Hae Anna.fi-sivustolta

Cavalier kingcharlesinspanieli

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Aniina, 12.09.2005.

 1. liisi Vierailija

  Tämän linkin takaa löytyy chiarin nykyinen määritelmä ja voisi se Akuuttikin korjata tietonsa, mikäli meinaa luotettavan kuvan antaa... Viimeisimmän tutkimuksen mukaan cavalierin kohdalla ei pitäisi edes puhua chiarista, kun kyseessä näyttäisi olevan jotain muuta.

  Syringomyelia: Chiarimainen epämuodostuma
   
 2. Barto Vierailija

 3. Barto Vierailija

 4. omistaja Vierailija

  On totta että kavalieeri on tavallista sairaampi rotu. Joku huuhaa edellä sanoi, että on monia sairaampiakin rotuja. Faktat pöytään. Lopetin omani sydänsairauden takia 4-vuotiaana. Yhtään pentua ei enää saisi tehdä. On se uskomatonta miten ihmiset on niin rahanahneita, että satuttaa eläintä rahan takia.
   
 5. dupo Vierailija

  Faktaa löytyy esimerkiksi koirien sairastuvuustilastoista. Cavalier ei niissä koskaan esiinny top kympissä, kärkisijoja pitävät ihan muut rodut.

  Ja sitä koiraa (olipa se sitten cavalier tai mikä tahansa muu) ei kannatta ottaa rahanahneelta pentutehtailijalta, vaan vastuuntuntoiselta kasvattajalta joka panostaa koiriensa hyvinvointiin ja terveyteen. Muutenkin kannattaa ihan itse etukäteen tutustua pennun vanhempien ja muiden sukulaisten terveystuloksiin. Terveiden koirien jälkeläinen ei nyt vaan kuole perinnölliseen sydänvikaan 4-vuotiaana. Pennunostajat tuntuvat unohtavan oman vastuunsa koiraa hankkiessaan...
   
 6. jaa ei vai Vierailija

  Lemmikit - MTV3

  Ensimmäinen tilasto, jonka googlettamalla löysin ja heti löytyi.
   
 7. tilastotieteilijä Vierailija

  Tuossa tilastossa (missä cavalier on sijalla 6.) ei ole huomioitu sairaiden suhdetta koirien lukumäärään, vaan huomioitu vain sairaiden lukumäärä. Totta kai suositut rodut ovat korkealla tuollaisella listalla, mutta ei se anna luotettavaa kuvaa näiden rotujen todellisesta tilanteesta (sairaiden määrä SUHTEESSA koirien määrään). MTV3.fi ei nyt ehkä muutenkaan ole kaikkein luotettavin lähde...

  Saman tilaston pohjalta vähän fiksummin analysoituna seuraavat rodut omaavat vakavimmat terveysriskit: bassetti, berninpaimenkoira, bokseri, dobermanni, irlanninsusikoira, mopsi, rottweiler, saksanpaimenkoira, sileäkarvainen noutaja, skotti- ja kettuterrierit, snautserit ja tanskandoggi. Tämän tilastollisen luokittelun on tehnyt tilaston alkuperäinen laatija eli ruotsalainen vakuutusyhtiö Agria, joka ei siis pidä cavalieria erityisen sairaana rotuna. Myöskään suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät määrittele cavalieriä korkean riskin roduksi.
   
 8. Kyllä se oli siinä huomioitu. Eihän tuollaisessa tilastossa muuten olisi mitään järkeä. Ja jos olisit vaivautunut lukemaan uutisen, niin lähteenä oli käytetty Taloussanomia, josta löytyy kattavampi uutinen asiasta. Kovasti ihmettelen tarvettasi sepittää satuja.
   
 9. tilastotieteilijä Vierailija

  Sen ALKUPERÄISEN Agrian (ei mihinkään nettiartikkeleihin perustuvan) tilaston nähneenä voin kertoa ettei tuossa tosiaankaan ole otettu huomioon koirien lukumäärän suhdetta sairastuneisiin. Ja siksipä siinä maikkarin ja taloussanomien esittämässä tilastossa ei olekkaan yhtään mitään järkeä.

  Tuolta taloussanomien sivuilta muuten löytyy se vuoden 2009 tietoihin perustuva lista suuren sairausriskin roduista, ei näy cavalieria...
   

 10. Saman tilaston alkuperäisenä olen minäkin nähnyt. Kyllä siinä kyseinen suhde huomioon otettiin. Samaa tilastoa käyttää artikkelissaan Katariina Mäki, joka ainakin on alan asiantuntija.

  http://katariinamaki.com/artikkelit/agria.html
   
 11. tilastotieteilijä Vierailija

  Sinun kannattaisi selvittää itsellesi sairastuvuuden ja suhteellisen sairastumisriskin ero. Ihan kiva kyllä kun tuot tänne minun kantaani tukevia linkkejä :)
   
 12. Kömpelö yrityksesi päteä karahti pahasti kiveen. :)

  Kuten tuosta sairastuvuustilastosta selveni, oli Cavalierin tilanne huonontunut entisestään uudemmassa vertailussa. 1995-2002 tilastossa Cavalien oli sijalla 17 ja 2003-2006 tilastossa sijalla kuusi.

  Tässä lisää surullista luettavaa rodusta ja sen ongelmista.

  Cavalierien sydänvika vähenisi dramaattisesti jalostuksen avulla
   
 13. tilastotieteilijä Vierailija

  Oletko oikeasti noin tyhmä vai provoiletko vain? Edelleenkään sairastuvuus ja suhteellinen sairastumisriski eivät ole sama asia.

  Cavalierien tilanne ei ole huonontunut, vaan cavalierien suosio ja lukumäärä on kasvanut hurjaa vauhtia Ruotsissa 90-luvun lopulta lähtien. Samalla koirien lukumäärän kanssa on kasvanut eläinlääkärikäyntien lukumäärä. Tämä ei tarkoita rodun tilanteen huonontuneen, koska tämä tilasto ei millään tavalla huomioi sairaiden SUHDETTA terveisiin (joka on itseasiassa parantunut hieman Ruotsissa). Cavalier on Ruotsin kahdeksanneksi suosituin koirarotu lukumäärältään ja samalla kuudenneksi yleisin koirarotu eläinlääkärissä. Koirien lukumäärä ja eläinlääkärikäyntien määrä ovat siis ihan suhteessa toisiinsa.

  Lainaus linkittämästäsi ensimmäisestä artikkelista: "Myös suhteellisen sairastumisriskin määrittäminen auttaa rodun kokonaistilanteen hahmottamisessa. Suurilukuisen rodun sairaudet näkyvät eläinlääkäreiden vastaanotoilla taajaan, vaikka rodun riski sairastua tiettyyn sairauteen ei olisi keskimääräistä suurempi."

  Tuo sydänartikkeli sen sijaan on erinomainen muistutus kaikille kasvattajille ja pennunostajille: jalostukseen on käytettävä vain terveitä ja riittävän vanhoja koiria ja muutenkin noudatettava jalostusohjelmaa. Pennunostajien tulee aina selvittää pennun suvun terveyshistoria etukäteen ja ostaa vain terveeksi todettujen koirien jälkeläisiä! Näin perinnölliset sairaudet saadaan tehokkaasti vähenemään, kuten cavalierinomistaja Katariina Mäki artikkelissaan toteaa :)
   
 14. Kuten jo mainittu, se tilasto ottaa huomioon sairaiden määrän terveisiin. Siinä tilastossa on mukana kustakin rodusta (+sekarotuiset ryhmänä) vakuutetut koirat ja siitä sitten on laskettu prosentuaalisesti ne rodun yksilöt, joilla ongelmia on.

  Helsingin Sanomat

  Tässä myös mielenkiintoinen artikkeli. Cavalier näyttää kuuluvan eliniän pituudenkin suhteen kymmenen huonoimman rodun joukkoon.


  Sydänartikkeli olisi erinomainen muistutus, jos kasvattajat vain ottaisivat asian vakavasti. Mutta kuten artikkelista selviää, "Tärkein syy jalostusohjelmien toimimattomuuteen on, että kasvattajat eivät noudata niitä."
   
 15. Tilastotieteilijä Vierailija

  Mistä ihmeestä olet saanut tällaisen käsityksen? Tässä ei olla laskettu mitään prosenttuaalisia lukuja, pelkät absoluuttiset luvut on ilmoitettu. Jos olisit nähnyt alkuperäisen tilaston, tietäisit tämän.

  Jos nämä tosiaan olisivat suhteellisia lukuja ja cavalier olisi 6. sairain rotu Ruotsissa (mitä se ei siis ole), miksi cavalier ei ole Agrian korkean sairastumisriskin ryhmässä!? Ryhmään kuuluvat siis: basset, berninpaimenkoira, bokseri, dobermanni, irlanninsusikoira, mopsi, rottweiler, saksanpaimenkoira, sileäkarvainen noutaja, skotti- ja kettuterrierit, snautserit ja tanskandoggi. Agrian mukaan näillä roduilla on siis korkeimmat sairastumisriskit, eli sairastumiset suhteessa koirien lukumäärään.
   
 16. Kyllä se käsitys tulee selville ihan siitä tilastosta. Syy siihen, miksi Cavalier ei ole korkean sairastumisriskin ryhmässä on siinä, että riskiluokittelu perustuu 1995-2002 tilastoihin, jolloin Cavalierin tilanne oli parempi, kuten olen aikaisemmin osoittanut. Aikaisemmassa tilastossa, johon luokittelu siis perustuu, Cavalier oli vasta 17 sairain rotu ja myöhemmässä kuudes.
   
 17. Tilastotieteilijä Vierailija

  Ehei, se riskiluokitus perustuu vuoden 2009 tietoihin.

  Edelleen haluaisin kuulla miksi kuvittelet tuon tilaston kertovan suhteellisen sairastuvuuden, kun siinä ihan selkeästi kerrotaan ettei se sitä tee.
   

 18. Ei perustu, vaan vuosien 1995-2002 tietoihin.


  Hundarnas risk för tidig död och sjukdom - Agria - Agria

  Missähän kohtaa siinä kerrotaan väittämälläsi tavalla? Jos kyse ei ole suhteellisesta sairastavuudesta, niin miten ihmeessä Rhodesiankoira sijoittuu Saksanpaimenkoiraa huonommin, vaikka rotua rekattu Ruotsissa noin kahdeksan kertaa vähemmän? Luuletko rodun olevan kahdeksan kertaa sairaaksi roduksi tunnettua Saksanpaimenkoiraa sairaampi? :)
   
 19. rhodesia Vierailija

  Valitettavasti rhodesiankoirat ovat todella sairaita, monet pennut joudutaan lopettamaan jo ennen luovutusikää :( Paljon epilepsiaa, erilaisia kehityshäiriöitä, autoimmuunisairauksia. Ihania koiria, mutta jouduttuani lopettamaan omani aivan liian nuorina en voi ajatellakkaan uuden han´kkimista
   
 20. leila Vierailija

  Katarina Mäen artikkeli on suorastaan surkuhupaisa! Tutkimukset joihin hän viittaa ovat 80- ja 90-luvulta ja puhutaan, että kasvattajat amerikassa eivät noudata jalostussuosituksia. Meillä cavalier on ollut sydämen osalta pevisassa jo 1997 lähtien, joten tilastoa saisi sieltäkin, mutta ainoa tuoreempi tutkimus minkä Mäki on artikkeliinsa hyväksynyt on Englannissa näyttelyn yhteydessä tehty kuuntelutilasto, joka sekin piti ottaa edellisen vuoden tuloksista, koska uudempi ei olisi tukenut hänen missiotaan lynkata cavalieria. Koiranetin tulokset eivät kelvanneet, koska siellä ei ole kaikkien koirien tulokset. Mutta näyttelyn yhteydessä kuunnellut koirat kelpasi tilastoksi...

  Ei siinä mitään, hyvä että sydänasiasta muistutellaan, jotta pennunostajat osisivat tutkia koiranettiä ja selvittää pennun vanhempien, isovanhempien ja muiden sukulaisten terveystilanteen.
   
 21. ennemminkin Vierailija

  Tulkintasi artikkelista oli surkuhupaisa.
   
 22. Barto Vierailija

  Hengitystiesairaus 10 vuotta 5 kuukautta 2
  Hermostollinen sairaus 5 vuotta 0 kuukautta 20
  Iho- ja korvasairaudet 4 vuotta 0 kuukautta 2
  Immunologinen sairaus 3 vuotta 8 kuukautta 5
  Kadonnut 1 vuotta 9 kuukautta 1
  2000-2012 syntyneiden cavalier kingcharlesinspanieleiden kuolinsyytilasto (KoiraNet):

  Kuolinsyy Keskim. elinikä Yhteensä

  Kasvainsairaudet, syöpä 6 vuotta 7 kuukautta 13
  Kuollut ilman sairauden diagnosointia 4 vuotta 11 kuukautta 7
  Lopetus ilman sairauden diagnosointia 8 vuotta 11 kuukautta 10
  Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi 7 vuotta 6 kuukautta 1
  Luusto- ja nivelsairaus 6 vuotta 7 kuukautta 6
  Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus 4 vuotta 6 kuukautta 7
  Muu sairaus, jota ei ole listalla 5 vuotta 4 kuukautta 18
  Pennun synnynnäinen vika tai epämuodostuma 0 vuotta 4 kuukautta 1
  Petovahinko 5 vuotta 6 kuukautta 1
  Selkäsairaus 5 vuotta 11 kuukautta 3
  Sisäeriterauhasten sairaus 6 vuotta 11 kuukautta 2
  Sydänsairaus 7 vuotta 10 kuukautta 35
  Synnytysvaikeus 4 vuotta 11 kuukautta 2
  Tapaturma tai liikennevahinko 3 vuotta 11 kuukautta 17
  Vanhuus (luonnollinen tai lopetus) 9 vuotta 4 kuukautta 20
  Virtsatie- ja lisääntymiselinten sairaus 5 vuotta 2 kuukautta 1
  Kuolinsyytä ei ole ilmoitettu 5 vuotta 7 kuukautta 34
  Kaikki yhteensä 6 vuotta 3 kuukautta 208
   
 23. Barto Vierailija

  Meni hieman sekaisin se ensimmäinen viesti
   
 24. Ööh, mitä yrität tuolla todistaa? Kai vuosina 2000-2012 SYNTYNEET ja jo nyt kuolleet koirat ovat kuolleet nuorina. Suurin osa 2000-2012 syntyneistä koirista on vielä oelossa, eli niiden kuolinikää ei tässä tilastossa voida huomioida.

  Laitetaanpa vuodet 2000-2012 KUOLINVUOSIKSI ja katsotaan mitä saadaan keskimääräiseksi iäksi. Tällä huomattavasti suuremmalla otoksella (1090 koiraa) saadaan keski-iäksi 9v 10kk.

  Hengitystiesairaus 8 vuotta 3 kuukautta 2
  Hermostollinen sairaus 7 vuotta 10 kuukautta 8
  Iho- ja korvasairaudet 5 vuotta 8 kuukautta 2
  Immunologinen sairaus 8 vuotta 0 kuukautta 7
  Kadonnut 6 vuotta 7 kuukautta 4
  Kasvainsairaudet, syöpä 11 vuotta 1 kuukautta 93
  Kuollut ilman sairauden diagnosointia 9 vuotta 11 kuukautta 21
  Lopetus ilman sairauden diagnosointia 11 vuotta 10 kuukautta 42
  Lopetus käytös- tai käyttäytymishäiriöiden vuoksi 5 vuotta 11 kuukautta 10
  Luusto- ja nivelsairaus 7 vuotta 8 kuukautta 5
  Maksan ja ruoansulatuskanavan sairaus 9 vuotta 8 kuukautta 12
  Muu sairaus, jota ei ole listalla 8 vuotta 3 kuukautta 52
  Pennun synnynnäinen vika tai epämuodostuma 2 vuotta 4 kuukautta 5
  Petovahinko 6 vuotta 4 kuukautta 3
  Selkäsairaus 6 vuotta 9 kuukautta 47
  Silmäsairaus 6 vuotta 8 kuukautta 5
  Sisäeriterauhasten sairaus 9 vuotta 6 kuukautta 6
  Sydänsairaus 11 vuotta 9 kuukautta 69
  Synnytysvaikeus 6 vuotta 4 kuukautta 2
  Tapaturma tai liikennevahinko 4 vuotta 10 kuukautta 156
  Vanhuus (luonnollinen tai lopetus) 13 vuotta 9 kuukautta 317
  Virtsatie- ja lisääntymiselinten sairaus 8 vuotta 6 kuukautta 7
  Kuolinsyytä ei ole ilmoitettu 9 vuotta 10 kuukautta 215

  Kaikki yhteensä 9 vuotta 10 kuukautta 1090
   
 25. leila Vierailija

  "ennemminkin Tulkintasi artikkelista oli surkuhupaisa. "

  Millä tavalla? Ei sitten ollut mitään millä perustella väitettäsi? Hyvä yritys silti... :D
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti