Hae Anna.fi-sivustolta

Ei wc-paperia

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä Voluntary Simplicity, 07.04.2010.

 1. Kokeilussa kertakäyttöpaperiton elämä. Vessapaperin sijaan flanellilappuset tai vesi + flanellilappuset. Pehmeää, mukavaa, ja pyykkipussissa suoraan koneeseen. En halua enää vetää suomalaista metsää pöntöstä alas. Vaikka olisi kierrätyspaperin muodossa. Kaikkia puita tarvitaan hiilidioksiidin sitomiseen!
   

 2. Metsä on uudistuva luonnonvara. Jos metsää ei harvo, se tukehtuu. En kannata avohakkuita, mutta harventaa pitää, sillä muuten kaikki puut kasvaisivat liian ahtaasti kitumalla.
   
 3. MariLiisa Vierailija

  Kuvottavaa :(

  Meillä on käytössä sekä wc että-talouspaperi, sekä myöskin kertakäyttölautasliinat.
  Pellavaisia lautasliinoja käytämme juhlapäivinä.
  En ikinä suostuisi käyttämään flanellilappusia vessapaperina.
  Mahtaa teidän vessassa olla mukavat aromit, ja pyykkikoneenne lienee todella raikas!
   
 4. Cloth Toilet Paper

  Käytättekö myös paperisia alushousuja? Nehän ovat "siellä" vaihtotiheydestä riippuen ainakin tuntikausia... Ja ne pestään myös pesukoneessa, muun pyykin seassa :)

  Ihmiset käyttävät nykyään ja ovat kautta aikojen käyttäneet kestositeitä ja kestovaippoja. Niihin verrattuna flanelliliina, jossa on virtsatahra, on ihan pientä.

  Ehkä ekoellit palsta on teille liikaa? Ja kertakäyttökulttuuri se oikea tie? Täällä kun keskustellaan kestävästä kehityksestä ja suurin osin vaihtoehtoelämästä.
   
 5. Varmasti harvennuksessa kaadettuja puita voisi käyttää järkevämpiin hankkeisiin, kuin takapuolen pyyhkimiseen ja jätevesipuhdistamon prosesseihin.
   
 6. äippä66 Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  3 817
  Saadut tykkäykset:
  1
  Metsien harvennus ja avohakkuut ovat välttämättömiä, jotta metsät saadaan tuottavammiksi, ja hyväkuntoinen metsä vaikuttaa suotuisasti ilmakehään. Parhaimmillaan vessapaperi on tehty kierrättämällä muusta paperista, eli ei ole kovin epäekologista. Vessapaperi on nopeasti maatuvaa, hajoavaa ja kompostoituvaa. Kankaisia pyyhintälappuja voi tulla päivän mittaan melkoinen määrä, ja se määrä tarkoittaa lisääntynyttä veden ja sähkön kulutusta. Pesukoneen poistovesikin on jätevettä joka joudutaan puhdistamaan.
   
 7. Näin silti meillä! Pyykit on kuitenkin pakko pestä, paperin ostaminen näköjään tarpeetonta. 5-6 krt päivässä kun käyttää 12 x 20 cm liinaa ei paljon pyykkiä lisää per henkilö. Wc-paperin muovikääreitäkään ei tarvitse taloon tuoda. Ei hankalaa, ei vaivalloista, ei edes kuvottavaa. Kankaatkin ovat aikansa palvelleet yöpukuina.

  Peace, all.
   
 8. Kaikkea sitä Vierailija

  No on se kuitenkin etovaa, että peset pyykkisi paskavedessä. Värjääkö muuten p....flanelli valkoisen pyykin keltaiseksi?
   
 9. Tsirp-tsirp Vierailija

  Juu aika kuvottavalta kuulostaa!!
   

 10. ;-) Minkä paskan? Väännän rautalangasta. Katso:

  Ulostamisen jälkeen peräaukko pestään käsisuihkulla puhtaaksi. Kuivataan kankaalla.

  Useimmat ihmiset pesevät LIKApyykkiä, jossa on alapään eritteitä, jalkahikeä, kainalohikeä, hilsettä, ihobakteereja, ruoka- ym. tahroja, hiuksia, eläinten karvoja, pölyä... 40 asteessa.

  Minun wc-lappuset, joissa on siis virtsan jämiä (googlatkaa huviksenne, mitä virtsa oikeastaan sisältää), pestään erikseen pienessä pesukoneessani, 60 asteessa, pesupähkinöillä. Lisänä ruokasooda ja etikka.

  Olipas tämä vaikea aihe!
   
 11. Vanha Vihreä Vierailija

  Kyllä se muuten on! ;) Olen itsekin harkinnut tuota, mutta toisaalta, kumpaa säästän, puuta vain puhdasta vettä? Virtsahan on suhteellisen steriiliä niin kauan kuin se ei pääse kosketukseen ulosteen kanssa. Siitä 95% on vettä.
  Avohakkuu on kyllä niin epäekologinen metsän"hoito"keino, että siitä käytännöstä kyllä kannattaisi oppia pois. Kun sellutehtaat on nyt sopivasti ulkoistettu, niin Suomen puutalouden painopistettä kannattaisi painottaa joko tiukkasyisen ikkuna- ja hirsiteollisuuden, tai kalusteteollisuuden suuntaan. Ja oksat hakkeeksi. Sehän siinä on, metsä ei enää "tuota" tarpeeksi, ainakaan sen oman elämänsä mittapuulla katselevan omistajan mukaan. Kasvuturve raiskataan ja kannotkin revitään ylös hakkeeksi. Metsänpohjan humus ohentuu vauhdilla, humusta ei saa sinne lannoittamalla lisää. Ekologisuus on muutakin kuin metsän hiilikierto.

  Jatkuvan kasvun periaatteella kasvatettu metsä, josta vain isommat tukit hakataan pois, on paljon hyväkuntoisempi kuin revitty puupelto.
  Niinpä, siksi tää ei olekaan ihan yksinkertainen juttu.
  Kyllä se vesivessan vesi on paljon suurempi tekijä vedenpuhdistuksen ongelmissa, kuin pyykkivesi. Vesivessa vie jopa kolmasosan juomakelpoisesta vedestä nykytalouksissa. Pesuvesissä ei ole kovin paljon luontoa pilaavia aineita nykyisin, kun taas vessavesien virtsan sisältämät typpi ja fosfori rehevöittävät niin sisävesiä, kuin merivettäkin. Niitä ei saada edes Suomen huipputasoisissa puhdistamoissa kaikkea pois, vaan typestä yli puolet jatkaa matkaansa pitkin luonnonvesistöjä. Pietaria en halua edes ajatella...
   
 12. Vesivessoihin pitäisi saada joku hyvä harmaan veden systeemi. Aivan hullua että huuhdomme ne juomakelpoisella vedellä!
   
 13. Armi Citywoman Vierailija

  No jumankekka! Eiköhän aleta vaatia takaisin niitä kunnon ulkohuuseja! Ei mennyt hukkaan vettä, kun paskat meni suoraan huusin alle, josta kunnan palkkaama paskakuski ne kerran kesässä kävi lapioimassa kärryyn ja vei jonnekin - mihin sitten veikään. Luultavasti ekologiseen tarpeeseen kuitenkin. Ei kulunut vessapaperia, kun pyyhittiin sanomalehteen.

  Kaikkein ekologisin vaihtoehto, ihan ehdottomasti! Eikä olleet ihmiset sen sairaampia tai allergisempia kuin nykyäänkään. Luultavasti terveempiä olivat. Kissat piti huolen rotista, eikä se paska kumma kyllä edes haissut. Se kun kovettui ja maatui aika nopeasti. Talvella jäätyi.
   

 14. Sarkasmia tai ei, niin asiat nyt vaan ovat niin, että meidän on muutettava elintapojamme enemmän vanhan mallin suuntaan. Ihan kaikessa mitä teemme. Kuluttaa vähemmän, syödä vähemmän lihaa, tuottaa vähemmän jätettä (no, ei nyt sentään paskoa vähemmän...), matkustella vähemmän ja vaalia olemassa olevia resursseja paremmin! NYT.

  Joistakin asioista voi luopua, ilman että elämisen arvoinen ja mukava elämä yhtään kärsii. Kaikkien on tingittävä jostakin. Ei tietenkään ensikäteen vessapaperista...


  Ilmastodieetit | Toista | Yle Areena | yle.fi
   
 15. Vanha Vihreä Vierailija

  Japanissa on tällaisia wc-säiliön päällä:
  [​IMG]

  Vesiwc:n ongelmaksi jää kuitenkin vähäisemmän vedenkulutuksen jälkeenkin virtsan typpi, jota ei vielä pystytä poistamaan riittävän hyvin.

  Toki se on. Sitä ei vain voi kovin helposti toteuttaa nykyisessä kaupunkirakenteessa. Sisäkuivakäymälähän on nykyisin mahdollinen ok- ja rivitalossa, mutta ei kerrostalossa, ellei sitä huomioida jo rakennusvaiheessa.
   
 16. essi Vierailija

  Siis... vähän tietty ulosteen koostumuksesta riippuen, mutten voi kuvitella, että haluaisin heti alkaa pestä sitä kakkapyllyäni vedellä ja lähtisikö se edes... Teen aina niin, että ensin kuivalla ts. vessapaperilla minkä lähtee ja sen jälkeen jälkikäsittely vedellä. En osaa kuvitella siirtyväni ilman minkäänlaista pyyhkimistä suoraan vesipesuun.
   
 17. Greenie Vierailija


  Vahan samaa ajatusta taallakin... Mina pidan itseani melko vihreana, mutta tuo kakka-asia kylla ihmetyttaa, etta miten pelkalla vedella tulisi paikat puhtaiksi. Itsella on tapana ensin myos pyyhkaista paperilla, sitten suihkutus koko ala-alueelle, sitten varmistuspyyhkaisy paperilla, ja lopuksi omalla pikku pyllypyyhkeella alapaa kuivaksi.

  Yleensa saattaa viela pikkusen rantua tulla suihkutuksen jalkeenkin. Ei kasisuihkussa oo sellaista painetta etta kaikki lahtisi, varsinkaan jos haluaa etta vesi ei roisku ympari vessaa. Tai sitten se on vain tekniikkakysymys, tieda hanta.

  Joku varmaan kauhistelee nyt, etta pyllypyyhe!, mutta mina en rupea kayttamaan puolta rullaa paperia (puhtaan) peran kuivaamiseen, paperi liimautuu vain takamukseen. Ja vaikka paperia isomman asian jalkihoitoon kaytankin, sita kuluu vaikeimmassakin tapauksessa varmasti alle 10 palaa pala. (vrt monet rullaa paperia kaden ymparille monta monta kierrosta... )


  Mutta itse asiaan, en voisi itse kuvitella luopuvani WC-paperista, mutta voisin hyvinkin alkaa enemman harrastaa tuota pisun jalkeen vesisuihkutusta, ja kuivaus tuolla nimikkopyyhkeellani. Erillisia vessa'papereita' en luultavasti koskaan viitsisi ruveta pesemaan. (luultavasti sen takia, etta jo monessa asiassa olen ennen ajatellut etta 'en ikina', ja myohemmin mieli on muuttunut ;))
   
 18. Kulttuuri Vierailija

  Riippuu myös kulttuurista. Saudeissa ei normaalisi ole vessan istuinta ja vain reikä ja pyyhe ja suihku. Turisteja varten sitten istuin ja paperia. Menin saudeissa lentokentällä lentoemännän jälkeen vessaaan, koska huomasin , että kaikissa muissa vessoissa oli valtavat jonot. Tässä vessassa kävivät arabinaiset ja ei siellä ollut pyttyä eikä paperia. Minä kyllä vaihdoin vessaa. On nimittäin nykyjään niin huonot polvet, etten pysy tasapainossa. Ja sama juttu ole aikaisemmin ihan yleisesti etelä-euroopasssakin ainakin olen sellaisissa käynyt Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. Ja Neukkulassa vähässä Aasiassa.
   
 19. kullttuuri Vierailija

  niin ja eikös ne vauvojen peput pestä vedellä. Ainakin ennen tehtiin niin ?
   
 20. juu mut Vierailija

  ^ Kyllä pestään. Mutta kyllä ne pahimmat kakat sitä ennen pyyhitään pois. Ei sitä täysin kakkaista pyllyä aleta heti pestä.
   
 21. MariLiisa Vierailija

  Vauvan kakan koostumus on kyllä aivan erilainen kuin aikuisen ihmisen, joten vauvan kakka on helpompi pestä iholta pois.
   
 22. Huono vertaus Vierailija


  Eh... Vauvan peppu on täysin paskassa kun on muhinut vaipan paineen alla... Harvemmin aikuisilla on pylly samassa kunnossa ulostamisen jälkeen :)
   
 23. Sillä nimellähän tuota pelkkää reikää lattiassa on joskus kutsuttu.

  Kyllä niitä on lähialueillakin. Muutamia vuosia sitten Petroskoissa sikäläinen ystäväni vei minut kaupungilla yleiseen toilettiin, joka oli aivan vasta rakennettu. Normaalin näköinen kaakeloitu odotustila, ja muutama vessakoppi. Odotustilassa oli vessapaperin myjä, joka ei suostunut myymään kuin yhden pienen vessapaperipalasen asiakasta kohti. Vessakopista tuli ulos nuori kaunis nainen huippukorkeissa koroissaan. Menen hänen jälkeensä, ja hämmästykseni oli lievästi sanottuna suuri, kun tajusin systeemin. Ei mitään WC-istuinta, vain muutaman askelman koroke ja siellä suht. pieni reikä, jonka ylle siis piti kyykistyä. Heti näki, ettei kaikki asiakkaat olleet osuneet siihen reikään, mutta ei nyt kauhean törkyistä ollut kuitenkaan, joten pystyin jotenkuten asiani tekemään. Mielikuva siitä kauniista naisesta stilettikorkoineen kyykkimässä reiällä ei jättänyt minua rauhaan vähään aikaan.

  Onneksi minulla oli laukussa paperinenäliinoja. (Niin, sitä laukkua ei tietenkään voinut laskea mihinkään, koska "ohijuoksutusta" oli nähtävissä eli kyykkimistä hankaloitti vielä kainalossa pideltävä kassi). En muista, oliko käsienpesumahdollisuutta minkäänlaista, ei varmaankaan.
   
 24. umpijumi Vierailija

  Jos sotket kätesi koiranpaskaan, pyyhitkö paskan pois paperilla vai pesetkö kädet?

  Noihin ulkomaiden reikävessoihin ei sitten parane laittaa mitään nenäliinoja tai talouspapereja, ne tukkii ohuet viemäriputket heti. Ämpäristä vaan vettä käteen ja sillä huljuttelee sheissenjämät pois.
   
 25. Lushistan lushmuilija since 2007

  liittynyt:
  09.05.2010
  Viestejä:
  80
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos kaikki maapallon ihmiset käyttäisivät vessapaperia, hukkuisimme varmaan siihen jätemäärään. Meillä länsimaissa mukavuudenhalu on usein ihan eri tasolla kuin muualla, ja siitä tinkiminen tuntuu vaikealta. Jos kaikki tekisivät kuten ap., miten paljon maailma muuttuisi? Aika paljon? Mielestäni aina pitäisi ajatella niin, että "tee kuten tahtoisit että kaikki muutkin tekevät". Ajatuksena siis se, että vaikka ympäristöstä välittämättömiä on paljon, ja Pietarin likavedet lasketaan suoraan Itämereen, niin minä voin silti tehdä oman pienen osani oikeaan suuntaan. Toisten välinpitämättömyys ei oikeuta minua tekemään samaa. Kaikki muutkin heittävät akkunsa Itämereen, miksen siis minäkin?

  Olemme kauan kohdelleet luontoa ikään kuin se olisi omamme. Kenelle se oikeastaan kuuluu? Yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet ovat lopulta paljon suuremmat kuin aluksi voisi luulla. Piirtäkääpä vaikka kartta kaikista niistä ihmisistä, jotka ovat elämässänne mukana, erityisesti lapsista ja nuorista. He ovat juuri niitä, joihin vaikutamme, ihan ilman palopuheita, pelkillä valinnoillamme.
  Nostan hattua vessapaperittomille. Ja bakteerikammoisille suosittelen tutustumista pieneliöiden maailmaan: huomaatte, että likaa on kaikkialla. Jopa pesukoneessa puhtaan, "kakattoman" pyykin joukossa.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti