Hae Anna.fi-sivustolta

Cushingin tauti

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä nni, 21.10.2009.

 1. nni Vierailija

  Kääpiöpinserillämme todettiin tuo tauti. Onko muilla omakohtaista kokemusta ko sairaudesta? Lääkitys siihen lienee olemassa, mutta miten se vaikuttaa koiran jokapäiväiseen elämään ja parantaako lääkitys taudin vaiko vain lievittää oireita?
   
 2. joooooo Vierailija

  Hei!
  Etkö saanut infoa eläinlääkäriltäsi kyseiseen tautiin? Meillä on koira joka sairastaa cushingia. Cushingia on kahden laista aivoperäistä ja munuaisperäistä. Taudissa koiran elimistöön erittyy liikaa kortisolia, joka lääkkeitse yritetään estää. Koirille on olemassa siihen lääke. Meillä syödään Vetyrol-nimistä lääkettä. Cushingista ei parane, mutta jos koira saa lääkkeestä hyvän vasteen voi se elää lääkkeen kanssa useampia vuosia. Keskimääräinen elinikä on 3 vuotta. Jotkut elävät kauemmin kuin tuon jotkut vähemmän aikaa. Tauti vaatii hyvän hoitosuhteen eläinlääkärin kanssa, sillä kontrolleja on usein, ensin lääkkeen kanssa että saadaan oikea annos koiralle, myös lääkkeen vaikutusta seurataan. Lisäksi jos koiralla on diabetes tai munuaisvika, hoito mutkistuu. Mutta jos näitä ei ole, ja jos lääke toimii kontrollikäynnit vähenee sen mukaan miten se toimii. En tiedä mitä oireita sinun koirallasi on ollut, meillä koiraa hoidettiin melkein vuoden päivät aivan muulla diagnoosilla. Mutta lääkkeellä oireitten pitäisi lievittyä. Toki jos koiralla on muuta vikaa lääke ei siihen tepsi. Itse eletään päivä kerrallaan, mutta näin kuukauden lääkettä syöneen koiran kanssa näen siitä että se on selkeästi reipastunut, sen paino on laskenut (cushing aiheuttia selkeää painonnousua) ja sen turkki kiiltää. Toivottavasti tämä auttoi jonkin verran. Kannattaa etsiä asiantunteva eläinlääkäri, joka tietää asiasta, sillä verikokeita otetaan aluksi useasti.
   
 3. Vierailija Vierailija

  Meidän 13-v. koiramme lopetettiin kuukausi sitten,sen sairastettua 3 v. kyseistä tautia.
  Silloin kun tauti todettiin , minulle annettiin mahdollisuus aloittaa lääkitys koiralle,mutta kuultuani minkälaiset sivuoireet siitä saattoi tulla koiralle,päätin,että lääkitystä ei aloiteta.Ajattelin,että lemmikki saa elää loppuelämänsä ilman lääkitystä niin pitkään kuin elää.
  Koira eli ihan virkeän ja täysipainoisen elämän loppuun asti taudista huolimatta.Vaivoja jota tauti toi tullessaan olivat mm.,että ruokahalu lisääntyi,jos mahdollista,ruoka nimittäin maistui aina hyvin,läähätystä,maha turposi, silmässä oli ns.kolesterolikide,mikä hoidettiin pois.Virtsarakon tulehdusta,kesästä alkaen "yskimistä"yms.
  Mutta kaikesta huolimatta koira oli ihan tyytyväinen.
  Kunnes sitten eräänä sunnuntai-iltapäivänä meno oudoksi,kiersi seinänvierustoja,hakeutui sängyn alle,läähätti enemmän.Ei välittänyt minustakaan , vaikka olin sille varmaan se tärkein ihminen.Ruoka ja juoma eivät maistuneet.Oksensi pari kertaa,raajat "värisivät" eli kaikenkaikkiaan tuli sellainen olo, että taitaa olla ressukan menoa nyt.
  Maanantaina sitten mentiin lääkäriin , jossa lääkäri kuunneltuaan koiran sydäntä ehdotti minulle, että olisikohan parempi päästää koiruus autuaimmille metsästysmaille juoksentelemaan.Rankaa päätöshän se oli , mutta varmasti paras ja oikea tässä tapauksessa.
  Mutta jokaisen on kohdallaan mietittävä se paras ratkaisu,miten toimia eläimen kanssa joka sairastuu Cushingin tautiin.Kokemuksesta tiedän sanoa, että lääkkeittäkin pärjää.
   
 4. nni Vierailija

  Kyllä eläinlääkäri antoi ohjeita ja kertoi taudista mutta halusin lähinnä kuulla miten käytännössä taudin kanssa eläminen sujuu.
  Koira on nyt 8-vuotias ja sen oireet ovat karvanlähtö, liikapaino (ruokahalu on aina ollut tosi hyvä), runsas juominen ja virtsaaminen, "yskiminen" ja kakominen pienestäkin rasituksesta (sydänvikakin sillä on). Nyt ei tiedetä, tuleeko se munuaisista vai aivoista. Muuten koira on kyllä ihan pirtsakka vaikka nukkuukin paljon, mutta iloinen ja ympäristöstään kiinnostunut ja tykkää leikkiäkin joten eikai se hirveästi kärsi, ainakaan toivottavasti.
  Lääkekuuria on nyt syöty viikon verran mutta vielä ei ole silminnähden havaittavaa muutosta tapahtunut.
   
 5. Roope Vierailija

  Meidän mäykky sairastui Cushingin tautiin 11-vuotiaana. Mitään oireita ei koskaan ollut, lääkäri ihmetteli pömppövatsaisuutta ja sen takia alettiin tutkimaan maksa-arvoja. Mäykky sai 3 vuotta Lysodrenia, nykyisin on kai eri lääkkeet. Hienon elämän eli lääkkeiden kanssa eli mitään oireita ei koskaan ollut. Sitten viimeisenä kesänään todettiin sydämessä vahva sivuääni ja syksyllä meni syystä tai toisesta huonoksi. Kuoli 14-vuotiaana.
   
 6. joooooooo Vierailija

  Lisää cushingista. Meillä on nyt mennyt todella kivasti cushingin kanssa. Maksa-arvot lähes normaalit ja veriarvot normaalit. Koira pirteä ja laihtunut kivasti lääkkeen kanssa. Niin on jokaisen päätös miten koiraansa hoitaa ja lääkitseekö. Meillä lääke on todella paljon auttanut.
   
 7. nni Vierailija

  Kiva kuulla positiivisiakin kokemuksia. Meidän kääpiöpinserimme on lihonut entisestään, painaa jo 9,5kg vaikka lääkitystä ollaan noudatettu. Alan epäillä että lääkäri on tehnyt väärän diagnoosin. Kävelylle koiraa on vaikea viedä kun raukka alkaa kakomaan ja käkimään heti kun innostuu siitä eikä panta tee hyvää kurkulle (on sopivan kokoinen kyllä)
   
 8. jooooooo Vierailija

  Cushingissa koiran ruokahalu kasvaa mielettömästi eli ruuan kanssa saa olla tarkkana. Meillä miatataan joka gramma ja herkut pois. Oletteko katsoneet sydänäänet, jos koira kakoo heti rasituksessa? Vaihtaisin ehkä valjaisiin, jos panta ei tee hyvää.
   
 9. Bichon Vierailija

  Hei, meidän bischonilla todettiin cushingin tauti syksyllä ja se sai 30mg Vetoryliä päivässä. Koira alkoikin voida huomattavan paljon paremmin ja yletön syöminen ja juominen loppui. Joulun aikaan se alkoi kuitenkin voida huonommin ja juoda taas liikaa eikä lääkäri saanut selville mitään. Aloin sitten itse nostaa lääkeannosta ja nyt koira on kuin haudasta noussut. Määrä on nyt 50mg Vetoryliä päivässä ja koira painaa vajaat yhdeksän kiloa. Lääkäri onneksi tuki näitä kokeilujani määräämällä lääkettä useaksi kuukaudeksi eteenpäin, sillä koiran lopettaminen oli jo mielessä. Eli kun koira taas alkaa oireilla juomalla ja syömällä liikaa on lääkkeen taso todennäköisesti liian alhainen.
   
 10. nni Vierailija

  Koira sai jotain nesteenpoistolääkettä, oli kuulemma nestettä keuhkoissa ja heti loppui. Mutta kuukauden päästä siitä, sama jatkuu, ehkäpä vielä pahempana. Se alkaa käkiä saman tien kun kiihtyy jostakin, esim tulee vieraita tai jos se vaikka hyppää sohvalle/sohvalta.
  Edelleen on kyllä pirteä ja kiinnostunut ympäristöstään mutta koiran lopettaminen käy mielessä harva se päivä.
   
 11. Jopsu Vierailija

  Teen pienen pilkun viilauksen tähän keskusteluun :D Cushingintauti on joko aivolisäkeperäinen tai lisämunuaisen kuorikerrosperäinen, täällä puhutaan munuaisperäisestä ;)

  Edellinen koirani sairastui keskivertoa nuorempana tuohon, meille suositeltiin lääkkeeksi Lysodreniä, joka on solusalpaaja (tuhoaa valikoivasti lisämunuaisen kuorikerrosta ja niin vähentää kortisonin tuotantoa). Lääke auttoikin ensin, edes haittavaikutuksia ei tullut. Sitten oireita alkoikin tulla mielestäni takaisin ja lääkitystiheyttä nostettiin, lopulta päädyimme päästämään koiran menemään, koska oireina oli monen muun lisäksi epileptisiä kohtauksia, josta olen tehnyt johtopäätöksen että taudin aiheutti aivolisäkkeessä oleva kasvain.

  Meillä tauti diagnosoitiin luultavasti liian myöhään, en osannut kiinnittää huomiota tarpeeksi ajoissa oireisiin, tai jotain hieman epäilin mutta jäin liian pitkäksi aikaa miettimään että onko esim. veden kulutus noussut vai ei..sitä jotenkin sokeutuu omaa koiraa katsoessa ja ensimmäisen koiran ollessa kyseessä ei osannut kiinnittää tiettyihin asioihin huomiota :( Koira oli pari kuukautta vaille 6-vuotias lopetushetkellä, ehti diagnoosin saatuaan sairastaa joitakin kuukausia muistaakseni..aikaa on kulunut tuosta reilu 4 vuotta.

  Lääkitys ei tosiaan paranna eläintä, sillä saa vain lisäaikaa. Se voi lukemani mukaan olla kuukausia tai useita vuosia.

  Tuossa on todella hyvä tietopaketti sairaudesta:
  Koira-Kissaklinikka Oy
   
 12. mimis Vierailija

  Meillä on myös aivoperäinen cushing todettu ja siihen syödään Vetoryliä. Tietääkseni toi solumyrkky tuhoaa munuaiskuoren kokonaan, jolloin jos koira esim. sairastuu adisonin tautiin se tarvii toisen lääkkeen. Vetoryliä käytettäessä lääkkeen annostusta vain lasketaan.
   
 13. Sara Vierailija

  Meillä myös aloitettu Vetoryl 60mg päivässä. Diagnoosi tehty muutama päivä sitten, nyt katsellaan kuinka jatko sujuu. Koira on 6-v staffinarttu, jolla on kaikki tyypilliset oireet. Diagnoosi oli oikeastaan itselle loppujen lopuksi helpotus, ainakin sai selvyyden, että mikä haukulla oikein on. Päivitelen varmasti lisää tilanteesta jatkossa, netistä on hyvä lukea muiden kokemuksista.
   
 14. Järjen ääni Vierailija

  Lähipiirissä on vanha, tuota sairastava koira, ja että on kauheaa katseltavaa. Eivät vaan anna lopettaa koiraa, vaikka näkee, että se kärsii.

  Muistakaa ihmiset, että koiran elämä on elämisen arvoista hyvinvoivana. Älkää rääkätkö eläimiänne. Armonpiikki on todella armoa, ja jos eläimen sairautta vielä ei hoideta kunnon diagnoosilla edes, niin olkaa armeliaita. Miettikää ihmistä, jolla olisi samat oireet, ja jota kiikutettaisiin lenkille pakolla. Joku kirjoittaa "lääkekuurista". Ei Cushingin lääkitys mikään kuuri ole, sitä syödään lopun elämän, se on tekohengitystä, jolla koira pärjää niin kauan kuin pärjää omistajansa "ilona". Onko omistaja niin itsekäs, että pitää "ilon" itsellään?

  Minulta on lopetettu kaksi omaa koiraa, joten tiedän, mitä se on. Itkettää aikansa, mutta kun ajattelen eläimen parasta, järki voittaa.
   
 15. Koiruuksia Vierailija

  Cushingin tautia omistavan koiran omistajana hämmästelin viestissäsi lääkityksen mainitsemista "tekohengityksenä, jotta koira pärjäisi omistajansa ilona". Eihän näin ihmistenkään kohdalla ajatella, vaan pyritään hoitamaan lääkityksellä hoidettavissa olevia sairauksia ja parantamaan sitä kautta elämänlaatua. Mikä on itsekkyyden raja ja kuka ulkopuolinen sitä pystyy määrittelemään kenenkään kohdalla? Ehkä viestissäsi sekoittui kaksi asiaa cushingin taudin lääkitys ja vanhan koiran oikeus kuolemaan. Lääkityksestä meillä on erittäin hyvää kokemusta, sillä voidaan saada hyviä ja iloisia vuosia sairauden ja kitumisen sijaan. Meillä ilman sivuvaikutuksiakin.   
 16. Ll Vierailija

  Meidän 8 v. Chihulla todettiin kyseinen sairaus vihdoin ja viimein. On saanut diagnoosin myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja söikin tähän tyroxiinia melkein pari vuotta. Tyroxin kuitenkin lopetettiin ja koira alkoi syödä vetorylia(pienin mahdollinen vahvuus, koira painaa n 2,5 kg). Ensimmäisessä kontrollikäynnissä arvojen todettiin laskeneen liikaakin ja lääkitystä ei voida jatkaa, koska tätä pienenpää annosta ei lääkärin mukaan ole. Koira on ollut tulehdusherkkä mm. Anaalirauhaset tulehtunut, suolitulehdus, jotka hoidettu antibiooteilla. Koira muuten yleensä pirteä ja leikkisäkin, tosin ulkoisesti rajun näkönen kun karva tosi huono(kaljuja kohtia). Nyt sitten vielä helsingin eläinsairaalaan ultraan katsomaan löytyykö jotain muutakin. Muuten mennään päivä kerrallaan ja jos mitään helpotusta ei ole, tulee koiran lopetus varmasti tehtävä, vaikka hurjalta se tuntuukin kun koira vielä ollut kuitenkin suht terve.
   
 17. Ellu Vierailija

  Minulla 6 v cairn, joka sairastanut cushingia 2 vuotta. Vetoryl nyt 60 mg, aiemmin 30 mg. Aika paljon iho-oireita, kauluria joutuu pitämään pitkiä aikoja, koska muuten raapii itsensä verille. Pirteä kyllä, käy lenkillä paljon. Käytän kontrollitesteissä säännöllisesti, ruokavalio cushing-potilaalle täsmätty, mutta siitä huolimatta hengitystietulehduksia, ihottumaa, karvattomia laikkuja ym. Koiran hoito on vaativaa ja välillä mietin onko tässä mitään mieltä. Edellistä koiraa pidin liian pitkään ennenkuin tein lopettamispäätöksen, nyt pitäisi olla viisaampi.
   
 18. Terrierin omistaja Vierailija

  Kertookaahan miulle että onko lääkityksellä saatu tuo pissiminen kuriin? Sain juuri tänään mahdollisen Cushing-diagnoosin, varmistus tulee viikon päästä kun kortisolirasitus on tehty. Itseä lähinnä mietityttää se, että meillä neiti pissaa ulos... parin tunnin välein, pissaa tulee tuollakin välillä myös sisälle, herättää öisin pissalle ja silti sisällä yön jälkeen myös lätäköitä. Ja siis kyseessä ei ole pentu, ei mielenosoitusta tms. lähes kaikki muu (kasvain tai syöpä jota ei oltaisi jostain syystä huomattu on ainoa) on pois suljettu, röntgenein ja labroin. Lääkäri sanoi, että pissiminen saadaan kyllä lääkityksellä kuriin, mutta kuinka hyvin? Kertokee, kertokee!
   
 19. Terrierin omistaja Vierailija

  Koira on todella pirteä ja leikkisä, ei ole muuttunut millään tavalla, ei luonne eikä mikää muukaan käytöksessä eli ainoat "oireet" mitä on kova jano ja pissiminen.
   
 20. Snautseri 10v Vierailija

  Meillä yletön juominen loppui reilussa viikossa Vetoryl lääkityksen aloitettuamme. Muutenkin koira voi selvästi paremmin. Yhden kerran olen 8 kuukauden aikana unohtanut antaa aamulääkkeen ja illalla ihmettelin miksi koira juo kupit tyhjiksi. Eli täysin lääkkeen varassa mennään, mutta ihan hyvin menee.
   
 21. Terrierin omistaja Vierailija

  Kiitos tiedosta, kiva kuulla ja kädet ristiin että auttaisi meillä myös. Pissikö Teillä koira sisälle ja jos pissi, onko se myös loppunut?
   
 22. Snautseri 10v Vierailija

  Juu, kyllä meillä koira pissi sisälle. En raaskinut pitää tyhjää vesikuppia ja aina ei millään ehtinyt viedä sillä tiheydellä ulos mitä olisi pitänyt. En kai oikein edes tajunnut sitä juodun veden määrää ja koira lirautteli ihan yllättäen pissoja sisälle. Nyt tilanne on normaali ja sisälle ei ole tullut pissoja lääkkeen vaikutuksen alkamisen jälkeen.
   
 23. Leee Vierailija

  Kirjoitin tossa aihemmin 8-v. chihustamme. Kävi ultrassa eikä löytynyt mitään hälyyttävää. Tehtiin helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa omat 5 mg vahvuiset vetoryl lääkkeet ja syö nyt niitä. Eka kontrollissa kaikki arvot kohdillaan ja koira voi hyvin, nyt siis lääkitystä jatketaan ja tiedä vaikka karvatkin kasvaisivat takaisin :)
   
 24. tosi Jack-Pot Vierailija

  Kääpiöpinseripoika (11 v) : 29.1.2013 aloitettiin Vetoryl-lääkitys, vaikka tämä on 'rajatapaus'.
  - ei runsasta juomista, ei runsasta pissamista. Turkki kiiltää kuin Naantalin aurinko. Maha on 'pömppö' ja etutassun keskivälissä iho-oireena: furunkuloosia. Nämä kumpikin oirehdinta yhtä aikaa 2 vuoden aikana. Käytän koirani aina vuosittain perusverikokeissa. Jo vuosi sit lääkäri huomautti tuosta pömppö-mahasta. NYT joulukuussa 2012 pyysin cushing-kokeet erillisina ottamaan.
  Ulkoisena tunnusmerkkina vielä mainittava takaraajojen lihaskato. Koira käynyt 11 vuotta pitkät lenkit jok ikinen päivä ja lihakset oli tosi vahvat - nyt pienentyneet, eikä koira enää nouse sohvaan - se nostetaan. Tosin tämä on se 'maailman harvinaisuua' eli lonkkaleikattu kääpiöpinseri, jolla oikean E luokka ja vasen E luokka. Koira on lonkkaleikattu Espoon eläinsairaalassa.

  Pyysin itse uudet kokeet ottamaan 28.1.2013: sokerikoe, maksakoe, munuaiskoe ja kilpurauhaskoe. Kaikki ok, paitsi maksa-arvo (Afos) hieman koholla ja se Alat huomasti koholla. Olen ymmärtänyt että tärkein olis tuo Afos-arvo. Lisäksi katsottiin ultralla vatsaontelo ja havaittiin maksan laajentuneen .


  Kääpiöpinseri on saanut 7 päivää Vetoryliä (30 mg) ja verikokeisiin 7,2,2013 ja kerron sit lisää kuulumiset. Tilanne: KOIRA EI ENÄÄ SYÖ eli 7 päivänä virkeästä koirasta tuli apaattinen ja se nukkuu vaan. En saa enää lääkettä annetuksi. Meinaamme lopettaa lääkityksen, koska tämä on ns. rajatapaus . Myrkky on myrkkyä.
  VASTAA
   
 25. mimis Vierailija

  Mulla koira eli pirteänä 4 vuotta cushing taudin kanssa. Aluksi se söi ja joi paljon, mutta lopulta saatiin lääkitys tasaiseksi ja se sai jopa kauniin turkkinsa takaisin. Jos joku täällä puhuu koiran kärsimyksistä, cushing ei auheuta itsessään kipua eläimelle, se mitä sitten immuniteetin alemmuudesta aiheuttavat muut taudit joita koira voi saada on asia erikseen. Meillä iho oheni ja lihassurkastumista oli havaittavissa hieman, mutta koira itsessäänkin oli jo vähän vanhempi. Kun koira jouduttiin lopettamaan se ei varsinaisesti kuollut cushingin takia. Cushing arvot sillä edelleen oli hyvät. Lopulta sen veri muut infektiot joita valitettavan usein hoidetaan liiankin herkiästi anbitiooteilla, joten koirassa olevat bakteerit tulivat antibiooteille resistanteiksi ja se oli pakko lopettaa. Muut cushingista minun kohdallani ei jäänyt mitään kaamea kuvaa sairautena, kunhan lääkitys on kohdillaan, koira voi lähes normaalisti.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti