti nuo jotka julkisesti valittavat kuinka sairaan koiran he ovat "saaneet"...ovat ostaneet ne halvemmalla jostain takatallista...tietty ilman rekisteröintiä ym.
  Eli kyllä he ITSE siinä samalla lisäävät tuota sairastuttavaa jalostusta. Turha valittaa!!

  Meillä ei edes harkittu muuta vaihtoehtoa kuin tarkastetuista vanhemmista oleva ihana kaveri!!

  VELVOLLISUUDEKSI katson myös sen että JOKAISEN koiranomistajan kuuluu opettaa myös lapsilleen se KAKKAPUSSIN käyttö, ei se niin vaikeeta ole! Per....!
   
 17. Sunsweetsheridan Vierailija

  "Esim tuota "aivokoppasairautta" esiintyy paljon muillakin roduilla mm. tiibetin spanieleilla ja jopa useista kissaroduistakin sitä on löydetty."

  Kertoisitko lisää että millä koira- ja kissaroduilla on esiintynyt syringomyeliaa samassa mittasuhteessa kuin cavoilla?


  Wikipedia:


  Cavalier kingcharlesinspanielilla huolestuttavin terveydellinen riski on krooninen sydänläpän degeneraatio, endokardioosi. Sairaus saattaa aiheuttaa puhjettuaan sydämen vajaatoimintaa. Se on vahvasti ikäsidonnainen, ja myös sukupuoli vaikuttaa, sillä urokset sairastuvat narttuja aikaisemmassa vaiheessa. Koska sairauden taustalla ovat osittain perinnölliset tekijät, nuorena sairastuneita koiria ei tule käyttää jalostukseen.

  Cavaliereilla esiintyy myös syringomyelia-nimistä sairautta. Tämä sairaus johtuu kallon takaosan luuston rakennevirheestä eli chiarin malformaatiosta. Tällöin koiran aivot eivät mahdu kalloon vaan ne työntyvät selkäydinkanavaan.

  Cavalierien riski sairastua koiran kuivasilmäisyyteen on yli 10-kertainen moniin muihin rotuihin verrattuna


  Olen harkinnut cavaa shelttini seuraksi mutta tiedot rodun terveystilanteesta toki huolestuttavat.
   
 18. nauku Vierailija

  Mm. seuraavilla koiraroduilla on todettu syringomyeliaa: kingcharlesinspanieli, griffon, rhodesiankoira, yorkshirenterrieri, weimarinseisoja, maltankoira, havannankoira, chihuahua, perhoskoira, kääpiömäyräkoira, kääpiö- ja toyvillakoira, bichon frise, mopsi, shih tzu, pomeranian, staffordshiren bullterrieri, bostonin terrieri, ranskan- ja englanninbulldoggi, pekingeesi, unkarinvizsla, affenpinseri ja kääpiöpinseri. Lisäksi useat rotukissat kärsivät syringosta (oireet poikkeavat jossain määrin koirista).

  Näistä roduista ainoastaan cavalierien ja griffonien omistajat ovat riittävän valveutuneita kuvauttamaan koiransa (MRI-kuvaus on ainoa tapa diagnosoida syringomyelia) ja raportoimaan tulokset, joten muiden rotujen syringotilanteesta ei ole tällä hetkellä ole varmuutta. Ilmeisesti kuitenkin muidenkin rotujen piirissä aletaan havahtua vähitellen tilanteeseen.
   
 19. Lorette Vierailija

 20. valveutuneisuus Vierailija


  Kyseinen "valveutuneisuus" johtuu siitä, että Cavalierilla on ylivoimaisesti eniten diagnostisoitu kyseistä sairautta.
   
 21. Valitettavasti se on totta että kyseinen sairaus on nimenomaan cavalierien ongelma. Se on todella ikävää sillä mikään koira ei moista ansaitsi eikä varsinkaan cavalierin kaltainen iloinen, uskollinen ja älykäs pikkukoira joka on KOIRA isoilla kirjaimilla kirjoitettuna.

  Kome cavalieria olen omistanut mutta silti olen kallistunut sille kannalle että ehkä paussi rodun kasvattamisessa olisi paikallaan tai sitten geenipohjan lisäys roturisteytyksillä. Hieman skeptikko olen sen suhteen että rodun sisällä asia saataisiin kuntoon vaikka varsinkin kotimainen rotujärjestö toimii aktiivisesti terveemmän cavalierin puolesta.

  Joka tapauksessa jokaisen cavalierin pennusta haaveilevan tulisi olla täydellisen tietoinen rodun sairauksista ja heikkouksista eli pyrittävä etsimään kasvattaja joka vastuullisesti ajaa rodun terveytttä jopa ulkonäön ja näyttelymenestyksen kustannuksella. Mutta kuinka maallikko sellaisen osaa etsiä ja löytää?
   
 22. liisi Vierailija

  Syringomyeliaa esiintyy myös muilla roduilla, lähinnä kääpiökoirilla. Cavaliereilla sitä on diagnosoitu eniten osittain siitä syystä, että niitä ylipäätään tutukitaan ja osittain siitä syystä, että niitä on määrällisesti huomattavasti enemmän, kuin esim griffoneita, joilla erään tutkimuksen mukaan 60% on chiari ja 40% syringo.

  Syringo ei johdu takaraivon luun väärästä asennosta, se on vanhentunutta tietoa. Wikipediaa en muutenkaan pitäisi kovin luotettavana tietolähteenä ;)

  Suurin osa, joka saa syringomyeliadiagnoosin ei oireile sairauttaan. Jos syrinx rakkula on keskellä selkäydintä se ei vaivaa koiraa. Jos se sen sijaan syntyy selkäytimen laitaan, tai on huomattavan iso, se saattaa painaa hermoja. Sairautta voisi verrata vaikka lonkkiin: C-lonkkainen koira voi elää ihan normaalin elämän, vaikka sillä onkin sairaat lonkat. Jos huono tuuri käy, ne alkavat jossain vaiheessa vaivata ja osa koirista joudutaan sen tähden lopettamaan. Yhtä kaikki kukaan ei halua tällaista koiraa kasvattaa ja näistä sairauksista pyritään eroon.

  Syringoa hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä. Mikäli koira oireilee lääkkeistä huolimatta olisi se mielestäni armeliainta päästää pois.
   
 23. iii Vierailija

 24. hah Vierailija

  No niin diagnosoitaisiin muillakin roduilla, JOS sairautta tutkittaisiin niilläkin. Chiarin malformaatio ja syringomyelia ovat usein täysin oireettomia, eli ilman kuvauksia niistä ei vain tiedetä. Lisäksi muilla roduilla syringomyeliaa ei osata epäillä ja se on laajalti väärin diagnosoitu esimerkiksi allergiaksi ja käytöshäiriöiksi. Sinusta on ilmeisesti parempi työntää pää puskaan ja kieltää ongelma omassa rodussa, kuten monet muut rotupiirit tekevät (tässäkin) asiassa? Cavalierit ovat leimautuneet "sairaaksi" roduksi, koska sen harrastajat ovat aina avoimesti puhuneet terveysonglemista pyrkien tekemään asialle jotain. Todellisuudessa moni muu rotu on paljon sairaampi, mutta ihmiset vaikenevat mieluummin koiriensa ja kasvattiensa ongelmista.
   
 25. iii Vierailija


  Cavalierin kohdalla kuvauksiin on menty sen vuoksi, koska sairastuneita on niin paljon enemmän kuin muissa roduissa. Sinunko mukaan kaikille koirille tulisi kuvaukset tehdä? Sinä se näytät työntäävän pääsi pensaaseen ja keksit tyhjästä mitä erikoisempia väitteitä. Mitkä muut rodut ovat sairaampia ja mitä todisteita sinulla asiasta on?
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti