Hae Anna.fi-sivustolta

Demokratia uskonnollisissa ja henkisissä yhteisöissä

Viestiketju osiossa 'Kristallipallo' , käynnistäjänä demos, 12.06.2018.

 1. demos Vierailija

  Eikös vaan olekin niin että suurin osa uskonnollisista ja henkisistä yhteisöistä on epädemokraattisia. On selvä johtaja - pyhä mies - ja oppirakennelma joiden epäileminen aiheuttaa potkut pois yhteisöstä. Tämä on hierarktista uskonnollisuutta tai henkisyyttä. Demokraattinen uskonnollisuus ja henkisyys, voisiko se olla jotain ihmisverkostojen tapaista yhteistyötä monilla eri tavoilla asioista ajattelevien kesken?
   
 2. vierailija (SS) Vierailija

  Luterilaisessa kirkossa esiintyy kyllä tietyllä tavalla demokratiaa, jossa kirkollisvaaleissa äänestetään joku johonkin päättävään pestiin, mutta pääsääntöisesti se korkeampi päätösvalta on sitten väitetysti jumalalla, joskin siitäkin nyt voidaan olla montaa mieltä.

  Demokraattinen, hierarkkinen tai ei, minua itseäni ei kirkosta potkittu ulos, vaikka vuosien saatossa skeptisyys koko uskontoa kohtaan lisääntyi ja lopulta en ollut enää oikeastaan juuri mistään muusta samaa mieltä kirkon kanssa kuin siitä että heikompiosaisia tulee auttaa ja toin tämän esille. Naurettavinta oli reaktio asiaan; Sanottiin että kyllä sieltä raamatusta löytyy vastaukset ja lopulta naiivisti peloteltiin kaikenmaailman kadotuksilla, joskaan ei uhkauksen tunnusmerkkejä täyttävästi.

  Voisin sanoa että joissakin lahkoissa poispotkimista tapahtuu, jos vähänkään omia aivojaan käyttää tai epäröi jotain. Siinä tosin puhutaan sitten yhteisöstä, jonka normeihin joku on sitoutunut niin lujasti, että poispotkiminen on häpeäksi.

  Ajatuksesi on hyvä, mutta sellaisen toteuttaminen onkin ihan toinen juttu.
   
 3. vierailija Vierailija

  Muslimivaltioissa ei ole demokratiaa, siellä vallitsee saria-laki!
  Jehovantodistajat eivät toteuta omassa uskonnollisessa yhteisössään demokratiaa.
   
 4. vierailija Vierailija

  Nykyaikana šariaa on kritisoitu epädemokraattisena, juutalaisvastaisena, naisia sortavana, länsimaiselle kulttuurille vaarallisena olevana arvojärjestelmänä, joidenkin rikosten nykymittapuun mukaan julmista rangaistuksista sekä uskonnollisten vähemmistöjen, uskonnottomien ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin tai niiden puutteeseen liittyvistä tekijöistä. Länsimaissa šarian on arvioitu olevan ristiriidassa ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen kanssa, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti katsonut, ettei šaria sovi yhteen demokratian perusperiaatteiden kanssa.[5]
   
 5. demos Vierailija

  Kiitoksia esimerkeistä. Saria-maissa islam on useinkin samalla maan poliittinen hallintojärjestelmä ja demokratian puute on syntyy tämän takia.

  Itsenäinen tiibet oli myöskin mielenkiintoinen esimerkki epädemokraattisesta uskonnon ja poliittisen hallinnon yhteenliittymästä. Nauttisiko Dalai Lama yhtä paljon kunnioitusta ja myötötuntoa, jos tiibet olisi vieläkin itsenäinen hänen johtamansa uskonnollinen autokratia?
   
 6. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  28 262
  Saadut tykkäykset:
  1 814
  Joo tuntuu tuolta, demokraattinen u ja h, no onko pakko mitään kirkkoja ja tiukkoja yhteisöjä? Voisko noin, yksittäiset ukonnon ym. harjoittajat on vaaan yhteyksis?
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti