Hae Anna.fi-sivustolta

Diabeetikon ruokavalio

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä sairasko?, 28.11.2007.

 1. minä Vierailija

  Meni lainaukset sekaisin. Koeta saada selvää..
   
 2. Veijo Vierailija

  Missään ei löydy tukea väittämillesi. Uskon että tarkoitat hyvää ja kirjoitat mitä olet oppinut.

  On aivan selvää että painonpudotuksella on suuri merkitys varsinkin diabeteksen esivaiheessa mutta kun vahinko on valmis ei asiaa enää painoa pudottamalla pelasteta tai selätetä. Tiedätkö yhtään tapausta jossa seuraamalla virallista syö monipuolisesti ja kuten muutkin plus juokse enemmän-syö vähemman neuvoilla on potilas päässyt eroon lääkityksestään? Minä en tiedä enkä tunne.

  "Silloin hänen on syötävä monipuolisesti ja myös saatava energiaa turvallisesti; hänelle sopii aivan mainiosti hiilihydraatit, joskin maltillisesti, mutta hän vaatii energiaa, koska hän urheilee ja liikkuu, mutta hän ei voi ottaa energiaansa kudoksistaan, eikä edes kokonaan kovista rasvoista"

  Saatava energiaa turvallisesti? Missä on turvattomuus vaikka noudattaisi tiukkaa LCHF ruokavaliota?

  Tässä hieman energian saannista:

  "Ihminen on aika heikko laitos energian varastoimiseen hiilihydraattien muodossa. Meillä on muutama gramma glukoosia veressä ja voimme varastoida noin 500 gr glukogeenin muodossa ja ja noin 100gr maksassa. Tämä vastaa 2000kcal. Nyt sitten se kiinostava asiassa. Laiha ja hyvin treenattu atleetti voi kehonsa rasvassa varastoida yli 100 000kcal! Urheilijan näkökulmasta luulisi olevan helppo ymmärtää että rasva on tehokkaampi varastona kuin sokeri. Ongelmana on tietenkin se kuinka me nopeasti pääsemme hyödyntämään rasvaenergiaa."

  Kukako? Yksi maailman tunnetuimmista tutkijoista liikunnan kohdalla.
  lue: Terveenä ja kylläisenä
   
 3. minä Vierailija

  Entä pitkäkestoinen, tuntien mittainen urheilusuoritus. Mitä suosittelet energiatankkaukseen ja suorituksenaikaiseen energiansaantiin?
   
 4. minä Vierailija

  Sen verran vielä, että en ole diabetikko ja siksi kirjoitan ns. normaalin ihmisen asemasta, missä en ole erityistarkkailussa ruokavalion suhteen. Kakkostyyppiläisen on järkevää mennä ruokavalio edellä ja tosiaan välttää hiilareita, eli sokereita. Jos tällä ylipainoinen laihtuu ja ei joudu lääkittäväksi, niin tilannehan on aivan loistava. Tällä keinolla kannattaa laihduttaa, vaikka ei olisi edes veren sokeri koholla. Tästä olen Veijon kanssa samaa mieltä.

  Minä, normaali? ihminen voin syödä hiilihydraatteja ja elämä olisikin jonkin verran vaikeampaa, jos joutuisin täysin niitä välttelemään. Keitän perunat ja teen kermakastikkeen possun ulkofileestä, se on minun mahdollisuuteni ja olen ihannepainossa. Suurin virheeni olisi todellakin se, kuten Veijo sanoo; että en ymmärtäisi hiilareiden lihottavaa vaikutusta ja mutustelisin leipää ja pullaa pitkin päivää.

  Otan energiaa myös hiilareista ja katson, että se on minun oikeuteni ja kiitollinen olen siitä, että saan olla näin terve.
   
 5. Veijo Vierailija

  Onneksi olkoon.

  Missään en ole kirjoittanut että hiilihydraatteja pitäisi välttää täysin. Sen sijaan olen täysin yhtämieltä asiantuntijoiden kanssa ja omasta kokemuksesta että niin THL:n kuin Diabetesliiton ravintosuositukset ovat täysin metsässä. Kaikki moderni tutkimus tukee sitä että lautasmalilla ei pötkitä pitkälle.

  terv veijo
   
 6. minä Vierailija

  kiitos vaan.

  Kyllä se on diabetesliitossakin tiedostettu, että jokaisen ihmisen oikeus on kuitenkin liikkua ja syödä omien mahdollisuuksiensa mukaan ja kysymyksessä ovat suositukset. Enemmän olisin kuitenkin diabeteksen kohdalla huolissani siitä, että hoidon taso ei ole enää luotettava. Jokaisen diabetesta sairastavan tulisi saada olla pitkässä hoitosuhteessa hoitajiin ja lääkäriin. Olemme jo selvittäneet ne keinot millä heidät hoidetaan, mutta jostarvitaan lääkehoitoa, niin sen suunnitteleminen ja kohdistaminen oikein on erittäin vaativa tehtävä, joka ei onnistu yhdeltä istumalta. Liian suuri insuliini annostus todellakin voi lihottaa potilaan. Uhkana ovat myös shokit ja myös taipumus pitkäaikassairauksiin. Uhkana on, että heitä ei hoideta tarpeeksi hyvin , säästöihin vedoten. Harva diabetikko on niin voimakas ja niin perillä sairaudestaan, että täysin selviää ilman hoitohenkilökunnan tukea ja tsemppiä.

  Toki varmaan muutosvastarintaa on olemassa, mutta hyvät kokemukset sitten puhuu puolestaan. Kiinnittäisin huomiota myös elämänlaatuun ja positiivisuuteen, sillä on iso merkitys jaksamisessa.
   
 7. Olen sitä mieltä, että jokaisen ihmisen olipa hän sitten diabeetikko, sydänpotilas, copd, reumaatikko, migreeniä sairastava... velvollisuus on olla kiinostunut omasta hyvinvoinnistaan, sairaudestaan sekä sen hoidosta. En käsitä alkuunkaan sitä, että potilaat kaatavat vastuun omasta sairaudestaan hoitohenkilökunnalle. Ajatuksella nyt on insuliini lääkkeenä tähän diabeetekseeni mutta mitään ruokailu- tai liikuntatottumuksiani en vaihda tai muuta.
  Puolisoni on tyypin 1 diabeetikko ja meillä koko perhe on sitoutunut sairauden hoitoon terveellisillä elämäntavoilla ja niiden säännöllisellä noudattamisella. Liikunta, terveellinen ja kevyt ruokavalio, ruokailun säännöllisyys, riitävä uni jne sopivat kaikille.
  Hoitomyönteisyys on kaiken A ja O. Paljon turhia terveyskeskuskäyntejä jäisi pois jos ihmiset viitsisivät ottaa hieman asioista selvää ja olla kiinostuneita kehostaan sekä sen toiminnasta. Käsittämätöntä on ettei edes lievää ripulia osata hoitaa kotikonstein tai tikkua poistaa sormesta.
   
 8. minä Vierailija

  onnittelut teille.

  Kaikki eivät ole noin onnellisessa asemassa, moni diabetikko elää yksin ja masentuu. Hoidon tasapaino ei ole kohdallaan ja tukea ei saa. Diabeteksen hoidossa elämäntapa on juuri avainasemassa ja on tavaton etu, jos koko perhe on valinnut tämän terveellisen elämäntavan.
   
 9. Veijo Vierailija

  On kai lukijan kannalta aivan sama mitä minä suosittelen, Kysymys on uskomuksesta että vain hiilihydraatti auttaa jaksamaan. Yhä useimmissa urheilulajeissa aletaan huomaamaan että se ei pidä paikkaansa. Jos joku luki aikaisemmassa kirjoituksessani olevan ravintotieteilijä raportin niin voidaan sanoa että uskomus hiilihydraatin ylivoimaisuudesta energiana ei todistetusti pidä paikkaansa. Sinänsä on nauretttavan rajamailla kun tavallinen pulliainen arkiliikunnan kohdalla alkaa tarvita energiajuomoia jne.
  Omalla kohdallani, erittäin tiukalla LCHF ruokavaliolla niinkuin diabeetikolle sopii, en ole huomannut minkäänölaista energian puutetta, pikemminkin päinvastoin. Saattaa johtua osittain siitä että aikaisempi painoni putosi yli 30 kg 7 kuukaudessa aloitettuani LCHF:n.

  Lisää liikunnasta: Terveenä ja kylläisenä
   
 10. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uusi ruotsalaistutkimus

  Uusi jännittävä ruotsalainen tutkimus antaa jälleen meille vahvoja johtolankoja siitä kuinka diabeetikon tulee syödä. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus joka yksityiskohtaisesti näyttää kuinka verensokeri vaihtelee riippuen siitä kuinka diabeetikko syö.

  Tutkimuksen takana mm. Professori Fredrik Nysrtröm.

  Tutkimuksessa tarkasteltiin kuinka kolme erilaista ruokavaliota vaikuttaa 19 D2 diabeetikon verensokeriin ja insuliinitasoon. Ruokavaliot sisälsivät yhtä paljon kaloreita mutta erot olivat seuraavat:

  Perinteellinen vähärasvainen ruokavalio (45-56% hiilihydraatteja)

  Välimerenruokavalio jossa nautittiin ainoastaan kahvia aamiaiseksi (paasto 16:8) ja sitten reilu lounas (32-35% hiilihydraatteja)

  Maltillinen vähähiilihydraattinen ruokavalio (16-24% hiilihydraatteja)

  Huomaa että useissa välimeren maissa (Italia, Kreikka, Portugal) usein jättää aamiaisen syömättä.

  Tulos

  Tulos päivän aikana näytti tältä:

  Terveenä ja kylläisenä
   
 11. Ei kiitos, en tule sivuillesi, enkä avaa linkkejäsi Veijo.
   
 12. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos ei joku ole sinulle kertonut niin sanon sen itse:

  Blogini lukeminen ja viestieni avaaminen on TÄYSIN VAPAAEHTOISTA.

  terv Veijo
   
 13. Sitähän juuri teenkin ja ihan omasta tahdostani. Mutta sinun viesteistäsi ei oikein ota selvää mitä haluat. Jos todella haluat tiedottaa vhh:sta, niin laitat tulokset näkyviin. Mutta, jos tarkoituksesi on johdatella lukijoita linkkeihisi, niin toimii se noinkin. On vaan jollakin tapaa tökerö tyyli, anteeksi vain.
   
 14. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Linkeistäni voi se joka haluaa lukea tutkimusraporteista, tuloksista, lääkäreiden (aikaansa seuraavien, ja asenteensa muuttaneiden) lausunnoista.

  Omalta kohdaltani voin vain toistaa sen minkä aikaisemminkin. 5 vuotta D2. Ei lääkitystä. Roimasti ylipainoa ennen LCHF ruokavalion aloittamista joa aloitettuani putosi yli 30kg 7 kuukaudessa ja on siinä pysynyt. Ei koskaan nälkäisenä, syön kun on nälkä ja syön itseni aina kylläiseksi.Ruoka jota diabeetikkona LCHF ruokavaliolla voin syödä on todella herkullista. Miksi ei olisi, luonnollist ravintoaineet, ei teollisesti valmistettua moskaa kuten margariineja ja kevyttuotteita tai lounasvalmisteita. Liikuntaa terveyden ylläpitämiseksi riittävästi. Kaikki terveysarvot OK (lääkärini mielestä loistavat) Myös sydämen ultraääni, paksusuolen röntgen jne. Energiataso enemmänkuin riittävä. Mitä muuta halusit tietää?
   
 15. Varmaan itsekin tiedät, että 30 kiloa seitsemässä kuukaudessa on todella paljon ja sinun on tarvinnut käyttää kudoksiesi rasvaa tehokkaasti. Sitä olotilaa kutsutaan ketoosiksi. Jos nyt ajattelet jatkavasi samaan malliin, niin kuihdut, koska tarvitset kuitenkin energiaa elintoimintoihisi ja liikuntaan. Toisin sanoen syöt juuri niin paljon, kuin kulutatkin. Jos nyt ajattelet energiansaantiasi, niin varmaan mietit miten ravintosi kokoat. Pelkästään kovia rasvoja syömällä, teet itsellesi karhunpalveluksen. Jos ateriasi koostuu nyt kalasta, kasviksista, juureksista, maitotaloustuotteista, broilerista ja maltillisesti muusta lihasta, niin ennustan pitkää ikää. Syömällä monipuolisesti ja tarpeen mukaan, olet oikealla tiellä.
   
 16. kauhistus Vierailija


  "kunkan" keittää itse.....jaa että makea on must, ei ihme että on diabetes. Ja ylipainoa.
   
 17. Just tätä taas Vierailija

  Painonvartijoille neuvottiin aikanaan joulutorttuihin käytettäväksi rahka-voitaikinaa sekä nimenomaan keitettyjä luumuja turhan sokerimäärän karsimiseksi. Mutta kun kyseessä on Jx:n kommentti, niin eihän sitä voi tietenkään vakavasti ottaa.
   
 18. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Totta kai tiedä ja tunnen.
  Loppu tekstisi on pelkkiä väärin käsityksi puoleltasi.

  Ketoosi on luonnollinen tila, ei mikään sairaus.
  Saan riittävästi energiaa rasvasta.
  Syön AINA kun on nälkä ja syön itseni AINA kylläiseksi.

  Syön LCHF ruokavaliolla joka on terveelliseksi todettu, sisältää kaikki mineraalit ja vitamiinit kun pitää huolen siitä että myös C-vitamiini tarve täytyy. Löytyy vihanneksista paremmin kuin hedelmistä.
  Pimeinä vuodenaikoina kuten nyt: 1 omega3 kapseli ja yksi D-vitamiini kapseli (2500IE) päivässä.

  "Pelkästään kovia rasvoja syömällä, teet itsellesi karhunpalveluksen. Jos ateriasi koostuu nyt kalasta, kasviksista, juureksista, maitotaloustuotteista, broilerista ja maltillisesti muusta lihasta, niin ennustan pitkää ikää"

  melko lähellä totuutta. Malttia lihan syönnissä, miksi? Pidän riistasta ja sitä täällä piisaa. Tänä päivänäkin on portaalla käynyt kymmenkunta peuraa, tilattuna kaksi kappaletta savustettavaksi, kuivattavaksi ja muuten ravintona käytettäväksi. Mukana seuraa parikymmentä peuranmaksaa.

  Tässä vähän turhista luuloista LCHF ruokavalion kohdalla:

  Terveenä ja kylläisenä
   
 19. Miten tuon nyt ottaa. Ketoosi on kehon selviämistä aliravitsemuksesta. Ketoosi on kuin varajärjestelmä otettaisiin käyttöön, onhan se tavallaan luonnollista, mutta ei normaali olotila jatkuessaan pitkään; vrt. anoreksia. Terve ihminen voi pysäyttää ketoosin alkamalla syömään, jos ei ole täysin lopettanutkaan syömistä. Jos jokin menee vikaan, psyykkisesti tai fyysisesti, niin ketoosi muuttuu sairaudeksi. Kuihtunut ihminen tarvitsee sokereita, jotta hän selviäisi hengissä. Suonensisäisessä hoidossa ei suoneen laiteta rasvaa, vaan energia otetaan sokereista. Kuihtunut ihminen alkaessaan taas syömään, aloittaa syömisen hiilihydraateilla, eikä pekonilla.

  Hiilihydraatteja syövä ihminen, kokiessaan näläntunteen, jättää ruokailun väliin ja ottaa välipalan, mikäli hänen edellinen ateriansa on ollut energiarikas ja siitä ei ole useita tunteja enempää.

  Ne peuranmaksat eivät ole mitään ihanneruokaa, koska Ruotsin laskeumat teollisuudesta ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Mukana on myös kaukokulkeuma Keski-Euroopasta. Siksi ne metsästäjät eivät niitä itse syö. Itse kelpuuttaisin ainoastaan vasan maksan ruokapöytään.
   
 20. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voit ottaa sen ihan miten haluat. Toivottavasti et ole sekoittanut ketoacidosiin mikä on hengenvaarallinen tila mutta millä ei ole mitään tekemistä ketoosin kanssa.
  Ketoosissa keho käyttää energialähteenä rasvaa, myös kehon omaa tarvittaessa. LCHF ruokavaliolla ollessa perusa on se että syödään itsensä kylläiseksi joten mitään kuihtumisia ei tarvitse pelätä.

  Välipalat on useimmiten tarpeettomia koska ravinto pitää kylläisenä pitkään. Hiilihydraattiruokavaliolla näläntunne tulee kyllä nopeasti koska verensokerin alkaessa laskemaan aivot signaloi nälkää tai makeanhalua (samantyyppisiä tunteita). LCHF ruokavaliolla verensokeri ei pahemmin nouse ja aivot aivät saa nälkäsignaalia.

  Minä seuraan varoituksia elintarvikkeiden vaarallisuudesta. Toisaalta kun lehdistö tarvitsee kissankokoisia uutisia ihmisten pelottelemisksi tai tunnettu margariininvalmistaja pelottelee kokonaisia kansoja valehtelemalla tuotteensa (Becel) terveyshyödystä (kaikista varoituksista ja sakoista sekä tieteellisten raporttien kertomasta huolimatta) niin asiat on syytä tarkastaa kahteen kertaan. Minulle kyllä maistuu yhä edelleen kaikki osat peuroista jotka aikanaan tuotiin Ruotsiin ja ovat aikojen kuluessa levinneet melskein koko Ruotsiin. Meillä on mökkialueella 500-600 peuraa jatkuvasti joten tuskin mistään exporttipeuroista on isompaa tarvetta.

  Ehkä on tarvetta myös selvittää mistä puhun ja mikä LCHF on:

  Max ca 10 grammaa hiilihydraattia päivässä, rasvaa yli 60E%= tiukka LCHF
  Max ca 25 grammaa hiilihydraattia päivässä, rasvaa yli 60E%(5 E%) = Normaali LCHF
  Max ca 50 grammaa hiilihydraattia päivässä, rasvaa yli 60E%(10 E%) = Yläraja LCHF
  100 grammaa hiilihydraattia päivässä (ca 20 E%) =Hiilihydraattirajoitettu ruokavalio
  30 E% hiilihydraattia päivässä, ja enemmän =Hiilihydraattiruokavalio

  (rasvaan kuuluvat myös terveelliset eläinrasvat vapaassa määrin.)

  laskettu arvosta 2000 kcal / päivä.
   
 21. ottaa aivoon Vierailija

  Tarkoitin kyllä peurojen syömää epäpuhdasta kasvillisuutta ja sitä miten juuri peuran maksaan kertyy ympäristön myrkyt.
   
 22. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  OK, ymmärsin sinut väärin.
  Palataan kerran vielä terveysriskeihin LCHF ruokavalion kohdalla niin saadaan turhat luulot ja uskomikset tieltä.

  Tämä tulee esille blogissani

  Terveenä ja kylläisenä

  Siitä selviää seutaavaa:

  2005 teki 2 Diabetesliiton dietistiä ilmoituksen Sosiaalihallitukselle Annikan ravintoneuvoista diabeetikoille. Juttu ei ollutkaan helppo selvitettänä ja asiaa selvittämään kytkettiin diabetesprofessori Christian Berne Upsalasta.

  2008 tuli päätös joka oli ainutlaatuinen maailmassa:

  Professori Christian Berne, lausunto:

  http://pagina.se/filer/berneyttrande1.pdf

  Sosiaalihallitus, päätös.

  http://pagina.se/filer/SocvsDahlqvist.pdf

  ”LCHF on tieteeseen ja käytännön kokemukseen perustuva hoitomuoto D2:ssa ja painonhallinnassa”

  Päätös herätti suurta huomiota Ruotsissa ja tänä päivänä voi sanoa että hyvin moni joko noudatta tai heillä on tuttavpiirissän joku tai joitakin jotka noudattavat LCHF ruokavaliota.

  Sitä ennen asia vitamiinien ja mineraalien suhteen on selvitetty Atkinsin kohdalla:

  "Ruokavalio ei aiheuta vitamiini eikä mineraalipuutteita"

  Viimeksi äskettäin julkaistussa SBU:n raportissa missä käytiin läpi yli 16000 tutkimusraporttia:

  "Yhteeenvetona esittää asiantuntijaryhmä että tiukka vähähiilihydrattinen ruokavalio,kuten LCHF, johtaa nopeampaan painonpudotukseen liikalihavuuden yhteydessä. Sen lisäksi paranevat yleensä terveysarvot kun liikalihavat noudattavat LCHF ruokavaliota vastaavaa ravintoa. Mitään, joka viittaisi kolesteroolivaikeuksiin ei tehdyistä tutkimuksista ole löytynyt."


  Terveenä ja kylläisenä

  Uusi metaanalyysi: Terveenä ja kylläisenä

  ja hieman lisää:

  Terveenä ja kylläisenä

  Lisää siihen omani ja lukemattomien muiden vastaavat kokemukset niin alat ehkä ymmärtää että ilman mitään fanaattisuutta kerron myös muille kohtalotovereilleni asiasta. Sitten on jokaisen oma asia mitä tiedolla tekee.

  Hyvää talvenjatkoa.

  terv Veijo
   
 23. iNdo bo$$

  liittynyt:
  04.12.2010
  Viestejä:
  163
  Saadut tykkäykset:
  4
 24. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sinulla sitä on aina niin mielenkiintoista kerrrottavaa sivun aiheesta.
  Onko tapanasi muuten vastailla muille kirjoittetuihin toivotuksiin vai oliko sekin sinun nimimerkkisi?
   
 25. iNdo bo$$

  liittynyt:
  04.12.2010
  Viestejä:
  163
  Saadut tykkäykset:
  4
  Jos sulla on tarvetta johonkin privaattikähinään, avoin keskustelufoorumi ei ehkä ole oikea paikka (siihenkään).
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti