Hae Anna.fi-sivustolta

Diabetes ruokavalio

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä Tietoisku, please, 27.08.2012.

 1. Jotain lisää Vierailija

  Sokeritauti (diabetes mellitus) on hiilihydraattien, rasvojen sekä proteiinien aineenvaihdunnan häiriö ja se johtuu insuliinierityksen vähenemisestä tai siitä, että insuliinin teho kudoksissa heikkenee.
  Sokerin aineenvaihdunnan häiriytymisestä taas johtuu se, ettei rasva-aineitakaan voida käyttää kunnolla hyväksi. Rasvahapoista muodostuu maksassa asetoniaineita ja niiden hurja lisääntyminen aiheuttaa häiriötilan, asidoosin. Veren rasva-aineiden määrä lisääntyy (hyperlipemia) ja kolesterolia kerääntyy.
  Tyypin 1 diabeteksen hoidossa päivittäinen ruokainsuliini sekä pitkävaikutteinen insuliinin ruiskehoito on ehdoton koko loppuelämän. Tyypin 2 hoidossa ruokavalio ja oikeat ruokailuohjeet sekä lääkehoito joko tabletteina tai pistoksina riippuen haiman saarekkeiden insuliinituotannon tasosta. Tyyppi 2 on siis ensisijaisesti elintasosairaus mutta myös korkean iän mukanaan tuoma vaiva johtuen haiman toiminnan heikkenemisestä. Sairauden puhkeamiseen vaikuttavat monet tekijät.
   
 2. usko tai älä Vierailija

  Uskoisin, että tuota 1-tyyppiä sairastavat osaavat hoitaa tautinsa ilman meitä.

  Niin varmaan myös 2-tyyppiläiset, kun vaan muistavat, että vähentämällä sokeistuvia hiilihydraatteja tauti pysyy hallinnassa ja paranee. Eli elintasosairaus hoituu, kun jättää herkut pois.
   
 3. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Jos se olisikin noin yksinkertaista niin ei kai sitten kenelläkään tuota kakkosta ollisi. Se on joissain tapauksissa perinnöllistä eikä siihen sinun konstisi tepsi.
   
 4. on yksinkertaista Vierailija


  Tämä on moneen kertaan todettu, mutta todettakoon vielä kerran: Kakkostyyppiä voi ehkäistä oikeilla elämäntavoilla. Mutta ne elämäntavat pitää valita ennen sairastumista. Perimä on vain yksi osa sairastumisriskiä. Muut ovat elämäntavallisia eli liian vähän liikuntaa, liian vähän kasviksia ja liikaa sokeria ja muita hiilihydraatteja. Sinun viestittelyäsi täällä seuranneena on voinut todeta, että nimenomaan nuo tekijät olivat sinun "syntejäsi" ennen sairastumista. Nythän olet vähentänyt leivonnaisten syömistä ja ilmeisesti liikutkin enemmän, mutta kasvispuoli taitaa edelleen olla heikoilla.
   
 5. no voi voi Vierailija


  Niin, perimälleen ei mitään voi, mutta perimä ei tässä taudissa ole se suurin syyllinen. Kyllä se on ihminen itse, joka sen taudin hankkii. Juuri samaa mieltä ole, kuin tuo edellinenkin.
   
 6. ykkös Vierailija

  Juuri niin, mutta nuori ihminen tarvitsee välttämättä hiilihydraatteja energiaksi. Ei tarvitse syödä sokeria tai herkkuja. Pelkästään ruuan yhteydessä saadut hiilihydraatit vaativat insuliinilisäyksen, aina.
   
 7. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Liikuin aika paljon ennen sairastumistakin enkä syönyt ylenmäärin leivonnaisia ennen sairastumistanikaan.
   
 8. Emäntä Vierailija

  kakkostyypin diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa tulee ehdottomasti muistaa myös kovien rasvojen välttäminen.
   
 9. Riisikakku Vierailija

  Mainostat usein riisikakkuja, nehän ovat lähes pelkkää hiilihydraattia (80%), ja sehän taas saa aikaan verensokerin heittelyä sekä lisää himoa hiilihydraatteihin. Saman tekevät keinotekoiset makeutusaineet huijaamalla elimistöä luulemaan, että nyt tuli makeaa ja hiilihydraattia...
   
 10. on yksinkertaista Vierailija


  No, kyllä täällä kertomasi silloin osoitti muuta. Jatkuvastihan sinä nykyäänkin tunnut leipovan muffinsseja, pullaa ja muuta hyvin hiilihydraattipitoista. Sehän on pelkkää sokeria sekin, vaikka keinotekoisesti makeuttaisitkin. Ikävintä kuitenkin ajatuksessasi, ettei perimälle voi mitään, on se, että samalla sairastutat poikasikin. Muuttaisit ruokavalionne kasvispainotteiseksi, niin saattaisi poikasi välttyä sairaudelta. Karppaaja en ole, mutta nopeiden hiilihydraattien minimoiminen ruokavaliosta on terveellistä kaikille.
   
 11. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Meillä on aina pakastimessa vierasvaraa. Sämpylöitäkin on aina pakastimessa vaikka viimeisen kahden viikon aikana olen vain yhtenä päivänä syönyt leipää.
   
 12. niinniin Vierailija


  Niin varmaan tarvitsee vanhempikin ihminen, mutta hiilihydraateissa on eroa. Ja jätetään tämä puoskarointi, sillä 1-tyypin diabetikko varmaan edelleenkin tietää, miten tautia hoidetaan.

  Hoito ei kuitenkaan edellytä nopeita hiilihydraatteeja.
   
 13. niinniin Vierailija

  Tuo on juuri se uskomus, jota meille tuputetaan. Vähentämällä hiilihydraatit minimiiin, jättämällä jauhotuotteet, riisit ja sokerit pois ja käyttämällä vain aitoja rasvoja, ei tule kakkostyypin diabetestä.
   
 14. Emäntä Vierailija


  Joo, ei kannata uskoa vaikkapa diabetesliiton ravintosuosituksia diabeetikolle (Diabetesliitto - Diabeetikon ruokavaliosuositus), vaan luottaa netin "asiantuntijaan", joka tietää kyllä miten "ei tule kakkostyypin diabetesta".
   
 15. hormon? Vierailija


  Diabetes on huimasti yleistynyt syystä että syödään aivan liian paljon ja rasvaista roskaruokaa.
   
 16. kylläkyllä Vierailija


  Aivan niin, iso määrä hiilihydraatteja edistää kakkostyypin diabeteksen puhkeamista. Perunaa vähän, riisiä ei tarvitse lainkaan.... eikä joka paikkaan laiteta jauhoja, ei ole tarpeellista. Pullat pois. Eli pidetään huolta siitä ettei lihota vaan paino pysyy hallinnassa.
   
 17. hp Vierailija

  "Sitä vastoin 2-tyypin diabetes on vain ja ainoastaan itse hankittu elintasosairaus. Sen saa syömällä liikaa ja vääränlaisia hiilihydraatteja".
  Ei se nyt ihan noin mene vaikka kuinka väittäisit.
   
 18. uteliasulla Vierailija


  Miksi sitten leivot koko ajan? Jonkunhan ne pitää syödä....
   
 19. ris Vierailija


  kaikki riisi pitäisi olla kiellettyjen lisialla josa haluaa pysyä hoikkana ja välttyä sairastumiselta. Riisissä on hiilihydraatteja paljon enemmän kuin esim. perunassa, jos näitä kahta verrataan keskenään eli ruoan lisäkkeenä. Joku asiasta tietämätön varmaan ajattelee että riisi on kevyttä.... siksi sitä. Mitään makeutta ei ihminen tarvitse kuin äärimmäisen harvoin. Makeutusaineiden valmistuksen voisi lopettaa kokonaan.
   
 20. niinpä niin niin Vierailija


  Niin, nyt sinä et enää puputa pullaa joka päivä. Muistan kuitenkin muutama vuosi sitten, kun sinä kerroit, että olet vaihtanut päiväkahvipullan banaaniin. Eli siihen aikaan söit päivittäin pullaa ja muuta makeaa sekä nopeita hiilihydraatteja sisältävää. Söit myös paljon perunaa ja pastaa ja kastikkeesi teit rasvasta ja vehnäjauhoista. Ihmettelit vielä, miten joku ei syö joka aterialla kastiketta. Eli sinun ruokailutottumuksesi olivat "myrkkyä" kakkostyypin diabeteksen kannalta. Ja siinähän se sitten tulikin. Edelleen suosittelisin sinua vähentämään nopeita hiilihydraatteja - vaihtamaan muun muassa perunan kasviksiin, muuhunkin kuin bataattiin.
   
 21. rouvashenkilö Vierailija


  Normaalisti käytettynä voista ei ole haittaa eli leivän päälle voita, mutta sensijaan kaikki ns. makeat leivonnaiset vain tilapäisesti syötynä on ok. Diabetes on vahvasti perinnöllinen sairaus ja joilla perimää on, tulisi ottaa asia vakavasti.
   
 22. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ei ole koskaan arkeen kuulunut päiväkahvipullaa. Viikonloppusin on saattanut kuulua. Kastike rasvasta ja jauhoista vain nakeille ja lihapullille ja satunnaisesti maksalle. Näin on ollut aina. Perunan suurkuluttaja en ole koskaan ollut. Bananeja syön todela vähän nykyään.
   
 23. niin no Vierailija


  Bataatti ei ole kasvis vaan juures. Mutta lehtisalaattia, kurkkua, tomaattia jne.... niitä suositellaan. Pasta on vihonviimeinen diabeetikolle... kastike taas on aina täysin tarpeeton, poikkeuksena jokin juhlatilanne jolloin lihan kanssa on hyvä olla esim. punaviini-tai valkoviinikastike. Ruskea kastike.... sitä ei tarvi eikä kaipaa kukaan!! Jos vaikka paistaa pihvin, se ei kaipaa lisäkkeeksi perunaa eikä muuta vastaavaa, salaatti riittää.
   
 24. diabetes on Vierailija


  ylipainoisten sairaus.
   
 25. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 104
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ei välttämättä. Tiedän montakin normaalipainoista, joilla on kakkonen.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti